Potemkin (zırhlı): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yzkoc (mesaj | katkılar)
kat +
Yzkoc (mesaj | katkılar)
Potemkin (zırhlı) sayfasına yönlendirildi
1. satır: 1. satır:
#YÖNLENDİRME [[Potemkin (zırhlı)]]
{{Birleş|Potemkin Zırhlısı (gemi)}}
[[Dosya:Panteleimon,_1906.jpg|thumb]]

'''Potemkin Zırhlısı Ayaklanması'''. Rus-Japon savaşı sırasında yenilgiye uğrayıp zayıf düşen Çarlık ordusu, köylü ayaklanmalarını bastırması sırasında daha da güçsüz duruma gelir. Askerler arasında da hoşnutsuzluklar artmaya başlar. Bunun yanında çarlık subayları, gemi mürettebatına sürekli baskı yapar, mürettebatın yatma yerleri, yedikleri, içtikleri ve çalışma koşullarının dayanılmazlığının yanında subayların bu davranışları da işi katlanılmaz boyutlara taşır. 27 Haziran 1905'te Potemkin Zırhlısı'nda bir isyan patlak verir.

Bu isyan denizciler ve askerler arasındaki hoşnutsuzluğun ilk yığınsal belirtisi olur. Mürettebat potemkin zırhlısına kızıl bayrağı çeker ve ardından işçi grevlerinin yoğun olduğu [[Odessa]]'da demirler.

Daha sonra ayaklanmayı bastırmak üzere gönderilen savaş gemilerinde denizciler, ayaklananların üzerine ateş açmayı reddeder ve böylece Potemkin Zırhlısı'nın ayaklanması daha da güçlenir. Fakat Potemkin Zırhlısı'nın ayaklanmasına Karadeniz donanmasının diğer gemileri katılmaz. Erzak ve yakıtı azalan Potemkin Zırhlısı Romanya kıyılarına yanaşarak, Romanya hükümetine teslim olur. Böylece zırhlıda ki ayaklanma yenilgiyle sonuçlanır.

Potemkin Zırhlı'sının ayaklanması Çarlık ordu ve donanmaları arasında başlayan ilk devrimci ayaklanmaydı. 27 Haziran 1905'te Çarlık rejimine karşı Potemkin Zırhlısı ayaklanması, Ekim Devrimin bir provası haline gelmişti. [[Ekim Devrimi]]'nin ardından bu ayaklanmayı anlatan [[Potemkin Zırhlısı]] filmi çekilir.

[[Kategori:Sosyalizm tarihi]]
[[Kategori:Rus Devrimi]]
[[Kategori:Karadeniz askeri tarihi]]

Sayfanın 20.52, 7 Ocak 2017 tarihindeki hâli

Şuraya yönlendir: