İdrar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sonsuzhayat (mesaj | katkılar)
Sayfa içeriği ' == Ayrıca bakınız == * Dışkı {{Fizyoloji-taslak}} ' ile değiştirildi
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
Bjelica (mesaj | katkılar)
k Sonsuzhayat tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Okanfan tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
[[Dosya:Weewee.JPG|thumb|İdrar örneği]]
'''İdrar''', [[böbrek]]lerden [[ürinasyon]] işlemiyle salgılanan ve [[üretra]] vasıtasıyla [[Boşaltım|boşaltılan]] genellikle steril durumda, vücudun yan ürünü olan bir sıvıdır.

[[Asit|Asid]]ik kökenli olan bu sıvı, [[çözelti]]lerini barındıran [[Memeliler|memeli canlılar]]ın vücutlarındaki suyun muhtevasındaki mineral, inorganik ve diğer maddelerin dengesini sağlamak amacıyla idrar torbasından dışarıya çoğunlukla cinsel organlarda varolan mekanizmalar yardımıyla atılır. İdrar oluşumu, vücutta [[mineral]] ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücutta olması gerekenden fazla olan veya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar, içinde erimiş ya da [[süspansiyon]] durumunda bulunan birçok maddeyi uzaklaştırır.

Aynı zamanda idrar (alınan besine bağlı olarak) 5.0 – 8.0 ph değerliği arasındadır.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==

Sayfanın 18.07, 27 Şubat 2017 tarihindeki hâli

İdrar örneği

İdrar, böbreklerden ürinasyon işlemiyle salgılanan ve üretra vasıtasıyla boşaltılan genellikle steril durumda, vücudun yan ürünü olan bir sıvıdır.

Asidik kökenli olan bu sıvı, çözeltilerini barındıran memeli canlıların vücutlarındaki suyun muhtevasındaki mineral, inorganik ve diğer maddelerin dengesini sağlamak amacıyla idrar torbasından dışarıya çoğunlukla cinsel organlarda varolan mekanizmalar yardımıyla atılır. İdrar oluşumu, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücutta olması gerekenden fazla olan veya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar, içinde erimiş ya da süspansiyon durumunda bulunan birçok maddeyi uzaklaştırır.

Aynı zamanda idrar (alınan besine bağlı olarak) 5.0 – 8.0 ph değerliği arasındadır.

Ayrıca bakınız