Muhteşem Yüzyıl Kösem karakterleri listesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
41. satır: 41. satır:
* '''[[Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu)|Şehzade Bayezid]]''' ([[Yiğit Uçan]]) — Ağabeyi Sultan Murad'ı kahramanı olarak gören, onu çok seven bir kardeştir. Ancak validesinin oyunları onu hiç istemediği bir savaşın içine sürükleyecektir.
* '''[[Şehzade Bayezid (I. Ahmed'in oğlu)|Şehzade Bayezid]]''' ([[Yiğit Uçan]]) — Ağabeyi Sultan Murad'ı kahramanı olarak gören, onu çok seven bir kardeştir. Ancak validesinin oyunları onu hiç istemediği bir savaşın içine sürükleyecektir.
* '''[[Şehzade Kâsım]]''' ([[Doğaç Yıldız]]) — İhtiraslı bir şehzadedir. Annesi Kösem Sultan'a çok yakındır. Sultan Murad'ın gazabına uğrayacaktır.
* '''[[Şehzade Kâsım]]''' ([[Doğaç Yıldız]]) — İhtiraslı bir şehzadedir. Annesi Kösem Sultan'a çok yakındır. Sultan Murad'ın gazabına uğrayacaktır.
Gevherhan Sultan (Asli Tandogan)-


Atike Sultan (Ece Cesmioglu)-
[[Kategori:Televizyon karakterleri listeleri]]
[[Kategori:Televizyon karakterleri listeleri]]

Sayfanın 11.00, 13 Kasım 2016 tarihindeki hâli


Muhteşem Yüzyıl Kösem karakterleri listesi, Tims Productions yapımı olan dizide yer alan karakterlere ilişkin bir listedir. Dizide gerçek karakterlerin yanı sıra kurgulanan veya hayatı tam olarak bilinmeyen karakterler de vardır. Bu karakterlerin de hayatı kurgulanmaktadır.

Dizi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 14. Padişahı I. Ahmed ile eşlerinden Kösem Sultan etrafında kurgulanmıştır. Dizinin ilk 6 bölümünde Kösem Sultan'ın (Anastasia) gençliğini Anastasia Tsilimpiou canlandırmıştır. 7. bölümden 30. bölüme kadar Beren Saat canlandırmıştır. 31. bölümden itibaren de Nurgül Yeşilçay canlandıracaktır. Dizinin 2. sezonuna adını veren IV. Murad'ı ise Metin Akdülger canlandıracaktır.

Ana karakterler

  • Kösem Sultan (Anastasia Tsilimpiou/Beren Saat/Nurgül Yeşilçay) — Tüccar bir babanın hareketli, cesur ve özgür kızı. Adriyatik ve İyon denizinin buluştuğu yerde, Kefalonya adasında yaşıyor. Zengin bir hayatı var.. İyi eğitim almıştır, bir kaç dil biliyor.. Ailesiyle birlikte mutlu huzurlu bir hayatı varken, İstanbul'a kaçırılıyor. Hareme zorla getirildiği için öfkeli. İlk günlerde aile özlemi ağır basıyor. Annesine, babasına, kardeşine ve yasemin kokulu adasına hasret duyuyor. Evine dönmek için her fırsatı kolluyor. Hayli inatçı ve hırçın. Hareme alışması, Ahmed'i kabullenmesi zaman alıyor. Ancak kabullendikten sonra hem Ahmed'e hem de Devlet-i Aliyye'ye derin bağlarla kenetleniyor. Kösem'in yabaniliğine son veren, onu ehlileştiren ise Ahmed'e olan aşkı. Hayli meraklı. Ahmed türlü hocalardan ders alırken, Kösem onun yanında yer alıyor, bu sayede birçok konuda bilgi sahibi oluyor. Sultan olma yolunda Safiye'den birçok şey öğreniyor. Gözü kara. Lider özelliklerine sahip. Zor zamanlarda kimse cesaret edemezken idareyi eline alıyor. Zaten 'Kösem' (Lider, öncü) denmesinin sebebi de onun bu yönünden kaynaklanıyor. Osmanlı Sarayı'ında on yıllara yayılacak, fırtınalı bir hayat onu bekliyor ve bu hayat onu Osmanlı hanedanının en güçlü kadınlarından biri yapıyor. Kadınlar Saltanatı olarak bilinen dönemin ve tüm Osmanlı hanedanı tarihinin en güçlü kadın sultanıdır. Ondan önce hiç kimsenin erişemediği saltanat naibeliği makamına erişmiştir. Çocuk yaşta tahta geçen oğlu Murad devrinde devleti o yönetmiştir. Halkın sevgisini, devlet ricalinin ise itibarını kazanmıştır.
