Sturmabteilung: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
54. satır: 54. satır:
[[Kategori:Almanya askerî tarihi]]
[[Kategori:Almanya askerî tarihi]]
[[Kategori:Silahlı örgütler]]
[[Kategori:Silahlı örgütler]]
[[Kategori:Siyasi partilerin askeri kanatları]]
[[Kategori:Siyasi partilerin askerî kanatları]]
[[Kategori:1920'de kurulan organizasyonlar]]
[[Kategori:1920'de kurulan organizasyonlar]]
[[Kategori:1945'te feshedilmiş kuruluşlar]]
[[Kategori:1945'te feshedilmiş kuruluşlar]]

Sayfanın 20.36, 8 Mayıs 2017 tarihindeki hâli

Sturmabteilung
(SA)
SA simgesi
Etkin1920-1945
ÜlkeAlmanya
Bağlılık Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
TipiYarı askerî milis kuvveti
Büyüklük3.5 milyon
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Adolf Hitler
Ernst Röhm
Emil Maurice
Viktor Lutze
Wilhelm Schepmann

Sturmabteilung (kısaca SA, Türkçe: Taarruz Bölüğü), Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Kurucusu ve 1934'te ölümüne kadar başındaki kişi Ernst Röhm idi.

1920'de kurulmuş, 1921'de ise tam anlamıyla yarı askerî bir nitelik kazanmıştı. Örgüt, 1920'li yılların başlarında parti toplantılarının güvenliğini sağlamak amacıyla hareket etmekteydi. Parti toplantılarını sabote etmek isteyen komünistlerle kavgaya tutuşan Taarruz Bölüğü mensupları, daha sonraları barlarda, birahanelerde ve benzeri yerlerde komünistlerin silahlı örgütü Roter Frontkämpferbund ile sıklıkla kavga etmeye başladı. Bu kavgalar, kanlı çatışmalar halinde sokaklarda da yaşanabiliyordu. 1934'ten sonra SA'nın personel mevcudu 3.5 milyona kadar çıktı.[1] Ayrıca ağır silahları da mevcuttu.[1] Buna karşı Alman ordusunun sadece 100.000 askeri vardı.[1] Böylece Taarruz Bölüğü, Almanya içinde ikinci bir ordu haline geldi ve nasyonal sosyalistlerin politik rakiplerinin bastırılmasında önemli rol üstlendi.

Nasyonal sosyalistlerin Almanya'da iktidara gelmesinden sonra kısa süreliğine yardımcı polis (Hilfspolizei) olarak atanan SA, 1934 yazında gerek SS'in daha da gelişmesi gerekse kendisinin zamanla fazla güçlenerek başına buyruk hareket etmeye başlaması nedeniyle git gide değer kaybetmeye başladı. 1934 yılında 30 Haziran1 Temmuz'a bağlayan gece Adolf Hitler, SA'nın üst kademelerinde yer alan kişilerin tutuklanmasını ve idamını emretti. Bu gece Uzun Bıçaklar Gecesi olarak anılır. O gece en az 85 üst düzey SA liderinin bıçaklanarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Ernst Röhm'ün öldürülmesinden sonra SA'nın başına Viktor Lutze getirildi.

İlgili şarkılar

Kaynaklar

Boş kaynak (yardım) 

  1. ^ a b c Röhm-Putsch: Die Nacht der langen Messer, 30.06.2009, (Almanca)