Aşiret: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Justinianus (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik + yorum içeren katkı + ansiklopedik olmayan bilgi eklentisi
Memin6363 (mesaj | katkılar)
Eksik bilgi tamamlama
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Aşiret''', ({{dil-ar| عشیرة}}) [[dil]] ve [[kültür]] yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok [[sülale]]den oluşan, yapısındaki [[aile]]ler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan [[göçebe]] veya [[yerleşik]] nitelikteki [[topluluk]], [[oymak]]tır. [[Türkiye]]'nin özellikle [[Doğu Anadolu Bölgesi|Doğu Anadolu]] ve [[Güneydoğu Anadolu Bölgesi|Güneydoğu Anadolu]] bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat [[göç]]ler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
'''Aşiret''', ({{dil-ar| عشیرة}}) [[dil]] ve [[kültür]] yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok [[sülale]]den oluşan, yapısındaki [[aile]]ler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan [[göçebe]] veya [[yerleşik]] nitelikteki [[topluluk]], [[oymak]]tır. [[Türkiye]]'nin özellikle [[Doğu Anadolu Bölgesi|Doğu Anadolu]] ve [[Güneydoğu Anadolu Bölgesi|Güneydoğu Anadolu]] bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ve özellikle Şanlıurfa'da varlıklarını sürdürmektedir. Fakat [[göç]]ler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.


{{sosyoloji-taslak}}
{{sosyoloji-taslak}}

Sayfanın 10.54, 23 Mart 2017 tarihindeki hâli

Aşiret, (Şablon:Dil-ar) dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymaktır. Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ve özellikle Şanlıurfa'da varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.