Aylak Adam: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
II. Niveles (mesaj | katkılar)
k düzenleme AWB ile
35. satır: 35. satır:
}}</ref>
}}</ref>


== Dış bağlantı ==
== Dış bağlantılar ==
{{vikisöz2}}
* [http://www.ykykultur.com.tr/kitap/aylak-adam-butun-yapitlari Yapı Kredi Yayınları]'nda Aylak Adam
* [http://www.ykykultur.com.tr/kitap/aylak-adam-butun-yapitlari Yapı Kredi Yayınları]'nda ''Aylak Adam''


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 19.01, 21 Mart 2017 tarihindeki hâli

Aylak Adam
YazarYusuf Atılgan
TürRoman
Yayım1959
YayımcıVarlık Yayınları (ilk baskı)
ISBNISBN 9789750802446 Geçersiz ISBN

Aylak Adam (1959) Yusuf Atılgan'ın ilk romanıdır.

Konu

Bir ismin bile çok görüldüğü C.’nin bir yıl boyunca başından geçen olayları anlatan kitap, dörde ayrılmış olup her bölümde farklı mevsimlerde C.nin yaşantısını ele almıştır. Babasından kalan emlaklardan aldığı kiralarla çalışmadan geçinebilen C., gününü kitap okuyarak, kahvehanelere, restoranlara, barlara giderek, film izleyerek, bol bol yürüyerek, sanat çevresinden arkadaşlarıyla sohbet ederek ve durmadan düşünerek geçirir… C., toplumla uyuşamayan, ataerkil yapıya ait olamayan, iki kişiden kurulmuş toplumların “en iyisi” olduğunu düşünen ve bu uğurda ‘gerçek aşk’ı arayan; huysuz, sıkılgan, mutsuz ve ‘aylak’ bir adamdır. Romanın konu edildiği bir yıl boyunca C.’nin başından iki aşk macerası geçer. İlkinde üniversite öğrencisi ‘süssüz, sade’ Güler’den umduğunu bulamayan C., yaz aylarında gittiği pansiyonda karşılaştığı eski sevgilisi ‘ressam ve kişilikli’ Ayşe ile de olaylı bir aşk süreci yaşar.

Aylak Adam, aradığı ve tek tutamak olarak gördüğü gerçek sevgiyi, o kadını ararken aslında sürekli O'na teğet geçmektedir. Yolda, tramvayda ya da kumsalda çok yaklaşmakta; fakat O'na erişememektedir.

Dünyada hepimiz sallantılı, korkuluksuz bir köprüde yürür gibiyiz. Tutunacak bir şey olmadı mı insan yuvarlanır. Tramvaydaki tutamaklar gibi. Uzanır tutunurlar. Kimi zenginliğine tutunur; kimi müdürlüğüne; kimi işine; sanatına. Çocuklarına tutunanlar vardır. Herkes kendi tutmağının en iyi, en yüksek olduğuna inanır. Gülünçlüğünü fark etmez. Kağızman köylerinden birinde bir çift öküzüne tutunan bir adam tanıdım. Öküzleri besiliydi , pırıl pırıldı. Herkesin, “- Veli ağanın öküzleri gibi öküz, yoktur, ” demesini isterdi. Daha gülünçleri de vardır. Ben, toplumdaki değerlerin ikiyüzlülüğünü, sahteliğini, gülünçlüğünü göreli beri, gülünç olmayan tek tutamağı arıyorum: Gerçek sevgiyi! Bir kadın. Birbirimize yeteceğimiz, benimle birlik düşünen, duyan, seven bir kadın!

—Kitaptan

[1]

Yayımlanma geçmişi

Romanın ilk baskısı 1959 yılında İstanbul'da Varlık Yayınları tarafından yapıldı. İkinci baskı 1974'te Ankara'da Bilgi Yayınevi, üçüncü baskı ise 1985'te İstanbul'da İletişim Yayınları tarafından yapıldı. Kitap 2000'den itibaren Yapı Kredi Yayınları tarafından, yazarın bütün yapıtları serisi dahilinde basıldı. 2009 yılında, aynı yayınevi romanın ellinci yılı anısına ciltli büyük boy bir baskı yayımladı. Bir defalık ve toplam 3000 nüsha olarak basılan bu kitabın her bir kopyası numaralandırıldı.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Aylak Adam, Yusuf Atılgan, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2000.
  2. ^ Atılgan, Yusuf (2009). Aylak Adam. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. s. 160. ISBN 978-975-08-1688-8.