  • I. Ahmed (Ekin Koç) — Babası III. Mehmed'in ardından tahta geçen 14. Osmanlı Padişahı dır. Abisi Şehzade Mahmud'un ani bir şekilde öldürülmesinin ardından tahtın en güçlü adayı olmuş. Babası III.Mehmed'in ölümünün ardından hiç beklemediği bir anda tahta çıkmıştır. Öyle ki saltanatının ilk günlerinde tahtın ağırlığı altında ezildiğini hissediyor. Böyle zamanlarda Allah'a sığınıyor. İşaretlere inanıyor ve sezgilerine önem veriyor. Yeri geldi mi şefkatli yeri geldi mi gazabını göstermekten çekinmiyor. Kaidelere göre kardeşi Mustafa'nın katline ferman vermesi gerekirken onu bağışlıyor.. Öte yandan kendisini deneyimsiz görenlere, küçümseyenlere hiç merhamet göstermiyor. Oldukça meraklı ve bilgiye aç. Kütüphanesinde sayısız kitap yer alıyor. Bunların içinde en sevdiği atası Sultan Süleyman'ın zaferlerini anlatan Süleymanname... Sarayda çok az sayıda kişinin bildiği gizli bir bahçesi var. Bu bahçe onun huzur bulduğu, türlü sıkıntıdan dertten kurtulduğu en mahrem alanı... Bununla birlikte tutkulu bir aşık. Osmanlı korsanlarının bir gemiye düzenledikleri baskın sırasında ele geçirdikleri resimdeki kıza, Kösem'e vuruluyor. Büyük bir aşkın tohumları Ahmed'in o resmi görmesiyle atılıyor. İlk emri de kardeşi Şehzade Mustafa'nın canını bağışlamasıdır.24. bölümde Mide rahatsızlığından dolayı vefat etmiş,diziden ayrılmıştır.
  • Safiye Sultan (Hülya Avşar) — Padişah III. Mehmed'in validesi, Padişah I. Ahmed'in büyük validesi. Venedik asıllı, zengin bir aileden gelmiştir. Oğlu III. Mehmed'in ölümünün ardından torunu Ahmed'in tahta çıkmasında büyük katkısı olmuştur. Haremdeki ve devlet içindeki entrikalara hakimdir. Bu entrikaların en tehlikelilerini bizzat tasarlayan ve uygulayan kendisidir.Zengin bir aileden geldiği için çocukluğundan beri elit zevkleri var. Bir giydiğini bir daha giymiyor. Pahalı mücevherleri, kahve içmeyi, kıymetli taşlarla süslü dürbünüyle Boğaz'dan geçen gemileri seyretmeyi seviyor. Yaşadıkları, okudukları, şahit oldukları sayesinde derin bir hayat tecrübesine sahip. Haremdeki ve devlet içindeki entrikalara hakim. Bu entrikaların en tehlikelilerini bizzat tasarlayan ve uygulayan kendisi. Gerçekçi, hayale asla kapılmıyor. Kandırılması, aldatılması çok zor. Gözüne baktığı kişinin gönlünü okuyor, içinden geçenleri hissediyor. Aynı zamanda kinci. Kendisine zarar veren, vermeye kalkan kişileri kesinlikle affetmiyor. Parayı ve paranın sağladığı gücü seviyor. Kibirli ancak bu kibrinin altı boş değil. 'Safiye Sultan' olabilmek, yegâne konumuna ulaşmak için çok uğraşmış. Sadakate önem veriyor. Kadın veya erkek, etkilemek istediği herkesin kalbini avuçlarının arasına alıyor. Ona karşı koymak kolay değil. Sevgisini kazanmak için ise çok çabalamak gerek. Vaktiyle İngiltere Kraliçesi Elizabeth'le yazışmış, dost olmuş, birbirlerine hediyeler göndermişler. Bu hediyelerden biri de kraliçenin Safiye Sultan'a gönderdiği kedi. Safiye kediye 'Elizabeth' ismini vermiş, her daim yakınında tutmuş, onu çok sevmiş, değer vermiş... Safiye tam anlamıyla bir kraliçe!
