Asker: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Beybey19 (mesaj | katkılar)
Yazim hatasi duzeltilmistir!!!
Etiketler: tanım değiştirme Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Etiketler: potansiyel vandalizm referans etiketleri kaldırıldı Görsel Düzenleyici
7. satır: 7. satır:
== Etimoloji ==
== Etimoloji ==


saçmalık kelimesinden türetilmiştir
Türkçeye Arapçadan geçmiş olan<ref>{{TDK2|asker|Güncel Türkçe Sözlük|9 Ekim 2012}}</ref> ''asker'' sözcüğünün kökeninin [[Latince]] ''exercitus'' (ordu)<ref>[http://www.latinwordlist.com/latin-words/exercitus-9793948.htm "exercitus"] Latinwordlist.com. Erişim: 1 Ocak 2013.</ref> sözcüğü olduğu yönünde görüşler vardır ancak bu iddia ses bakımından problemlidir.<ref name="Nişanyan">[http://www.nisanyansozluk.com/?k=asker "asker."] Nişanyansözlük.com. Erişim: 1 Ocak 2013.</ref> Sözcüğün Türkçede asker şahıslar için tekil olarak kullanımı, "askere gitmek", "askere yazılmak" vb. deyimlerden muhtemelen 19. yüzyılda türemiştir.<ref name="Nişanyan"/>

Eski Türkçedeki karşılığı ''su''<nowiki>'</nowiki>dur. ''Subaşı'' ise [[erbaş]]lar için kullanılırdı.<ref>[http://www.nisanyansozluk.com/?k=asker "subaşı."] Nişanyansözlük.com. Erişim: 1 Ocak 2013</ref>


== Tarihçe ==
== Tarihçe ==

Sayfanın 08.01, 25 Ekim 2016 tarihindeki hâli

Türk SAT Komandoları

As(i)ker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeyi haiz kişi. Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar (erbaş ve er) ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmi bir kıyafet taşıyan kişilerdir. Askerlerin aslî görevi ülkelerinin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır.

Askerler aslî vazifelerinin yanı sıra -ihtiyaca bağlı olarak- arama-kurtarma, tıbbî yardım, yangın söndürme, asayişi sağlama, meslekî eğitim gibi çok geniş bir yelpazedeki görevleri de yerine getirirler.

Etimoloji

saçmalık kelimesinden türetilmiştir

Tarihçe

Askerlik, insanlık tarihindeki en eski mesleklerden biridir. Sosyal hayata geçişle birlikte insanoğlunun toplu güvenlik ihtiyacı ortaya çıktı. Bu ihtiyaç öncelikle grup üyesi erkeklerin -avcı ve toplayıcılığa ilaveten- aynı zamanda kolluk gücü olarak görev yapması ile sağlanıyordu. Zamanla kaynakların idaresi ve paylaşımındaki gelişmeler ve değişim araçlarının kullanılmaya başlaması ile yegane görevi topluluğun savunma ve saldırı ihtiyaçlarını karşılamak olan askerler ortaya çıktı.

Galeri

Kaynakça

Ayrıca bakınız