Arditi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Gulo Luscus (mesaj | katkılar)
Yeni madde oluşturuldu.
(Fark yok)

Sayfanın 14.36, 5 Mart 2017 tarihindeki hâli

1918'de Arditi birliğinden askerler kamalarıyla poz verirken

Arditi, Birinci Dünya Savaşı'nda İtalyan Kraliyet Ordusu'na bağlı seçkin bir özel kuvvetin adı. Arditi ismi İtalyanca ardire ("cüret etmek") fiilinden gelmektedir ve Türkçeye "Cüretkarlar" olarak çevrilebilir.

Reparti d'assalto (Hücüm Kıtası), 1917 yazında Albay Bassi tarafından kurulmuş ve askerler geniş çaptaki piyade birliklerinin ilerleyebilmesini sağlamak için düşman hatlarına sızacak baskın birlikleri olarak eğitilmişlerdir. Arditi, piyade bölüğüne bağlı bir birlik değil, tamamen ayrı bir muharip sınıftır.

Reparti d'assalto, Birinci Dünya Savaşı'ndaki alışılagelmiş savaşma şeklini değiştirmiştir. Savaş alanındaki kahramanlıkları ordudaki diğer askerlere örnek teşkil etmiş ve İtalyan askeri tarihinde şanlı bir yer kazanmıştır. 1920'de tamamen lağvedilmiştir.

Arditi ismi, 1919–20'de çoğunluğunu önceden İtalyan Kraliyet Ordusu'na bağlı askerlerin oluşturduğu ve Gabriele D'Annunzio'nun emri altında olan İtalyan Fiume işgalcileri tarafından kullanılmıştır. Siyah gömlekten oluşan üniformaları ve taktıkları siyah fes, Benito Mussolini'nin daha sonradan kurduğu yarı askeri örgüt olan Kara Gömlekliler tarafından da kullanılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı'ndaki 9. Hücüm Kıtası'nın devamı olarak 1942'de kurulan X Arditi Alayı'nın sancağı, 1 Ekim 1975'ten beri 9º Reggimento d'Assalto Paracadutisti Col Moschin (9. Hava İndirme Alayı) tarafından kullanılmaktadır. Bugün bile Col Moschin ve Comando Raggruppamento Subacquei e Incursori Teseo Tesei (dalgıç komandolar), "Arditi Incursori" olarak bilinmekte ve Birinci Dünya Savaşı'ndaki Arditi'nin devamı olarak görülmektedir.

Teğmen Arturo Avolio'nun komutasındaki Brigata Bologna Arditi askerleri

Ayrıca bakınız