Devdas: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Film hakkında notlar: Bilgi yanlışı düzeltildi. Güncel bilgi eklendi.
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Gerekçe: + yorum içeren katkı + kaynak gerektiren bilgi eklentisi
26. satır: 26. satır:
*Romanın ilk sinamya uyarlanması 1928 yılında sinemanın sessiz döneminde oldu. Ama 1936 versiyonu daha fazla bilinir. Film çok büyük beğeni karşılandı.
*Romanın ilk sinamya uyarlanması 1928 yılında sinemanın sessiz döneminde oldu. Ama 1936 versiyonu daha fazla bilinir. Film çok büyük beğeni karşılandı.
*1955 yılında Bimal Roy'ın yeniden sinemaya uyarladığı film "üç kalbin faciasını" adıyla vizyona girdi. Devdas rolüne aktör Dilip Kumar'ı düşündü. Batı'da Romeo ve Juliet ne kadar ilgi yarattıysa Hindistan'da da Devdas öyle ilgi yarattı.
*1955 yılında Bimal Roy'ın yeniden sinemaya uyarladığı film "üç kalbin faciasını" adıyla vizyona girdi. Devdas rolüne aktör Dilip Kumar'ı düşündü. Batı'da Romeo ve Juliet ne kadar ilgi yarattıysa Hindistan'da da Devdas öyle ilgi yarattı.
*Sinema oyuncu Madhuri Dixit'in yer aldığı son filmidir. Filmin çekiminden sonra aktris aile hayatı kurmuş ve sinema endüstrisinden uzaklaşmıştır.
*Sinema oyuncu Madhuri Dixit'in Devdas çekimleri esnasında hamile kaldığı söylentileri vardır. Keskinliği belli olmasada aktris 2003'ün Mayıs ayında büyük oğlu Arin'i dünyaya getirmiştir. Ardından 2005 te küçük oğlu Ryaan'ı dünyaya getiren aktrist bu süreçte sektöre ara vermiş ve beyaz perdeye geri dönüşünü 2007 yılında müzikal bir film olan 'Aaja Nachle' ile yapmıştır.


== Müzik ==
== Müzik ==

Sayfanın 21.23, 22 Ekim 2016 tarihindeki hâli

Devdas
YönetmenSanjay Leela Bhansali
YapımcıBharat Shah
UyarlamaSarat Chandra Chattopadhyay'ın Devdas romanı
OyuncularShahrukh Khan
Aishwarya Rai
Madhuri Dixit Nene
Jackie Shroff
Kirron Kher
Dina Pathak
Milind Gunaji
MüzikIsmail Darbar
Çıkış tarih(ler)i12 Mayıs 2002 (2002-05-12)
Süre185 dakika
ÜlkeHindistan
DilHintçe

Devdas (Şablon:Dil-hi), Sanjay Leela Bhansali'nin yönettiği 2002 Hint romantik dram filmi. Sharat Chandra Chattopadhyay 1917'de yazdığı aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Hindistan'da üretilen en pahalı filmlerden birisidir. Bu filmle birlikte roman dördüncü kez sinemaya aktarılmıştır.

Hikaye

Zamindarın Narayanna Mukhercinin oğlu Devdas, zenginliğin insan hayatından üstün tutulduğu bir yerde büyümüştür. Onun çocukluk arkadaşı güzel kız Paro'dur ve onlar Tac Sonapur köyünde yaşamaktadır. Devdas Londra'ya okumaya gittiğinde Paronun tüm arzuları kırgınlığa dönüşür. Devdas Londra'dan döner. Şimdi o, batının adetleri ile yetişmiş birisidir. Paro hala onu beklemekte ve sevmektedir. Fakat onların arasında fark büyüktür. Zamindarın ailesinin kararı iki sevgiliyi birbirinden ayırır. İntikam alacağına ant içen Paro çok zengin bir ailenin oğlu ile evlenir. Sevgi yolunda zayıflık ve korkaklık gösteren Devdas ailesi tarafından haksızlığa uğrar. Tüm umutları boşa çıkan Devdas evden gider ve kendisini içkiye verir. Bu sırada dansçı kadın Çandramuhi ile tanışır fakat Paroyu unutamaz ...

Film hakkında notlar

  • Sinema Cannes Film festivalinde gösterilmiştir.
  • Romanın ilk sinamya uyarlanması 1928 yılında sinemanın sessiz döneminde oldu. Ama 1936 versiyonu daha fazla bilinir. Film çok büyük beğeni karşılandı.
  • 1955 yılında Bimal Roy'ın yeniden sinemaya uyarladığı film "üç kalbin faciasını" adıyla vizyona girdi. Devdas rolüne aktör Dilip Kumar'ı düşündü. Batı'da Romeo ve Juliet ne kadar ilgi yarattıysa Hindistan'da da Devdas öyle ilgi yarattı.
  • Sinema oyuncu Madhuri Dixit'in yer aldığı son filmidir. Filmin çekiminden sonra aktris aile hayatı kurmuş ve sinema endüstrisinden uzaklaşmıştır.

Müzik

Müzikler İsmail Darbar tarafından bestelenmiş, şarkı sözleri Nusrat Badr tarafından yazılmıştır.

Filmde göründükleri sırayla aşağıda belirtilen dokuz şarkı ile bir tema müziği bulunmaktadır:

  1. "Silsila Ye Chaahat Ka" – Shreya Ghoshal
  2. "Woh Chand Jaisi Ladki" – Udit Narayan
  3. "Bairi Piya" – Udit Narayan, Shreya Ghoshal
  4. "Morey Piya" – Jaspinder Narula, Shreya Ghoshal
  5. "Kaahe Chhed Mujhe" – Pt. Birju Maharaj, Kavita Krishanamurthy, Madhuri Dixit
  6. "Hamesha Tumko Chaha" – Kavita Krishanamurthy, Udit Narayan
  7. "Maar Dala" – Kavita Krishanamurthy
  8. "Dola Re Dola" – Kavita Krishnamurthy, Shreya Ghoshal, Kay Kay
  9. "Chalak Chalak" – Udit Narayan, Vinod Rathod, Shreya Ghoshal
  10. "Dev's Last Journey" (tema müziği) - Rashmi Sharma, Raghab Chatterjee, Supriy

Dış bağlantılar