Buzul bilimi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k Unicodifying & general fixes
LostMyMind (mesaj | katkılar)
iç bağlantı düzeltildi
1. satır: 1. satır:
'''Buzulbilim''' ya da '''glasiyoloji''' [[buzul]]ları ya da daha genel olarak [[buz]]u ve [[buz]] ile bağlantılı doğal fenomenleri inceleyen bilim dalına verilen isimdir.
'''Buzul bilimi''' ('''Glasyoloji'''), karalar üzerindeki [[buz]]un kimyasal niteliklerini, buzulların ve buz takkelerinin oluşumunu ve dağılımını, buzulların devinimini, buz birikimiyle [[iklim]] arasındaki etkileşimi inceleyen bilim dalıdır.


Buzulbilim [[jeofizik]], [[jeoloji]], [[fiziksel coğrafya]], [[jeomorfoloji]], [[iklimbilim]], [[meteoroloji]], [[hidroloji]], [[biyoloji]] ve [[ekoloji]] gibi değişik bilim dallarını içeren çok disiplinli bir bilim dalıdır. Buzulların insanoğlu üzerindeki etkileri bu bilim dallarının arasına [[beşeri coğrafya]] ve [[antropoloji]]yi de katar. [[Mars (gezegen)|Mars]] gezegeninde ve [[Europa]] doğal uydusunda buzun varlığı bu bilim dalına dünyadışı bir açılım da katmaktadır.
{{bilim-taslak}}

[[Kategori:Subilim]]
[[Kategori:Glasiyoloji|*]]

[[bg:Глациология]]
[[da:Glaciologi]]
[[de:Glaziologie]]
[[en:Glaciology]]
[[eo:Glaciologio]]
[[es:Glaciología]]
[[fr:Glaciologie]]
[[hr:Glaciologija]]
[[id:Glaciologi]]
[[is:Jöklafræði]]
[[it:Glaciologia]]
[[lb:Glaziologie]]
[[nl:Glaciologie]]
[[no:Glasiologi]]
[[pl:Glacjologia]]
[[pt:Glaciologia]]
[[ru:Гляциология]]
[[sk:Glaciológia]]
[[sr:Глациологија]]
[[sh:Glaciologija]]
[[fi:Glasiologia]]
[[sv:Glaciologi]]
[[uk:Гляціологія]]
[[zh:冰川学]]

Sayfanın 13.21, 27 Haziran 2007 tarihindeki hâli

Buzulbilim ya da glasiyoloji buzulları ya da daha genel olarak buzu ve buz ile bağlantılı doğal fenomenleri inceleyen bilim dalına verilen isimdir.

Buzulbilim jeofizik, jeoloji, fiziksel coğrafya, jeomorfoloji, iklimbilim, meteoroloji, hidroloji, biyoloji ve ekoloji gibi değişik bilim dallarını içeren çok disiplinli bir bilim dalıdır. Buzulların insanoğlu üzerindeki etkileri bu bilim dallarının arasına beşeri coğrafya ve antropolojiyi de katar. Mars gezegeninde ve Europa doğal uydusunda buzun varlığı bu bilim dalına dünyadışı bir açılım da katmaktadır.