Uzun Kuyruk (kitap): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
k clean up, çıkartıldı:== Ayrıca bakınız ==, * Popüler iş kitapları listesi AWB ile
38. satır: 38. satır:
* [http://www.thelongtail.com/ The Long Tail ağ güncesi]
* [http://www.thelongtail.com/ The Long Tail ağ güncesi]



== Ayrıca bakınız ==

* [[Popüler iş kitapları listesi]]


[[Kategori:İş kitapları]]
[[Kategori:İş kitapları]]

Sayfanın 20.44, 12 Mart 2017 tarihindeki hâli

The Long Tail (Uzun Kuyruk)
YazarChris Anderson
TürPazarlama
Yayım2006
YayımcıHyperion
ISBN1-4013-0237-8
Uzun Kuyruk grafiği çok çeşitli ürünlerin toplam satışının çok tutan bir ürünün satışından daha fazla olmasını ifade ediyor.

Chris Anderson, Uzun Kuyruk kavramını, 2004 yılında, Amazon.com ve Netflix benzeri iş ve ekonomik modelleri tariflemek için, editörü olduğu Wired Dergi'sine yazmış olduğu makale ile okurlarına tanıştırmıştır.

Yazar, aynı adlı kitabında, bir satış mağazası ya da kanalının yeterince büyük olması durumunda, talebi ya da satışı az olan ürünlerin toplam satışının, çok satan bir ürününün satışından daha fazla olabileceği görüşünü ortaya atıyor. Amazon.com ya da Netflix gibi dev kanallar sayesinde, eskiden hiç satılmayan ürünlerin artık satılır olduğunu, eskiden satılamayan her ürünün bugün artık bir alıcı bulduğundan bahsediyor.

Uzun Kuyruk çok çeşitli ürünlerin toplam satışının çok tutan bir ürünün satışından daha fazla olmasını ifade ediyor. Örneğin milyonlarca kişi Internet kitapçısı Amazon’dan milyonlarca faklı çeşitte kitap satın alıyor. Amazon’da az satan çeşitli kitapların toplam satışı, çok satan bir ürünün satışından daha fazla olabiliyor. Ticaretle uğraşanlara pek de yabancı olmayan bu durum Internet üzerindeki yüksek trafikli alışveriş ortamları göz önüne alındığında Uzun Kuyruk denilen istatistiki dağılımı oluşturuyor.

Uzun Kuyruk grafiğini ilk çizen Erik Brynjolfsson, Yu (Jeffrey) Hu, ve Michael D. Smith yaptıkları araştırmada arama ve erişim maliyetleri düşürüldüğünde –web servislerinde olduğu gibi– ürün satışlarının daha çok çeşitlenip kuyruğu uzatacağını yazıyor.Anderson bu teoriye paralel olarak Uzun Kuyruk kurallarını film, müzik, kitap satışlarından verdiği örneklerle destekliyor. Örneğin giderek daha fazla Internet üzerinden müzik tüketiyoruz ve Madonna gibi yıldızların albüm satışları orta sınıf müzisyenlerin toplam satışlarına göre giderek daha da azalıyor. Bu durum geçmiş yüz yılın yıldız yaratan pazarlama modellerinin giderek çürüyeceği anlamına geliyor. Tower Records gibi yıldızlar üzerinden para kazanmaya yönelik şirketler iflas etmeye başladı bile.

Anderson kitabında okurlarını %98 kuralı ile tanıştırıyor. Bu kurala göre, bir satış kanalında ne kadar çeşit sunulursa sunulsun, ürünlerin %98'i en az bir defa alıcı bulacaklardır. Buna karşın geleneksel satış kanallarında 80/20 kuralı vardır. Yani, ürünlerin %20'si ile satışların %80'i gerçekleştirilir.

“The Long Tail” kitabında Anderson tüketicilerden sürekli alınan girdilerle oluşturulan süzgeçlerin (”filters”) Uzun Kuyruk üzerinde yol gösterici makenizmalar olduğunu söylüyor. Böylece tüketiciler çeşitler arasında dolaşıp seçim yapabiliyorlar. Bunun en bariz örnekleri Amazon tavsiye sistemi, Google PageRank, YouTube oy sistemi, veya Flickr etiketleri.

Chris Anderson'a göre bir Uzun Kuyruk işi yapmak için 3 kural var:

  1. Çeşit bulundur.
  2. Fiyatları düşür.
  3. Bulmama yardımcı ol.

Özetle Uzun Kuyruk Internet ekonomisinde çok sık görülen bir örüntüdür. Internet ekonomisinde kazançlı iş yapmanın en temel prensiplerinden biri olarak belirmektedir. Ancak sadece ticarete değil başka alanlarada da Uzun Kuyruk gözlükleriyle bakabiliriz.

Dış bağlantılar