Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Jeblad (mesaj | katkılar)
Zaitsév (mesaj | katkılar)
822. satır: 822. satır:
::Yukarıda bahsettiğim Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Vikipedi Mesaisi" vikimaratonu öncesi Ankara Üniversitesi İLEF'ten Prof. Dr. Funda Başaran'ın katılımıyla sansür üzerine küçük bir söyleşi ile başlama tavsiyesi geldi festival komitesinden bugün. Vikimaratonu böyle bir söyleşi ile başlatabiliriz. --[[Kullanıcı:Pragdon|<font color="#900020">'''Pragdon'''</font>]][[Kullanıcı mesaj:Pragdon|<font color="#900020"><sup>'''mesaj'''</sup></font>]] 18:54, 29 Nisan 2017 (UTC)
::Yukarıda bahsettiğim Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Vikipedi Mesaisi" vikimaratonu öncesi Ankara Üniversitesi İLEF'ten Prof. Dr. Funda Başaran'ın katılımıyla sansür üzerine küçük bir söyleşi ile başlama tavsiyesi geldi festival komitesinden bugün. Vikimaratonu böyle bir söyleşi ile başlatabiliriz. --[[Kullanıcı:Pragdon|<font color="#900020">'''Pragdon'''</font>]][[Kullanıcı mesaj:Pragdon|<font color="#900020"><sup>'''mesaj'''</sup></font>]] 18:54, 29 Nisan 2017 (UTC)
* [[İnternetime Dokunma!]] --[[Kullanıcı:Hedda Gabler (eski)|Hedda Gabler (eski)]] ([[Kullanıcı mesaj:Hedda Gabler (eski)|mesaj]]) 18:55, 29 Nisan 2017 (UTC)
* [[İnternetime Dokunma!]] --[[Kullanıcı:Hedda Gabler (eski)|Hedda Gabler (eski)]] ([[Kullanıcı mesaj:Hedda Gabler (eski)|mesaj]]) 18:55, 29 Nisan 2017 (UTC)
* Gerekçesi ne olursa olsun hiçbir açıklama yapılmadan engellendik. Önümüzdeki birkaç gün boyunca günün maddelerine ve eğer varsa haftanın seçkin maddelerine Rapsar'ın önerdiği maddeleri koymak güzel olur. Ayrıca ana sayfaya, vakfa herhangi bir açıklama yapılmadığı ve olayın bizden kaynaklanmadığı ile ilgili bilgilendirici bir banner koyabiliriz. --[[Kullanıcı:Zaitsév|<font color="green">'''Zaitsév'''</font>]] 21:34, 29 Nisan 2017 (UTC)


== Support from <s>French Wikipedia</s> other Wikipedia ==
== Support from <s>French Wikipedia</s> other Wikipedia ==

Sayfanın 21.34, 29 Nisan 2017 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


ABD'liler vs. Amerikalılar

Kategori tartışma:ABD'liler'de adlandırma konusunda bir tartışma başlatıldı. Olası taşıma işlemi öncesi bir fikir alışverişi olması, sonrasında oluşabilecek itirazları önleme açısından önem arz etmektedir. İlgilenen kullanıcılar görüşlerini belirtirse müteşekkir kalırız. Bilgilerinize. --Maurice Flesier message 20:25, 19 Mart 2017 (UTC)

Wikimedia CEE Spring 2017

Wikimedia CEE Spring 2017 Türkçe olarak çevrilmeli ve katılım sağlanmalı. Buradan duyurayım dedim. @Basak daha kapsamlı bir duyuru yapabilir. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:48, 24 Mart 2017 (UTC)

  • Haklısınız @Ahmet Turhan, yarışma sayfasını yayına almada geç kaldım, benim hatam. Yarışmaya Türkçe Vikipedi olarak katılıyoruz tabi ki! Yarışma sayfası burada:CEE Spring 2017. Ben geciktim, siz gecikmeyin, hadi hemen katılımları bekliyorum. İlgileneceğini düşündüğüm bir kaç kişiyi pingliyorum...--Başak (mesaj) 13:52, 24 Mart 2017 (UTC)

@Ayratayrat, @Bulgu, @Chansey, @Cekli829, @By erdo can, @Ghetto, @Huunta, @İncelemeelemani, @KediÇobanı, @Kibele, @Mclovinx, @Maurice Flesier, @Merhabaviki, @Mskyrider, @MHIRM, @Murat Güneş Altuntaşoğlu, @Narsilien, @Okanfan, @Potkal, @Pragdon, @Rapsar, @Ryan O'Reily, @Saitcank, @Sakhalinio, @Sayginer, @SiLveRLeaD, @Uğurkent, @Vikiçizer, @Vito Genovese

Beluçlar mı Beluciler mi?

Şu sayfada madde adı konusunda hararetli bir tartışma yaşanıyor. Tartışmanın taraflarından savlarını topluluğun değerlendirmesi için özetlemelerini rica ettim, sağolsunlar beni kırmadılar. Savları değerlendirerek hangi görüşü daha uygun bulduğunuzu ilgili bölümde not düşebilir misiniz rica etsem?

Vito Genovese 18:03, 25 Mart 2017 (UTC)

Bir ayı aşan sürede herhangi bir karşılık bulmadığı için bu kez de ben çağrıyı güncellemiş olayım. İlgilenen ve katkı sağlayabilecek kullanıcılar lütfen bu tartışmaya ilişkin yorumlarını esirgemesin. ÖterbülbülBuyrun? 20:57, 28 Nisan 2017 (UTC)

Film festivali ödülleri kategorilendirmesi

Herkese merhaba,

@Maurice Flesier ve @Yabancı ile birlikte Kategori tartışma:Altın Portakal En İyi Film Ödülü sahipleri özelinde bir tartışma başlatmıştık ancak, tartışmanın boyutu tüm film ödüllerini ilgilendirecek bir noktaya geldi. Bu sebeple sizin de fikirlerinizi alma ihtiyacı hissettik ve tartışmayı buraya taşımaya karar verdik. Yapılan fikir alışverişini özetlemem gerekirse; Maurice Flesier'ın Kategori:Altın Portakal Film Festivali kategorisini düzenlemeye başlamasıyla bazı filmlerin hangi kategoriye ekleyeceğimiz sorunu ortaya çıktı. Bu durum, "En İyi Film" ödülü kazanmış filmler için sorun yaratmazken Neden Tarkovski Olamıyorum? filmi gibi Altın Portakal'da sadece "En İyi Sanat Yönetmeni" ödülünü gibi tek ödül kazanmış filmler için problem oluşturdu. Bu durumu aşmak için Kategori:Altın Portakal En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü kazanan filmler kategorisini açtım. Ancak bu noktada da En İyi Oyuncu, En İyi Yardımcı Oyuncu vs. vs. gibi kategoriler de açma ihtiyacı çıkıyor. Bunun yanı sıra diğer film festivallerinin ve ödüllerinin kategorilendirmesini de bu şekilde yapmak gerekliliği oluşuyor.
Yapılan tartışmada çıkan fikirler şu yönde;
Bu konudaki fikirlerinizi bekliyoruz arkadaşlar. İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 12:25, 28 Mart 2017 (UTC)
Görüşüm, ana dallarda, yani film, yönetmen, senaryo, kadın, erkek (çoğunluk katılırsa en önemli festivallerde yardımcı kadın ve yardımcı erkek de eklenebilir) dallarında kategori açılması, ardından "Altın Portakal Ödülü kazanmış filmler" gibi kategorilerle kalan ödül sahibi kişi ve filmlerin tamamlanması yönündedir.iazak (mesaj) 17:51, 29 Mart 2017 (UTC)

Mirada

Herkese merhaba,

Bir süredir hizmetliler olarak Kullanıcı:Mirada ile ilgili olarak Kullanıcı:Kingbjelica'nın tespit ettiği çok ciddi sorunu nasıl çözebileceğimizi tartışıyoruz. Sorun, ilk olarak Kingbjelica'nın Adana Görüşmesi maddesinin tamamının Ana Britannica'dan alındığını belirleyerek maddeye {{telifihlal}} koymasıyla dikkatimizi çekti. Mirada'nın 2010 yılında telif hakları ihlaliyle ilgili aldığı uyarılar ve 2011 yılında aynı nedenden dolayı iki engelleme vardı. Bunun dışında Kingbjelica bu sorunu daha önce de dile getirmişti; bir-iki maddenin sorunu tespit edilmiş ve geçtiğimiz yıl yeni bir uyarı gönderilmişti. Ancak bu konu daha önce kapsamlı bir şekilde ele alınmamıştı.

Mirada'nın bugüne kadar oluşturduğu madde sayısı 7085. An itibarıyla bu 7085 maddenin 33'ü önceden silinmiş ve bu satırları yazdığım sırada kullanıcının oluşturduğu 7052 madde vikipedi'de varlığını sürdürüyor. İlk olarak bu maddelerden bazılarını Google'da arattık ve maddenin Vikipedi'de oluşturulmasından önce internette yer aldığına dair kesin bulgulara rastladık. Kopyala-yapıştır maddelerin açıldığı çok belirgin bir şekilde görülüyordu ve bu da 7 bin küsür maddede neyle karşılaşmayı beklememiz gerektiğine dair fikir vermişti. Daha sonra Ana Britannica konusunu doğrulamak için hususi olarak bir kütüphaneye gidildi. İlk incelemede, sayısız maddenin Ana Britannica'dan noktasına virgülüne dokunulmadan kopyalandığı anlaşıldı. Üstelik, tamamı Ana Britannica'dan kopyalanan maddelerden bazılarında sahte kaynak eklendiği de görüldü. Mirada'nın oluşturduğu 7085 maddenin tam listesini şu araçtan görebilirsiniz. Bu araç maddeleri oluşturulma tarihine göre sıralıyor. Dikkatli incelenecek olursa, maddelerin birçok yerde alfabetik sırayla gittiği görülebiliyor. Örneğin Adımlar, Adilabad, Admetos, Adrano, Adva, Adzope, Aeroflot, Aerosol kabı, Afrahat, Afridiler, Afram Nehri, Afula, Aftenposten maddeleri arka arkaya açılmış. Bunların tamamının Ana Britannica 1. ciltten alındığını doğrulamış bulunuyoruz. Onun dışında farklı ansiklopediler de kullandığını daha önce kendisi yazmış, dolayısıyla çok büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuz anlaşılmış oldu. Telif hakları ihlalinin şüphesi bile yeterlidir çoğu zaman ve burada şüpheyi de aşan bir durum söz konusu. An itibarıyla 293.967 maddeye sahip olduğumuz düşünülecek olursa, Mirada'nın Vikipedi maddelerinin %2,39'unu açan kişi olduğu anlaşılıyor. Elbette bu maddelerin tamamının telif hakkı ihlali teşkil etmesi söz konusu olamaz. 1100 civarı maddesi çeşitli seçimlerin sonuçlarını veren maddeler. Bunun dışında liste tipi de birçok maddesi var. Listeden bunları temizlediğimiz zaman geriye 5700 civarı madde kalıyor.

Mirada'nın ilk maddesi 2009'da açıldı. Geçen 7-8 yıllık süreçte, oluşturmuş olduğu maddelerde elbette başka kullanıcılar da değişiklik yaptı. Botlardan AWB kullanıcılarına, kategoriseverlerden bilgi kutucularına kadar birçok kişinin bu maddelere çeşitli eklemeleri söz konusu olmuştur. Ancak maddelerin metinsel ana iskeletleri Mirada'ya ait olduğu için, bu maddelerin mevcut hâlleriyle kurtarılma olanağı yoktu. Bu nedenden ötürüdür ki;

Bu maddeleri barındırmamızın hukuki bir sorun teşkil ettiği ve sahte kaynak gibi usulsüzlükler de göz önünde bulundurularak bu karar alınmıştır. Ancak elbette maddelerin altyapısının kurtarılabilmesi için de şöyle bir önlem alınmıştır: Maddelerin yukarıda belirtilen sayfadaki listesi, hizmetliler tarafından düzenli olarak kontrol edilecek ve bu maddelerin oluşturulmuş olduğu saptanırsa, maddelerin bilgi kutuları, kategorileri, şablonları, vb. silinen sürümlerden alınarak maddeye eklenecek ve Mirada dışındaki kullanıcıların maddeye verdiği emekler kurtarılacaktır. Bunun yanı sıra, "Bu maddeye katkım vardı" diye bize mesaj atan her kullanıcıya yaptığı eklemeleri metin olarak kurtarıp sunacağız ve bu maddelerde katkısının olup olmadığını merak eden her kullanıcıya Silinen Katkılar arayüzünden bakarak bilgi vermeye hazırız. Bunun dışında maddeleri de kontrol etmeyi ve ihlal yaratmadığını anladığımız sayfaları geri getirmeyi sürdüreceğiz. Lütfen siz de gördüğünüz her türlü hatayı bildiriniz, mutlaka geri getirilmesi gereken maddeler olacaktır.

İkinci olarak da;

  • Ağır telif hakları ihlali ve projeye verdiği zarar nedeniyle Kullanıcı:Mirada'nın 1 yıl süreyle engellenmesine karar verilmiştir.

Vikipedi kendini "Özgür Ansiklopedi" olarak tanımlar. Buradaki "özgür" sözcüğünün tek bir anlamı vardır: Telif hakları sorunu yaşamadan sınırsızca paylaşılabilmek ve kimseye ait olmamak. Yapmaya çalıştığımız iki şey var: Ansiklopedi olmak ve Özgür olmak. Kullanıcının yıllara yayılan ağır ihlali, bu en temel taşımıza dinamit koymaya eşdeğerdir, hepimizin emeklerine saygısızlıktır. Engel şüphesiz bir ceza olarak kullanlmamalı, yalnızca projeyi ve kullanıcılarını korumanın aracı olmalıdır. Ancak kullanıcı defalarca uyarılmış, engellenmiş; ancak ihlallerine son vermemiştir. Bu durumda projemizi korumak için bu engelleme bir zorunluluk durumuna gelmiştir. Doğal olarak, kullanıcının devriyeliği de alınmıştır.

Vikipedi tarihi için çok önemli bir gelişme yaşıyoruz ve bu büyük sorunu tespit ettiği için huzurlarınızda @Kingbjelica'ya teşekkürü bir borç biliyorum.

Topluluğumuzun bilgisine arz olunur.

Vito Genovese 15:46, 29 Mart 2017 (UTC)

Silinen 5707 maddenin listesi varsa o maddeleri açmaya çalışalım en azından. İçinde temel olabilecek birçok madde olduğunu düşünüyorum ki Vikipedi'de bu maddeler olmalı. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 16:27, 29 Mart 2017 (UTC)
Pardon, verilen linki yeni fark ettim. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 16:30, 29 Mart 2017 (UTC)
Çok ağır ama gerekli bir karar olmuş. Silinen maddelere bakıyorum şimdi de ciddi anlamda değerli maddeler gitmiş maalesef. Ankara Uluslararası Film Festivali, Uluslararası Adana Film Festivali, Uluslararası İstanbul Film Festivali, Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Altın Portakal Sinema Emek Ödülü gibi sayfaların ve yıllarının neredeyse hepsi silinmiş. Ve tabi Kadir İnanır filmografisi ve Türkan Şoray filmografisi gibi maddeler de gitmiş. Dile kolay 5.707 madde. Toparlamak çokça zaman alacak ve bir çoğunu geri kazanamayacağız. Ciddi anlamda üzüldüm. Ek olarak bunca problem yaratmış birinin 1 yıl gibi "süreli" engeli bana çok tatminkar gelmedi. Bence süresiz engellenmeliydi. --Pragdonmesaj 16:47, 29 Mart 2017 (UTC)
Evet, Vikipediyi son derece etkileyen bir karar. İzleme listem silinen sayfaların kırmızı bağlantıları ile doldu ve bunu üzülerek gözlemledim. Maddeleri kurtarmanın, Mirada dışındaki kullanıcılar tarafından verilen katkılarla maddelerin tekrar oluşturulması son derece gerekli. Zira Vikipedi maddelerinde kırmızı bağlantıların sayısı son derece artacak, ve gözlemlediğim arttı bile. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:07, 29 Mart 2017 (UTC)
Toplu silme işlemi daha iyi şekilde yönetilebilir. Önerim aşamalı olarak değerlendirilmesi, kategorilere ayırıp, maddeleri tekrar eklenmesi için zemin oluşturulmasıdır. Silinme işlemi 1. aşama için kabul edilebilir bundan sonraki adım işbirliği yapılarak maddeleri ana kategorilere ayırmak (siyaset, spor, sinema vb.) listesini çıkarmak olmalıdır. --Cenk (mesaj) 17:25, 29 Mart 2017 (UTC)
Gerekçe hem telif hem geçersiz kaynaklandırma olduğundan toplu silme kararını mecburen destekliyorum. Ama diğer arkadaşlar gibi ben de bu maddelerin (en azından temel nitelikte olanlarının) bir an önce geri kazanılması gerektiğini düşünüyorum. Önerim bir işbirliği projesi oluşturulması olacak. Başta @Vito Genovese olmak üzere önerimi değerlendirirseniz memnun olurum. Silinen madde listesi üzerinden katılacak arkadaşlar tarafından ilk hafta içinde seçilenler işaretlensin. Haftanın sonunda bu maddeler yarı korumada geri getirilsin. Katılımcılar seçtikleri maddeleri 1 hafta içinde en az taslak, ama mümkünse tamamını başlangıç seviyesinde, ama bu kez sağlıklı biçimde tamamlayıp haber versinler. Gerekirse maddelerin bir kısmı için bir sonraki hafta da ek süre olarak tanınabilsin. Sonunda seçenler ve hariçten katılanlar tarafından sağlıklı sonuca ulaştırılamamış olanlar proje sonunda yeniden silinsin. Ne dersiniz? iazak (mesaj) 17:46, 29 Mart 2017 (UTC)
  • Sayfalarin son surumleri incelense ve tek kaynak olarak hala bu ansiklopedilerin oldugu maddeler silinse (bot yardimiyla tespt edilebilir saniyorum ki) bir tik daha saglikli sonuc alinabilirdi. Arada telif hakki sakli olmayan icerige sahip maddelerin yani sira zaman icerisinde baska kullanicilar tarafindan bastan yazilan sayfalar da silinmis. En kotu ihtimalle yalnizca giris cumlesi birakilarak taslak seviyesinde birakilmalari da (bilgi kutusu ve resim de dahil) iyi bir alternatif.--RapsarEfendim? 17:55, 29 Mart 2017 (UTC)
O mümkün değil Rapsar, çünkü bu maddelerin %90'ında Britannica kaynak bile gösterilmemişti. Kingbjelica da zaten sıklıkla bundan şikâyet ediyordu.
Vito Genovese 18:01, 29 Mart 2017 (UTC)

Çok yazık. Zaten doğru düzgün katkı sağlayan da yoktu Vikipedi'ye maddelerin çoğu da katkı sağladığım maddelerdi, saçma bir gerekçe ve maddelerin silinmesinden ötürü tebrik edilecek bir şey göremiyorum. OmerFarukDemir ileti 29 Mart 2017, 17:55 (UTC)

@Cenk Çetin'in önerisine katılıyorum. Silinen maddeleri kategorilere ayırarak ve gerek iş birliği projeleri gerekse bireysel katkılarla toparlamalıyız.--Pragdonmesaj 18:02, 29 Mart 2017 (UTC)
  • Çok üzücü bir durum. Böyle bir fecaate sebep olan bir kişi için bir yıllık süre az değil mi? Ayrıca toptan silme yerine Mirada'nın katkısı ile son sürüm arasında inceleme yapılıp ona göre silinseydi veya Rapsar'ın dediği gibi hiç değilse bilgi kutuları, resimler ve giriş kısımları taslak olarak kalsaydı.--Nushirevan11 ☾★ 18:15, 29 Mart 2017 (UTC)
Yapılsaydı dediğin şeyi hiç kimse yapamaz @Nushirevan11. 6 bin maddeden söz ediyoruz. Kalsaydı dediklerinin tamamı da kurtarılacak zaten, giriş kısmı dışında elbette, o yine ihlal teşkil ediyor.
Vito Genovese 18:18, 29 Mart 2017 (UTC)
@Vikiçizer getirdi. Mirada taslak olarak açmış, madde temiz.
Vito Genovese 18:52, 29 Mart 2017 (UTC)
Herkese selamlar... Öncelikle geçmiş olsun demek istiyorum. Bir çok kullanıcımızın da yakındığı üzere bizi bir süre geri götüren ve zaman kaybına yol açan (lakin gerekli) bir yaptırım olmuş. Bir sene düşünmek ve hatayı anlamak için yeterlidir ama inşallah bu bir yıl içinde bu 6000 madde toparlanabilir... Keşke (demenin bir faydası olmadığını biliyorum) Mirada kullanımızın yaptığı ihlaller anlık olarak değerlendirilip düzeltilebilseydi. Burada bizlere ve değerli @Rapsar'a iş düşmekte İBP ile bu maddeleri hızlı bir şekilde toparlayabiliriz. Özellikle silinen kaynaklardaki katkılardan faydalanabilecek olanlar varsa bu süreç epey hızlanacaktır... Saygılarımla. chansey Mesaj 18:53, 29 Mart 2017 (UTC)
  • Benden de merhaba. Böyle tatsız bir olayın yaşanmış olması nedeni ile 5.667 maddenin Vikipedi'den silinmiş olduğunu görmek üzücü. Politikalar belli, ancak, yukarıda da bazı arkadaşların belirttiği gibi maddeleri en taslak haline getirebilmiş olabilseydik keşke. Ben şahsen, bazı zamanlarda (vaktim olduğunda), telif hakkı ihlali yaratan bir yeni açılmış sayfa ile karşılaştığımda, sayfayı tamamen temizleyip birkaç cümle ile taslak hale getiriyordum. Bu kadar maddeyi incelemek de zor, bunları yeniden açabilmek de...--thecatcherintheryemesaj 19:05, 29 Mart 2017 (UTC)
Geri getirilmesini istediğiniz maddelerin listenin tartışma sayfasına yazılması mümkün olabilirse harika olur. Böylelikle buradaki tartışmayı kompakt tutabiliriz.
Vito Genovese 19:22, 29 Mart 2017 (UTC)
Hangi listenin? Kendi adıma geri getirilenleri siliyorum tartışma kısmından. Teşekkürler. Bu arada geri getirilen lig maddeleri kontrol edilmemiş olarak duruyor ve revizyon kontrol imkanı da sunmuyor. Ne yapabiliriz?--Teacher0691 (mesaj) 19:27, 29 Mart 2017 (UTC)
Vikipedi tartışma:Telif sorunları/Mirada sayfasını kastetmiştim @Teacher0691. O kontrol edilmemiş sorununu ben de fark ettim. Anlık bir sorun anladığım kadarıyla. Sayfada bir değişiklik yaptığım anda kayboluyor özellikle onay vermememe rağmen. Belki de F5 çeksek de düzeliyordur.
Vito Genovese 19:31, 29 Mart 2017 (UTC)
Mesaj sayfama geri getirilmesi istenen maddeler yazılabilir, en kısa sürede ilgilenmeye çalışırım.--Vikiçizer (mesaj) 19:28, 29 Mart 2017 (UTC)
Vikipedi:Telif sorunları/Mirada gördüm şimdi.--Teacher0691 (mesaj) 19:31, 29 Mart 2017 (UTC)

Aslında Mirada konusunda ikinci bir sorunumuz daha olabilir. Şu konu da tartışmamızda geçti. Mirada'nın 1100 civarı seçim maddesi olduğunu ve bunların silinme kapsamı dışında bırakıldığını yazmıştım. Bu sorun da bu maddelerle ilgili.

