Doğrudan yabancı yatırım: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Sabri76 (mesaj | katkılar)
Yeni sayfa: "'''Doğrudan yabancı yatırım''' ya da '''doğrudan yabancı sermaye yatırımı''' (İngilizce: ''Foreign direct investment''), portföy yatırımları dışında kalan,..."
(Fark yok)

Sayfanın 07.47, 3 Kasım 2016 tarihindeki hâli

Doğrudan yabancı yatırım ya da doğrudan yabancı sermaye yatırımı (İngilizce: Foreign direct investment), portföy yatırımları dışında kalan, bir veya birden fazla uluslararası yatırımcının tamamına sahip olarak veya yerli bir veya birkaç firma ile ortaklık hâlinde gerçekleştirdiği yatırılabilir kaynakların bir başka ülkeye taşınmasıdır.[1][2]

Doğrudan yabancı yatırımlar, çok uluslu şirketler aracılığı ile gerçekleşmektedir. Çok uluslu şirketlerin diğer ülkelerde yatırım yapmasının sebebi, yatırımın kendi ülkelerine göre daha kârlı olmasıdır. Ancak bu yatırım kararında sadece kârlılık değil, yatırımın riski de dikkate alınmaktadır. Bu riskler yatırımın yapılacağı ülkeye ve zamana bağlı olarak değişmekle beraber, ekonomik ve siyasi nitelikte olabilmektedir.[3]

İlgili maddeler

Kaynakça

  1. ^ "Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, ÖİK Raporu". DPT, Özel İhtisas Komisyonu. 2000 Mayıs. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2016.  Bilinmeyen parametre |Yer= görmezden gelindi (|yer= kullanımı öneriliyor) (yardım); Tarih değerini gözden geçirin: |yıl= (yardım)
  2. ^ Yılmaz, İlhan (1988). Dünyada ve Türkiye’de Yabancı Sermaye Yatırımları ve Beklentiler. İstanbul: YASED, Yayın No: 33. s. 45. 
  3. ^ Seyidoğlu, Halil (1993). Uluslararası İktisat & Teori Politika ve Uygulama (9. bas.). İstanbul: Güzem Can Yayınevi. s. 570. 

Dış bağlantılar