Suphi Paşa Konağı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
JohannSch (mesaj | katkılar)
güncelleme
1. satır: 1. satır:
'''Suphi Paşa Konağı,''' İstanbul’un [[Fatih]] ilçesinde, 19. Yüzyıl Osmanlı devlet adamı [[Abdüllatif Suphi Paşa]] tarafından yaptırılmış üç katlı tarihi konaktır. Günümüzde [[İstanbul Üniversitesi]] ''Tıp Tarihi Enstitüsü'' tarafından kullanılır.
'''Suphi Paşa Konağı,''' İstanbul’un [[Fatih]] ilçesinde, 19. Yüzyıl Osmanlı devlet adamı [[Abdüllatif Suphi Paşa]] tarafından yaptırılmış üç katlı tarihi konaktır. Günümüzde [[İstanbul Üniversitesi]] ''Tıp Tarihi Enstitüsü'' tarafından kullanılır.


Bir İtalyan mimar tarafından 1845-1854 yılları arasında inşa edildi<ref name=mimdap>[http://www.mimdap.org/?p=11616 Abdüllatif Suphi Paşa Konağı, Mimdap.org Sitesi, 20.11.2008]</ref>. Abdüllatif Suphi Paşa’nın ailesi ile birlikte yaşadığı konak, daha sonra oğlu [[Hamdullah Suphi Tanrıöver|Hamdullah Suphi Bey]] tarafından [[Türk Ocağı]] binası olarak kullanılmıştı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından rektörlük binası olarak kullanılmak üzere satın alındı. 1970-1984 arasında üniversiteye rektörlük binası olarak hizmet etti ve mimari değişikliklere uğradı<ref name=mimdap/>. 1984 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü’ne devredildi.
Bir İtalyan mimar tarafından 1845-1854 yılları arasında inşa edildi<ref name=mimdap>[http://www.mimdap.org/?p=11616 Abdüllatif Suphi Paşa Konağı, Mimdap.org Sitesi, 20.11.2008]</ref>. Abdüllatif Suphi Paşa’nın ailesi ile birlikte yaşadığı konak, daha sonra oğlu [[Hamdullah Suphi Tanrıöver|Hamdullah Suphi Bey]] tarafından [[Türk Ocağı]] binası olarak kullanılmıştı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından rektörlük binası olarak kullanılmak üzere satın alındı. 1970-1984 arasında üniversiteye rektörlük binası olarak hizmet etti ve mimari değişikliklere uğradı<ref name=mimdap/>. 1984 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü’ne devredildi.Günümüzde İstanbul İlahiyat Fakültesi Dekanlığı olarak kullanılmaktadır.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 14.39, 4 Eylül 2016 tarihindeki hâli

Suphi Paşa Konağı, İstanbul’un Fatih ilçesinde, 19. Yüzyıl Osmanlı devlet adamı Abdüllatif Suphi Paşa tarafından yaptırılmış üç katlı tarihi konaktır. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü tarafından kullanılır.

Bir İtalyan mimar tarafından 1845-1854 yılları arasında inşa edildi[1]. Abdüllatif Suphi Paşa’nın ailesi ile birlikte yaşadığı konak, daha sonra oğlu Hamdullah Suphi Bey tarafından Türk Ocağı binası olarak kullanılmıştı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından rektörlük binası olarak kullanılmak üzere satın alındı. 1970-1984 arasında üniversiteye rektörlük binası olarak hizmet etti ve mimari değişikliklere uğradı[1]. 1984 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü’ne devredildi.Günümüzde İstanbul İlahiyat Fakültesi Dekanlığı olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça