Aşiret: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mbsubaşı (mesaj | katkılar)
ŞEYHANLI AŞİRETİNİN 13 KOLUNDAN BİRİ OLAN METERİLER AŞİRETİ
Justinianus (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik + yorum içeren katkı + ansiklopedik olmayan bilgi eklentisi
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Aşiret''', ({{dil-ar| عشیرة}}) [[dil]] ve [[kültür]] yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok [[sülale]]den oluşan, yapısındaki [[aile]]ler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan [[göçebe]] veya [[yerleşik]] nitelikteki [[topluluk]], [[oymak]]tır. [[Türkiye]]'nin özellikle [[Doğu Anadolu Bölgesi|Doğu Anadolu]] ve [[Güneydoğu Anadolu Bölgesi|Güneydoğu Anadolu]] bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat [[göç]]ler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedi.
'''Aşiret''', ({{dil-ar| عشیرة}}) [[dil]] ve [[kültür]] yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok [[sülale]]den oluşan, yapısındaki [[aile]]ler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan [[göçebe]] veya [[yerleşik]] nitelikteki [[topluluk]], [[oymak]]tır. [[Türkiye]]'nin özellikle [[Doğu Anadolu Bölgesi|Doğu Anadolu]] ve [[Güneydoğu Anadolu Bölgesi|Güneydoğu Anadolu]] bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat [[göç]]ler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.


{{sosyoloji-taslak}}
ŞEYHANLI AŞİRETİ Türkiye`nin en büyük aşiretlerinden biridir.. Soyu çok uzun zaman öncesine dayanır, Arap kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Şimdi ise aşirette Kürtçe konuşulmaktadır. Aşiret sadece Urfa`da değil türkiyenin çeşitli bölgelerinde ve büyük bir bölümü Suriye sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu aşiretin nüfusu 100.000`E aşkın nüfusu olduğu biliniyor.bu aşiretin halkı arasında milliyetçilik duygusu çok fazladır.çok köklü bir geçmişi olan aşiretin .şanlıurfanın tartışmasız en buyuk aşireti olan şeyhanlı aşireti sadece şanlıurfada 50000 den fazla nufusa sahiptır...şanlıurfada diger aşiretlerle olan diyalogları sevgi saygıları cok mukemmel bir seviyededırkı bu da aşiretin nasıl köklü bir aşiret oldugunu degerli insanları içinde bulundurdugunu cok guzel bı şekılde gostermektedir.13 kolu olan aşiretin şanlıurfada başta siverek olmak üzere hilvan viranşehir suruç ve urfa merkez gibi yerleşim alanlarında yuksek bir nufusunun olması zaten guneydogudada ne kadar onemlı bır yerının olmasının kanıtıdır..


[[Kategori:Aşiretler| METERİLER AŞİRETİ]]
[[Kategori:Aşiretler| ]]
[[Kategori:Sosyoloji kavramları]]
[[Kategori:Sosyoloji kavramları]]
[[Kategori:Arapçadan Türkçeye geçen sözcükler]]
[[Kategori:Arapçadan Türkçeye geçen sözcükler]]

Sayfanın 13.01, 12 Şubat 2017 tarihindeki hâli

Aşiret, (Şablon:Dil-ar) dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymaktır. Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de halen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.