Josip Manolić: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
EmausBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q955376 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor
30. satır: 30. satır:
[[Kategori:Hırvatistan başbakanları]]
[[Kategori:Hırvatistan başbakanları]]
[[Kategori:Hırvat siyasetçiler]]
[[Kategori:Hırvat siyasetçiler]]

[[en:Josip Manolić]]

Sayfanın 14.02, 10 Aralık 2016 tarihindeki hâli

Josip Manolić, 2008

Josip Manolić (Şablon:IPA-sh; d. 22 Mart 1920), 24 Ağustos 1990-17 Temmuz 1991 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 2. Başbakanı olan bir Hırvat politikacıydı.[1][2] Bugüne kadar görevde ki en yaşlı kişiydi.  Ve bugüne kadar en uzun ömürlü Hırvat başbakanı seçildi. Daha sonra 1993-1994 yılları arasında İller Birliğinin ilk sözcüsü olarak görev yapmıştır.

Arka plan ve siyasi kariyeri

Manolić, Đurđevac yakınlarındaki Kalinovac'ta doğdu. İkinci Dünya Savaşı sırasında gençliğinde Yugoslav Komünist Partisine ve Partizanlara katıldı. Savaştan sonra OZNA ve daha sonra UDBA'nın üst düzey yetkilisi oldu. Görevlerinden birisi, Hırvatistan'daki tüm siyasi hapishaneleri denetlemekti.[3]

Hırvatistan Baharı'ndan sonra Manolić tüm görevlerden kurtuldu ve emekliye gönderildi. 1989 yılında Hırvat Demokratik Birliği'nin kurucularından ve Franjo Tuđman'ın en yakın arkadaşlarından biriydi.

Yugoslav cumhurbaşkanlığı'nda Hırvat temsilcisi olarak görev yapmak üzere görevinden ayrılan Stjepan Mesić'in görevden ayrılması sonrasında görevine 24 Ağustos 1990'da başbakanlık yaptığı statü doğrulandı. Kabineesi, çoğunlukla Hırvatistan'ın 25 Haziran 1991'de bağımsızlık ilan etmesine ve aynı zamanda Krajina'daki etnik Sırpların isyan edilmesine yol açacak süreçle meşguldü.

Manolić 17 Temmuz 1991'de görevden alındığında Yugoslav federal ordusu tarafından desteklenen Krajina isyancılarıyla tam çaplı savaşa polis ve yeni doğan askeri olan Hırvat güçleri dahil oldu. Ayrıca, Hırvat güvenlik servislerini koordine edecek ve denetleyecek bir organ olan Anayasa Hükümresi Koruma Dairesi (Ured za zaštitu ustavnog poretka) başkanının daha önemli bir başka görevini de aldı.

1993 yılında Manolić yerini aldı ve Hırvatistan Bölgeler Odası Başkanı (1994'e kadar) seçildi.

Bir yıl sonra Manolić ve Mesić, HDZ üyelerinin Sabor'a kitlesel olarak saptırılmasını ve böylece Franjo Tuđman'ın parlamento çoğunluğundan mahrum bırakılmaya çalışıldı. Başarısız oldular ve daha sonra diğer HDZ muhalifleriyle birlikte, 1995 yılında Manolić'in başkanlığını yaptığı Hırvat Bağımsız Demokratlar (HND) adlı yeni bir parti hazırladılar.

Manolić'in ulusal düzeyde iktidara gelme girişimi başarısız oldu, ancak Zagrep İlçe Meclisi'ndeki destekçileri HDZ yönetimini değiştirmeyi başardı. Bu, Tuđman'ın Zagrep ve Zagreb'i birleştirecek yeni mevzuat çıkarmasına ve sonuçta Zagreb Kriziyle sonuçlanan yeni seçim çağrılmasına yol açtı.

Bu seçimler, 1995 yılındaki parlamento seçimleriyle çakıştı ve HND çok geçmeden Sabor'a giremedi. O zamandan beri, Manolić aktif siyasetten çekildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Executive Power:President of the Republic". Homepage of the Republic of Croatia. Croatian Academic and Research Network. Erişim tarihi: 19 July 2010. 
  2. ^ "Druga vlada" (Croatian). Croatian Information-Documentation Referral Agency. Erişim tarihi: 10 December 2010. 
  3. ^ "Josip Manolić". vecernji.hr (Hırvatça). Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  4. ^ http://www.nacional.hr/josip-manolic-greguric-je-odgovoran-za-privatizacijsku-pljacku/