Horasan (İran): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hiroşi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Hiroşi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
9. satır: 9. satır:
(C) [[Harezm]]]]
(C) [[Harezm]]]]


'''Horasan''' ([[Farsça]]: '''خراسان''' Khorâsân, diğer adları '''Khurasan''' ve '''Khorassan'''), [[Helenistik]] dönemde '''Traxiane''' olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, [[İran]]'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. [[Farsça]] bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da yoğunlukla [[Horasan Türkleri|Türk]] ve [[Türkmenler]] yaşamaktadır. Bölgede azınlık olarak [[Farslar]] ile az sayıda [[Kürt]]<ref>http://anadoluturkmenleri.com/horasan-ve-turkmensahra-kurtleri/</ref> toplulukları da bulunmaktadır. Horosan [[Horasan Türkleri|Türkmenleri]] büyük çoğunluğu [[Sünni]] iken [[Farslar]] ve [[Kürtler]] mezhep olarak [[Şiilik|Şiadır]]. Eskiden Horasan bölgesi bugün [[İran]], [[Afganistan]], [[Tacikistan]], [[Türkmenistan]]'ın ve [[Özbekistan]]'ın bazı bölgelerini kapsardı.
'''Horasan''' ([[Farsça]]: '''خراسان''' Khorâsân, diğer adları '''Khurasan''' ve '''Khorassan'''), [[Helenistik]] dönemde '''Traxiane''' olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, [[İran]]'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. [[Farsça]] bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da yoğunlukla [[Horasan Türkleri|Türk]] ve [[Türkmenler]] yaşamaktadır. Bölgede azınlık olarak [[Farslar]] ile az sayıda [[Kürt]]<ref>http://anadoluturkmenleri.com/horasan-ve-turkmensahra-kurtleri/</ref> toplulukları bulunmaktadır. Horosan [[Horasan Türkleri|Türkmenleri]] büyük çoğunluğu [[Sünni]] iken [[Farslar]] ve [[Kürtler]] mezhep olarak [[Şiilik|Şiadır]]. Eskiden Horasan bölgesi bugün [[İran]], [[Afganistan]], [[Tacikistan]], [[Türkmenistan]]'ın ve [[Özbekistan]]'ın bazı bölgelerini kapsardı.


İran Parlementosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç eyalete ayrılmıştır. Bu eyaletler:
İran Parlementosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç eyalete ayrılmıştır. Bu eyaletler:

Sayfanın 16.07, 26 Mart 2017 tarihindeki hâli

2004 yılında Iran'da üçe bölünmüş Horasan Eyaleti
Tarihî bölgeler: (A) Horasan, (B) Maveraünnehir ve (C) Harezm

Horasan (Farsça: خراسان Khorâsân, diğer adları Khurasan ve Khorassan), Helenistik dönemde Traxiane olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, İran'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da yoğunlukla Türk ve Türkmenler yaşamaktadır. Bölgede azınlık olarak Farslar ile az sayıda Kürt[1] toplulukları bulunmaktadır. Horosan Türkmenleri büyük çoğunluğu Sünni iken Farslar ve Kürtler mezhep olarak Şiadır. Eskiden Horasan bölgesi bugün İran, Afganistan, Tacikistan, Türkmenistan'ın ve Özbekistan'ın bazı bölgelerini kapsardı.

İran Parlementosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç eyalete ayrılmıştır. Bu eyaletler:

Ayrıca bakınız

Kaynakça