Ulufe: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Ulufe''', [[Osmanlı Askeri Teşkilatı|Kapıkulu Ocağı]] askerlerine, [[Osmanlı Askeri Teşkilatı|Acemi Ocağı]] mensuplarına ve bazı saray ve devlet görevlilerine üç ayda bir verilen maaş. Günlük olarak hesaplanırdı. Ulufe, [[Yeniçeriler]]e verilen maaştı. Törenle dağıtılan Ulufe için [[Adalet Meydanı]] kullanılırdı ve törenler için mutfak revaklarının önünde [[Yeniçeri]]ler, Has Ahırlar tarafına Sipahiler sıralanırdı. Ulufe dağıtımından sonra, Yeniçerilerin önlerindeki [[çayır]]a kapaklı sahanlar içinde [[pilav]], [[zerde]] veya [[çorba]] konurdu. Yeniçerilerin ulufelerden memnuniyeti, yemek yemelerinden belli olurdu, şayet yiyorlarsa memnun oldukları olduğu anlaşılırdı. [[I. Abdülhamit]] döneminde ulufe alım-satımı yasaklandı.
'''Ulufe''', [[Kapıkulu Ocağı]] askerlerine, [[Acemi Ocağı]] mensuplarına ve bazı saray ve devlet görevlilerine üç ayda bir verilen maaş. Günlük olarak hesaplanırdı. Ulufe, [[Yeniçeriler]]e verilen maaştı. Törenle dağıtılan Ulufe için [[Adalet Meydanı]] kullanılırdı ve törenler için mutfak revaklarının önünde [[Yeniçeri]]ler, Has Ahırlar tarafına Sipahiler sıralanırdı. Ulufe dağıtımından sonra, Yeniçerilerin önlerindeki [[çayır]]a kapaklı sahanlar içinde [[pilav]], [[zerde]] veya [[çorba]] konurdu. Yeniçerilerin ulufelerden memnuniyeti, yemek yemelerinden belli olurdu, şayet yiyorlarsa memnun oldukları olduğu anlaşılırdı. [[I. Abdülhamit]] döneminde ulufe alım-satımı yasaklandı.


{{Askeri-tarih-taslak}}
{{Askeri-tarih-taslak}}

Sayfanın 20.49, 30 Mart 2017 tarihindeki hâli

Ulufe, Kapıkulu Ocağı askerlerine, Acemi Ocağı mensuplarına ve bazı saray ve devlet görevlilerine üç ayda bir verilen maaş. Günlük olarak hesaplanırdı. Ulufe, Yeniçerilere verilen maaştı. Törenle dağıtılan Ulufe için Adalet Meydanı kullanılırdı ve törenler için mutfak revaklarının önünde Yeniçeriler, Has Ahırlar tarafına Sipahiler sıralanırdı. Ulufe dağıtımından sonra, Yeniçerilerin önlerindeki çayıra kapaklı sahanlar içinde pilav, zerde veya çorba konurdu. Yeniçerilerin ulufelerden memnuniyeti, yemek yemelerinden belli olurdu, şayet yiyorlarsa memnun oldukları olduğu anlaşılırdı. I. Abdülhamit döneminde ulufe alım-satımı yasaklandı.