Okumak sıkıcı gelebilir, özet geçeyim: @Cfsenel, Mirada'ya "Seçim sonuçları maddelerini açmışsın ama örneğin %22,1895 olan oranları yuvarlamayıp %22,18 olarak bırakmışsın, dolayısıyla tüm değerler hatalı" diyor. Mirada da "Öyle yaparsam 150 oy daha fazla almışlar anlamına gelir" diyor ve bu değerleri düzeltmeye yanaşmıyor. Yanılıyorsam düzeltin, ancak böyle değerlerin yuvarlanması ve %22,19 olarak girilmesi standart bir uygulama diye biliyorum. Eğer yanılmıyorsam, bu 1100 civarındaki maddede de tamamen hatalı yüzdelik değerler sunuyoruz okuyucularımıza.

Vito Genovese 19:37, 29 Mart 2017 (UTC)

Kesinlikle katılıyorum çok basit bir matematik kuralıdır en yakın sayıya yuvarlama. Oy sayısı da ayrıca veriliyordur zaten heralde.--Teacher0691 (mesaj) 20:17, 29 Mart 2017 (UTC)
Ahmet, tabii, olabilir. Senin silinen katkılarına baktığımda bazı maddeler yakalıyorum, ama çok ağır telif ihlali var maddelerde. Enwiki'den bakıp temiz bir tanımla oluştursak ve zamanla geliştirsek daha sağlıklı olabilir. Sen Pragdon gibi bir liste oluşturursan (ben de senin hatırlamadığın maddeler konusunda destek verebilirim), o maddelerin metin dışı içeriklerini geri getirmeye başlarım ben de yavaştan.
Vito Genovese 20:37, 29 Mart 2017 (UTC)
Bu listede açılması gereken Sovyet maddelerini listeleyelim öyleyse. Başlangıç için 1-1000 arası maddelere bir göz attım, dilersen sen de bir bak eksiklikler var mı? --Ahmet Turhan (mesaj) 21:45, 29 Mart 2017 (UTC)
Bugün biraz yoğunluğum var, ama bakarım mutlaka @Ahmet Turhan. Yalnız maddelere bakıyorum da, örneğin Propp maddesine; tüm metin Mirada'ya ait. Bunların sıfırdan yazılması gerekiyor. Bence sen bunları bir tane güzel bir tanım tümcesiyle oluştur, ben de sonra metin dışı ögeleri ekleyeyim maddeye.
Bu maddelerde tanım tümcesi de dâhil olmak üzere hiçbir şeyin Mirada tarafından yazıldığı gibi bırakılmaması gerekiyor. Bu konuda genel olarak herkesten özen rica ediyorum, "Bu kadardan bir şey olmaz" deme lüksümüz yok.
Bu vesileyle tek ve düzgün 1 adet tanım tümcesinin maddeyi VP:HS#M1'den kurtarmak için yeterli olduğunun notunu da düşeyim. Ölçüte bakacak olursanız, ansiklopedik bilgi vermeyen tümcelerle ilgilidir daha ziyade. Bir paragraf yazı yazmamız gerekmiyor M1 sorunu yaşamasın diye.
Vito Genovese 08:35, 30 Mart 2017 (UTC)
Listeyi tam olarak oluşturayım, ondan sonra toplu bir şekilde halletmeye ya da işbirliği şeklinde yapmaya çalışacağım. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:28, 30 Mart 2017 (UTC)
  • Bir hayli geriye gitmişiz. Ancak herkesin emeğini çalan kişiye 1 yıl değil süresiz engel verilseymiş keşke. Bu arada UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda ne gibi bir telif ihlali olmuş olabilir merak ettim. Futbol maddelerinde genelde sonuç tabloları var.Sait71 08:41, 30 Mart 2017 (UTC)
Sorma Sait. Baştan futbolla ya da diğer sporlarla ilgili turnuva ya da sezon gibi maddeler ayıklanmadan silindiği için şu an önce interwikisini geri getirip akabinde maddeyi geri getiriyorum. Polonya'nın voyvodalıkları gibi çoğu listeden oluşan maddeler de mevcut. Birkaç günde anca bitiririm...--Śαвяí¢αи76ileti 09:16, 30 Mart 2017 (UTC)

Şunun notunu düşeyim: Hizmetliler arasındaki tartışmada alınan karar "Seçim maddeleri hariç tüm maddeler" idi, bunun dışında "Şunlar da dışarıda bırakılsın" gibi bir şey söylendi de onları listeden çıkarmamış değilim. Neyse, seçim maddeleri kabaca 5900 madde ediyordu. İşlemi gerçekleştirmeden önce listeye bir bakıp TBMM 1. dönem milletvekillerinin ile göre dağılımları gibi 8-10 adet farklı madde grubunu listeden çıkarttım ve liste 200 kadar azaldı. İçlerinde telif hakkı ihlali barındırmayan maddeler elbette var, ancak hepsini tek tek kontrol etmek mümkün olsaydı zaten toplu silmeye hiç gerek olmayacaktı. Kurtarılabilecek ne varsa kurtaracağız, MediaWiki yazılımında hiçbir şey bir yere kaybolmuyor, endişe etmeyin. Bir süre böyle bir geçiş dönemi yaşayacağız, ancak Mirada'nın metinlerinden toplu olarak kurtulmamızın başka yolu yoktu. Maddeler kalsaydı, aramızda telif hakları konseptini tam olarak içselleştirememiş bazı yeni arkadaşlarımız da olduğu için tek tek 5 bin maddeyi kontrol etmemiz gerekecekti. Şurada Cobija'nın yaptığı gibi içeriğin sorunsuzluğuna tanıklık edildiği durumlar haricinde, tekrar etmek istiyorum, Mirada'nın yazdığı her şeyin gitmesi gerekiyor.

Vito Genovese 10:06, 30 Mart 2017 (UTC)

  • Mirada'nın bir iki cümle yazarak açtığı maddeler bile silinmiş ve üzerine eklenen bilgiler yokolmuş. Silinen maddeler tek tek kontrol edilmeli ve geri getirilmesi gerekenler tespit edilmelidir. Onca emeğe yazık etmeyelim. Örneğin izleme listemde olan ve geri getirilen tarihyazımı gibi. — Pınar (mesaj) 10:47, 30 Mart 2017 (UTC)
Yapılabiliyorsa en geniş ve en az içeriğe sahip maddeleri (kilobaytlarına göre sıralandırıldığında) belirlenip kontrol edilebilir. Tarihyazımı oldukça geniş içeriğe sahip, fark edilmemesi durumunda maddeye yazık olurmuş. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 11:21, 30 Mart 2017 (UTC)
Öncelikle alınan kararda etkisi olan, araştıran ve inceleyen hizmetlilere çok teşekkür ediyorum. Kararı topuluğun anlayışla karşılaması telif hakları gibi bir sorundan asla taviz vermeyeceğimizin bir göstergesi oldu. Ayrıca silinen maddelerin geri getirilip temizlenmesi burayı ne kadar benimsediğimizi göstermesi bakımından önemliydi. İlgili projeler ve kişisel gayretlerle bu sorunu uzun vadede çözebileceğimizi düşünüyorum. Umarım daha iyi noktalara gelebiliriz.--Kingbjelica (mesaj) 13:01, 30 Mart 2017 (UTC)

VikiProje Sinema Nisan İBP

Merhaba herkese, Nisan 2017'nin 15 günlük ilk iş birliği projesi, Sergey Yutkeviç filmleri'ndeki eksik maddelerin oluşturulması olarak şeçilmiştir. Proje sonunda, proje başlangıcı itibarıyla maddesi oluşturulmamış 18 adet Sergey Yutkeviç filminin tamamının oluşturulması hedeflenmektedir. Proje, 1 Nisan 2017 günü UTC ile saat 00:00'da başladı ve 15 Nisan 2017 günü UTC ile saat 23:59'da sona erecektir. İlgili arkadaşları bekleriz. --Pragdonmesaj 11:28, 1 Nisan 2017 (UTC)

Hızlı Bilgi Aracındaki bug

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1 aydır kendi sayfamda keşfettiğim daha doğrusu başka kullanıcılarda da var mı bilmiyorum ama son değişikliğini x saat, dakika vs. göstergecinde negatif rakamlar çıkıyor (-84,-61 vs.). bu adrese daha doğrusu Türkçe vikipedi gönüllüleri sayfasına görüntüyü attım. İyi vikiler.. --Uchiha Itachimesaj için 08:55, 2 Nisan 2017 (UTC)

TRT Arşiv

  • Görmeyen, duymayan kalmasın. Müthiş bir şey: http://www.trtarsiv.com/ - Şu da konu hakkında haber. Vitruvian (mesaj) 21:30, 1 Nisan 2017 (UTC)
    Teşekkür ediyorum. Sayende görmüş oldum. Hakikaten olması gerekiyordu. İnşallah daha da geliştirirler içeriğini.Sait71 18:30, 3 Nisan 2017 (UTC)

Azerbaycan - VikiProje Sovyetler Birliği işbirliği

VikiProje Sovyetler Birliği'nin birinci Nisan 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ilk proje konusu Azerbaycan'da komünizm şablonundaki kırmızı bağlantılı maddelerin oluşturmaktır

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 21:58, 1 Nisan 2017 (UTC)

Mirada maddeleri ileilgili - Türkçeye yapılan tercümeler de telif ihlali yaratır mı?

  • I. Ağa Han ve VI. Ağa Han - maddeleri ingilizce vikipedia dan tercüme edilmişti. Bu nedenle, Türkçesi için bir kopyala yapıştır durumu söz konusu olmaması gerekirdi.
  • Nâsır-ı Hüsrev: çoğunlukla Tahir Harimî Balcıoğlu kitabından yararlanılarak geliştirilmiş bir madde idi. ingilizce madde Britanıca'dan kopyalanmış olsa dahi Türkçesi için böyle birşey söz konusu olmayabilir.
  • Ayni şekilde Zünnûn-ı Mısrî ingilizceden tercüme edildiğine göre kopyala yapıştır nasıl söz konusu olabiyor?
  • Bari bu Miranda'nın dışındaki katkıları tutabilseniz..108.31.73.21 01:17, 2 Nisan 2017 (UTC)
Hayır ihlal yaratmıyor. Sadece İngilizce Vikipedi'den çevrildiğini belirtilmesi gerekiyor. @Vito Genovese gereğini yapar mısın?--Mavrikantmsj 19:02, 2 Nisan 2017 (UTC)

I. Ağa Han tamamen Mirada'ya ait. IV. Ağa Han'ın yarısı Mirada'nın, metin Mirada'nın ihlali üzerine geliştirilmiş ve dolayısıyla temizlenmesi gerekiyor. Nâsır-ı Hüsrev ve Zünnûn-ı Mısrî'de de aynı durum vardı. Zünnûn-ı Mısrî'yi ben temizledim. Diğerlerini ise maddenin sorumluluğunun deneyimli bir kullanıcı tarafından üstlenilmesi durumunda geri getirebilirim. Kimse üstlenmiyorsa, sırasını bekleyecek. Mirada'nın dışındaki katkıların hepsinin kurtarılacağı ayrıntılı olarak açıklandı zaten. 2-3 ay içinde temizliği bitirmiş oluruz diye düşünüyorum.

Vito Genovese 19:30, 2 Nisan 2017 (UTC)

IV. Ağa Han'ın madalya ve ödüllerinin tam bir listesi İngilizce'den tercüme edilerek eklenmişti, umarım bunların korunması sorun yaratmaz.108.31.73.21 18:40, 6 Nisan 2017 (UTC)

Wikimedya Konferansı 2017

Wikimedia Conference 2017 grup fotosu

Merhaba arkadaşlar, Wikimedya 2017 Konferansı geniş bir katılımla Berlin'de gerçekleşti. Ben ve @Basak katılımcı olarak konferansta yer aldık. Basak ana toplantı olan 2030 stratejisi ile ilgili bölüme katılırken bende buradaki toplantılardan 12 tane kadarına katıldım. Diğer detaylarıda 1-2 hafta içerisinde sizlere aktarmış olacağız. Organizayonun grup fotoğrafını yanda bulabilirsiniz. Daha fazla fotoğrafa ise şuradan erişebilirsiniz. Konferansta gerçekleştirilen prezantasyonların bir kısmı şurada, bunlara daha yenileride eklenecektir. Selamlarımla, iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 21:20, 2 Nisan 2017 (UTC)

Konferansı inceleme şansım oldu, çok güzel ve faydalı bir aktivite olduğu düşüncesindeyim. Tebrikler. --Sidney Eric Wolf (mesaj) 06:22, 3 Nisane 2017 (UTC)

  • Türkçe Vikipedi'yi en iyi şekilde temsil ettiğinize, oradan Vikipedi için yararlı edinimlerle döndüğünüze inanıyorum :) En kısa zamanda notları görmek dileğiyle.--RapsarEfendim? 00:57, 5 Nisan 2017 (UTC)
Geç olsun da güç olmasın. Konferans izlenimleri sonunda hazır. Buradan erişebilirsiniz: WMCON 2017--Başak (mesaj) 06:28, 22 Nisan 2017 (UTC)

Yeni sayfalara müsade edilmemesi

Bazı sayfaların en eski sürümlerine bakıyorum. Genel olarak IP sayfayı açıyor, bir devriye ise "düzenlenmeli" özeti ile "düzen" etiketi koyuyor veya kayda değer görmediyse ilgili şablonu ekliyor. Eskiden böyleymiş, en absürd kişilere bile (örn. kd olmayan bir akademisyen) müsade edilmiş, ilgili şablon konulmuş; yani "silme" işlemi öncelikli nokta olmamış. Artık bu böyle değil. Bazı kullanıcılar yeni sayfalara müsade etmiyor. Ansiklopedi gelişmiyor. Biraz araştırmak, bakmak gerekiyor. Örneğin IP kayda değer bir kişinin beş satırlık maddesini "telifli" olarak açıyor. Sayfayı gören devriye ise direk "sil" şablonunu ekliyor. Yani o beş satırı dúzeltmek çok mu zor geliyo? Hizmetli de hemen siliyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Örneğin Esra Bilgiç maddesi kaç kez silinmiş bir bakalım. Kayda değer dizinin başrol oyuncusu olmasına rağmen defalarca silinmiş. @Vito Genovese kurtarmış sonunda. Ayrıca bazıları da yeni sayfalara "düzen", "kaynaksız" vb. gibi şeyleri üst üste ekliyor. Biraz anlayış gerekli. Bugün @Kibele Ölmeye Yatmak eserini kurtardı. Ben Çağlayanlar'a dikkat çektim. Sayfa geçmişlerine bir bakın isterseniz. Bunlar önemli kişilerin eserleridir, basılı kaynaklar bir yana sadece çevrimiçi kaynaklar bile yeterlidir. Kullanıcıları ve hizmetlileri bu konuda anlayışlı ve sabırlı olmaya davet ediyorum.--Kingbjelica (mesaj) 20:08, 4 Nisan 2017 (UTC)

  • Bu durumdan tek şikayetçi olan ben değilmişim mutlu oldum :) Ümmiye Koçak maddesinde de bu tarz bir durumla karşılaşmıştım. Hizmetli arkadaşlar fazlasıyla yoğun bir enerji harcıyorlar her maddeye özel vakit ayırabilmelerini beklemiyorum ben açıkçası. Bu duruma "özen" göstermesi gerekenler bu şablonları kullanan kullanıcı arkadaşlarımız, biz vs.vs.vs. olmalı. --Pragdonmesaj 20:32, 4 Nisan 2017 (UTC)

hızlısı, bekletmelisi bu 'sil' kelimesi gerçekten epeyce rağbet görüyor.. Kategori:Vikipedi silinecek sayfalar sayfasını arada bir kontrol ederek kazaların önüne geçmek mümkün.. --kibele 20:41, 4 Nisan 2017 (UTC)

benim de bir süredir rahatsız olduğum konu gerçekten. "Taslak" veya "tek cümle" gerekçesiyle her gün onlarca madde HS ile etiketleniyor, SAS'a çıkarılıyor. Endişelerimi Vikicizer ve Vito Genovese'nin mesaj sayfasına da yazmıştım fakat bu "furya" tüm hızıyla devam ediyor. İsim de vereyim. Kullanıcı:Nushirevan11 ve Kullanıcı:Cenk Çetin yeni ve tecrübesiz kullanıcıları ısırmayı sürdürüyor. 5-6 maddeyi de silinmekten ben kurtardım fakat her daim burada cevrimiçi olamıyoruz ve bazen kayda değer maddeler gözden kaçabiliyor. Madde sayısının artmasının önündeki en ciddi engellerden birisi durumunda ve maalesef yeni/İP kullanıcıların emek ve zamanları hiçe sayılıyor. Bu iki kullanıcıyı VP:İNOV ve VP:LYKI politikalarına riayet göstermeye davet ediyorum. --Maurice Flesier message
Bütünüyle gerçekle bağdaşmayan bir yorum. Uzun süredir yeni maddelere ara sıra bakıyorum ve kayda değerliğinden kesin emin olduklarıma HS etiketi ekliyorum. Bugüne kadar da bi kaç defa hizmetli tarafından geri alındı sadece. HS direk silinme aracı değildir. HS etiketi eklendikten sonra hizmetli zaten tekrar kontrol ediyor. Yani bir madde iki defa süzgeçten geçiyor. Her insanın yanılma payı vardır. @Maurice Flesier adlı kullanıcı sadece bir kere HS etiketimi geri aldı. Bir kere veya bi kaç kere böyle bir şey olması gayet doğaldır. Yeni kullanıcıları ısırmak diye bir şey asla söz konusu değildir. SAS'a genellikle KD etiketi olan maddeleri taşıyorum. Bugüne kadar taşıdıklarımın çoğu silindi. Kaynaklandırılanlar da kaldı. Ahmet Turhan'da pek çok yayınevini taşımıştı. Kaynak eklenenler kalmıştı belli bir kesimi silinmişti. Böyle durumlar her daim olabiliyor. Rapsar'ın da dediği gibi kaynaklandırılmamış ve bir Adidas, Nike gibi KD olduğu da bilinmeyen ve var olan haliyle KD olmayan ve KD etiketi de bulunan sayfaları SAS'a taşımam politikalara uygundur ve bu durumun ısırma ile zerre alakası yoktur. Maurice Flesier davetinizi reddediyorum çünkü önce sizin VP:İNOV politikasını okumanız gerekiyor.--Nushirevan11 ☾★ 21:13, 4 Nisan 2017 (UTC)
  • Öncelikle şunu belirtelim, 2008'deki Türkçe Vikipedi ile 2017'deki Türkçe Vikipedi'yi bu şekilde kıyaslayamayız. Neden? O zaman 50 bin madde varsa, günümüzde 300 bin sınırına dayanmışsak, bu demek oluyor ki 2008'de açılmayı bekleyen en az 250 bin madde var (rakamlar gerçeği yansıtmıyor oraya takılmayalım). Keza 5 yıl sonra 500 bin olduğumuzda da bugünlerle kıyas yapamayız. "Önemli" veya "kafadan kayda değer" denebilecek madde sayısı yavaş yavaş azalıyor, demeye çalıştığım bu. "Örneğin IP kayda değer bir kişinin beş satırlık maddesini "telifli" olarak açıyor. Sayfayı gören devriye ise direk "sil" şablonunu ekliyor. Yani o beş satırı dúzeltmek çok mu zor geliyo? Hizmetli de hemen siliyor" denmiş en başta. Nasıl kayda değer olup olmama yönergelerle kısıtlanmışsa, telif hakkı konusu da aynı şekilde politikalarla kısıtlanıyor. Buradaki kıstasımız ne tek başına kayda değerlik ne telif hakkı konusu ne de diğer konular, tamamını göz önüne almamız lazım. Telif hakkı ihlali varsa politika ihlalı vardır ve bu içeriğin öyle ya da böyle kaldırılması gerekli. Bunun tartışılacak kısmı yok. Bu aşamada bu maddeyi silmek ya da düzenlemek kullanıcı tercihine kalmış. Elbette ki bunu toparlayıp yeni bir madde kazandırmak en iyisi, ancak bunu silen ya da silinmesi için işaretleyen kullanıcıya da "niye böyle yapıyorsun" denemez. O da kuralları uyguluyor çünkü. Genellersek, elbette bu maddelerde gereğini yaparak bu maddeleri var olabilir hâle getirmek en iyi yöntem, ancak silinebilecek kıvamda olanları silmek/işaretlemek de hatalı bir davranış değil.--RapsarEfendim? 01:53, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Yöneltilen soru Telifli kısmı çıkarmak bu kadar mı zor? hayır, yaptığınız gibi bu kadar basit. Peki bunu ben yapmak zorunda mıyım? Yapmazsam kötü biri mi olurum? Hızlı sil etiketi koymak hakaret, küfür, saldırı veya Vikipedi'de kötü olarak değerlendirilebilecek bir şey değildir. Her gün onlarca telifli içeriği silmek, 1 cümlelik maddeleri adam etmek, ansiklopedik olmayan içerikleri tekrardan yazmak zorunda değilim. Vikipedi bir ansiklopedidir, belirli kuralları ve standartları vardır. Kaliteyi korumak, yüksek tutmak her bir üyenin görevidir. {...} isteyen Kategori:Vikipedi düzenle kategorisinde bulunan 4523 maddeye ve incelenmemiş 6130 maddeye yönelebilir. Saygılarımla...--Cenk (mesaj) 13:52, 5 Nisan 2017 (UTC)
elbette, bir cümlelik sayfaları adam etmek, telifli içeriği temizlemek zorunda değil hiçbir kullanıcı. Tıpkı kaynaksızlık durumunu kullanıcıları o maddeyi tutmak için bir baskı aracı olarak kullanmak zorunda olmadığı gibi. Yeni bir kullanıcı 20.000 baytlık GM standardında bir madde oluşturmakta zorunda değil. Yeni maddelerin kontrolü birkaç kullanıcının denetimine de bırakılmadı. Benim eleştirdiğim kısım, kayda değerlıği tek bir kaynak ile ispat edilebilecek maddelerin İNOV'a tabii tutulmaması. Yeni bir kullanıcının teliften bihaber olması kadar doğal bir durum olamaz. Ben dahi ilk kaydolduğumda onlarca telifli dosya yüklemiştim Commons'a ve düzinelerce telifli içerik eklemiştim. İngilizce Wikipedia 6 milyon maddeye koşarken, Fransızca 2 milyon madde hedefine yaklaşırken, 2.9 milyon nüfuslu Ermenistan, Ermenice wikide 218.000 madde oluştururken biz Mirada'nin telifli maddeleri ve yeni kullanıcıların açtığı kaynaksız tek cümleli maddeleri HS ile silip geriye doğru sayıyoruz. Bu hızla 2030 yılında 500.000 hedefine ulaşabiliriz, o da bir ihtimal. --Maurice Flesier message 14:47, 5 Nisan 2017 (UTC)
aaa bu arada, "Kaliteyi korumak, yüksek tutmak her bir üyenin görevidir." nerede yazıyor bu çok önemli vazifemiz?? --Maurice Flesier message 14:52, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Madde sayısı, değişiklik sayısı övünülecek bir şey değil. Vikiler arası yarışmada olmadığına göre madde sayısı yükseltmek adına gelene geçene müsade edecek değiliz. Şahsi hedefiniz madde sayısını yükseltmekse SAS'a daha az madde taşımanızı öneririm. --Cenk (mesaj) 15:39, 5 Nisan 2017 (UTC)
vikiler arası yarışma olmadığı gibi hızlı silme yarışmasında da değiliz. Burası gönüllülük esasının olduğu bir ansiklopedi ve hiç bir kullanıcı seçkin madde statüsünde madde oluşturmak mecburiyetinde değil. Kayda değerliği şüpheli maddelerin SAS'a çıkarılmasında bir sorun göremiyorum fakat kayda değer olan maddelerin hızlı silinmesinde bir sorun görüyorum. Yukarıda sorduğum "kaliteyi korumak" ile başlayan referansınız hangi politikamıza dayanıyor merak ettim de, yoksa sadece "şahsi bir hedef" mi? --Maurice Flesier message 16:08, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Bahsedilen kalite Vikipedi kurallarına uygunluktur. Kurallara uyum sağlamak ise hepimizin görevidir. Bir madde gerekli koşulları sağlamıyorsa etiket koymakta sakınca yoktur, aksini düşünüyorsanız kurallar çerçevesinde eksiklikleri giderir kaldırırsınız. Etiketi koyan kötü adam eksiklikleri gideren adam ise kahraman değildir. Sorun etiketlerin hakaret olarak algılanmasıdır. Tanımadığım kişileri baskı altına almak gibi bir derdim yok, aksine bu {...}. --Cenk (mesaj) 18:05, 5 Nisan 2017 (UTC)
{...} nasıl yapılıyor gösteriyorlar zaten Cenk bey. Yukarıda kullanılan {...} gerçekten insanı rahatsız edici. Vikipedi meğer sele gidiyormuş, birileri de önüne kütük oluyormuş. Kahramanlık hikayesi gibi! Kolay gelsin.--Nushirevan11 ☾★ 18:19, 5 Nisan 2017 (UTC)

Biraz da bana da hitap eden, üslubu sıkıntılı olsa da haklı bir çağrı olmuş. Bunu görünce çağrıya uyup farklı bir şey yapayım dedim ancak sonu tabiri caizse jurnellenmemle son buldu :) Herkesin bildiğini yapması en iyisi. --Cobija (mesaj) 18:01, 5 Nisan 2017 (UTC)

Bu husus benimde -yanlış hatırlamıyorsam- iki defa karşılaştığım bir problem. Kısaca kullanıcıların yoğurt yemesi. Ben şahsen uzun telifli maddelere hiç bir şekilde tolerans göstermezken, başka bir kullanıcımız düzen konusunda hassas. Ben düzenden konulan HS'leri geri aldırmaya çalışırken, başka bir kullanıcı benim teliften koyduğum HS etiketini kurtarmakta vs. vs... Ciddi bir etiket bu yüzden HS'nin iki defa düşünülerek kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Tabi yeni devriyelerimizi de üzmeden, hatalı olduğunu değerlendirdiğimiz HS'leri ikaz ederek...
Ayrıca hiç bir yerde yazmamasına rağmen konulmuş bir HS etiketinin, gerekli düzenleme yapıldıktan sonra etiketleyen kullanıcı tarafından kaldırılması gerektiğini düşünüyorum, bu şekilde daha bilgilendirici oluyor. Örneğin ben teliften bir HS koydum bir kullanıcımız telifli içeriği düzeltti ve beni ikaz etti, ben düzeltmeyi görüp etiketi kaldırdığım zaman öğrenmiş oluyorum. Hem böylesi bence ikaz etmekten daha naif... Bilmiyorum belki hata yapan benim... chansey Mesaj 18:24, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Haddime olmayarak bir çağrıda bulunacağım bu mesajımda. Arkadaşlar, önce bir oturup birbirimize konuşalım.
  • Yukarıdaki durumu çok talihsiz buluyorum. Köy çeşmesinde isimler vermişiz, ithamlar savurmuşuz. Şuncacık bir topluluğuz burada, 80 milyon küsurluk konuşanı olan bir dilin, yüz binlerce kez okunan ana çevrimiçi başvuru kaynağını 80 aktif kullanıcı olarak mamur etmeye çalışıyoruz. Bu delilik bizim ortak paydamız, bu ortak payda etrafında birbirimizin hareketlerinden hoşlanmasak da, birbirimizden hazzetmesek de var olmak zorundayız.
  • Nushirevan11 ve Cenk Çetin'in üzerinden spesifik bir konuşma geçtiği için onların üstünden konuşacağım, bunun için affetsinler. Kendilerinin hareketlerinin bazılarının yanlış olduğu, Vikipedi'ye zarar verdiği söylenmiş. İkisi de çok aktif kullanıcılar mı? Evet. Değişikliklerinin büyük çoğunluğu yapıcı mı? Evet. Bazı değişikliklerinin Vikipedi'ye zarar vermesi söz konusu mu? Olabilir, bir takım noktalar benim de katıldığım noktalar. Ancak hani mesela ancak süresiz engelle aklı başına gelen benim 2012 ve öncesinde verdiğim kadar Vikipedi'ye zarar verme ihtimalleri söz konusu dahi olamaz. E ben bile engellendiğimde köy çeşmesinde yaptığım katkılardan, zararlarımla beraber zararlarımın terazide alt ettiği "kârlarımdan" bahsedilmişti. Burada bu iki kullanıcının kârından pek bahsedilmemiş, bu noktada teraziyi tamamlama ihtiyacı duyuyorum.
  • İki kullanıcı da Vikipedi'de içerik kontrolü konusunda ciddi emek sarf eden, bu emeklerinden dolayı çok saygı duyduğum kullanıcılar. Cenk Çetin'le pek bir iletişimimiz olmadı; ancak sürüm kontrolü konusundaki çalışkanlığını görme ve takdir etme fırsatım oldu. Nushirevan11 ile birkaç kez anlaşmazlık yaşadık, Chansey'in belirttiği gibi "yoğurt yiyişimiz" farklıdır belli başlı konularda; [1] [2] gibisinden -izmli isimler de verilmiştir belli çevrelerde bu yoğurt yiyişlere. Nitekim burada eleştirilen meselelerde de sorunlu bulduğum durum olmadığı anlamına kesinlikle gelmiyor bunu yazmam. Bununla beraber kendisinin açtığı on SAS'tan sekizinde (istatistiğin kendisi uydurmadır, gözleme dayalıdır) gerçekten de oraya gelmesi gereken bir maddeyi tespit ettiğini, denetim konusundaki özverisini, tartışmalarda tecrübe ettiğim karşı tarafı anlamaya yönelik tavrını takdir ediyorum. Bununla beraber buradaki diğer kullanıcıların da kontrole yönelik emeklerini, ekledikleri kaliteli, haddi hesabı olmayan içeriği, her türlü bize kattıklarını burada yazmaya çalışsam sabaha kadar uğraşmam gerekir bu yazı üstünde. "Madde kurtarmaca oynamak" gibisinden çok talihsiz ifadeler var yukarıda, düşünmek lazım karşımızdakini de. Buradaki herkes Vikipedi'nin iyiliği için (mecazen, hava sıcaklığına bağlı olarak gerçekten de) ter döküyor. Olumsuz yönlerimizi vurgularken olumlu yönlerimizi de hatırlatsak çok daha sağlıklı bir ortamda çalışırız kanımca. Bu bağlamda yukarıdaki bir takım ifadelerin de bu ifadeleri kullanan kullanıcılar tarafından tekrardan bir gözden geçirileceğini umuyorum.
  • E birbirimizi hiç mi eleştirmeyelim? Tabii ki eleştirmeliyiz, hele de yeni kullanıcıların ısırıldığını düşünüyorsak kesinlikle eleştirmeliyiz. Ama bunun ilk mercisi burası olmamalı. Birbirimizin mesaj sayfaları, maddelerin tartışma sayfaları bunun için var. Elbette ki bunu yaparken üslubumuza son derece dikkat etmeliyiz, elbette karşımızdakini anladığımızı hisettirmeliyiz; ama aynı zamanda eleştiri mesajı atmaktan, yapıcı bir şekilde eleştirinin haklı olup olmadığı üzerine fikir alışverişi yapmaktan kaçınmamalıyız. Hele de iki tecrübeli kullanıcı arasındaki meseleyi Vito'nun, Vikiçizer'in vs. mesaj sayfasına taşımaktan bin defa imtina etmeliyiz mecbur kalmadıkça. Bir defa da olsa, üç defa da olsa, nezaket korunduğu sürece bu tür süreçlerin iki birey arasında yapıcı sonuçlanması için azami efor sarf etmek daima bu adımı es geçmekten çok daha yapıcı olmaz mı? İki birey arasında görüş ayrılığı devam ederse ping yoluyla mesela ara bulucu olabilecek kullanıcıları davet etmek süreci kolaylaştırmaz mı? Bir kullanıcının yanlış yaptığını düşünüyorsak o kullanıcının davranışlarını değiştirme şansımız böyle daha yüksek değil midir?
  • Son olarak, görüş belirtmemin yerinde olacağını düşündüğüm spesifik bir noktaya değineyim, telif hakkı ihlali konusunda Rapsar'ın görüşüne katılıyorum.
  • --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:15, 5 Nisan 2017 (UTC)
@Seksen iki yüz kırk beş yapıcı yorumunuz için teşekkür ederim. Yumuşak bir üslup kullanmamız elbette vikipedide gelecekteki projelerimiz ve insanî açıdan elzemdir ancak bu bir değil iki değil kaçıncı defa {...} maruz kaldım. Mesaj sayfama bile mesaj bırakılırken adeta {...} mesaj bırakılıyor. Bu durumda burada hiçbirimizin {...} olmadığını ifade etmek zorunda kalıyorum. Etki tepki meselesi. Yumuşak bir üslup beni ancak yumuşatır ve düşünmemi sağlar. Maalesef sürtüşmeden {...}. İyi vikiler efenim.--Nushirevan11 ☾★ 13:12, 6 Nisan 2017 (UTC)
  • İş {...}, {...} yapmaya kadar yükselmiş, ilgilenenlerin okumasını rica eder, {...} boyutlarını görmek için oluşturduğum tabloyu incelemelerini öneririm. --Cenk (mesaj) 16:48, 8 Nisan 2017 (UTC)

Önüm arkam sağım solum Sovyetler Birliği

Vikipedi'de hangi tartışmaya baksam konu bir şekilde Sovyetler Birliği'ne ve onun projesine bağlanıyor. Köy çeşmesinde sürekli duyurular, oradan örnek vermeler, keza silinmeye aday sayfa tartışmalarında konu bir şekilde oraya dokunuyor. Bugün Haftanın İş Birliği Projesi'ne bakayım dedim o da Sovyetler Birliği. Ne oluyor?--RapsarEfendim? 04:53, 5 Nisan 2017 (UTC)

En aktif proje (hatta tek proje) o olduğundan dolayı göze batıyor, olan bu. Eğer biz de aktif olarak proje yürütebilsek bu kadar öne çıkmaz. Neden SSCB projesi doldu her yer demek yerine neden bunun gibi başka çalışmalar da yok diye şikayet etmek lazım aslında. --Cobija (mesaj) 09:17, 5 Nisan 2017 (UTC)
+1 -MHIRM. 09:43, 5 Nisan 2017 (UTC)
yakında, Sovyetler Birliği döneminde bu ülkeye turist olarak giden biyografi maddelerinin tartışma sayfalarına da SSCB proje şablonu eklenmesinden endişe duyuyorum. Aktif bir proje olması memnuniyet verici ama gerçekten ana sayfadan, İBP'ye her şey Sovyet ağırlıklı. Rapsar'ın endişelerine katılmamak elde değil. --Maurice Flesier message 09:39, 5 Nisan 2017 (UTC)
Cevap Cevap Sovyetlerle ilgili olmadığını düşündüğünüz, turistler de dahil, maddelerin tartışma sayfalarından şablonu kaldırabilirsiniz. Zira ben gördükçe yapıyorum. Bu yorumu VP:İNOV kapsamında incelemek zor. Çünkü burada ve burada ifade edilen projelerle ilgili yorumlar incelendiğinde benzerlik gösteriyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:02, 5 Nisan 2017 (UTC)
Bu noktada Cobija'ya katılıyorum. Diğer projelerin de bu denli aktif olması gerekir ki göze batmasın Sovyetler. Elimden geldiğince Vikipedi:VikiProje Sinema'yı aktif tutmaya çalışıyorum ama orası da önerilen İBP'ler dahil bir kaç kullanıcı arasından dönüyor neredeyse. --Pragdonmesaj 10:06, 5 Nisan 2017 (UTC)
Cobija ile benzer düşüncelere sahibim. Ahmet'in ilk dönem katkılarında (benim olmadığım dönem) bazı TBA endişeleri dile getirilmiş ve tartışma yaratmış. Bu bir sabıka gibi şimdiki katkılarının değerlendirilmesinde dikkate alınıyor olabilir belki, zira SSCB projesinin aktifliğinden ya da duyurularından rahatsızlığını ifade eden ilk kullanıcı Rapsar değil. Ahmet'in ilgisinin tamamen buna odaklanmış olması, tartışmalara katılan kullanıcıların sayısının sınırlı olduğu bizimki gibi bir toplulukta göze çarpıyor ister istemez. Projenin duyuru mesajlarının eski sürümlerinin (güncel sürümlerinin değil) eklendikleri sayfalarda (çeşme, kişi mesaj, vb.) gezintiyi zorlaştırabilen orantısız boyutlara sahip olduğu görüşüne hak vermekle birlikte, projesine sahip çıkmasından ötüsü Ahmet'i (ve elbette Pragdon'u) takdir etmeliyiz daha ziyade diye düşünüyorum, SSCB'ye en ufak bir ilgim olmamasına rağmen.
Vito Genovese 10:27, 5 Nisan 2017 (UTC)

Gerçekten önümüz arkamız SSCB ancak bu tenkit edilecek bir şey değil, takdir edilecek bir şey. Bu demek oluyor ki diğer alanlarda bu denli iş birliği projesi oluşturacak kadar azimli, çalışkan kullanıcılar yok. Varsa da bu kadar gündeme getiremiyorlar demek ki. Bu durumun sorumlusu da SSCB alanında katkıda bulunan kullanıcılar değil tabi ki. Bu konuyla ilgilenenler gerçekten donanımlı ve azimli oldukları için güzel katkılarda bulunuyorlar. @Ahmet Turhan'ı gerçekten takdir ve tebrik ediyorum. Kıskanıyorum. :) --Nushirevan11 ☾★ 11:57, 5 Nisan 2017 (UTC)

  • Yanlış anlaşıldım sanıyorum ki. Aktifliğinden şikayetçi değilim, her tartışmada, her projede, her konuda bir şekilde Sovyetler Birliği'nin araya sıkıştırılmasından rahatsızım. Yukarı çıkalım mesela köy çeşmesinde hemen. "Mirada" başlığındaki tartışmada araya sıkıştırılmış. Sonra "Azerbaycan..." diye başlık var, projeye çağrı. Kullanıcı mesaj sayfaları zaten bunlarla dolu. Haftanın İş Birliği Projesi de bununla alakalı olunca birden öyle hissettim. Yanlış hissettiysem kusura bakılmasın.--RapsarEfendim? 15:45, 5 Nisan 2017 (UTC)
Yukarıda konu ile ilgili eksikliklerin proje kapsamında giderilebileceğinden bahsetmiştim yalnızca. Diğer yerlerde de öyle. Böyle birşey ile karşılaşacağımı hiç ummazdım. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:12, 5 Nisan 2017 (UTC)
Bunların yeri burası değil, proje sayfası. Projeyle ilgili olanların toplanma noktası zaten orası. Şu an 30 aktif proje olsa ve tamamı burada duyuru yapsa olur mu sürekli? Olmaz. Hele hele ideolojik bir proje olunca bu, benim açımdan daha fazla dikkat çekiyor. Tüm topluğu alakadar eden bir konu değil SSCB iş birliği projesinin bitimine 15 gün kalması ya da yeni projenin gelmesi. Bunu anlatmaya çalışıyorum.--RapsarEfendim? 17:03, 5 Nisan 2017 (UTC)
O kadar çetrefilli ve yanlış anlaşılmaya müsait bir konu ki... @Rapsar kannatimce İNV veya KSY yapmayacak denli tecrübeli bir Vikipedist... Bu kapsamda VP:İNV, VP:İÜYYKÜD yanlış anlaşılmaları üzücü. Diğer açıdan bende Sayın Turhan'a gerçekten Vikipedi'ye ve projeye ilgisinden ötürü gıpta ediyorum, her ne kadar konuyla alakasız olsam bile başarısız bir denemeyle kendisine yardımcı olmaya dahi çalıştım. Sayın Turhan bu kadar emek verdiği bir projeyi doğaldır ki sahipleniyor gördüğüm kadarıyla örnekleri vs. bu yüzden... Teşbihte hata olmaz armut ağacının dibine de elma düşmeyeceği malumunuzdur. Şu duyuru konusunda ise yanlış hatırlamıyorsam burada olup olmaması hususunda bir tartışma yaşanmıştı @Ahmet Turhan değil mi? chansey Mesaj 17:40, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Sovyetler Birliğiyle ilgili arkadaşlar herhalde ortak çalışma yapmışlardır. Birbirlerine mesaj atıversinler--Muratero 21:01, 5 Nisan 2017 (UTC)
@Muratero elbette o tartışılır ama yeni katılan bir kullanıcının da ilgisini celbetmek gerekebilir diye düşünüyorum... chansey Mesaj 21:06, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Üst başlıktaki bir takım noktaları burada da vurgulamak isterim, üstteki bazı görüşlere katılarak. Önüm arkam sağım solum Türkiye, Sovyetler Birliği olduğu gibi, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Maldivler, İspanya, Moritanya olacağı günleri de görmek dileğiyle... Keşke 30 aktif VikiProjemiz olsa mesela, köy çeşmemiz duyurulardan okunmasa, ne yapacağız diye düşünsek. Keşke bu duyurulara ihtiyaç olmadığında herkes hemfikir olsa, Kullanıcı VH şablonuna eklemek yetse mesela projelere ve tartışmalara ilgi çekmek için. Mevcut formuyla köy çeşmesinde duyuru yapılmasının zararını görmüyorum, mesela seri mesajlardan rahatsız olacağım için mesaj listesinden kendimi çıkardım da özel ilgi duyduğum bir konu olmayan SSCB'yle ilgili Layka maddesi üzerine çok uğraşmıştım; böyle ilgimi çekecek bir proje köy çeşmesinde görsem belki çorbaya tuz atarım, belki başkaları da öyle yapar, bir şeyler kazanırız. Yapılmazsa kazanmayız ama. Ahmet Turhan'ın emeklerine de burada bir teşekkür edeyim, Sovyetler Birliği'ni "araya sıkıştırmak"tan ziyade Vikipedi'deki meseleleri katkılarını odaklamayı seçtiği konu çerçevesinde görüğünü düşündüğümü, bunun da aslında oldukça yapıcı olabileceğini gördüğümüzü belirteyim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:45, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Şurada tüm 7 aylık özeti görüleceği üzere, projenin en son pratikteki karşılığından gidecek olursak, 16-31 Mart 2017 tarihleri arasında 10 katılımcı ile birlikte Rusya Ulusal Marşı maddesini seçkin madde adayı yaptık. Üstelik mesaj sayfalarına herhangi bir mesaj gelmeyen yeni katılımcılar ile birlikte. Ya da benzer olarak @Yabancı'nın girişimleriyle Beyaz Rusya arması da seçkin madde adayı. Geçmiş projelerde de pek çok katılımcı bu yolla pek çok katkı sundu. Köy çeşmesi de bu konuda aracılık yaptı. Ya da açılan madde özetleri ve bunların istatistikleri bir şekilde proje konusunda teşvik edici oldu. Kişilerin "sıkıldığı" söylemi ile pratikteki kazanımların birbirleriyle olan çekişmesi bakalım nasıl sonuçlanacak.. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:54, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • "Hele hele ideolojik bir proje olunca bu, benim açımdan daha fazla dikkat çekiyor" dedim üstte. "Sıkılmak" demedim, ideolojik bir konu olunca insanın içine kurt düşüyor. Benzer şekilde diğer ideolojik konularda da aynı mesafedeyim zaten, aksi de iddia edilemez sanıyorum ki.--RapsarEfendim? 22:08, 5 Nisan 2017 (UTC)
Proje bir ülke projesi, ideolojik bir konu değil. İçerisinde bu ülke kapsamına giren politika, bilim, coğrafya, ekonomi, askeriye, hukuk, eğitim, felsefe, toplum, kişi, tarih, rejim, spor, ideoloji, kültür, sağlık, sosyoloji gibi bir çok konu var. Yani somut örnek vermek gerekirse Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp konusundan Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi konusuna kadar yelpaze geniş. Bu maddeler de aynı çalışma kapsamında tarafımdan oluşturulmuştu mesela. Kapsam son derece geniş ve çok daha fazla çalışmak gerekiyor. Yani "noluyor" demenin aksine hala sorumlular olarak kullanıcıları ilgili projelere teşvik etmek gerekiyor. Ben burayı itiyorum, başkaları da örneğin "Suriye projesini" oluştursun ve ilerletsin. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:12, 6 Nisan 2017 (UTC)

ideolojik demişken, vikipedi'de esas olarak 'önüm arkam sağım solum'un ne olduğunu unutmamak gerek. içimize düşen futbol kurdu büyüye büyüye bi hâl oldu, ama kimse kalkıp da 'ne oluyor?' demiyor.. bir de mesela abd, ya da ingiltere projesi olsa ideolojik olacak mıydı, merak etmeden duramıyorum.. hani komünizm ve sosyalizm ne kadar ideolojiyse, kapitalizm ve emperyalizm de o kadar ideolojidir ya, o bakımdan.. ve de mirada meselesinde konu edilmesine de laf edilmiş.. demek ki şurada geri getirilen maddeler sscb konusunda olsaymış, küçük çaplı bir kıyamet kopabilirmiş, neyse ki futbol maddeleri idi.. kısaca nazar etmeyelim ne olur, çalışalım bizim de olur.. :) --kibele 06:40, 6 Nisan 2017 (UT

Hiç yani, sanki bütün biyolojik türleri açalım diyen oldu da biz reddettik :P--Alperen (mesaj) 07:21, 6 Nisan 2017 (UTC)
e ama o da ideolojik.. zaten ansiklopedi konularına bu şekilde, ideolojik olanlar/olmayanlar diye yaklaşırsak çuvallarız bence.. --kibele 16:09, 6 Nisan 2017 (UTC)
Burada yer alan konunun akademik raporu; kişinin duygusal irdelemeler sonucunda fizyolojisi de dahil olmak üzere benimsediği "alan" ile beraber edindiği bilgi ve tecrübeleri aktarmasıdır. Kişi, bütün varlığı ile benimsediği kavrama bağlanır, bu kavram alışkanlık denen anlamlandırmanın da ötesindedir. Benimseme, erişilebilir bilgiye dayanak sağlar ve sizi araştırmaya iter. Doğru bilgi sizi daha da cezbeder ve benimseme ideolojiye dönüşür. Kişinin ideolojisi ile o ideoloji hakkında edindiği bilgileri sunması arasında fark vardır. Burada görünen sonuç, kişinin aktif ve etkin şekilde hayatına aldığı bir ideolojisinin olduğu ve bu ideoloji hakkındaki bilgileri, kaynaklandırabileceği, aktarabileceği bu ortama yansıtmasıdır. Tarafsız yaklaşım daima önemlidir. --Sidney Eric Wolf (mesaj) 09:32, 6 Nisan 2017 (UTC)

Bu vesileyle aktif VikiProje'lerimize güzel bir teşekkür etmiş olduk. Eğer bağcıyı dövmek istiyorsak, biraz da seçilen projeksiyonun etkisi ile dünya kadar gözüken SSCB'yi bırakıp işin ağababasına gidelim. Yazıyor da yazıyor. Yok teknisyenmiş de şu olmuş bu olmuş. Sosyal medyada, orada burada habire takip edecekmişiz. Hem oy verecekmişiz, oy verdik diye belki para/çıkar umacakken hem de üstüne para verecekmişiz. İlkokul müdürü sanki, zorunlu bağış alacak. --Deniz (mesaj) 22:42, 6 Nisan 2017 (UTC)

Vikimedyanın geleceğine yöneliğine olan tartışmanın ilk ayağının bitmesi için bir hafta gibi bir süre kalmış. Bu konuda yerel bir tartışma başlattık mı? Kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 22:42, 6 Nisan 2017 (UTC)

Selamlar arkadaşlar! Deniz'in mesajı üzerine yazıyorum. Wikimedia'nın geleceğine yönelik tartışmanın ilk ayağı çerçevesinde Berlin'de Wikimedia Konferansı sırasında sürecinin ilk aşaması (Wikimania öncesi tartışmalar) kapsamında özel bir oturum serisi gerçekleşti ve ben de bu oturumlara katılarak tartışmalara katılmış oldum. Aslında diğer ülkelerdeki toplulukların büyük bölümünün de bu ilk aşamaya sadece içlerinden birinin Berlin'e gitmesi yoluyla katıldıklarını söyleyebilirim. "Neyin tartışılması isteniyor, hareket nedir, strateji nedir, Vakfın stratejisi ile "hareketin" stratejisi arasındaki fark nedir" vs. daha önce kimsenin kafasında pek yerine oturmamıştı. Bu toplantıdan sonra ikinci-üçüncü döngülere tüm dünyadaki vikipedistlerden daha geniş katılım olacaktır diye tahmin ediyorum. Ben Berlin'den dün gece döndüm; önümüzdeki hafta içinde Sakhalino ile birlikte toplantı notlarını paylaşacağız. Sevgiler, --Başak (mesaj) 13:51, 7 Nisan 2017 (UTC)
  • Tüm tebrik ve takdirler için teşekkür ederim, diğer kullanıcıların olumlayıcı ifadeleri benim ve diğer kullanıcıların Vikipedi'ye katkı sunmasına birer teşvik. Daha fazla katkı sunmak için elimden geleni yapacağım, fakat ufaktan bir serzenişte bulunayım, tek başına zor oluyor :) Sizin de ilgi alanınıza giren konuları SSCB kapsamında ele alırsanız projeye katkı sunmuş olursunuz ve yardımınızla daha iyi yerlere gelir/gelecektir. Ayrıca varsa eksiklikler proje sayfalarında yer alan çeşitli kısımlarda bunları belirtebiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 06:22, 8 Nisan 2017 (UTC)
  • Şahsen SSCB ile ilgim olmasada imrenerek bakıyorum yapılan çalışmalara. Vikipedi'de aktif olarak başarılı çalışan bir iki VikiProje'den bir tanesi. VikiProje nedir işte bu projeye bakarak görebilirsiniz. Futbol başta olmak üzere katılımcısı, ilgileneni bir hayli fazla olan projelerde bile bu birlikteliliği sağlayamadık. Böylesine herkesin kolay kolay ilgilenmeyeceği daha spesifik bir ilgi gerektiren konu üzerinde gerçekten başarılı şekilde katılımcı toplanması sağlanmış. Ahmet Turhan'ı ve diğer emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bir çok konu SM seviyesine çıkarılıyor ve SSCB ile ilgili çoğu madde ansiklopediye iş birliği yapılarak kazandırılıyor. Ben ilgilenmesem bile gerek çeşmede gerek sağda solda hatta mesaj sayfamda bile her türlü davet, bilgi mesajlarını görmekten rahatsız olmuyorum. (İma olarak algılanmasın :) )Sait71 08:25, 8 Nisan 2017 (UTC)

Şehirlerin farklı dillerdeki isimleri

Selamlar herkese, Tartışma:Şırnak (il)'de "yapıcı" bir tartışma dönüyor farklı görüşlere, bakış açılarına da ihtiyaç var. Belki sizler de görüş belirtmek istersiniz. --Pragdonmesaj 18:50, 6 Nisan 2017 (UTC)

Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti 2017 Seçimleri ile ilgili bu mesajın Türkçesi burada--Başak (mesaj) 12:53, 7 Nisan 2017 (UTC)

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

  • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
  • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
  • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
  • May 1 – May 14 – Board voting period
  • May 15–19 – Board vote checking
  • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

  • Funds Dissemination Committee (FDC)
    • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
  • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
    • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 03:36, 7 Nisan 2017 (UTC) • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.Get help

Zazalar Maddesi

Zazalar maddesi uzun bir süredir sıkıntılı. Daha önce kaynaklarına dayanarak yapılan katkılar sonucu eksiklikleriyle beraber belli bir seviyeye ve uzlaşı zeminini yakalayan madde, önce kukla bir kullanıcı tarafından tahrif edildi, maddedeki cümleler kaynaklarıyla ilgisiz hale getirilecek biçimde değiştirildi, olmayan bilgiler varmış gibi gösterildi, internetteki bazı güvensiz sitelerden noktası vürgülüne kopyala-yapıştırla girdiler yapıldı. Bu kukla daha önce de maddede benzer tahribatlar-vandallıklar yapmış ve kuklacılıktan engellenmişti. Nihayet söz konusu kullanıcı için şuradaki kuklacılık davası ile ilgili denetçi isteği üzerine Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Waxt kuklacılık tespit edildi maddeyi bozmaya çalışan ilgili kullanıcı Kullanıcı:Waxt engellendi.
Bu sebeple %95 oranında kuklacının kopyala-yapıştırla eklemiş olduğu son tahrifatları geri aldım ve maddeyi önceki sürüme döndürdüm, arada az orandaki olumlu-geliştirici katkıları da ayıklayıp tekrar ekledim. Bundan sonraki katkıların ve tartışmaların farklı kullanıcıların da katkılarıyla daha objektif ve ilmi-bilimsel bir zeminde yürüyeceğine olan inancımı belirterek... Ancak devriyelik hakkına sahip iki kullanıcı adı geçen kuklanın katkılarını sürekli geri getiriyor. Özellikle kullanıcı Vitruvian bu konuda çok sert ve uzlaşmasız. Her seferinde tartışma sayfasına yazıyor ve anlatmaya çalışıyorum. Ama tek başıma anlatmakta zorlandığımdan mı, yoksa bir önyargıdan mı bilemiyorum, bir türlü ikna edemedim arkadaşı. Bu sebeple, değişiklik savaşı yaşanmaması için üçüncü kişilerin de maddeye yönelik ön yargıdan uzak fikir belirtmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple bu mesajımı okuyan konuyla ilgili kullanıcıların, özellikle tecrübeli kullanıcıların Tartışma sayfasını okuyup görüş belirtmelerini rica ediyorum. Neribij (mesaj) 16:01, 7 Nisan 2017 (UTC)

Merhabalar,

Normalde bu başlığın Politika bölümünde açılması lazım, ancak yukarıdaki yeni maddelere izin vermeme tartışmasıyla yakından bağlantılı olduğu ve Politika bölümü İlginize bölümü kadar takip edilmediği için, bu konuyu burada açmaya karar verdim.

Genel olarak Vikipedi'de oldukça büyük bir yanılgı var. Geçmişte @Alperen de bunun mücadelesini vermişti: Tek tümcelik maddelerin VP:HS#M1 uyarınca silinmesi gerektiği düşünülüyor. Bu yönde silme etiketlemeleri yapılıyor ve bu etiketlemeler doğrultusunda ya da bağımsız olarak bu maddeler siliniyor. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bu satırları yazarken aklımda herhangi bir son değişiklikler devriyesinin etiketleme işlemi ya da hizmetlinin silme işlemi olarak yazmıyorum, dolayısıyla birine adını vermeden buradan eleştiri yağdırma gibi bir niyetim yok. Bu sorun uzun süredir var, sayısız örneğini görmüşlüğüm var ve acilen giderilmesi gerekiyor.

Arkadaşlar, M1 ölçütü, "Çok az bilgi taşıyan ya da hiç bilgi taşımayan kısa içerikli sayfalar silinebilir." üst açıklamasını taşır. Alt açıklamasında da VP:TASLAK ölçütleri bunun istisnası sayıldığı için, sil şablonu eklemek için kullanılan betiklerde genellikle "Taslak madde ölçütlerini sağlamayan maddeler silinebilir" ibaresiyle anılır. Ancak taslak madde ölçütlerinde 1 tümcelik maddenin silinmesi gerektiğine dair hiçbir ibare bulunmaz. İlgili kısım şurasıdır:

Taslak madde yazarken, diğer editörlerin üzerine geliştirme yapabilmesine yetecek kadar bilgi sunmaya dikkat edin. Anahtar nokta yeterli bağlamı sunmaktır. Çok az bağlam sunan maddeler genelde hızlı silme kurallarından M1 gereğince silinir.

Bu "bağlam" kısmı, Türkçede biraz anlaşılırlığını yitiriyor. Aslında İngilizce politika ve yönergelerden alıntı yaptığımız için bu böyle biraz da. Ölçütü aldığımız enwiki sürümü şöyle der:

A1. No context

This applies to articles lacking sufficient context to identify the subject of the article. Example: "He is a funny man with a red car. He makes people laugh." It applies only to very short articles. Note that context is different from content, treated in A3. Don't use this tag in the first few minutes after a new article is created. This excludes coherent {{Non-English}} material, and poorly translated material. If any information in the title or on the page, including links, allows an editor, possibly with the aid of a web search, to find further information on the subject in an attempt to expand or edit it, A1 is not appropriate.

Dipnot kısmı: Consensus has developed that in most cases articles should not be tagged for deletion under this criterion moments after creation as the creator may be actively working on the content; though there is no set time requirement, a ten-minute delay before tagging under this criterion is suggested as good practice. Please do not mark the page as patrolled prior to that suitable delay passing, so that the wait does not result in the article escaping review at a later time.

Bizim sürümümüzü de koyayım hatta yeri gelmişken:

M1. Çok az bilgi taşıyan ya da hiç bilgi taşımayan kısa içerikli sayfalar silinebilir.
Örneğin: “Fabrikası olan garip bir adamdı.” Maddenin taslak madde kriterlerini sağlayan, bütünsel anlatımlı bir içeriğe sahip olması durumunda, madde yetersiz içerik gerekçesiyle silinemez.

Görüldüğü üzere, aslında bu maddede söylenen ansiklopedik bilgiden başka bir şey değildir. Fabrikası olan garip adam veya funny man with a red car gibi tanımlar ansiklopedik bir bilgi vermez. Ancak "Tennesin veya Ununseptiyum, periyodik tabloda atom numarası 117 ve sembolü Ts olan kimyasal elementtir." tanımı bize ansiklopedik bilgi verir, yeterli "bağlam"ı sunar. Bu tür maddeler tek tümceden oluşuyor diye silinemez. Bu arada enwiki politikasında "Bu etiketi madde oluşturulduktan sonraki birkaç dakika içerisinde kullanmayın" da deniyor bu arada, belki yukarıdaki tartışmaya katkısı olur diye not düşeyim yeri gelmişken.

Ha, diyeceksiniz ki, o zaman herkes "İtalya'da bir köy" diye 200 tane madde girsin bir günde, ortalık sözlüğe dönsün. Hayır, benim dediğim bu değil. Her ne kadar bilgi kutulu, kategorili ve sistemli olarak botla bu tür maddelerin açılmasına geçmişte toplulukça onay vermiş olsak da, bunları düzgün bir altyapı oluşması için yapmıştık. Bize sağlam bir altyapı sunmayan (yani metin dışı unsurlardan da yoksun olan) üç-dört sözcüklük yeni maddeleri elbette M1 kapsamında silebiliriz, ona bir şey demem.

Bunu belki şöyle düşünmek lazım biraz da: Vikipedi'yle birkaç dakika önce tanışmış olsanız, hiç olmayan bir maddeye mi daha fazla katkıda bulunmak isterdiniz, düzgün bir tanımla başlangıcı yapılmış, taslak şablonuyla daha fazla katkıda bulunması için okuyucusunu davet eden, belki de kategorisi, bilgi kutusu eklenmiş bir maddeye mi katkıda bulunmak isterdiniz? Daha bu sitede herkesin düzenleme yapabileceğini bilmeyen sayısız insan var. Maddeyi bulamıyorsa arkasını dönüp giden sayısız insan var. Bu kullanıcıları burada tutmak için bu tür "temel atma" maddelerine de pekala ihtiyaç var. Sürüm Kontrolü kapsamına girdiklerinde vandalizm açısından da risk oldukça düşüyor.