  • IV. Murad (Metin Akdülger) — Osmanlı Devleti'nin 18.Padişahı. Bağdat ve Revan fatihi, Sultan Ahmed’in oğlu. Sert, disiplinli ve kararlı bir padişah olarak bilinir. Çocuk yaşta tahta geçmiş ve bu sürede Kösem Sultan, Saltanat Naibesi olarak devleti yönetmiştir. Ancak bir zamandan sonra Sultan 4. Murad; devletin yönetimini ele almıştır. Fetih ve zaferler çağını yeniden başlatmıştır.
  • Hümaşah Sultan (Vildan Atasever) — Sultan Murat ve Safiye Sultanın kızı. Validesini ziyaret etmek için Mısır'dan payitahta gelen Hümaşah, onu Kız Kulesi zindanına savaşı kaybetmiş bir sultan olarak hapsedilmiş bulur. Sarayda ise Sultan Ahmed tarafından taltif edilir. Hümaşah, Bülbül Ağa'nın da deyimiyle annesi Safiye Sultan'ın bile çekindiği bir sultandır. Hümaşah'ın geldiği payitaht, ondan önceki gibi olmayacaktır.
  • Halime Sultan (Aslıhan Gürbüz) — Çerkes asıllı. Padişah Sultan III. Mehmed'in gözdelerinden, Şehzade Mahmud ile Padişah I. Mustafa'nın annesi. Oğlu Mustafa, Halime'nin en değerli varlığı. Geçmişte bir evlat acısı yaşamış. Hırslı, ateşli, öfkeli ve gizemli. Büyüye, fala meraklı. Karanlık sanatlarla yakın ilişki içindedir. Bu yüzden harem içinde namı 'büyücü'ye çıkmıştır. 25.Bölümde Valide Sultan olmuştur.
  • Genç Osman (Taner Ölmez) — Osmanlı Devleti'nin 16.Padişahıdır.Zamanının ötesinde bir padişah ve şehzade olmuştur namı diğer Genç Osman. Devletin siyasi ve askeri yapısındaki çarpıklıkları çok genç yaşına rağmen görür ve iktidara geldiğinde bunları düzeltmek için büyük bir cesaretle öne atılır. Ancak, Osmanlı devleti ve toplumu ona henüz hazır değildir. Günlük kıyafetlerle halkın arasına karışacak kadar tevazu sahibi olması, ona takdir değil eleştiri getirir. Osman, babasının dava arkadaşı gibidir, tüm oğulları içerisinde Sultan Ahmed'in en yakın bulduğu şehzadesidir. Annesi o daha bebekken ölmüştür, ancak şefkati ve anne sevgisini Kösem Sultan'ın kucağında bulur.
