Salyangoz: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Sınıflandırma: düzeltme AWB ile
Yalhi (mesaj | katkılar)
Birkaç küçük yazım hatası düzeltildi.
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
29. satır: 29. satır:


== Beslenmeleri ==
== Beslenmeleri ==
Genelikle [[otobur]] olan salyangozlar, [[bitki]]nin taze sürgünlerini yediği için zarara sebep olabilirler. Çiftçiler ürünlerini salyangozlardan korumak için çeşitli yöntemlere başvurular. Az sayıda oldukları takdirde, toplayıp uzak bir yere götürerek ya da çok olduklarında bahçe duvarlarına, sebze aralarına, ağaçlara [[sarımsak]] suyu dökerek ya da sarımsak asarak uzak kalmalarını sağlarlar. Kullanılan diğer bir yöntem ise, [[bakır]] şeritler asmaktır. Bakır şeritlerin salyangozların salgıladığı sümüksü maddeyle etkileşime girerek bir [[elektrik]] akımı oluşturduğu ve uzaklaşmalarına neden olduğu düşünülmektedir.
Genelikle [[otobur]] olan salyangozlar, [[bitki]]nin taze sürgünlerini yediği için zarara sebep olabilirler. Çiftçiler ürünlerini salyangozlardan korumak için çeşitli yöntemlere baş vururlar. Az sayıda oldukları takdirde, toplayıp uzak bir yere götürerek ya da çok olduklarında bahçe duvarlarına, sebze aralarına, ağaçlara [[sarımsak]] suyu dökerek ya da sarımsak asarak uzak kalmalarını sağlarlar. Kullanılan diğer bir yöntem ise, [[bakır]] şeritler asmaktır. Bakır şeritlerin salyangozların salgıladığı sümüksü maddeyle etkileşime girerek bir [[elektrik]] akımı oluşturduğu ve uzaklaşmalarına neden olduğu düşünülmektedir.


[[Dosya:Vorwaerts im Schneckentempo.webm|thumb|left|250px|1|Salyangozların tempoları sanki kaplumbağa yürüyüşü, hattâ daha yavaştır.]]
[[Dosya:Vorwaerts im Schneckentempo.webm|thumb|left|250px|1|Salyangozların tempoları sanki kaplumbağa yürüyüşü, hattâ daha yavaştır.]]
37. satır: 37. satır:


= Çiftleşme =
= Çiftleşme =
Türdeşlerinin her hangi biriyle çiftleşe bilir,çünkü erdişi'dir,yani hem erkek,hem dişidir.Kafasını toprakdaki bir deliğe sokarak yumurtalar.
Türdeşlerinin her hangi biriyle çiftleşebilir; çünkü erdişi'dir yani hem erkek hem dişidir. Kafasını toprakdaki bir deliğe sokarak yumurtlar.


== Sınıflandırma ==
== Sınıflandırma ==

Sayfanın 07.04, 18 Temmuz 2016 tarihindeki hâli

Salyangoz
Roman salyangozu (Helix pomatia)
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Mollusca
Sınıf: Gastropoda
Alt sınıf: Orthogastropoda
Çiftleşme öncesi birbirleriyle temas halinde olan iki salyangoz

Salyangoz, yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin Orthogastropoda sınıfındaki kabuklu kara hayvanlarının ortak adı.

Salyangozlar, tatlısularda, denizlerde ve bütün çevrede görülebilen hayvanlardır. Nemli yerlerde bulunurlar ve yağışın bol olduğu ve havanın tam soğumadığı sonbahar aylarında sürekli görülürler. Vücutlarında bol miktarda su bulunduğu için çok soğuk havalarda donarlar. Çok sıcak havalarda ise su kaybederek kuruyabilirler. Geçtikleri yerlerde iz bırakmalarını sağlayan parlak renkli sümüksü bir sıvı üretirler. Kabuklarıyla gövdelerinin arasındaki kurumuş sümüksü sıvı, vücutlarındaki nemi kaybetmemelerini sağlar. Kışın toprak altına ya da ağaç kovuklarına girerek etkinliklerini azaltırlar. Yazın çok sıcak olduğunda da benzer şeklide davranırlar. Çoğunlukla otçul olmakla beraber, etçil ya da omnivor olabilirler. Salyangozlar en çok yağmur yağdığında ortaya çıkarlar

Beslenmeleri

Genelikle otobur olan salyangozlar, bitkinin taze sürgünlerini yediği için zarara sebep olabilirler. Çiftçiler ürünlerini salyangozlardan korumak için çeşitli yöntemlere baş vururlar. Az sayıda oldukları takdirde, toplayıp uzak bir yere götürerek ya da çok olduklarında bahçe duvarlarına, sebze aralarına, ağaçlara sarımsak suyu dökerek ya da sarımsak asarak uzak kalmalarını sağlarlar. Kullanılan diğer bir yöntem ise, bakır şeritler asmaktır. Bakır şeritlerin salyangozların salgıladığı sümüksü maddeyle etkileşime girerek bir elektrik akımı oluşturduğu ve uzaklaşmalarına neden olduğu düşünülmektedir.

Salyangozların tempoları sanki kaplumbağa yürüyüşü, hattâ daha yavaştır.

Salyangozlarla beslenen çok sayıda hayvan vardır. Kuşlar, küçük memeli hayvanlar, kertenkeleler, kurbağalar, kırkayaklar, böcekler ve bâzı büyük salyangoz türleri salyangozlarla beslenen canlılardandır.

Nudibranchia takımından
Glaucus atlanticus

Çiftleşme

Türdeşlerinin her hangi biriyle çiftleşebilir; çünkü erdişi'dir yani hem erkek hem dişidir. Kafasını toprakdaki bir deliğe sokarak yumurtlar.

Sınıflandırma

Cephalaspidea takımından Hydatina physis
Cephalaspidea takımından Bullina lineata
Clionidae takımından Clione limacina
Notaspidea takımından Pleurobranchus mamillatus
Sorbeoconcha takımından Potamides migralis
Aglajidae takımından Chelidonura varians

Galeri

Dış bağlantılar