Kaldı ki, İngilizce projelerde yapılan araştırmalardan, sunulan geribildirimlerden okuduklarım, maddesi silinenlerin ve bu nedenle bir haksızlık algısı geliştirenlerin bir daha projelere uğramadığını ve konusu geçtiği zaman bu olumsuz deneyimlerini başkalarına da aktardıklarını gösteriyor. Dolayısıyla bu, büyük bir ısırma sorunu yaratıyor. Kendisini tanıtmak için gelenlerin M6'lanmasına, kopyala yapıştırcıların G9'lanmasına eyvallah; ancak projeye küçük de olsa bir katkıda bulunan ve düzgün bir tanım sunan kullanıcıların M1'lenmesine yoo dostum yoo!

Son değişikler devriyeliği yapan arkadaşlarım: Lütfen bu tür maddeleri silinmeleri için etiketlemeyiniz. Hizmetli arkadaşlarım: Lütfen bu tür maddeleri silmeyiniz.

Vito Genovese 11:18, 8 Nisan 2017 (UTC)

konuya politika sayfası yerine burada degindiğiniz için teşekkürler Vito. Umarım mesaj ilgili taraflarca tam olarak anlaşılır. --Maurice Flesier message 12:18, 8 Nisan 2017 (UTC)
Ben de geçen çerçi ve tuhafiye maddelerini açtım ama araştırıyorum, TDK tanımı dışında ansiklopedik bilgi yok neredeyse. M1'e uydurmaya da çalışıyorum bari iki-üç cümle olsun diye. Etimolojilerine dair bilgi vereyim bari deyip maddeleri olşturdum. Ben de eklenen maddelerin tek cümle de olsa geliştirilebiliyorsa kalmasından yanayım. Çünkü başkası da gelir, ikinci bir cümle ekler; bir başkası da başka cümleler. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 14:21, 8 Nisan 2017 (UTC)
Taslak madde tanımı daha iyi yapılmalı. Yukarıda tek cümlelik maddeleri silmek için etiketle yapamazsınız deniliyor, elimizdeki 1 cümle, kaynak yok, kategori yok elleyemiyoruz. Kuralları esnete esnete aman insanlar üzülmesin aman insanlar darılmasın, herkes kafasına göre takılsın rahat bırakıncı Liberal Vikipedi = 5954 incelenmeyi bekleyen madde, 8525 düzenlenmeyi bekleyen madde. Telaş edenler bunları görmüyorlar. Taslak kriterlerine biraz daha yukarıya çekmeliyiz. Vikipedi'nin çöplüğe dönmesine gönlü razı olanlar ertesi gün madde içeriklerinin kalitesizliğinden bahsetmesin. Saygılarımla... --Cenk (mesaj) 18:18, 8 Nisan 2017 (UTC)
Tam olarak yeni kullanıcı kaynak eklemeyi kategori eklemeyi bilmediği için onlara destek olmamız gerekiyor zaten. Bir maddede olması gereken bir şeyler eksikse, bir müdahale gereksinimi varsa {{düzenle}} şablonumuz bu iş için zaten. Burada kuralların esnetilmesi söz konusu değil, zaten kural bu, kural olduğundan daha sıkı hâle getirilmeye çalışılıyor tam aksine. Tek tümcelik maddeler, zaten düzgün bir ansiklopedik tanıma sahip olmaları durumunda kalıyorlar. Bunun da bir çöplük yaratacağını düşündürecek bir neden yok ortada.
Vito Genovese 18:23, 8 Nisan 2017 (UTC)
Yardım edilmesi gereken maddelere yardım ediyoruz, ama diğer kullanıcıların geliştirmesine yardımcı olmayacak içeriğe sahip maddelerin silinmesinin yasaklanmasını uygun bulmuyorum. İçeriğin geliştirilmeye açık olup olmaması baştan sona göreceli olduğu için daha katı kurallar getirilmeli. --Cenk (mesaj) 18:45, 8 Nisan 2017 (UTC)
"Tennesin veya Ununseptiyum, periyodik tabloda atom numarası 117 ve sembolü Ts olan kimyasal elementtir." cümlesi ile başlayan madde geliştirilebilir. "Fabrikası olan tuhaf bir adamdı" cümlesi ile başlayan madde geliştirilemez. Aslında ayrım gayet net ve objektif bence.Alperen (mesaj) 19:05, 8 Nisan 2017 (UTC)
Daha katı kurallar getirme konusundaki spesifik önerin nedir, @Cenk Çetin?
Vito Genovese 19:27, 8 Nisan 2017 (UTC)
Herkesin kısa bilgi girişi yapabildiği bir sözlük olmadığımızı yeni kullanıcılara bildiren yazı, taslak kriterlerini tanımında kesin kuralların yazılması, en az 4 cümle, 1 kaynak, 1 kategori gibi temel kurallara yer verilmesini istiyorum. Taslak için temel kuralların belirlenmesi ne yapıp ne yapmayacağımızı bize gösterir. --Cenk (mesaj) 19:36, 8 Nisan 2017 (UTC)
Kaynak, kategori gibi ayrıntılar yeni gelen bir kullanıcının ha deyince yapabileceği şeyler değil. "Gelmeyin" demeye eşdeğer olur böyle bir uygulama, o yüzden desteklemem mümkün değil.
Vito Genovese 19:57, 8 Nisan 2017 (UTC)
"diğer kullanıcıların geliştirmesine yardımcı olmayacak içeriğe sahip maddeler" bunu neye, kime göre karar vereceğiz ki? Size göre yardımcı değildir ama bana göre yardımcıdır. ayrıca kategorisiz, kaynaksız gibi şablonlarımız olduğunu da hatırlatmak isterim. Bu şablonlar boşuna durmuyor ya :) --Pragdonmesaj 20:10, 8 Nisan 2017 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── İlk düşüncem benzer oldu, @Pragdon. :) Ancak Cenk de zaten "bunu da belirlemek güç olduğundan daha katılaştırmalıyız ölçütleri" diyerek bağlamış.

Vito Genovese 20:19, 8 Nisan 2017 (UTC)

Sözlükle ansiklopedi arasındaki fark sadece birinin kısa diğerinin uzun olmasından kaynaklanan bir durum değildir. "Sözlük ikincil planda, ansiklopedi daha önemli bir çalışma" şeklinde bir ayrım da yok. Hakkında 4 cümle kuramayacağımız ama ansiklopediye girmeyi hak eden binlerce madde var. En basit örneği yerleşim yerleri ve biyolojik tür maddeleridir.Alperen (mesaj) 06:53, 9 Nisan 2017 (UTC)
Külfeti getirisinden çok fazla olmayacaksa Draft: ad alanı devreye sokulabilir. Esas olarak yeni madde/bekleyen değişiklikler devriyelerine yönelik değişiklik filtresi tanıtımı/isteği tarzı sayfalar oluşturulabilir; son değişikliklerin hepsine birden bakmak yerine öncelikle bu filtrelere (+ORES) bakılır. Köy çeşmesindeki bu kısımdaki tartışma olgunlaştıktan sonra, hızlı sil sayfalarında daha açıklayıcı bilgiler konabilir. Bu arada konu kısalıktan açılmışken diyeyim, matematikteki önemli bilimsel makalelerden biri, iki tane nispeten kısa cümleden oluşan bir makale.
Maddeleri Vikiveri öğeleri ile eşleştirirsek ve diğer yerel vikilerde de belirli ölçüde olgunlaşmış içerik varsa, bence o maddeleri tek bir işlemle taslak üstü bir seviyeye getirmiş oluruz. Sonraki kullanıcılar da o diğer yerel vikilerden bilgileri aktarır. Evin inşası devam eder. Vikipedi kullanıcıları arasında silici ve tutucu ekoller mutlaka olacaktır; hangi kullanıcı grubunda olursa olsun, bu tutumlar yer alacaktır. Burada silici ekol, en azından şu dönemde biraz daha hakim. Dolayısıyla hem 'ödüllendirilmiş' kullanıcılardan, hem de tutulan maddelerden beklentiler, en azından benim fikrime göre, yüksek seviyede. Öte yandan, özgür olmayan içerikte ise bence fazlasıyla toleranslıyız. --Deniz (mesaj) 01:10, 10 Nisan 2017 (UTC)
Edebiyat vs. X terimleri kategorilerindeki birçok maddenin Vikisözlük'e aktarılması, şu aşamada yerinde olabilir. --Deniz (mesaj) 01:19, 10 Nisan 2017 (UTC)

Yeni anasayfa tasarımı

@Galaksidekiotostopcu tarafından 5 Eylül 2015'te geliştirilmeye başlanan tam 1 yıl 7 aydır bekleyen yeni anasayfa tasarımı tartışmasını artık lütfen sonlandıralım. Biraz daha beklersek tasarım bayatlayacak, yeni tasarım hazırlamak zorunda kalacağız.

--Mavrikantmsj 17:41, 9 Nisan 2017 (UTC)

The Wikipedia Library invites suggestions/requests for Turkish paywalled databases

Hello! The Wikipedia Library is inviting suggestions for paywalled databases/publications (Turkish language) the community wishes to have access to as a part of improving impact in the local context. Please let us know of your suggestions here. Also, TWL is looking for new coordinators who wish to volunteer their time in coordinating Turkish TWL. If you are interested, please sign up here. Thank you--AVasanth (WMF) (mesaj) 15:15, 10 Nisan 2017 (UTC)

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May

MediaWiki message delivery (mesaj) 17:33, 11 Nisan 2017 (UTC)

Madde adı + tepe etiketleri

Merhabalar, doğru yer mi bilemedim ancak burada konuşsak daha iyi gibi. her adlandırma anlaşmazlığı yaşanan sayfaya madde adı şablonunu ekleyebiliyor muyuz? Bununla ilgili durum nedir? Bu şablonun önemli adlandırma anlaşmazlığı olan durumlarda kullanılması gerek diye biliyorum ancak son zamanlarda bir kullanıcının tartışma başlatıp tepeye bu etiketi koyduğunu ve sonra kaldırılmasına müsaade etmediğini gözlemliyorum. Ek olarak sayfa tepelerine üç beş etiket yapıştırılması hakkında da bu başlık altında konuşsak iyi olur. Mesela maddenin bir cümlesini sorunlu bulup başa taraflı (kime göre?) etiketi eklemek ne kadar doğru? Bu üç beş etiket koyma sevdası ile maddeyi beğenmemek arasında bir bağlantı var mıdır? Etiketleri gereksiz kullanmak onu gerçek ve doğru amacından saptırmaz mı? Sevgiler... -MHIRM. 17:56, 12 Nisan 2017 (UTC)

Bu konularda "şüphe" varsa etiket ekleniyor zaten :) Tartışması da tartışma sayfasında dönüyor. Üçten fazla etiket için gruplama yapan bir şablon var ama aramadım şimdi.--RapsarEfendim? 18:00, 12 Nisan 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi tekrar faaliyette

Bir süredir Vikipedi'ye uğrayamadığım için İş Birliği Projesi sağlıklı olarak yürütülemedi. Biraz daha aktif olma fırsatı buldum, proje de tekrar faaliyete geçti. Kullanılmayan dosyaların gözden geçirilmesi konulu projeye şuradan katılabilirsiniz. Tüm kullanıcıları bekliyoruz!..--RapsarEfendim? 20:09, 12 Nisan 2017 (UTC)

Tekrar aramıza hoşgeldiniz @Rapsar :) --Ahmet Turhan (mesaj) 20:13, 12 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkür ederim :) Geçmiş projeleri de gözden geçirip, kontrol ediyorum şimdi. Tekrar tekrar söyleyeyim, tüm kullanıcıların katılımını bekleriz :)--RapsarEfendim? 20:14, 12 Nisan 2017 (UTC)
  • Geçmiş projeler kontrol edildi, eksiklikler tamamlandı ve ödüller dağıtıldı. Şu an proje güncel durumdadır. Herkese duyurulur :)--RapsarEfendim? 23:11, 12 Nisan 2017 (UTC)

2017 İdlib saldırısı

Tartışma:2017 İdlib kimyasal saldırısı sayfasında madde adına dair bir tartışma mevcut. Saldırının kimyasal saldırı olup olmadığı konusunda Rusya, Suriye, ABD gibi pek çok tarafın farklı iddiaları mevcut. İlgili kullanıcıları tartışmaya davet ediyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:56, 14 Nisan 2017 (UTC)

Silinmeye aday sayfalar

Silinmeye aday gösterilen sayfanın silinmesi veya onaylanması için ne yapabilirim ? — Bu imzasız görüş Ferozy (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba @Ferozy. Lütfen ilgili sayfaya * {{yorum}} şablonunu kullanarak kanaatinizi belirtiniz ve bekleyiniz. Topluluk görüşlerini belirttikten sonra bir hizmetlimiz gereğini yapacaktır. Ayrıca bu tip sorularınız için lütfen danışma masasını kullanınız. İyi vikiler! chansey Mesaj 18:44, 14 Nisan 2017 (UTC)

16. haftanın seçkin maddesi

sayfası henüz hazır değil sanırım. Az kaldı. Paskalya'dan hareketle dinle ilgili bir şey olabilir belki. Kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 18:47, 15 Nisan 2017 (UTC)

VikiProje Sinemada Nisan ayının 2. İş Birliği Projesi

Selamlar herkese, VikiProje Sinemada Nisan ayının 2. İş Birliği Projesi olarak, Spike Lee filmografisi'ndeki eksik maddelerin oluşturulması seçilmiştir. Proje sonunda, proje başlangıcı itibarıyla maddesi oluşturulmamış 37 adet Spike Lee filminin 18'inin oluşturulması hedeflenmektedir. İlgili arkadaşlar, buradan projeye katılabilirler. İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 20:37, 15 Nisan 2017 (UTC)

250 madde kaynaklandırma - VikiProje Sovyetler Birliği işbirliği

"Kaynak eksik olan maddeler kategorisinde yer alan Sovyet konulu maddelere kaynak ekleme" konulu VikiProje Sovyetler Birliği'nin ikinci Nisan 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ilk proje konusu kaynak eksik olan maddeler kategorisinde yer alan Sovyet konulu maddelere kaynak eklemektir. Burada örnek bir liste yer almaktadır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 21:45, 15 Nisan 2017 (UTC)

Kişilerarası anlaşmazlıklarda geri döndür / rollback düğmesinin kullanımı

Merhaba,

Geri döndür / rollback adı verilen düğme, bir zamanlar yalnızca hizmetlilerin kullanımına açık olan bir özellikti. Vandalizm ile savaşımızda bize destek olması için Sürüm Kontrolü'nün etkinleştirilmesi ve ilgili hakların devriye / patroller grubu altında toplanması teklifini verirken bu hakkı da teklif paketine dâhil edilmiştim. Twinkle gibi betiklerin de benzer özellikleri olsa da, bu düğme kadar etkili ve hızlı bir muadil bulunmuyor an itibarıyla. Çok da yararlı oldu vandalizm mücadelemizde.

Ancak, bu düğmenin kişilerarası anlaşmazlıklarda, başka deneyimli kullanıcıların değişikliklerine itirazda geri alma işlemi yaparken ve yeni / anonim kullanıcıların test / vandalizm dışındaki değişikliklerinin geri alınmasında kullanıldığını da görüyorum bir süredir. Belirtmek isterim ki, bu kullanımlar kesinlikle uygunsuzdur ve işlevin kötüye kullanımıdır. Başka bir kullanıcıyla değişiklik savaşında bu düğme kullanılamaz, test ve vandalizm dışındaki yeni kullanıcı değişiklikleri bu düğmeyle geri alınamaz.

Bu düğmenin iki makul kullanım alanı vardır: Birincisi test/vandalizm türü değişikliklerin geri alınması, ikincisi de ihtilaf barındırmayan rutin ve zahmetli nitelikteki toplu geri alma işlemleri. Örneğin bir kullanıcı doğru olduğunu düşünerek 50 maddede değişiklik yaptı, ancak farkında olmadığı üzere bu değişiklikler uygunsuz. Bunları "geri al" ile geri almak son derece zahmetli ve anlamsız. Bunları bu düğmeyle geri almakta elbette sakınca yok. Ancak içerik anlaşmazlığı elbette bu kapsamda değil.

Söz konusu uygunsuz kullanımı çok sık gördüğüm için isim belirtmeden toplu bir duyuru yapmak istedim. Lütfen bu hususa özen gösterelim. Devamı durumunda mesajla ikinci bir hatırlatmaya başvuracağım, ısrarlı kullanımında ise kişinin devriyelik yetkisini almak durumunda kalacağım. Bunun benim uydurduğum bir şey olmadığını teyit etmek isteyen olursa, en:Wikipedia:Rollback sayfasına göz gezdirmesi yararlı olacaktır.

Vito Genovese 12:05, 16 Nisan 2017 (UTC)

Vito'nun söylediklerine ek olarak, geri döndür'e bastığınızda değişikliğiniz otomatik olarak küçük değişiklik olarak (k) işaretlenmiş oluyor. Halbuki anlaşmazlık yaratma potansiyeli olan değişikliklerin asla küçük değişiklik olarak işaretlenmemesi gerekir.

Bu konuya girmişken, deneyimli kullanıcıların dahi zaman zaman tartışmalarda yorum yaptıkları ya da maddelere anlamı değiştirecek minik eklemelerde bulundukları değişikliklerini küçük değişiklik olarak işaretlediklerini görüyorum. Lütfen anlam değişikliği yaratan hiçbir değişikliğinizi böyle işaretlemeyiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi bağlantısını verdiğim sayfada bulabilirsiniz. --Yabancım 12:28, 16 Nisan 2017 (UTC)

Vakıftan gerçekleşecek ziyaret

Merhabalar arkadaşlar, Vikimedya Konfefransından sonra Türkiye'de yapmayı düşündüğümüz bazı etkinliklerle ilgili Vakıftan gelecek Asaf Bartov Cuma günü Türkiye'de olacak. Sadece Cuma akşamı İstanbul Taksim civarında bir buluşma gerçekleşecek. Mekan tam olarak belli değil ancak akşam saat 20:00 gibi oralarda oluruz. Gelebilecek arkadaşlara lokasyon bilgisini tekrardan paylaşacağım. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 09:13, 18 Nisan 2017 (UTC)

Merhaba, ben de şunu ekleyeyim: Asaf "Topluluk Geliştirme Kapasitesi" programı çerçevesinde Türkiye'de önümüzdeki aylarda yapılacak olası bir eğitimi görüşmek üzere geliyor. Program ile ilgili bilgi burada Meta: Topluluk Kapasitesi Geliştirme Girişimi. Sizce bizim hangi kapasite(leri)mizi geliştirmemiz faydalı olur, ne konuda eğitim olursa katılmakla ilgilenebilirsiniz... bu konuda görüş bildiren olursa ne güzel olur! Sevgiler. --Başak (mesaj) 13:42, 18 Nisan 2017 (UTC)
Cuma günü İstanbul'daki toplantıya katılamayacağım. İşlerimden dolayı önümüzdeki 3 4 hafta kadar Ankara'dan ayrılamıyorum maalesef ama @Basak hocamın sorusu doğrultusunda şu başlıkları önerebilirim; Ortaklıklar, Wiki teknik becerileri ve Çatışma yönetimi. Bu başlıklar üzerinde durulması "bence" önemli. --Pragdonmesaj 07:57, 19 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler @Pragdon. Dün geceki ve geçen haftaki toplantının notlarını WMTR Toplantıları sayfasından ulaşabilirsiniz. Notları okuduktan sonra görüş bildirmek isteyen, Cuma günü İstanbul'daki toplantıya katılmak isteyen olursa lütfen paylaşsın. Topluluk olarak hangi alanlarda "kapasite" geliştirmeliyiz, görüşülenler üstüne düşünceniz, öneriniz, Vakıf'tan talebiniz varsa iletebilirsiniz. Teşekkürler.--Başak (mesaj) 08:23, 20 Nisan 2017 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── İzninizle ben de topluluk yeterliliği/kapasitesi oluşturma konusunda görüşlerimi paylaşayım. Yarın Asaf'la yapılacak yüz yüze görüşme için belki done olur bazı ayrıntılar. Tek tek gideyim:

