Abdullah bin Amr: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Yeni sayfa: "{{Kişi bilgi kutusu | honorific_prefix = {{smaller|Sahabe}} | isim = {{büyük|Abdullah bin Amr}}<br />{{lang|ar|عبد الله بن عمرو بن..."
(Fark yok)

Sayfanın 17.37, 10 Ocak 2017 tarihindeki hâli


Abdullah bin Amr
Arapçaعبد الله بن عمرو بن العاص‎‎
DoğumMekke
Ölüm684
Fustat, Mısır
Defin yeriKahire(Fustat)
Dinİslam
Ebeveyn(ler)Rayta bint Münebbih, Amr bin As

Abdullah bin Amr bin el-Âs (684), En çok hadis bilen ve İslam Peygamberi Muhammed'den duyduğu hadisleri onun huzurunda yazmasına izin verilen sahâbî.

Hayatı

Hicretten yedi yıl kadar önce Mekke’de doğdu. Babası Amr bin As’dan önce müslüman oldu ve hicretin 7. yılından sonra onunla birlikte Medine’ye göç etti. Süryanice’yi iyi bilen ve Tevrat’ı okuyan Abdullah’ın yazısı da güzeldi. Bu sebeple Muhammed’den duyup da ezberlemek istediği hadisleri unutmamak için not ederdi. Abdullah, es-Sahîfetü’s-sâdıka adıyla topladığı bu hadisleri bir sandıkta dikkatle korur ve kendisini hayata bağlayan şeylerin başında Sahîfe’nin geldiğini söylerdi. Rivayet ettiği hadis sayısı bakımından en önde gelen Ebu Hureyre, Abdullah'ın kendisinden daha fazla hadis bildiğini belirtmiş, bunun sebebini de onun Muhammed’den duyduğu hadisleri yazmasına bağlamıştır.[1]

Katıldığı Savaşlar

Babası Amr bin As ile birlikte Şam’ın fethinde ve Yermük Muharebesi'nde bulunmuş, bu savaşta babasının sancaktarlığını yapmıştır. Babasının isteği üzerine Sıffin Savaşı’na katılıp babasıyla birlikte Muâviye ordusunda yer almış, fakat müslümanlara silah çekmemiştir. Savaş sırasında her biri Ammar bin Yasir’i kendisinin öldürdüğünü iddia eden iki kişi, Muaviye’nin huzurunda tartışırken Abdullah söze karışmış ve bunun iftihar edilecek bir şey olmadığını, çünkü Ammar’ın âsi bir topluluk tarafından öldürüleceğini bizzat Peygamber’den duyduğunu söylemiştir. Bunun üzerine Muaviye, “Öyleyse sen aramızda ne arıyorsun?” diye sormuş, o da babasının evvelce kendisini Peygamber’e şikâyet ettiğini, Peygamber’in, “Hayatta olduğun müddetçe babana itaat et, sakın ona karşı gelme” dediğini, bu sebeple savaşa katıldığını ve fakat savaşmadığını söylemiştir.[2]

Kahire'deki Amr bin El-Âs Camii girişi

Valilikleri

Abdullah, Muâviye tarafından Kufe’ye vali tayin edilmiş fakat bir müddet sonra bu görevden alınmıştır. Babası Amr bin As'ın vefatı üzerine Mısır’a vali tayin edilmişse de bu görevde de uzun süre kalmamıştır.

İlmi ve Öğrencileri

Abdullah bin Amr geniş hadis ve fıkıh bilgisinden dolayı abadile arasında yer almıştır. En çok hadis bilen sahabe olmasına rağmen ondan intikal eden hadis sayısı sadece yedi yüz civarındadır. Bunun sebepleri arasında, hadis öğrenim merkezi durumundaki Medine’den hayli uzakta bulunan Mısır’da yaşamış olması gösterilebilir. Abdullah'ın yüzlerce talebesi arasında tabiin'in önde gelenlerinden olan torunu Şuayb bin Muhammed, Said bin el-Müseyyeb, Urve bin Zübeyr, Tâvûs, Şa‘bî, İkrime, Atâ, Mücâhid ve Hasan-ı Basrî gibi şahsiyetler bulunmaktadır.

Vefatı ve Türbesi

Ömrünün son yıllarında gözlerini kaybetmiş, yetmiş iki yaşında iken Mısır’da vefat etmiş ve Fustat’ta babasının yaptırdığı Amr bin Âs Camii’nin yanındaki evine defnedilmiştir. Ancak, Abbasiler devrinde cami genişletilirken (133/750), ev caminin içinde kaldığından kabir de camiye dahil edilmiştir. Daha sonra Osmanlı ümerâsından Emîr Murad, camiyi tamir ettirdiği sırada (1211/1796-97) kabrin üzerini kubbe ile kapatmış ve etrafını maksûre ile çevirtmiştir. Türbe, günümüzde Kahire ile birleşmiş bulunan Fustat’ta Amr bin El-Âs Camii’nin kıbleye göre sol köşesinde yer almakta ve şehirdeki sahabe kabirleri arasında önemli bir ziyaretgâh kabul edilmektedir.


Kaynakça

  1. ^ Buhârî, “İlim”, 39. 
  2. ^ Müsned, II, 164. 
  3. ^ ehlisunnetbuyukleri.com. "Abdullah bin Amr, Sözleri". http://www.ehlisunnetbuyukleri.com/.  |website= dış bağlantı (yardım)

Ana Kaynak

İslam Ansiklopedisi