Ortak bölen: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Caglarctr (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + reklam
Sae1962 (mesaj | katkılar)
k Bölümler eklendi.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
'''Ortak bölen''', birden fazla pozitif tam sayıyı kalansız bölebilen bir sayıdır. Örneğin, '''4''' ve '''6''''nın ortak bölenleri '''1''' ve '''2''''dir.
'''Ortak bölen''', birden fazla pozitif tam sayıyı kalansız bölebilen bir sayıdır. Mesela 4 ve 6'nın ortak bölenleri 1 ve 2'dir.


== Ortak bölenlerin en büyüğü (EBOB) ==
Mesela, 24 = 2*2*2*3 ve 36 = 2*2*3*3 için 24 ve 36 nın [[EBOB]]'u iki sayının da ortak böleni olan 2*2*3=12 sayısıdır. Negatif sayıların EBOB'u olmaz. Eğer birkaç sayının tek ortak böleni '''1''' ise o sayılar kendi aralarında [[asal sayı|asal]]dır. '''Ortak bölenlerin en büyüğü''' kısaca '''EBOB''' ise ortak bölenlerden en büyük olan sayıdır. [[Öklid algoritması]] yoluyla bulunabilir.
Ortak bölenlerin en büyüğü (EBOB), ortak bölenlerden en büyük olan sayıya verilen addır. [[Öklid algoritması]] yoluyla bulunabilir. Mesela <math>24 = 2\sdot 2\sdot2\sdot3</math> ve <math>36 = 2\sdot2\sdot3\sdot3</math> için 24 ve 36'nın [[EBOB]]'u, her iki sayının da ortak böleni olan <math>2\sdot 2\sdot3=12</math> sayısıdır. Negatif sayıların EBOB'u olmaz. Eğer birkaç sayının tek ortak böleni 1 ise o sayılar kendi [[aralarında asal]]dır.

== Ayrıca bakınız ==
* [[Ortak kat]]

== Kaynaklar ==
{{kaynakça}}


{{Matematik-taslak}}
{{Matematik-taslak}}

Sayfanın 10.32, 15 Aralık 2016 tarihindeki hâli

Ortak bölen, birden fazla pozitif tam sayıyı kalansız bölebilen bir sayıdır. Mesela 4 ve 6'nın ortak bölenleri 1 ve 2'dir.

Ortak bölenlerin en büyüğü (EBOB)

Ortak bölenlerin en büyüğü (EBOB), ortak bölenlerden en büyük olan sayıya verilen addır. Öklid algoritması yoluyla bulunabilir. Mesela ve için 24 ve 36'nın EBOB'u, her iki sayının da ortak böleni olan sayısıdır. Negatif sayıların EBOB'u olmaz. Eğer birkaç sayının tek ortak böleni 1 ise o sayılar kendi aralarında asaldır.

Ayrıca bakınız

Kaynaklar