  1. Community governance / Topluluk yönetişimi: Bunun ilk boyutu politikalarla ilgili. En baştan bu yana enwiki'den politika alıyor, uyarlıyoruz. Kendi politikalarımızı, yönergelerimizi yazma girişimlerimiz oluyor, ancak ne yazık ki bunların büyük çoğunluğu da viki felsefesinin biraz dışında kalan hükümlerle görüşe sunuluyor. Enwiki'den politika almak kötü bir şey değil kesinlikle, hatta ayak izlerini takip ettiğimiz "abla" projemizin kolektif deneyiminden yararlanmak bizim için büyük yararlar da getirmiyor değil. Ancak an itibarıyla elimizdeki politikaların köhneliği ve/veya eksikliği kendini belli ediyor iyiden iyiye. Bazı politikalar neredeyse her gün uygulanır niteliktedir, bazılarına ise ayda yılda bir iş düşer. Sık uygulanan politikaların sorunlu oluşu ise ister istemez kendini belli ediyor. Bu yüzden politika ve yönergelerde kapsamlı bir revizyona, var olmayan ve gereksinimin açık olduğu konularda ise ilgili politika ve yönergelerin çevrilerek topluluğa sunulmasına, tartışma sonunda uygun bir uyarlamayla benimsenmesine ihtiyacımız var. Onun dışında bu yeterlilikte politikaların zayıflığı veya uygunsuzluğunun getirdiği sorunlara da değiniliyor (hemen örnek vereyim, VP:EP son derece uygunsuz bir politikadır). Örneğin ben bir hizmetli olarak yetkimi kötüye kullanmaya başladım diyelim. Kişilerin en ufak kusurlarında uyarı yollamaya, provoke ederek hataya zorlamaya ve engel verip bezdirmeye çalıştım; düşman gördüklerimi elimine etmeye yönelik hareket etmeye başladım. Bu davranış örüntümü değiştirmeye de yanaşmıyorum mesela. Bu durumda şu anki prosedürümüze göre hizmetliliğin alınması için normal seçim süreci tersten işletiliyor ve kabaca %75'lik bir oranda yetkimin alınması için oylama açılıyor. Ama böyle bir durumda benim yaptığım şu ya da bu yararlı işleri hatırlayanlar "Aa olur mu, hizmetleri büyük" diyerek hizmetlilikte kalmam yönünde görüş belirtebilirler ve sistem tıkanabilir. Benim istismarım yanıma kâr kalır. Bunun olmaması, her vakanın kendi içinde değerlendirilmesi ve kötüye kullanım durumunda yetkilerimin alınabilmesi gerekir. İşte bu yüzden daha sağlam temellere oturan politikalara ihtiyaç vardır. Bu yeterlilik kapsamında hakem kuruluna da değinilmiş, ama ona anlaşmazlık çözümü kapsamında değinmek istiyorum.
  2. Conflict management / Çatışma yönetimi: Bunun en büyük açığımız olduğunu düşünüyorum, hâliyle. Vikipedi üzerindeki tartışmaların verdiği bıkkınlıktan dolayı sayısız kullanıcı kaybettik bugüne kadar, bu konuya dördüncü yeterlilikte biraz daha ayrıntılı gireceğim. VP:AG resmî bir politikadır, ancak yukarıda sözünü ettiğim neredeyse hiç uygulanmayan politikalara güzel bir örnektir. Anlaşmazlık yaşadığımızda öncelikle kendimize politika arıyoruz, politikaya sırtımızı dayandırarak karşımızdakini "yenmeye" çalışıyoruz, eğer politika yoksa ya da bizi desteklemiyorsa, alternatif kaynaklardan kendimize destek arıyoruz. Empatiyi boşluyoruz, zafere odaklı hareket etmekten başka bir şey yapmaz oluyoruz. Bir diğer sorun da şu: Anlaşmazlık yaşayanlar bir süre sonra soluğu ya Vikiçizer'in ya da benim mesaj sayfamda alıyor. Başka etkin hizmetlilerimiz de var elbette, ancak onlar daha bir "no-nonsense" (uygun bir Türkçe düşünemedim şu an) tutumla yaklaştıkları ve sakince işlerini yaptıkları, sanırım ikimiz de bazı bazı arabulmanın da yollarını kovaladığımız için bu mesajlar çoğunlukla ikimize yağıyor. Hizmetli çok yanlış bir şekilde hakem olarak görülmeye başladı, oysa bu doğru bi yakıştırma değil. Hakem Kurulumuz etkin değil, hizmetlinin diğer kullanıcıların davranışları konusunda bağlayıcı hükümler vermek gibi bir yetkisi yok. Hizmetli yalnızca siler, korumaya alır ve engeller. VP:İÜY kişisel saldırıları kaldırın diyor, kullanıcı kişisel saldırı olduğunu düşündüğü şeyi kaldırıyor, saldırı olduğu düşünülen ibarenin sahibi değişikliği geri alıyor, ilk kaldırmayı yapan hizmetliye geliyor, hizmetli kaldırınca herkes kabul ediyor. Evet, aslında kişisel saldırı olmayan şeylerin de kaldırılmaya çalışıldığı oluyor, ancak buradan yarışa, misillemeye, "madem sen beni, o zaman ben de seni"ye gitme durumları oluyor. Bu çok sağlıksız. Böyle sözü bağlayıcı olacak birine ihtiyaç duyuyorsak, etkinleştirelim kurulu, seçelim oraya tek sayıda (3-5-7, vs.) kişi (ve o kişiler arasında lütfen ben olmayayım), anlaşmazlıklarımızın son durağı olarak gidelim oraya. Hizmetli de böylelikle kendi görev sorumluluğundaki birikmelere odaklanabilsin. Yıllardır sağlıksız bir VP:Ş sayfasında kadı karşısına çıkar gibi meram anlatıyor, bir hizmetlinin karar eklemesini bekliyoruz. Sayfanın bir anlaşmazlık çözüm merkezi olarak görülmesi gerektiği çok ifade edilmiş, ancak o ad dururken bu pek de mümkün görünmüyor. Bu sayfanın da kaldırılması, daha sağlıklı süreçlerin benimsenmesi gerekiyor. Hakem Kurulu kurulmadan kaldırabilir miyiz, emin değilim. Ancak üzerine düşünülmesi gerektiği açık. Arabuluculuk Kurulu etkinleştirilebilir, ancak onların da psikologlar gibi bir noktadan sonra içi çürüyecektir. Onlara da yazık günah. :)
  3. On-wiki technical skills / Viki üzerindeki teknik beceriler: Bu konuda etkin olan 4-5 kişiye sahibiz yalnızca. Şu anda Vikipedi üzerinde yaptığımız işler arasında angarya statüsünde alabileceğimiz birçok konu var. Bu en basit arşivlemeden çok daha karmaşık işlere kadar uzanabiliyor. İngilizce Vikipedi'deki bir düzenlememden sonra "Anlam ayrımı sayfasına iç bağlantı vermişsin, hangi maddeyi kastediyorsan onu al tek tıkla düzelt" diye bot mesajı alınca bir kez daha hatırlamış oldum bunu. Daha fazla "teknikçi" kullanıcı demek, hayatın hepimiz için daha fazla kolaylaşması demek. Bunun için WMTR olarak bilişim eğitimi alan / bilişim sektöründe olan insanlara daha fazla ulaşmayı denememiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak bir yandan da belirtmeliyim ki, mevcut teknikçilerimiz sayesinde bir 5 yıl öncesine göre çok daha iyi durumdayız, bu vesileyle hepsine çok teşekkürler.
  4. New contributor engagement and growth / Yeni katılımcı katılımı(?) ve büyüme: Bu en önemli iki yeterlilikten biri bence. Geçen gün arşivlerde bir şey okurken, 2007-08 civarında tartışmalara katılan kullanıcılar arasından geriye kalan sayılı kişilerden biri olduğumu fark ettim. Birçok iyi kullanıcı, yaşanan anlaşmazlıklardan ve bunun getirdiği bıkkınlıktan dolayı projeden elini ayağını kesti. Bunların içinde hizmetli olmuş birçok isim de var, şahsen Metal Militia'yı özlemediğim gün sayılıdır. Farklı zamanlarda birçok farklı sorunu dile getirdiğimiz oluyor: SM süreçlerine ilgi diyoruz, bekleyen değişikliklere ilgi diyoruz, temizlik bekleyen maddelere ilgi diyoruz, diyoruz da diyoruz. Bunun temelinde insangücümüzdeki yetersizlik yatıyor. Hiçbir zaman bitmeyecek bir duvara tuğla dizme gayreti içerisindeyiz, bir de bunun üstüne duvarı yıkmaya çalışanlarla uğraşmak durumundayız. Duvarın daha hızlı yükselmesi ve ustalarımızın bunalmaması için daha fazla insana ihtiyacımız var. Daha fazla insan demek, Vikipedi'de ilgi görmüyor oluşundan dert yanmakta olduğumuz her şeyin çözümü. Vikipedi'ye daha fazla insan gelmesi demek, buradan kardeş projelerimize de daha fazla insan kayması demek. Tüm sorunlarımızı giderecek olan şey daha fazla insan gelmesi, bunun tüm sorunlarımızı gidermeye devam etmesini sağlayacak olan şey de bu insanların Vikipedi'nin olumsuz yönleri yüzünden buradan ayrılmasının önlenmesi. Bu ikisi, en önemli yeterlilikler dolayısıyla. Bu bağlamda, yeni kullanıcılara daha anlayışlı ve hoşgörülü olunması, yıldızların, VikiSevgi'nin daha sık kullanılması ve insanların birbirini daha sık takdir ve motive etmesi de büyük bir önem taşıyor, yeterlilik sayfasında da yazdığı üzere.
  5. Partnerships / Ortaklıklar: WMTR'nin bu konuda çok iyi çalıştığını düşünüyorum, verdiğim uzun aradan sonra döndüğümde bu alandaki gelişmelere fazlasıyla şaşırdım ve emek verenlere minnet duymadan edemedim. Daha fazla ne yapabileceğimiz konusunda da bir süredir iletişim hâlindeyiz. Güzel şeyler çıkacağını düşünüyorum. 2009'da başlarken hayalini kurup Wikimedia Türkiye'nin ilk sayfasına yazdığım bakanlıklarla ortaklık işini de gerçeğe dönüştürebilirsek büyük bir iş yapılmış olacak. Siz de lütfen listemize üye olun ve tartışmalara katılın. Bu arada yeterlilik sayfasında değinilen olumsuz imaj da dikkat çekici. Türkçe Vikipedi olarak bizi İngilizce Vikipedi olarak güvenilir bulmuyor birçok Türkçe konuşucusu. FlaggedRevs eklentisini, yani Sürüm Kontrolü uygulamasını devreye sokmamızın önemli bir nedeni de buydu, çünkü maddelere verilen zararı onarmaya yetişemiyor ve güvenilirliğimizi zedeliyorduk. Bu da insangücüyle üstesinden gelebileceğimiz bir sorun. İnsangücümüz yetersizken ise bu konuda atabileceğimiz somut bir adım öngöremiyorum.
  6. Communications & Media relations / İletişim/Haberleşme ve Medya ilişkileri: WMTR'nin düzenlediği eğitim etkinliklerinde olduğu gibi, dışarıdan insanları Vikipedi'ye ve diğer projelerimize çekmeye yönelik adımlar son derece önemli ve değerli. Bir anahaber bülteninde yer almanın etkisini diğer şeylerle kıyaslamak bile mümkün değil. WMTR olarak medyayı yönetmeye yönelik somut adımlar atabilir ve sağlıklı bir rota çizebilirsek, medyada projelerimizin daha fazla ele alınmasını sağlayabilir ve insangücünü buraya çekme konusunda çok iyi işler yapmış olabiliriz. Sosyal medya konusunda da yakın zamanda bazı girişimlerde bulunduk, ufak bir-iki pürüzü hâllettikten sonra birimiz duyurusunu yapacağız. Buradan da insan çekebileceğimize dair naif inancımı korumaktayım hâlen.

Aklıma gelenler bunlar. Yarınki buluşmanın verimli ve eğlenceli geçmesini diliyorum. :)

Vito Genovese 17:00, 20 Nisan 2017 (UTC)

Merhabalar, lokasyon için Taksim Meydanındaki Starbucks'ta karar verdik. Gelmek isteyen arkadaşların bilgisine. SakhalinioBuyrun beniiiim? 15:12, 21 Nisan 2017 (UTC)
Küçük bi değişiklik yaptık. Istiklal Starbucks tayız.SakhalinioBuyrun beniiiim? 17:02, 21 Nisan 2017 (UTC)

New Page previews feature

Azerbaycan Kullanıcı grubunun Vikibahar duyurusu

Azerbaycan Vikibahar 2017'deki her katılımcı wiki'de Azerbaycan hakkında en çok madde oluşturan kullanıcıya (en az 5 madde oluşturulmuş olması şartıyla) Azerbaycan Wikimedia Kullanıcı Grubu tarafından küçük hediyeler ve şekerler gönderilecektir. Bakınız:Duyuru.--Başak (mesaj) 12:22, 20 Nisan 2017 (UTC)

Mosques in Ottoman Timișoara

Hello,
I'm working on an article about the Timișoara fortress. Henrik Ottendorf enumerates at 1663 8 mosques, as follows:

  1. Kadintzametschit, meaning "The mosque of womens", identified words: Kadın and mescit;
  2. Kilitsametschit, meaning "The mosque at the church", identified words: Kilise and mescit;
  3. Hunkiartzmetschit, meaning "The Monarch's mosque", identified words: Hünkâr and mescit;
  4. Tzintzimmemetschit, meaning "The mosque from the swamp", identified words: (Kürtçe) = swamp and mescit;
  5. Seiditzametschit, meaning "The mosque of Seidi [Ahmed pașa]", identified words Seidi and mescit;
  6. Silihdarmetschit, meaning "Silahdar's mosque", identified words Silahdar and mescit;
  7. Aischkaadintzametschit, meaning "The mosque of woman Aișa", identified words Aișa, kadın and mescit;
  8. Muradiemetschit, meaning "The mosque of [Sultan] Murad [III]", identified words Murad and mescit (Muradiye mescit?).

These are some transliteration in Romanian as he heard, speaking German. I would like to use a correct Turkish spelling. Can someone help me with these Turkish formulations? Thanks. --Turbojet (mesaj) 16:24, 21 Nisan 2017 (UTC)

Hi @Turbojet, I found names of the mosques. (link, p. 12)
  1. Kadintzametschit, Kadın Mescidi
  2. Kilitsametschit, Kilise Camii
  3. Hunkiartzmetschit, Hünkar Camii
  4. Tzintzimmemetschit, Cimcime Camii
  5. Seiditzametschit, Seydi Ahmed Paşa Camii
  6. Silihdarmetschit, Silahdar Camii
  7. Aischkaadintzametschit, Ayşe Kadın Camii
  8. Muradiemetschit, Muradiye Camii
--Hedda Gabler (eski) (mesaj) 17:27, 21 Nisan 2017 (UTC)
Thank you very much for the quick response and for reference. --Turbojet (mesaj) 18:06, 21 Nisan 2017 (UTC)

Editörlerin görüşlerine ihtiyaç var..

Demokratik Birlik Partisi (Suriye) ve Halk Koruma Birlikleri maddeleri bir hizmetli tarafından VP:ADK'de yer alan "bilinen adları kullanın" ve "kısaltmalar eğer maddenin konusu hemen hemen her zaman bu kısaltmalar ile adlandırılıyor ve tanınıyorsa kullanılabilir." politikalarına istinaden kısaltmaları olan YPG ve PYD'ye taşınmıştı. Yapılan taşıma işlemleri "tartışma yok" gerekçesi ile bir kullanıcı tarafından geri alındı. Vikipedi üyeleri olarak bu konudaki görüşlerinizi belirtirseniz daha sağlıklı ve etkin sonuca ulaşırız. İlgilerinize.. --Maurice Flesier message 17:35, 21 Nisan 2017 (UTC)


21 Nisan 2017 İstanbul Buluşması ve Vakıftan Ziyaret

Merhaba arkadaşlar,

Vakıftan Asaf Bartov dün İstanbul'u ziyaret etti. Kendisiyle dün akşam Taksim'de görüşme şansımız oldu. Kendisinin notlarını (orijinal ve tercüme olarak) aşağıda paylaşıyorum. --Khutuckmsj 15:14, 22 Nisan 2017 (UTC)

English

Topics discussed at the Istanbul meeting with Asaf from the Wikimedia Foundation:

Turkish Wikipedians present: Sakhalinio, Ibrahim B., HakanIST, Khutuck

1. possibly organizing a national Wikiconference (for the community, not an outreach event) in the summer of 2017. WMF can support it with a grant to fund expenses, including local travel from all over Turkey, and to send international guests (either WMF staff or Wikimedia leaders from outside Turkey)

2. The challenge of activating Wikipedians in off-wiki programmatic activity. Towards that, beside the conference idea, we also discussed holding more regular meetups (either in-person or online), and using a twofold model of meetup -- half social, and half information or skill exchange [i.e. one participant demonstrating one tool, or one technique, or sharing experience from their outreach work, or a cool project outside Turkey they heard about, etc.]. Such meetups can easily also include international "guests" (via Skype/Hangout, given a quiet venue), and Asaf would be happy to help secure a list of international guests who would be happy to take part and give 10-minute talks online in such meetups.

3. We discussed conflict on Turkish Wikipedia, and agreed some training on conflict engagement could be useful. This training might be combined with the national wikiconference or it could be held separately.

4. The issue of retaining (keeping) new editors was identified as a major problem for Turkish Wikipedia. There's a lot of sockpuppeting and there is some degree of suspicion of newbies. Towards that, in addition to training on conflict engagement above, we discussed the possibility of reviewing and possibly revising some policies, such as the current range-blocks with long durations, or the norm that a blocking admin is deferred to and expected to rule on a possible unblocking.

Crucially, *possibly* revising such policies is and always will be a community matter. To address the fact there have been long (sometimes over many years) discussions about such policies without change, Asaf brought up the possibility of introducing data and deliberate experimentation to settle these arguments. If the argument for (possible) change can be articulated clearly and some testable success metrics can be defined for it, an experiment can be proposed with a clear timeline and clear next steps depending on the results of the experiment.

For example, the long-discussed proposals to revise the appearance and layout of Turkish Wikipedia's main page: if those who favor change can articulate what outcomes they are aiming for (e.g. more click-throughs to the featured article, the did-you-know items, the today-in-history items, etc.), the community could agree to run an *experiment* of changing the main page for a given duration (perhaps a month or two), and gather pageview statistics and compare them to the baseline captured in advance, to see if the change actually delivers what the supporters of the change were hoping it would. Both sides of the argument would be in a better place to weigh the pros and cons after such an experiment. (and if the change isn't effective, the old design can be restored without drama, now that everyone has seen the new design doesn't actually achieve what it aimed to do.)

Even if this particular experiment (let's say) fails, it would be a useful exercise in being flexible and open to (reasoned and well-argued) change, paving the way to a culture of experimentation and gradual improvement, with less frustrating and less eternal arguments. :)

5. We discussed the question of unblocking users after a while. Asaf argued in favor of "a path for redemption", assuming some time has passed, past misbehavior or mistakes are acknowledged and apologized for, and a commitment is made to follow the rules.

6. Another topic relevant for training was embracing Wikidata by a wider portion of the community. To that end, some basic training would be useful, as well as advanced training for the handful of Turkish Wikipedians already active in Wikidata and comfortable with the basics. Asaf made an open offer of Wikidata training -- perhaps over an entire weekend, to cover both basics and more advanced topics -- whenever the local community is confident it can attract at least 20 active editors into showing up. (Funding for domestic travel to the training would be available.)

7. We agreed to discuss some of the possible approaches to new editor retention on-wiki. We also mentioned the possibility of producing some attractive introductory materials, such as a series of video tutorials or an interactive tutorial (computer-based training), as some communities have done.

Asaf would post about this in English on-wiki and some of you would assist in translating into Turkish. Asaf would follow the discussion via machine translation, and ask for help if something is unclear.

I think that's it, more or less. Do add anything I may have left out.

Cheers,

Asaf

Türkçe

Wikimedia Vakfı'ndan Asaf'ın katılımıyla gerçekleşen İstanbul toplantısında görüşülen konular:

Türkçe Vikipedi'den katılan kullanıcılar: Sakhalinio, Ibrahim B., HakanIST, Khutuck

1. 2017 yazında ülke çapında bir Vikikonferans düzenlemek (sadece topluluk için, dışarı erişim için değil). Wikimedia Vakfı bu konferansı Türkiye içi ulaşım gibi masraflar konusunda destekleyebilir, uluslarlarası konuklar gönderebilir (WMF çalışanları veya Türkiye dışından Wikimedia liderleri)

2. Vikipedistleri Viki-dışı aktivitelere daha çok katılmaya ikna etme zorluğu. Bu konuda, konferans fikri üzerine, daha fazla düzenli toplantı (dışarıda veya online) üzerine konuştuk ve iki bileşenli bir buluşma modelini tartıştık -- Yarı sosyal buluşma, yarı bilgi/yetenek paylaşımı buluşması (örneğin bir kullanıcı bir aracı diğerlerine tanıtabilir, bir tekniği açılayabilir, yeni kullanıcılara erişme çalışmalarındakini deneyimlerini aktarabilir, Türkiye dışından bir ülkedeki güzel bir projeyi anlatabilir). Bu tarz toplantılara uluslararası "konuklar" da (sessiz bir mekandaki toplantılara Skype/Hangout ile) kolaylıkla katılabilir. Asaf, bu tür toplantılarda 10 dakikalık online konuşmalar yapacak uluslararası konuklar bulmaktan mutluluk duyacaktır.

3. Türkçe Vikipedi'deki tartışmalar üzerine konuştuk, tartışmalar/çatışmaların çözümlenmesi üzerine biraz eğitimin yararlı olabileceği üzerinde anlaştık. Bu eğitim ulusal Vikikonferansta veya ayrıca düzenlenebilir.

4. Yeni editörleri elde tutma konusu Türkçe Vİkipedi için önemli bir problem olarak konuşuldu. Fazla miktarda canlı kukla kullanımı ve bu sebeple yeni kullanıcılara karşı şüphe bulunuyor. Bu konuda, üstteki tartışma çözümlemeye ek olarak bazı kurallar/politikaların gözden geçirilebileceği üzerine konuştuk. Uzun süreli range IP engelleri ve engelleri, engeli veren hizmetlinin kaldırması yaklaşımlarının gözden geçirilebileceğini tartıştık.

Temelde, bu tür politikaları gözden geçirmek her zaman toplulukla ilgili bir konu. Politikaları değiştirmeye yönelik çok uzun (bazen yıllarca) süren tartışmaları daha verimli hale getirmek için, Asaf bu tür tartışmalarda veri derleyip konu üzerine deneyler yaparak çözüm bulabileceğimizden bahsetti. Eğer bir değişiklik net şekilde tanımlanıp, ölçülebilir başarı kriterleri belirlenirse; değişiklik üzerine net bir zaman çizelgesi hazırlanarak bir deney yapılabilir ve sonuçları incelenebilir.

Örneğin Ana Sayfa tasarımı uzun süredir üzerinde tartışılan bir konu. Eğer değişiklik yapılmasını isteyen kullanıcılar, değişikliğin ölçülebilir olarak ne getireceğini ve neye odaklandığını (örneğin günün maddesi/biliyor muydunuz/haftanın maddesi için daha fazla okunma) belirlerse, topluluk ana sayfayı belirli bir süre için değiştirip (belki 1-2 ay) sayfa görüntülenme sayılarını daha önceki sayılarla kıyaslayarak değişikliğin getirdiği sonuçları ölçebilir. Bu sayede tartışmanın iki tarafı da artıları ve eksileri daha iyi değerlendirebilir. (Eğer deney başarısız olursa, eski tasarım kolayca geri getirilebilir).

Bu deney başarısız olsa bile, Vikipedi'de esneklik ve (mantıklı ve iyi tartışılmış) değişime açıklık konusunda iyi bir çalışma olacaktır. Bu, sona ermeyen tartışmalar yerine deneylere yakın ve adım adım gelişime açık bir kültür yaratmakta da işe yarayabilir.

5. Engelli kullanıcıların engelinin belirli bir süreden sonra açılması üzerine konuştuk. Asaf, engeli üzerinden belirli bir süre geçen ve geçmişteki hatalarını kabul edip özür dileyen kullanıcılar için bir "çıkış yolu" olması ve bu kullanıcıların kuralları takip etmeyi taahhütü konusunda öneride bulundu.

6. Eğitimler hakkında konuştuğumuz bir diğer konu, Wikidata'yı topluluğun daha geniş bir kesimine ulaştırmak oldu. Bu konuda temel eğitimler ve Vikidata'yı halihazırda kullanan kullanıcılar için daha ileri eğitimler olabileceğini görüştük. Asaf Wikidata için bir eğitim teklifinde bulundu. En az 20 aktif kullanıcının katılımını ayarlayabilirsek, bir haftasonu hem temel hem de ileri konuları kapsayacak bir eğitimi düzenleyebileceğinden bahsetti. Türkiye içi ulaşım için gerekli bütçeyi Vakıf kaşılayacak.

7. Vikipedi'de yeni kullanıcıları elde tutma üzerine bazı farklı yaklaşımları görüştük. Bazı diğer toplulukların yaptığı gibi yeni kullanıcılara yönelik video serileri ve interaktif (bilgisayar temelli) eğitim gibi bazı tanıtıcı materyaller üzerine konuştuk.

Sevgiler,

Asaf

  • Tercümedeki her türlü hata ve eksik için sorumlu kişi -> Khutuckmsj 15:24, 22 Nisan 2017 (UTC)

Toplantı sonrası alınabilecek aksiyonlar

Herkese merhabalar arkadaşlar, toplantı sonrasında konuşulan birkaç konuda hızlı aksiyon alabileceğimizi düşünüyorum. Bunlardan birincisi Ana Sayfanın yapılacabilecek değişiklikle geçici olarak değiştirilip denenmesi ve bunun sonrasında alınacak sonuçlara göre ilerlenmesi olabilir. İkinci olarak daha önceden @Levent için şurada bir tartışma gerçekleştirmiştik. Ancak bir sonuç alınamamıştı. Benim teklifim geri dönmek isteyen kullanıcılara bir mesaj gönderilerek geri dönüş için başvurabileceklerini iletebilriiz. Böylelikle deneyimli kullanıcıları tekrardan kazanabileceğimizi düşünmekteyim. Özellikle bu iki konuda görüşlerinizi bildirmenizi rica ederim. Saygılarımla SakhalinioBuyrun beniiiim? 12:21, 23 Nisan 2017 (UTC)

bağlantısı verilen tartışmada en çok üzerinde durulan konu, böyle durumların kişi bazında konuşulmaması iken yine buraya kişi adıyla gelinmesini anlamak mümkün değil.. istediğinize davet yollayabilirsiniz elbette ama lütfen böyle konuları kişi adlarıyla gündeme getirmeyiniz.. --kibele 14:02, 23 Nisan 2017 (UTC)
Bir 'Rahşan affı' yapabiliriz, mesela 750. haftamızda olduğumuz için. Bahsedilen Kullanıcı:Levent, 7 senedir engelli imiş. Bu bayağı uzun bir süre değil mi? Eğer istiyorlarsa, hizmetliler topluluk nezdinde bir karar alıp Levent ve Adem20 gibi kullanıcıların ve daha diğer birçok kullanıcının engelini kaldırabilirler. Hizmetli harici kullanıcılardan 'onay' istenecek bir durumsa, kendi namıma engellerin kaldırılması yönünde katılıyorum. Bu durumda kısa zamanda bu konuyu politika sayfasında işleyelim. II. Niveles'in yanlış sebeple engellenmesinde de bu konuya girmiştik (öncesinde de birçok kez), bence artık bir karar alalım.
Kukla hesaplar süresiz engellenmeye devam edilmeli (keşke sonsuz olsa). Bir (belki de iki) kuklalı kuklacılar bu affa denk getirilebilmeli. Tehdit durumu varsa, engel gene maksimum seviyede kalmalı. Kuklalar hariç engelli kullanıcılar, engellendiklerinde hemen kendi kullanıcı sayfasını değiştiremez hale getirilmesinler, ya da uygun görülürse bu engel de başta olsun ama kısaca bir süre içinde kalksın.
Engel kaldırması politikası oluşturulacaksa, kuklacılarda ana faktör olarak bence kayıtlı kukla sayısı alınmalı. Bununla ilgili bir sınır konulmalı. Anonim kuklalar konusunda karar hizmetliye bırakılmalı. Anonim olan kuklacıları da ayrı bir işleyelim.
Engeli kaldırılan kullanıcılar için isim alanı tabanlı engel konulabilir. Örneğin belirli sayfalar haricinde (köy çeşmesi, deneme tahtası), Vikipedi: ve Vikipedi tartışma: isim alanlarında engelli kalsınlar. Teknik olarak mümkün değilse, politika olarak bu belirlenebilir. Belirlenecek bir süreden az olmamak kaydıyla, hizmetliler bir süre sonra bu isim alanı engelini de kaldırabilsinler. --Deniz (mesaj) 22:50, 25 Nisan 2017 (UTC)

Uzun molamdan döndüğümden beri bunu ilk defa zikrediyorum, muhtemelen de hatırlayan sayısı en fazla 2-3'tür, çoğu kişi de ilk defa öğrenecektir, ancak bizim her türlü hizmetli işlemini (elbette buna engelleme de dâhil) geçersiz kılmak için bir prosedürümüz var zaten: Bir hizmetli bir işlem yapar, itiraz edilirse diğer hizmetliler göreve çağrılır. Eğer görüş ifade eden hizmetlilerin sayısı işlemi destekleyen hizmetlilerin sayısından fazlaysa, o işlem iptal edilir. Bu, silme için de geçerlidir, koruma için de geçerlidir, hizmetlinin yetki alanındaki her türlü işlem için geçerlidir. Bu prosedüre geçmişte çeşitli durumlarda başvurmuştuk. Levent vakasında Elmacenderesi zaten engeli veren hizmetli olduğu için, istese kimseye sormadan engeli kaldırabilirmiş. Demokratlığı tutmuş diyelim. :) Engeli kaldırmak istemeyen hizmetlinin koyduğu engeli de yukarıda prosedürü izleyerek kaldırmak mümkün her zaman. Bu sağlıklı bir prosedür mü? Çoğunluk demokrasisi mantığında işlediği için çok sağlıklı olduğunu savunamam, ancak "Engeli verenden başkası kaldıramaz" kuralı varken tek çıkış yolu bu gibi görünüyor. Bu arada üstteki toplantı notlarına göre bu kuralın kaldırılması yönünde dilekler ifade edilmiş, ancak bu kuralın projemizde direksiyon savaşlarının asgari düzeyde olmasının çok önemli bir nedeni olduğunu da düşünüyorum aynı zamanda.

Unutmadan not düşeyim: VP:EP konusunda hizmetli tam yetkilidir. Ancak, tek bir istisnayla: 10. ölçüt bir topluluk engelidir, o konuda topluluk ne derse onu yapmak durumundadır hizmetli. Koy derse topluluk engel konur, kaldır derse kaldırılır. Bunun dışında enwiki'de sorunlu davranış örüntüsüne sahip kullanıcılar için topluluk yasağı gibi kavramlar var (aynı engelde olduğu gibi bu kullanıcı bu konuda değişiklik yapmasın diye karar alıyorsun, uymazsa engelliyorsun, özeti bu). Ancak süresiz engelli kullanıcıların dönüşünde bir konu yasağı (topic ban) çok bağlantılı gelmedi bana bu noktada.

Şahsen süresiz engellemeye bir ilke olarak karşı değilim. Gerekiyorsa verilir. Ancak her ihlale o ihlalin hak ettiği yaptırımın uygulanması gerekir. Bilgisizlikten yapılan basit engel atlatma vakalarına, sinirle söylenmiş mahkeme laflarına vs. hak ettiğinden fazla engel verdik geçmişte. VP:EP hâlâ çağdışı bir metne sahip, ancak hizmetlilerimizin sağduyusu ve inisiyatifi sayesinde yorumlamalar daha sağlıklı yapılıyor artık. Fazla ağır olan yaptırımlar konusunda çeşitli girişimlerim oldu, Levent tartışmasında da Nerval engelini kaldırma girişimime değinilmiş. Bunu yaparak mevcut statükoyu kırmak ve bir emsal oluşturmak temel amacımdı. O günden sonra birçok süresiz engelli kullanıcı geri dönebildi. Dönmesinden yarar sağlayacağımıza inandığımız başka isimler de var. Ancak otomatik bir af fikri pek cazip gelmiyor bana. İnsanların mevcut yapıcılık düzeyini bilmiyoruz. Olumlu bir yaklaşımın sonucunda gelecek bir istek üzerine ya da özel olarak o kullanıcıya ulaşıp görüşünü aldıktan sonra değerlendirme yapmamız gerektiği kanısındayım.

Bu konuda oturup politika koymalık bir durum yok: Enwiki'de Unblock diye bir şablon vardır. Engelinin kaldırılmasını isteyen kullanıcı bunu mesaj sayfasına koyar ve gerekçesini yazar (bu arada ilk dönem engellerinde hep mesaj sayfalarında değişiklik hakkını kapalı tuttuk, hatta sanırım bizde mesaj sayfası hakkını verme/vermeme opsiyonu başta yoktu ve enwiki'den daha sonra geldi, en azından bunları toplu olarak düzeltmemiz gerekir). Bu şablonu anonim bir arkadaşımız {{Engel kaldır}} adıyla uyarlamış, ama metin Google Translate sanırım. Sıfırdan yapmak gerekecek, en iyisi güncel kodu/metni ve belgelemeyi alarak sıfırdan çevirmek. Sistem tarafından üretilen engel bildirimlerine bu şablonu entegre eder, şablonun eklendiği sayfaları da {{Hizmetli kutusu}}'ndaki gibi bir takip kategorisiyle izleyebilir ve müdahale edebiliriz. Atıyorum bir hafta açık kalır talep, hizmetliler görüş bildirir, üstteki prosedür uyarınca kaldırırız. Sorun olacağını sanmıyorum.

Gece gece çenem mi düştü acaba?

Vito Genovese 23:52, 25 Nisan 2017 (UTC)

Bitirilen karakter?

Bu yazıyı nereye koyacağımı bilemedim, düşündüm ama en uygun burası sanırım. Birçok dizinin maddesinde bu nereden duyulduğu belli olmayan "bitirilen karakter" terimi dolaşmakta. Ben bundan sonra gördüğüm her maddede direk düzelteceğim. Bir yapımda ana karakter olur; yan, yardımcı ya da yinelenen karakter olur. Ama bitirilen karakter nedir? İlk defa Vikipedi'de duyduğum bir terim. Vikipedi, internette yeni terim oluşturmaya ve yaymaya çalışan bir ortam değildir. Lütfen bu değişiklikleri yapanlar bu terimin kullanıldığını ve yaygın olduğunu kanıtlamadan bu değişikliği yapmaya devam etmesinler. ~ Z (m) 15:59, 22 Nisan 2017 (UTC)

Genel olarak kurgusal eser sayfalarımızda çok fazla spoiler var. Sayfaya girer girmez, seyir zevkini azaltacak konu bilgileriyle karşı karşıya kalıyor okuyucu. Özellikle popüler Türk dizisi (Kurtlar Vadisi, Arka Sokaklar vb.) sayfalarında yoğun olarak görüyorum bunu. Bu tür içerikler bölüm sayfalarına kaydırılmalı ve karakter bilgileri daha üstü kapalı verilmeli. HastaLaVi2'nin belirttiği türde başlıklandırmalar da elbette olmamalı.
Vito Genovese 05:53, 25 Nisan 2017 (UTC)
Spoiler denilen bilgilerin silinmesi konusunda katılmıyorum, ama dizi maddelerine bir çekidüzen getirilmesi gerekliliği ortada (bekleyen değişikliklerde de önemli bir azalma olur belki). Her dizi için listeler ve sezon sayfaları açabiliriz. Birçok bilgi alt sayfalara aktarılabilir. Genelde karakterlerin hangi bölümlerde oynadığı da belirtiliyor, dolayısıyla bahsedilen bilgi (bitirilen karakter) verilmiş oluyor.
Bilgiler sezon sayfalarına aktarılsa bile, ana maddede Altıncı His filmiyle ilgili spoiler gibi spoiler'lar özellikle kalmalı. Örneğin Polat Alemdar'ın diğer dizi ana karakterlerinin kimlikleri konusunda özel bir durum varsa, bu bilgi mutlaka ana maddede de yer almalı, diye düşünüyorum, ilgili sezon sayfasında da belirtilir. Farklılaşan kimlikler ve diğer sonraki sezonlarda ve belki devam dizilerinde yer alan temel ve özgür bilgiler ana maddeden silinmemeli. Ben de Özledim, Leyla ile Mecnun dizisinin devamı sayılır mı bilmiyorum, ama gene de ilgili bilgi bu dizilerin maddelerinde özellikle yer almalı. Bu konular birçok zaman, maddeyi daha kayda değer kılan konular oluyor. Özgür ve güvenilir şekilde kaynaklandırılabilir bilgiler bizim can damarımız.
Ayrıca dizi sayfalarında katkı yapmak isteyen anonim kullanıcılar için yorumlar bırakabiliriz.--Deniz (mesaj) 23:14, 25 Nisan 2017 (UTC)

Google'da görünen bekleyen değişiklikler

Vikipedi'de onaylanmamış değişiklikler Google kutucuklarında görünüyormuş. [3] Daha önce de böyle bir şeyler olmuştu sanırım. Bu sorun Google'dan mı kaynaklanıyor? Bizim yapabileceğimiz bir şey yok mu? --Zaitsév 19:15, 24 Nisan 2017 (UTC)

Evet bunu ben de daha önce gördüm. Vandalizme uğramış bir sayfa vardı ve onaylanmamış değişiklik olmasına rağmen Google'da görünüyordu. Ama bu Vikipedi ile alakalı değil. Ben olabildiğince Google'a geribildirim yollamaya çalışıyorum. Google otomatik olarak ilk paragrafı aldığı için ve bilgi kutusundaki bilgileri de öyle, çözülebilir mi emin değilim yine de. ~ Z (m) 11:07, 25 Nisan 2017 (UTC)
Google Knowledge Graph'ın Vikipedi FlaggedRev tablolarını da inceliyor olmasını Google'dan istettirmemiz lazım. Vakıf da istese yapacaklarını zannetmiyorum. Google büyük ihtimalle (DbPedia gibi) Vikiveri bilgileri ve abstract olarak da maddenin ilk bölümünü almakla yetiniyordur ve buna devam edecektir. Huggle vs. ile yakalanmamışlar için Süzgeç 57 gibi süzgeçler yapıp sıklıkla kontrol edebiliriz, @Mavrikant. 57. süzgeçte ikinci ''' leri çıkarsak çok mu fazla yanlış pozitif sonuç çıkar? Özel süzgeçler arasında belki daha faydalı bir süzgeç de vardır. Sanırım bot ile de hallolur. Quarry ne yazık ki wikitext'e bakamıyor. Wikimedia Labs'taki diğerleri de bakmaz sanırım. --Deniz (mesaj) 23:56, 25 Nisan 2017 (UTC)

Harika Vikipedistler

Herkese merhabalar,

Topluluğumuzdaki VikiSevgi eksikliği, şikayet kültürü, sıkça dem vurulan konulardan.

Bu konuya ilişkin naçizane bir girişim olarak Harika Vikipedist uygulamasını önümüzdeki süreçte kişisel bir proje olarak başlatacağım. Konuyla ilgili detaylı bilgi alt sayfada bulunuyor. Kısaca, Vikipedi'ye sunduğu katkılardan dolayı son derece minnet duyduğum Vikipedistleri isimleriyle anıp, içinde bulunulan haftayı onların haftası ilan edeceğim. Bununla birlikte topluluğun da kullanıcılara ilişkin olumlu yorumlarını aktarmalarını davet edeceğim. Her sekiz kullanıcıda bir, önceki sekiz kullanıcıyı köy çeşmesinde ismen, gerekçemle beraber sıralayacağım.

Bu uygulama topluluğun katılımıyla çok daha değerli olacaktır. Bu nedenle herkese çağrım, değerli yorumlarını, önerilerini esirgememeleri, sayfayı da izleme listelerine almaları.

Birbirimizin olumsuz yönlerinden ziyade olumlu yönlerine odaklandığımız, uzlaşı ve hoşgörü iklimiyle birbirimizin şevkini koruduğumuz, yapıcı bir ortamda çalıştığımız bir Vikipedi'ye doğru bir adım olmasını umuyorum bu projenin. Bir bakıma da birbirimizi yermek yerine öveceğimiz bir mecranın eksikliğini tamamladığını, şikayet sayfasına antitez teşkil ettiğini düşünüyorum. Tekrardan herkesi sürece değerli vakitlerinin az bir kısmını daha yapıcı bir Vikipedi için ayırmak üzere davet ediyorum.

Başlamadan da belirtmeliyim: hepiniz harika Vikipedistlersiniz.

