Aydın Doğan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gerekçe: + kaynak gerektiren bilgi eklentisi
Karadenizlim25 (mesaj | katkılar)
161. satır: 161. satır:
[[Kategori:Haber ajansları kurucuları]]
[[Kategori:Haber ajansları kurucuları]]
[[Kategori:Resim aranan kişiler]]
[[Kategori:Resim aranan kişiler]]
[[Kategori:Türk medya patronlar]]
[[Kategori:Türk medya patronları]]
[[Kategori:Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahipleri]]
[[Kategori:Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahipleri]]

Sayfanın 18.41, 19 Eylül 2016 tarihindeki hâli

Aydın Doğan
Doğum15 Nisan 1936 (87 yaşında)
Kelkit, Gümüşhane, Türkiye
EğitimMarmara Üniversitesi
Meslekİş adamı, medya patronu
OrganizasyonDoğan Holding
Özvarlıkazalış $1.0 milyar (2015)
EvlilikSema Doğan
Çocuk(lar)4

Aydın Doğan (15 Nisan 1936; Kelkit, Gümüşhane), Doğan Holding Onursal Başkanı, iş adamı ve medya patronu. Ekonomi dergilerinden Forbes tarafından 2015 yılında yayımlanan Forbes Milyarderler Listesine göre 1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin 29. iş adamıdır[1].

Hayatı

Çocukluğu Gümüşhane'de geçen Aydın Doğan 15 Nisan 1936 yılında doğdu. Lise öğrenimini Erzincan'da tamamlayan Doğan üniversite eğitimine, daha sonra Marmara Üniversitesi olan İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde devam etti. Aydın Doğan evli ve dört çocuk babası, altı torun sahibidir.

Kariyeri

1958 yılında kendi şirketini kuran Doğan, ilk yıllarında lastik, bisiklet, radyo, ticari araç, iş ve inşaat makineleri tüccarlığı, nakliyecilik ve müteahhitlik yaptı. 1970 yılına kadar da zahirecilik ve ecza depoculuğu ile uğraştı, 1974'ten sonra da İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği'nden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği'nde bulundu. 1977 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası vergi rekortmenleri arasında olup 1979 yılında Milliyet gazetesini satın alarak medya sektörüne girmiş, Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanı olmuştur. Yine 1998'de ise Tokyo'da yapılan Dünya Yayıncılık Birliği toplantısında Türkiye'den, seçimle ilk kez Yönetim Kurulu üyeliği'ne seçilen kişi oldu. 1999 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet madalyası ile ödüllendirildi ve aynı yıl Girne Amerikan Üniversitesi'nden ve 2000 yılında da Ege Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı. 2004 yılında Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers -WAN) toplantısında seçimle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirilen ilk Türk oldu.

1996 yılında Aydın Doğan Vakfı'nı kurarak, kültür, eğitim, sosyal alanlarda yapmakta olduğu hizmetlerini bir şemsiye altına topladı. Kendisini ve aile fertlerinin ismini taşıyan sekiz okul yaptırdı. Vakıf her yıl dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nı düzenliyor, Genç İletişimciler Yarışması ile de iletişim öğrenimi görenlere destek veriyor. Ayrıca verdiği Aydın Doğan Ödülü'yle edebiyattan müziğe, mimarlıktan sosyal bilimlere kadar çeşitli kültür ve sanat alanlarına da destek oluyor.

Kurduğu Doğan Medya Grubu ile, Meydan, Gözcü, Son Çağrı, Posta, Hürriyet, Radikal, Fanatik, Referans ve Hürriyet Daily News gazetelerini; ayrıca Kanal D, CNN Türk'ün de içinde bulunduğu 21 televizyon kanalını bünyesine kattı. Yine bunların yanı sıra Petrol Ofisi şirketini de holding bünyesine katmıştır. 1998 yılında medyada daha yetenekli elemanlar yetiştirebilmek için Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesini açtı. Medya Holding bünyesinde de 50'nin üzerinde şirketin sahibidir.

Hakkındaki iddialar

Aydın Doğan ve şirketlerinin hızlı yükselişi ile ilgili olarak Türkiye Başbakanı başdanışmanı Yiğit Bulut katıldığı bir televizyon programında "1994 yılında 90 günlük sürede yüzde 50 net faizle bono çıkarıldı. Bu havuza devlet varlığının yarısı aktarıldı ve bu havuzdan Türkiye’nin sanayi ve medya şirketleri el değiştirdi. Tansu Çiller devletin varlığının yarısını 5 bin kişiye verdi. Bu resmen bir soygundur" demiş[2], iş adamı Cem Uzan 2013 yılında Taraf gazetesine demeç verdiği bir demeçte Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın kendisinden rüşvet teklif ettiğini iddia etmiştir.[3]

Eleştiriler

2013 yılında Gezi Parkı protestoları başladığı sırada Doğan Yayın Holding bünyesindeki, Aydın Doğan'ın patronluğunu üstlendiği CNN Türk'te belgesel gösterimi yapılmasını "O tamamen bir şapşallık. Yani bir kasıt falan değil" sözleriyle eleştirmiştir.[4] Yine 2015 yılında Aydın Doğan bünyesinde yayın hayatını sürdüren Hürriyet gazetesi resmi internet sitesinden "Dünya şokta! Yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı'na idam" isimli haber yayınlamış, bunun üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilgili haberle kendisinin ima edildiğini savunmuş, Aydın Doğan için "Sen değil misin benim seçilme hakkım elimden alındığı zaman 'muhtar bile olamaz' diye başlık atan?" demiştir.[5]

Aydın Doğan sahip olduğu gazete ve haber kanallarının taraflı yayınlar yaptığı konusunda başta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükumete yakın bazı gazeteler tarafından sıkça eleştirilmiştir.Aynı zamanda eski milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı olan Bülent Arınç katıldığı bir programda Aydın Doğan'a yapılan eleştirilerin haksız yere olduğunu ifade etmiştir.[6]

Bünyesindeki medya kuruluşları

Gazete

Televizyon

Haber ajansı

Dijital platform

Aldığı ödül ve nişanlar

Nişan Ödül ya da nişan Ülke Tarih Şehir Not Kaynak
Federal Almanya Liyakat Nişanı  Almanya 7007200200000000000 2009 İstanbul Türk - Alman ilişkilerine katkılardan dolayı verilmiştir [7]

Kaynakça

  1. ^ "İşte Türkiye'nin en zengini". Milliyet. 03.03.2015. Erişim tarihi: 1 Haziran 2016.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  2. ^ "Yiğit Bulut'tan Türkiye'yi Sarsacak Aydın Doğan Deşifresi". Haber Jet. 2 Şubat 2014. 
  3. ^ "Aydın Doğan, Cem Uzan'ın iddialarına ne yanıt verdi?". T24. 10 Ekim 2013. 30 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Aydın Doğan: Gezi olayları sırasında CNN Türk'te penguen gösterilmesi tam bir şapşallık!". T24. 3 Mayıs 2015. 
  5. ^ Deniz Gök (19 Mayıs 2015). "Erdoğan'dan Aydın Doğan'a: "Sizin Döneminizde 1'e 5 Kazandım Diyen Sen Değil misin?"". onedio.com. 
  6. ^ http://www.ensonhaber.com/bulent-arinc-dogan-medyayi-mest-etti-2016-01-29.html
  7. ^ "Aydın Doğan'a Federal Liyakat Nişanı". CNN Türk. 21 Temmuz 2009. 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Bilinmeyen parametre |erişimtatihi= görmezden gelindi (yardım)

Dış bağlantılar