Makas Eller: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yazım hatası düzeltildi
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
76. satır: 76. satır:


[[Kategori:İngilizce filmler]]
[[Kategori:İngilizce filmler]]
[[Kategori:ABD filmleri]]
[[Kategori:Amerika Birleşik Devletleri filmleri]]
[[Kategori:1990 filmleri]]
[[Kategori:1990 filmleri]]
[[Kategori:Tim Burton'ın yönettiği filmler]]
[[Kategori:Tim Burton'ın yönettiği filmler]]

Sayfanın 20.49, 5 Haziran 2016 tarihindeki hâli

Makas Eller
Edward Scissorhands
Dosya:Edwardscissorhandsposter.JPG
Film afişi
YönetmenTim Burton
YapımcıDenise Di Novi
Tim Burton
SenaristCaroline Thompson
Tim Burton
OyuncularJohnny Depp
Winona Ryder
Dianne Wiest
Alan Arkin
Anthony Michael Hall
Vincent Price
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniArthur Edeson
KurguColleen Halsey
Richard Halsey
Stüdyo20th Century Fox
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüFantastik
RenkRenkli
Yapım yılı1990
Çıkış tarih(ler)i7 Aralık 1990
Süre105 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$20.000.000
Hasılat$86.024.005

Makas Eller (Özgün adı: Edward Scissorhands), 20th Century Fox tarafından aile kitleleri için yapılan komedi-dram-macera-romantizm filmidir. Hikâye rengarenk Amerikan banliyösüne geniş bir tepeden bakan metruk fakat süslü bir konakta yaşayan Edward adındaki utangaç ve garip bir çocuk ve Banliyöde yaşayan , kozmetik temsilcisi Peg Boggs etrafında örülür. Klasik Amerikan ailesi kültürünü temsil eden Peg'in gözlerinden, ellerine makaslar adapte etmiş bir gencin (Johnny Depp) görünümü anlatılır. Dünya çapında 78 milyon dolarlık hasılata ulaşan yapım, eleştirmenler tarafından Burton'ın en kişisel filmi olarak değerlendirilmektedir. Johnny Depp ve Winona Ryder'in kişiliklerini ortaya koydukları duygusal bir yapımdır. En İyi Makyaj dalında Oscar'a aday gösterilmiştir.

Hikâye

Film küçük bir kızın büyük annesine karın nasıl yağdığını sormasıyla başlar. Yaşlı kadın Edward'ın hikâyesini anlatmaya başlar... Bir mucit Edward'ı buluşunun bir parçası olarak yarattıktan sonra ona can vermek ister. Ne yazık ki ellerini tamamlayamadan önce mucit ölür. Sonsuza kadar tek başına kalmaya mahkûm olan Edward'ın hayatı Peg Boggs (Avon satış elemanı) ile tanışınca değişir. Peg onu evine götürür kıyafetler verir, o ve ailesi ile yaşamasına izin verir. Bir süre sonra Edward Peg'in kızı Kim'den hoşlanmaya başlar. Bu yüzden sürekli Kim'in sevgilisi ile sorunlar yaşar. Hayatını insanların saçlarını keserek ve komşuların bahçelerindeki çalılara şekil vererek geçiren Edward'ın, Kim'in sevgilisi yüzünden başı derde girer. Hırsızlık suçu ile yargılanan Edward'a artık tüm komşular sırt çevirmiş ve tek bir hatasını beklemekteydiler.

Yılbaşı gecesi Edward büyük bir buz kütlesine şekil verirken etrafa saçılan buz parçaları kar yağıyormuş gibi etrafa dağılıyordu. Kim bu manzarayı izlerken Edward yanlışlıkla Kim'in eline zarar verir. Bu fırsatı kaçırmayan Kim'in sevgilisi olayı büyüterek insanları gaza getirir, bu olay üstüne bir de Kim'in sevgilisinin, hızla gelen arabasının önünde duran Kim'in kardeşini (Kevin) kurtarırken yüzünü kanatması ve küçük çocuğun korkudan çığlık atması eklenince herkes Edward'ın oradan ayrılmasını ister sadece Peg'in ailesi Edward'ın tarafındadır. Polis insanların Edward'ı şikayet etmesi üzerine gelince, Edward ilk başta mucit ile yaşadığı kocaman ve gotik bir teması olan köşke geri döner. Kim de onun peşinden gider ve onu sevdiğini itiraf eder bu ânı Kim'in sevgilisi Edward'a saldırarak bozar.

Kim'e de zarar vermesinden sonra Edward o kadar sinirlenir ki ufak ve hızlı bir hareketle Kim'İn sevgilisini öldürür ve camdan aşağı atar, bunu gören komşular iyice korkarlar. Bunun üzerine Kim, evde bulduğu bir makas el alıp köşkün bahçesine iner ve yedek makas eli göstererek Edward'ın öldüğünü, üstüne çatı düştüğünü, eski sevgilisiyle birbirlerini öldürdüklerini söyler. İnsanlar için artık konunun merak edilir hiçbir yanı kalmamıştır, bu yüzden evlerine dönerler. Kim Edward'ı yalnız bırakıp hayatına devam etmiştir.

Onun dışında kimse Edward'ın yaşadığını bilmemektedir. Film birden başa dönerek küçük kız ve büyük annesini gösterir. Yaşlı kadın Kim'in kendisi olduğunu belirten bir konuşma yapar ve Edward'ın hâlâ yaşamakta olduğunu belirtir. Pencerede yağan kar gözüktükten sonra hâlâ köşkte yaşayan Edward gözükür ve köşkte (sokağın en yüksek yeri) şekillendirdiği buz kütlesi yüzünden bütün sokağa kar yağar. Küçük kız büyük annesine yani Kim'e neden onu ziyaret etmediğini sorunca da onu her zaman gençliğindeki gibi hatırlamasını istediğini söyler.

Oyuncular

Dış bağlantılar