VikiSevgilerle,

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:57, 24 Nisan 2017 (UTC)

Düşünceyi ayakta alkışlıyor, ilk harika Vikipedistimiz @Yzkoc'u da tebrik ediyorum. :)
Vito Genovese 05:50, 25 Nisan 2017 (UTC)
Süper fikir, tebrikler Seksen iki yüz kırk beş! Tartışma sayfalarındaki gerilimi azaltacağına inanıyorum... Başarılar dilerim... chansey Mesaj 06:49, 25 Nisan 2017 (UTC)
Güzel bir proje, Vikipedi'yi interaktif bir yer yapmak adına olumlu bir girişim. Tebrik ederim, izliyorum :) --Ahmet Turhan (mesaj) 11:13, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Arada bir girip çatışma konularını izliyor, bir süre sonra sıkılıp bırakıyordum. Böyle pozitif birşey göreceğimiz günler de olacakmış demek ki. Tebrikler bu girişim için. Mukaddimeileti 15:50, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Güzel bir fikir, destekliyorum.thecatcherintheryemesaj 16:48, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Pozitif etki yaratacak bu etkinliği sonuna kadar destekliyorum. Kullanıcı alt sayfasından çıkıp Vikipedi:Harika Vikipedistler sayfasında güncel bir şekilde sürdürülebilir. --Cenk (mesaj) 17:05, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Destekliyorum. Son zamanlarda, bazı uzun zamandır katkı yapmamış, eskiden aktif kullanıcılar da katkı yapmaya başladı. Gidenler geri dönüyor olabilir. Onlar da hoş geldi. İnşallah engellenen kullanıcı sayısı da azalır. --Deniz (mesaj) 00:23, 26 Nisan 2017 (UTC)
  • Olumlu ve yaratıcı buldum. Katkıları teşvik edici güzel bir düşünce gerçekten. Bende görüşlerimi dile getireceğim en kısa sürede. --Maurice Flesier message 21:54, 28 Nisan 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi'ne katılım

Herkese selamlar. Her hafta farklı konular çıkmasına özen gösterilen Vikipedi:İş birliği projesi'ne tüm kullanıcıların katılması tavsiye edilir. Bir hafta boyunca güçlerimizi birleştirerek belli bir konuda katkı sunmak hoş bir şey :)--RapsarEfendim? 17:13, 25 Nisan 2017 (UTC)

Kopyala Yapıştır

Kopyala yapıştır yapılarak maddelere katkıda bulunmak yasak mı?Eğer yasaksa 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu maddesinde ben illere göre sonuçlarda genellikle kopyala yapıştır yaptım.Bu şekilde de yasak delinmiş oluyor mu?Bu imzasız yazı Veli2004 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Böyle bir durumda yasak olmaz, kopyala yapıştır işlemi telif hakkı olmasın diye yasak, burda telif hakkı ztn söz konusu olmuyor diye biliyorum--Salihkaraca2000 14:32, 26 Nisan 2017 (UTC)

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Vikipedi Mesaisi"

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

Selamlar herkese,

Her yıl 1 Mayıs'ta başlayarak ortalama 2 hafta süren Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin bu yıl 12.si gerçekleştiriliyor. Festival İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da eş zamanlı olarak başlayıp daha sonraları kent kent dolaşıyor. Festival kapsamında bu yıl Ankara'da ortak bir vikimaraton gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de ilk defa bir film festivali kapsamında gerçekleştirilecek vikimaraton, 10 Mayıs Çarşamba günü saat 14:00'de Mülkiyeliler Birliği'nde yapılacak. Özellikle Ankara'da olan veya o tarihte Ankara'da bulunacak tüm vikipedistlerimiz davetlidir.

Not: Vikimaratona katılmayı düşünen vikipedistlerimiz en geç 8 Mayıs Pazartesi'ye kadar mail üzerinden isim soyisim veya kullanıcı isimlerini (bunun için mesaj kutumu da kullanabilirsiniz) gönderirlerse yaka kartlarını da hazırlamış oluruz.

İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 21:29, 28 Nisan 2017 (UTC)

Bu konu kapsamında Vikipedi'de yer alacak bir çalışmaya da katılmayı isterim, yıllardır takip ettiğim bir festival. Belki konu hakkında bir proje başlatılabilir. VikiprojeSinema İBP gibi. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:53, 28 Nisan 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan İBP kısmını ben de düşünüyorum. Belki mayıs sonu veya Haziran ayı için böyle bir çalışma yapılabilir. Şu vikimaratonu sağlıklı bir şekilde bir atlatalım da gerisi elbet halledilir :) --Pragdonmesaj 22:08, 28 Nisan 2017 (UTC)
Bence zamanlama 1-15 Mayıs olsa uygun olacaktır. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:22, 28 Nisan 2017 (UTC)

Vikipedi erişim engeli

Arkadaşlar, an itibarıyla tüm Vikipedi sürümleri Türkiye'de erişime engelli durumda zannediyorum. Şurada biraz bilgi var bu konuda. DNS kullanıyor ve girebiliyorum şu an. DNS'i kaldırınca gerçekten de girilmiyor, wikimedia dâhil tüm diğer etki alanı adları sorunsuz, wikipedia engelli.

Ciddi bir trafik düşüklüğü yaşayacağız anlaşılan, son değişiklikler de durayazdı. Bilgi edinen paylaşırsa çok güzel olur. Şimdilik mahkeme kararı vs. yok piyasada.

Vito Genovese 06:03, 29 Nisan 2017 (UTC)

Şu adreste wikipedia.org diye sorgulama yapınca şu mahkeme kararı çıkıyor:
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.

(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)

Altında da bir itiraz düğmesi var. Çeşitli mecralarda yayıp bu düğmeye yüklenmek şimdilik tek seçenek gibi.
Vito Genovese 06:33, 29 Nisan 2017 (UTC)
Sözün bittiği yer... Ben yazdım bir şeyler hemen.--RapsarEfendim? 06:39, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bir 15 dakikadır düzelmiş görünüyor. Da niye engelledin niye kaldırdın? Karar da hâlâ çıkıyor sorgulamada.
Vito Genovese 07:02, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bir ara tr.wiki'ye girebilip en.wiki'ye giremiyorduk ancak an itibarıyla düzelmiş gözüküyor. Ancak tr.wikiye son bir saattir bazen girip bazen giremediğimi fark ettim.--Śαвяí¢αи76ileti 07:09, 29 Nisan 2017 (UTC)
An itibarıyla TTNET ve D-Smart'ın düzelmiş durumda olduğunu, ancak Turkcell'in engelinin devam ettiğini bildiriyor arkadaşlar.
Vito Genovese 07:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bende instagramda güvenilir bir sayfadan alıca haberi PC'ye koştum cidden giremedim ZenMateVPN ile girince de değişiklik yapamadım engellenmiş İP olduğum belirtildi DNS ayarlarını değiştirerek girdim şuan bende sıkıntı yok fakat bu durum uzun sürecek gibi duruyor henüz bende bir resmi açıklama göremedim --By erdo can • msj 07:39, 29 Nisan 2017 (UTC)
Fakat işin siyasi boyutta bir tepki olduğunu düşünüyorum bakınız.--By erdo can • msj 07:43, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Yok artık. Diyecek bir şey bulamadım. An itibariyle hala giremiyorum. Çare VPN --Zaitsév 07:57, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Bu engeli bir fırsata çevirebiliriz mutlaka engel kalkacaktır fakat bizde bir yandan Bekleyen değişikliklikler ve İncelenmemiş sayfaları halledersek ziyaretçiler geri döndüğünde vikipedi daha temiz olacaktır. Saygılar --By erdo can • msj 08:11, 29 Nisan 2017 (UTC)
    • İlk açıklama:"Engelin sebebi belli oldu Wikipedia'ya Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.kaynak"--By erdo can • msj 08:31, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Önce SinemaTürk sonra Vikipedi kötü oldu. VPN kullanmadan bunlar gibi bir sürü kaynağa erişemiyoruz, kullanınca değişiklik yapmamız engelleniyor. --Cenk (mesaj) 08:35, 29 Nisan 2017 (UTC)
Şu anda açık proxy engelleri nedeniyle vikiye girebilse de değişiklik yapamayan varsa bana haber versin, IP muafiyeti vereyim. Gmail, Facebook vs. üzerinde vitomedia'ya yazın (e-posta için sonuna @ koyun, sosyal medyada /vitomedia yazın, vs. - spambotlara yem olmayalım).
Vito Genovese 08:47, 29 Nisan 2017 (UTC)
Şu aşamada ne yapabiliriz? chansey Mesaj 08:53, 29 Nisan 2017 (UTC)
En azından yasağın bizimle (tr-wiki) alakalı olmadığını bilmek gönül rahatlatıcı.sabah mobilden girememiştim. Az önce ekşide başlığı görünce fark ettim. Ne diyelim. Umarım en kısa zamanda engel kalkar.thecatcherintheryemesaj 09:49, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Yasak şimdilik kalkmış görünüyor. Cümleten geçmiş olsun. Aklıma takıldı, birkaç saatliğine erişime kapatıp sonra niye açarsın, "Bak istesem erişimi böylesine kapatabiliyorum ha" demek için mi? --bermanya 12:37, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Ne zaman gerçekten özgür olacağız acaba? Bu engel ne zaman kalkacak?Böyle sudan sebeplerle yasak mı verilirmis? Hem de Vikipedi'ye. Braava valla. Allah sonumuzu hayır etsin. Hâlâ erişemiyoruz. En kısa sürede kalkar umarım bu yasak. — OkanfanEvet benim? 12:40, 29 Nisan 2017 (UTC)
Normal yoldan girilemiyor hala. VPN ile girdim. Süperonline olduğu için mi?--Teacher0691 (mesaj) 12:55, 29 Nisan 2017 (UTC)

Sanırım en son verdiğim erişimle ilgili bilgiler doğru değildi. Mobil operatörlerin hiçbirinden girilemiyor. Turkcell ve Superonline da olmuyor. Bir de ilginç bir durum var. TTNET'teyim ben. enwiki, trwiki ve fawiki'yi açabiliyorum ama denediğim diğer Vikipedi sürümlerinin hiçbiri açılmıyor. DNS'le de durum değişmiyor. dewiki, frwiki, hewiki, kuwiki filan hangisini denediysem açılmadı. TTNET'te olup hiç açamadığını söyleyen arkadaşlar da var, dolayısıyla durum çok değişken. Turksat ve Uydunet'te bir açılıyor bir açılmıyormuş. Özetle engel kalkmadı, istekleri karşılanmazsa kalkmayacak da anlaşılan. Ancak o isteklerin ne olduğuna dair resmî bir yazının da geldiğinden haberim yok an itibarıyla. Vakfa gittiyse bilemiyorum.

Vito Genovese 13:13, 29 Nisan 2017 (UTC)

  • Bürokratlarımız vakıfla iletişime geçse de durumun muğlaklığı ortadan kalksa. Anadolu Ajansının haberinde vakıfla iletişime geçildi, içerikler kaldırılmadı vs. deniyor. Ne kadar doğru, söz konusu içerikler ne, vakfın durum karşısındaki aksiyonu ne olacak bilsek keşke. --Cobija (mesaj) 13:20, 29 Nisan 2017 (UTC)
    • BTK açıklama yapmış sonunda. Sanırım ilk başta kendileri maddeleri değiştirmeye çalışıp sonrasında maddeler koruma altına alınmış. Merak ettim doğrusu yaptıkları değişiklikleri. --Cobija (mesaj) 13:45, 29 Nisan 2017 (UTC)
    En azından açıklama yapmış olmaları güzel ancak merak ettiğim commons, vikisözlük, vikikaynak gibi sitelere girilebilirken neden toptan tüm vikiler engellendi? tr.wiki'de bir sıkıntı yoksa neden sadece en.wiki engellenmedi? Sayfa sayfa engellenemiyorsa tüm uzantılar mı engelleniyor? Ayrıca tr.wiki'ye gün boyu bazen girip bazen giremedim. tr.wiki'ye şu an girebilirken diğer dillere giremiyordum. Bir dakika önce de en.wiki harici diğer vikilere girilebiliyordu. Sanki birtakım ayarlar yapıp sadece en.wiki'yi engellemeye çalışıyorlar. en.wiki'ye gün içinde yüzlerce kez tıklamama rağmen birkaç dakikalığına girebildim.--Śαвяí¢αи76ileti 14:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
HTTPS olduğu için belirli sayfaları engelleyemeyip tüm siteyi engelledikleri yazıyor attıkları twitte. kodvizit👻 21:08, 29 Nisan 2017 (UTC)

Engelin iki enwiki maddesi nedeniyle verildiği bilgisine ulaştık. Bu konuda enwiki topluluğunu bilgilendiren ve maddelerde uygun gördükleri iyileştirmeleri yaparak standartlarımıza uygun olmayan içerik konusunda gerekli işlemleri yapmalarını rica eden bir duyuru yazdım (kalıcı bağlantı).

Vito Genovese 14:36, 29 Nisan 2017 (UTC)

  • Nerede Türkiye terör yandaşı olarak gösterilmiş anlamadım ve bulamadım. Ama benim kanaatimce maddede doğrulanamayan veya taraflı değişiklikler yapmışlardır, birileri de reddedince gerçekleri gizleyerek teröristleri koruduğumuzu düşünmüşlerdir. --Turgut46 14:38, 29 Nisan 2017 (UTC)
@Krassotkin: wikipedia.org is the only domain being affected. I checked them all one-by-one in the morning.
Vito Genovese 14:47, 29 Nisan 2017 (UTC)
Arkadaşlar, sayfayı editleme imkanına nacak kavuştum. Şu anda durum şu: Wikimedia Vakfı hukuk birimi ile BTK Kurumu kısa süre sonra bir görüşme yapacak. Kullanıcı grubundan arkadaşlarla bu görüşmeyi bekliyoruz; görüşme gerçekleşince detaylarını öğrenip paylaşacağız.--Başak (mesaj) 17:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
Arkadaşlar, son dakika bilgisi. BTK başkanının Jimmy Wales ile görüşme talebi vardı. Şu anda Jimmy Wales ve BTK başkanı arasında telefıon görüşmesi ayarlanmaya çalışılıyor. Hadi hayırlısı.--Başak (mesaj) 17:52, 29 Nisan 2017 (UTC)
Arkadaslar gorusmeler ve aciklamalar hakkında edindiginiz bilgileri burda da paylasırsaniz guzel olur. Bu arada telefondan HotSpot Shield vpn ile vikipedide degisiklik de yapilabiliyor--By erdo can • msj 20:08, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Türkiye'de engellenmesinin ardından ülkede bu yönde herhangi bir karar alınmamasına (ve bilgim dahilinde böyle bir kararın alınacağı yasal zemin olmamasına) karşın Kuzey Kıbrıs'ta da bir süreliğine ulaşılamadığı belirtilmiş, notunu düşeyim. An itibarıyla bildiğim kadarıyla devam eden bir sıkıntı yok, servis sağlayıcılarından kaynaklı geçici bir sorun olmuş gibi görünüyor; ancak herhangi bir ek sıkıntıdan haberdar olacak olursam bildiririm. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:51, 29 Nisan 2017 (UTC)

E-posta listeleri

Erişim engeli vesilesiyle bir duyuru yapmak isterim.

Çoğu zaman yegâne erişim kanalımız olan viki üzerinden de iletişim kuramadığımız durumlar olabiliyor bugün gördüğümüz üzere. Genel olarak tüm meta tartışmaların, yani projenin genel gidişatıyla ilgili tartışmaların resmî e-posta listelerinde yürütülmesi önerilir. Şu anda da benzer bir durum var ve hâlâ erişim engeli olan arkadaşlarımız var. Bu nedenlerden dolayı aşağıdaki iki e-poste listemize üye olmanızı öneriyorum:

Bu listelere erişim engeliyle ilgili kısa bilgilendirmeler gönderdim.

Vito Genovese 08:42, 29 Nisan 2017 (UTC)

Offline access to Wikipedia - translation needed

(Apologies for writing in English!)

The current block of Wikipedia in Turkey does not include its offline version on Kiwix (our downloads have gone up by 400% since this morning). We're going to release a simplified version of the landing page which you can see here. It is taken from the English landing page - can someone please help translate it? (basically edit the wikicode to replace all links with their Turkish equivalent). Drop me a line if you have any question!

Thanks, Stephane (Kiwix) (mesaj) 12:55, 29 Nisan 2017 (UTC)

@Stephane (Kiwix), translation done. Thank you for support. --Cobija (mesaj) 14:38, 29 Nisan 2017 (UTC)
Well that was quick. Thanks! Stephane (Kiwix) (mesaj) 15:00, 29 Nisan 2017 (UTC)

Sansüre karşı tepki

Selamlar herkese. Bu sansüre karşı nasıl bir tepki verebiliriz Vikipedi topluluğu olarak? Facebook ve Twitter sayfalarımızda konuyla alakalı bir şey paylaşıldı mı bilgilendirme yahut tepki amacıyla? Önümüzdeki hafta ana sayfaya "Türkiye'de sansür" ve "insan hakları" gibi maddeler koyabilir miyiz günün maddesi olarak? Site üstündeki banner'da bir şeyler yazabilir miyiz "özgür bilgi" ile alakalı? Hafta başından itibaren koyalım tepkimizi.--RapsarEfendim? 16:02, 29 Nisan 2017 (UTC)

Facebook ve Twitter'da hiçbir şey paylaşılmamis. En fazla tepkiyi ekşi mi koydu ne? Şimdilik öyle gözüküyor valla. — OkanfanEvet benim? 16:21, 29 Nisan 2017 (UTC)
Selamlar. Evet sosyal medya hesaplarını tam güncelleyecekken BTK ile Vakıf görüşmesini beklemeye karar verdik; o görüşme de beklediğimizden geç gerçekleşti, San Fransisco'da sabahı beklemek gerekti. Günün maddesi "Türkiye'de sansür", "insan hakları" vs. yapmak bence çok iyi fikir. "İfade özgürlüğü" de olabilir. Var mı başka fikri olan?--Başak (mesaj) 17:37, 29 Nisan 2017 (UTC)
Görüşme oldu mu?Vikiçizer (mesaj) 18:25, 29 Nisan 2017 (UTC)
Henüz gerçekleştiğine dair bilgi gelmedi. BTK Başkanı Vakfın hukuk biriminden biri ile değil, Jimmy Wales ile görüşecekmiş; Vakfın onu ayarlamakta olduklarına dair bilgi geldi en son.--Başak (mesaj) 18:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
Gelişmelerden haberdar ederseniz topluluğu iyi olur :) Aslında muz cumhuriyeti falan koysak ya da başka bir şeyler (gg) daha da iyi olur ama biz yine iğneleme değil de mantığın izinden gidelim.--RapsarEfendim? 18:38, 29 Nisan 2017 (UTC)
İlgili seçkin maddemiz varsa, onu haftanın seçkin maddesi yapabiliriz ve pazartesinden itibaren tüm hafta yayınlanır ama günün maddeleri için 'önümüzdeki hafta' Türkiye standartlarına göre çok çok ileride bir zaman, eğer peş peşe birkaç gün yapmazsak. Şu da olabilir, bazı haftalarda haftanın tema'sı olur (mesela bu hafta için sansür), o hafta, tüm günün maddeleri (belki seçkin madde de), haftanın temasına uygun seçilir. --Deniz (mesaj) 18:41, 29 Nisan 2017 (UTC)
Yukarıda bahsettiğim Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Vikipedi Mesaisi" vikimaratonu öncesi Ankara Üniversitesi İLEF'ten Prof. Dr. Funda Başaran'ın katılımıyla sansür üzerine küçük bir söyleşi ile başlama tavsiyesi geldi festival komitesinden bugün. Vikimaratonu böyle bir söyleşi ile başlatabiliriz. --Pragdonmesaj 18:54, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • İnternetime Dokunma! --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 18:55, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Gerekçesi ne olursa olsun hiçbir açıklama yapılmadan engellendik. Önümüzdeki birkaç gün boyunca günün maddelerine ve eğer varsa haftanın seçkin maddelerine Rapsar'ın önerdiği maddeleri koymak güzel olur. Ayrıca ana sayfaya, vakfa herhangi bir açıklama yapılmadığı ve olayın bizden kaynaklanmadığı ile ilgili bilgilendirici bir banner koyabiliriz. --Zaitsév 21:34, 29 Nisan 2017 (UTC)

Support from French Wikipedia other Wikipedia

  • Support from France. We talked about the censorship on our village pump (there and there). (Sorry for writing in english.) Iyi şanslar. Jules78120 (mesaj) 19:33, 29 Nisan 2017 (UTC)
@Jules78120Merci beaucoup pour votre message de soutien.--Başak (mesaj) 19:39, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France GrandCelinien (mesaj) 19:44, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • You have my full support from Switzerland (sorry for my bad english). Tractopelle-jaune (mesaj) 19:52, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Attention and Support from France. --HenriDavel (mesaj) 19:55, 29 Nisan 2017 (UTC)
@GrandCelinien, @Tractopelle-jaune, @HenriDavel, on vous remercie pour votre soutien et pour la création des articles sur les femmes de lettres turques. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:05, 29 Nisan 2017 (UTC)
Thank you for your support. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 20:08, 29 Nisan 2017 (UTC)
Thank you for your support. Destekleriniz için teşekkür ederim. --KediÇobanı🐈 20:13, 29 Nisan 2017 (UTC)
Vielen Dank für Ihre Unterstützung / Thanks for your support / Nous vous remercions de votre soutien / Destekleriniz için teşekkür ederiz --By erdo can • msj 20:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
This is very much appreciated, @Lionster. Deepest gratitude to the Hebrew Wikipedia community for their support. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:20, 29 Nisan 2017 (UTC)
תודה על תמיכתך (sorry for my translation)--By erdo can • msj 20:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. Wikipedia should not be censored.--Gratus (mesaj) 20:26, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France, keep fighting guys --Arthur Crbz (mesaj) 20:32, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Stong support from France. --Arcyon37 (mesaj) 20:33, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Support from Canada. A number of us are working on a public statement to be sent out to the English press HERE wondering if there are any concerns from the Turkish community about this? James Heilman, MD (talk · contribs · email)(please leave replies on my talk page) 20:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. --Superjuju10 (mesaj) 21:15, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Gürcü Vikipedisi ve Gürcü Vikipedistler adına, sizi tam destekliyöruz ve inanıyöruz kı yakın bir zamanda bu anlaşılmazlık ortadan kalkıcak. Kolay gelsin ve iyi geceler! — Mehman 97 21:17, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Norway! Jeblad (mesaj) 21:27, 29 Nisan 2017 (UTC)