  • Handan Sultan (Tülin Özen) — Padişah I. Ahmed'in validesi. Boşnak asıllı. Sade ve zarif bir güzelliğe sahip. Oğlunun tahta geçmesiyle birlikte valide sultanlık makamına kavuşmuştur. Sade ve zarif bir güzelliğe sahip. Haremdeki namı 'Benli Haseki'. Zaman zaman Safiye'nin izinden gitmeye, onu taklit etmeye çalışsa da nafile... Ne onun kadar zeki, ne de onunki gibi güçlü ve dirayetli bir karaktere sahip. Attığı bir adımın nereye varacağını uzun uzadıya düşünen biri değil. Fazlasıyla duygusal ve hassas... Öyle ki duyguları çoğu zaman aklının önüne geçiyor. Eksiklerini iyi niyetiyle telafi ediyor. Allah inancı kuvvetli ve dindar biri. Ahmed'e hayli düşkün. Onu hala küçük bir çocuk olarak görüyor ve çoğu zaman oğlunun sağlığıyla ilgili endişeler taşıyor. Bu yüzden fazla korumacı olabiliyor kimi zaman. Etrafında Derviş dışında güvendiği kimse bulunmuyor. Hacı Ağa'nın Mısır'dan gelişi Handan'ı bir nebze olsun rahatlatıyor. 19.Bolümde Intihar etmiştir.
  • Şehzade Yahya (İskender diye biliniyor) (Berk Cankat) — İskender aslında III. Murad ve Safiye Sultan'ın oğlu olan kayıp Şehzade Yahyadır. Gerçek ailesini bulmak, kim olduğunu öğrenmek için İstanbul'a doğru yola koyulmuştur.Devşirmelerle birlikte İstanbul'a doğru yol alırken Anastasia'ya denk gelip ona aşık olmuştur. Acemi ocağına girmesiyle birlikte İskender adını almıştır. yeğeni Sultan Ahmed'in ocağı ziyareti sırasında dikkatini çekip ve ikili arasında uzun yıllara yayılacak bir dostluk başlamıştır. 23.Bölümde III. Murad ve Safiye Sultan'ın oğlu olduğunu öğrenmiştir.
  • Mehmed Giray Han (Kadir Doğulu) — Kırım Hanzedesi. Şahin Giray'ın kardeşi. Fahriye'ye tutkuyla bağlı. Bir Kırım Hanzadesi olarak Osmanlı'nın topraklarında gözetim altında tutulmaktan o da memnun değil. Abisi Şahin'e kıyasla daha yumuşak mizaçlı görünse de içinde uyanmamış bir aslan yatmaktadır. 26. Bölümde Kafkasyaya ordu toplamak için giderek diziden ayrılmıştır.
  • Şahin Giray Han (Erkan Kolçak Köstendil) — Kırım Hanzadesi, Mehmed Giray'ın abisi. Kardeşiyle birlikte Rumeli Hisarı'nda Osmanlı ağalarının gözetiminde kalmaktadır. Moğol hükümdarı Cengiz Han, Şahin'in en büyük idolü. Özgürlüğüne düşkün. Gururu her şeyden önce geliyor.
  • Fahriye Sultan (Gülcan Arslan) — Safiye'nin kızı, Sultan Ahmed'in halası. Bugüne dek çok acılar çekmiş. Validesi Safiye'nin isteğiyle kendisinden yaşça büyük paşalarla evlenmiş, mutsuz evlilikler yapmış. Bu paşaların her biri hakkın rahmetine kavuşmuşlar. Hüzün dolu bir hayat sürmüş Fahriye, aşka hasret yaşamış. Kırım Hanzadesi Mehmed Giray'la tanışmasıyla birlikte bu hasret son bulmuş.14.Bölümde Derviş Paşa tarafından zehirlenerek öldürüldü.
  • Derviş Mehmed (Mehmet Kurtuluş) — Sultan Ahmed'in akıl hocası ve yakın koruması. Boşnak asıllı. Ahmed'in akıl aldığı, danıştığı bir baba figürüdür. Bostancılıktan sadrazamlığa uzanan bir kariyeri vardır. Ahmed'in geleceği için III.Mehmed'i zehirlemiştir. 18.Bölümde Ahmed tarafından öldürüldü.
