Bogdan Hmelnitski Nişanı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
56. satır: 56. satır:


[[Kategori:SSCB askerî madalya ve nişanları]]
[[Kategori:SSCB askerî madalya ve nişanları]]
[[Kategori:SSCB madalyaları]]
[[Kategori:1943'te oluşturulan ödüller]]
[[Kategori:1943'te oluşturulan ödüller]]

Sayfanın 22.04, 5 Şubat 2017 tarihindeki hâli

Bogdan Hemelnitski Nişanı
3. Sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
Tür3 ayrı dereceyi haiz nişan
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Ordu üyeleri
GerekçeSavaşta bir bölgenin düşman işgalinden kurtarılması
SavaşSovyet-Alman Savaşı ve diğer savaşlar
DurumSSCB dağıldıktan sonra verilmemekte. Ukrayna'da aynı isimli bir nişan verilmekte
İstatistikler
İlk Verilişi28 Ekim 1943
Toplam Verilişi8451 adet

3. Sınıf Bogdan Hemelnitski Nişan şeridi

Bogdan Hemelnitski Nişanı (Şablon:Lang-ru, Şablon:Lang-uk) SSCB tarafından verilen; adını Kazak Hetmanlığı lideri (Hetman) Bogdan Hmelnitski'den alan, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında, SSCB Prezidyum'u tarafından 10 Ekim 1943 tarihinde verilmiş madalya.

Genel bilgi

Bu nişan, SSCB'nin dağılmasından sonra verilmemektedir. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma tarafından, Sovyet-Alman Savaşı zaferinin 50. yıl dönümü sebebiyle aynı isimle, 3 Mayıs 1995 tarihinden bu yana verilmeye devam etmektedir.

Böyle bir madalya ihdasının fikir babaları General Nikita Khrushchev, Sovyet film yapımcısı Alexander Dovzhenko ve şair Mykola Bazhan'dı. Bu nişan II. Dünya Savaşı sırasında ihdas olundu ve büyük ölçüde Ukrayna Cephesi'ndeki çarpışmalarda, ülke topraklarının düşman elinden kurtulmasında önemli rol oynayan, SSCB Ordu üyelerine verildi.

Sınıflandırılması

Birinci sınıf nişan, ikinci sınıf nişan ve üçüncü sınıf nişan olmak üzere, üç farklı türü bulunmaktadır. I. Sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı'nın ilk sahibi General Alexey Danilov'dur

Birinci sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı, savaş esnasında başarılı sevk ve kumandasıyla ülke topraklarını düşman elinden kurtaran ve düşmanı ağır kayıplara uğratan ordu komutanlarına verilmiştir. Toplamda bu ödüle 323 kişi layık görülmüştür. Nişan sahipleri arasında maraşeller Sergey Biryuzov, Kirill Moskalenko, Matvei Zakharov ve Petr Koshevoi gibi askerler bulunmaktadır.

İkinci sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı, düşman hatlarını yaran, düşman cephesi arkasına baskınlar veren tümen, tugay, alay veya tabur komutanlarına verilmiştir. Bu ödüle ise 2,400 kişi layık görülmüştür.

Üçüncü sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı ise, birliklerini zafere ulaştırmada üstün yararlılık ve cesaret gösteren; subaylara, partizan komutanlarına, çavuş, onbaşı ve er rütbesindeki Kızıl Ordu ve partizanlarına verilmiştir. Toplamda da, çoğunluğu Ukrayna Cephesi'nde savaşmış, Kızıl Ordu mesubu ya da Ukraynalı partizan olan 5,700 kişi bu madalyaya layık görülmüştür.

Birinci Sınıf İkinci Sınıf Üçüncü Sınıf
Şerit