Saygı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Curious (mesaj | katkılar)
212.252.20.11 tarafından yapılan 18245989 sayılı değişiklik geri alınıyor.
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı|Saygı (anlam ayrımı)}}
{{Diğer anlamı|Saygı (anlam ayrımı)}}
'''Saygı''', ilişki içinde olan [[birey]] veya [[kurum]]ların(örneğin dinlerin msedikleri olumlu bir duygudur. Saygı, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun [[hak]], [[değer]], [[inanç]] ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak ve bunlara [[önyargı]]sız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı [[hak]]lar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.
'''Saygı''', ilişki içinde olan [[birey]] veya [[kurum]]ların(örneğin dinlerin veya ulusların), birbirlerinin ilgi ve tutumlarının farkında oldukları, yapıcı bir davranış tarzını benimsedikleri olumlu bir duygudur. Saygı, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun [[hak]], [[değer]], [[inanç]] ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak ve bunlara [[önyargı]]sız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı [[hak]]lar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.


"Saygı", terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre [[Türk Dil Kurumu]]'nun ''saygı'' sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir:
"Saygı", terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre [[Türk Dil Kurumu]]'nun ''saygı'' sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir:

Sayfanın 20.53, 28 Şubat 2017 tarihindeki hâli

Saygı, ilişki içinde olan birey veya kurumların(örneğin dinlerin veya ulusların), birbirlerinin ilgi ve tutumlarının farkında oldukları, yapıcı bir davranış tarzını benimsedikleri olumlu bir duygudur. Saygı, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun hak, değer, inanç ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak ve bunlara önyargısız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı haklar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.

"Saygı", terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre Türk Dil Kurumu'nun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir:

  1. Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
  2. Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.[1]

Aslında saygı terimi kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir; hayvanlar, gruplar, müesseseler ve örneğin ülkeler arasında kullanabilen bir terimdir.

Her ne kadar saygı zaman zaman kibarlık veya görgü ile eş anlamlı kullanılsa da, bunlar birer davranışken saygı bir tutumdur. Davranışlarda görülen kültürler arası farklılıklar ve aynı davranışın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması sonucu zaman zaman kişiler tamamen kendilerine dair unsurlardan veya dışa dönük çeşitli davranışlarından dolayı, saygısızlık kastı olmasa da saygısız olarak tanımlanabilirler.

Notlar

  1. ^ TDK Güncel Türkçe Sözlük, saygı maddesi

Kaynakça