  • Zülfikar Ağa (Mete Horozoğlu) — İstanbul Acemi Ocağı Ağası. Devşirme oğlanlarıyla bizzat ilgilenen güvenilir, devlete ve padişaha sadık, gözüpek bir asker. Bektaşi inancına ve ocağa kendini adamış örnek bir yeniçeri. Yeri geldi mi sert mizaçlı, yeri geldi mi babacan. Ocaktaki acemi oğlanları için bir baba figürü, örnek alınacak kişi. Ocaktaki ağalar arasında da bir saygınlığı ve ağırlığı var. Yiğit, mert, dürüst ve hakkaniyetli. Kılıç kullanmada mahir. Tam bir görev adamı!
  • I. Mustafa (Boran Kuzum) — Kafese kapatılan ilk şehzade olan Mustafa'nın hayatı, esaret ile iktidar arasında bir uçtan bir uca savrulur. Lalası ve birkaç cariyesi dışında kimseyle görüşmediği, isyan çıkarma ihtimalinden korkularak kapatıldığı kafesinde kendisine yeni bir dünya kurar, hayali ahbaplar edinir. Mustafa'nın hikayesi acımasız gerçek dünya ile bu hayal dünyası arasında gider gelir. Kimi zaman iktidarın zirvesinde, kimi zaman iktidar teamüllerinin en ağırı olan muameleyle geçer ömrü. Ancak her şeye rağmen o çok iyi bir eğitim almış, hayal dünyası çok zengin bir Osmanlı şehzadesidir. Yaşadığı dönemin tarihi, o hesaba katılmadan yazılamaz. 25.Bölümde Hükümdar olmuştur. Daha sonra Kösem Sultan'ın girişimleriyle tahttan indirilmiştir. Dört yıl sonra Sultan Osman'ın tahttan indirilmesiyle tekrar tahta çıkarılmıştır. Fakat akli dengesi yerinde olmadığı için bir kez daha tahttan indirilmiştir. Bu dönemden ölümüne kadar ki zamanını kafeste yaşayarak geçirmiştir.

Diğer karakterler

Karakterler alfabetik sıraya göre listelenmişlerdir.
  • Aziz Mahmud Hüdayi (Muhammet Uzuner) — Anadolu’da yetişen büyük Velîlerden olup, Halvet’îyye Sufi İslâm Tarikât’ının bir alt sınıfına ait olan Bayram’îyye Tarikât’ının devamı niteliğinde bulunan Celvet’îyye (Celvetî) Tarikât’ının kurucusudur.
  • Bülbül Ağa (Nadir Sarıbacak) — Safiye Sultan'ın baş yardımcısı. Bülbül Ağa'nın sadakati yalnızca görev bilincine değil aynı zamanda Safiye Sultan'a duyduğu büyük hayranlığa da dayanıyor. Onun iki dudağının arasından çıkacak tek bir güzel kelime Bülbül'ü mutlu etmeye yetiyor.
  • Cennet Hatun (Esra Dermancıoğlu) — Harem'e gelen yeni cariyeleri terbiye etmek ve eğitmekle görevli olan kalfa.İsyanda ölmüştür.
  • Eycan Hatun (Ebru Ünlü) — Kösem Sultan'ın en yakınındaki birkaç kişiden biridir. Eycan'ın hayatı Kösem Sultan'a olan sadakati ve sevgisinden ibarettir.
  • Gölge Hatun (Sasha Perera) – Anastasia (Kösem)'nın korumasıdır. Dilsizdir.
  • Hacı Mustafa Ağa (Hakan Şahin) — Önce Handan Sultan'ın, ardından Kösem Sultan'ın en yakınındaki isim oldu. Kösem Sultan'ın büyük savaşında en öndeki neferlerinden biri Hacı Ağa olacak.
