Havyar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:
'''Havyar''', [[gastronomi]]de her çeşit [[balık]] [[yumurta]]sına verilen addır.
'''Havyar''', [[gastronomi]]de her çeşit [[balık]] [[yumurta]]sına verilen addır.


Bâzı balıkların yumurtaları özel bir [[yiyecek]] olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle [[Hazar Denizi]]'nde yaşayan [[mersin balığı]]ndan ve bir mersinbalığı türü olan [[Çiroz (mutfak)|çirozdan]] elde edilen yumurtalardır. Bunlar içinde ''siyah havyar'' en değerlisidir. Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve [[karın]]ları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. [[Salamura|Tuzlanıp]] kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi ''[[beluga]] havyarı''dır. [[Somon]]dan elde edilen ''kırmızı havyar'' ise siyahı kadar değerli değildir.
Bazı balıkların yumurtaları özel bir [[yiyecek]] olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle [[Hazar Denizi]]'nde yaşayan [[mersin balığı]]ndan ve bir mersin balığı türü olan [[Çiroz (mutfak)|çirozdan]] elde edilen yumurtalardır. Bunlar içinde ''siyah havyar'' en değerlisidir. Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve [[karın]]ları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. [[Salamura|Tuzlanıp]] kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi ''[[beluga]] havyarı''dır. [[Somon]]dan elde edilen ''kırmızı havyar'' ise siyahı kadar değerli değildir.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 16.42, 9 Mart 2017 tarihindeki hâli

Yedi farklı havyar türü

Havyar, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır.

Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır. Bunlar içinde siyah havyar en değerlisidir. Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar ise siyahı kadar değerli değildir.

Dış bağlantılar