  • Kara Sait (Ferit Kaya) — I. Ahmed dönemindeki Celali isyanları' nda önderlik etmiş kişilerdendir.
  • Kuyucu Murat Paşa (Cihan Ünal) — Celali İsyanlarını bastıran Osmanlı sadrazamıdır. Ölümden korkmamak beraberinde onu arkadaş edinmeyi getirir. Kuyucu Murad'ın ömrü boyunca yaşadığı hikaye buydu. Büyük bir devlet adamı ve asker olan Murad, yalnız hünkara duyduğu sadakatiyle devletin her katında, savaşların her meydanında, ordunun her rütbesinde bulundu.
  • Mahfiruz Hatice Sultan (Dilara Aksüyek) — I. Ahmed'in eşlerinden biridir. II. Osman'ın annesidir. Haremde Kösem Sultan'a karşı kötülük çabası içindedir. II. Osman tahta çıkınca oğlunu doldurup Kösem Sultan'ı Eski Saray'a yollar. Fakat kendisi ölünce II. Osman Kösem Sultan'ı annesi gibi sevdiği için onu geri getirir. Saray baskınında öldürüldü.
  • Meleksima Sultan (Beste Kökdemir) — Sarayın tarihi cariye olarak girdiği haremin en güçlü kadını olan nice kadınlarla doludur. Angela, yeni adıyla Meleksima da bu kişilerden biri olma fırsatına sahiptir. Çünkü iki şehzade de, hem Osman hem Mehmed onu sevmektedir. Meleksima adeta bu iki gözükara şehzade için taht savaşı öncesi kozlarını paylaşacakları er meydanıdır.
  • Meleki Hatun (Ahsen Eroğlu) — Kösem Sultan'ın hizmetlilerinden olan Meleki, Sultan ile Aziz Mahmud Hüdayi vesilesiyle tanışır. Çocuk yaşta yanına geldiği Kösem Sultan'ın en yakınlarından biri olur. Meleki'nin hayatında Kösem Sultan'la birlikte en önemli kişi İskender'dir. Meleki'nin kalbinde büyüyen ateş onu hiç tahmin edemeyeceğe yerlere götürecektir.
  • Menekşe Hatun (Eylem Yıldız) — Halime Sultan'ın adeta eli ayağıdır. Halime Sultan'ın kaderi Şehzade Mustafa'ya, Menekşe'nin de kaderi Halime Sultan'a bağlıdır.
  • Reyhan Ağa (Emre Erçil) — Harem'in en yetkili ağasıdır. Ayrıca devlet işlerinde de etkilidir. Giray kardeşlerle iş birliği yaparak ihanet içindedir.Dizideki kurgusal karakterlerdendir.
  • Şehzade Mehmed (Burak Dakak) — Ahmed'in hanedanın ikinci şehzadesidir. Kösem Sultan'ın ise ilk erkek evladıdır. Saray teamüllerinden bakılınca bu durumda avantajlı olan Mehmed gibi gözükebilir, ancak Kösem Sultan yetim şehzade Osman'ı kendi evlatlarından ayrı görmez. Mehmed, annesinin merhametini kendisine yönelik bir sevgisizlik olarak görür. Mutluluğu başka yerlerde arar. Bu hikaye onu pek çok yoldan istese de istemese de ağabeyi Osman ile karşı karşıya getirecektir.Osman tarafından kazasker fetvası ile idam edilmiştir.
  • Şehzade Bayezid (Yiğit Uçan) — Ağabeyi Sultan Murad'ı kahramanı olarak gören, onu çok seven bir kardeştir. Ancak validesinin oyunları onu hiç istemediği bir savaşın içine sürükleyecektir.
  • Şehzade Kâsım (Doğaç Yıldız) — İhtiraslı bir şehzadedir. Annesi Kösem Sultan'a çok yakındır. Sultan Murad'ın gazabına uğrayacaktır.

Gevherhan Sultan (Asli Tandogan)-

Atike Sultan (Ece Cesmioglu)-