Süleyman: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
Merhabaviki (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + Hz vb ifadeler Tarafsız Bakış Açısı'na aykırıdır
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Francken II, Frans - King Solomon and the Queen of Sheba.JPG|thumb|298x298px|Süleyman ve Belkıs]]{{diğer anlamı|Süleyman (anlam ayrımı)}}
[[Dosya:Francken II, Frans - King Solomon and the Queen of Sheba.JPG|thumb|298x298px|Süleyman ve Belkıs]]{{diğer anlamı|Süleyman (anlam ayrımı)}}
'''Hz. Süleyman''' ([[Arapça]]: '''سليمان''', sulaymān; [[İbranice]]: '''שלמה''', Şlomo veya Şelomo; [[Latince]]: '''Salomone''', [[Yunanca]]: '''Σολωμών''', [[İngilizce]]: '''Solomon''', [[Fransızca]]: '''Salomon''', [[Almanca]]: '''Salomo'''), Kral [[Davut]] ile [[Batşeba]]'nın oğlu ve [[İsrail Krallığı (Birleşik Monarşi)|İsrail Krallığı]]'nın üçüncü (1.Tatul , 2.Davut ) kralı. [[Kudüs]] kentindeki [[Kudüs Tapınağı|büyük tapınağı]] inşa etmiştir. [[Kuran]]'da nebi ([[peygamber]]) olarak zikredilir. [[Hıristiyan]] inancında yasa koyucu ve kral olarak saygı görür.
'''Süleyman''' ([[Arapça]]: '''سليمان''', sulaymān; [[İbranice]]: '''שלמה''', Şlomo veya Şelomo; [[Latince]]: '''Salomone''', [[Yunanca]]: '''Σολωμών''', [[İngilizce]]: '''Solomon''', [[Fransızca]]: '''Salomon''', [[Almanca]]: '''Salomo'''), Kral [[Davut]] ile [[Batşeba]]'nın oğlu ve [[İsrail Krallığı (Birleşik Monarşi)|İsrail Krallığı]]'nın üçüncü (1.Tatul , 2.Davut ) kralı. [[Kudüs]] kentindeki [[Kudüs Tapınağı|büyük tapınağı]] inşa etmiştir. [[Kuran]]'da nebi ([[peygamber]]) olarak zikredilir. [[Hıristiyan]] inancında yasa koyucu ve kral olarak saygı görür.


Musevi Kutsal Kitabı'nın [[Ezgiler Ezgisi]], [[Vaiz]] ve [[Süleyman'ın Özdeyişleri|Özdeyişler]] kitapları Süleyman tarafından yazılmış kabul edilir. Din dışı tarihte, Süleyman'ın MÖ 970 - 928 yıllarında [[İsrail Krallığı (Birleşik Monarşi)|kral]] olduğu kabul edilir.
Musevi Kutsal Kitabı'nın [[Ezgiler Ezgisi]], [[Vaiz]] ve [[Süleyman'ın Özdeyişleri|Özdeyişler]] kitapları Süleyman tarafından yazılmış kabul edilir. Din dışı tarihte, Süleyman'ın MÖ 970 - 928 yıllarında [[İsrail Krallığı (Birleşik Monarşi)|kral]] olduğu kabul edilir.

Sayfanın 06.06, 2 Haziran 2016 tarihindeki hâli

Süleyman ve Belkıs

Süleyman (Arapça: سليمان, sulaymān; İbranice: שלמה, Şlomo veya Şelomo; Latince: Salomone, Yunanca: Σολωμών, İngilizce: Solomon, Fransızca: Salomon, Almanca: Salomo), Kral Davut ile Batşeba'nın oğlu ve İsrail Krallığı'nın üçüncü (1.Tatul , 2.Davut ) kralı. Kudüs kentindeki büyük tapınağı inşa etmiştir. Kuran'da nebi (peygamber) olarak zikredilir. Hıristiyan inancında yasa koyucu ve kral olarak saygı görür.

Musevi Kutsal Kitabı'nın Ezgiler Ezgisi, Vaiz ve Özdeyişler kitapları Süleyman tarafından yazılmış kabul edilir. Din dışı tarihte, Süleyman'ın MÖ 970 - 928 yıllarında kral olduğu kabul edilir.

İbranice שלמ kökünden gelen Şlomo adı, kelime anlamıyla "Barış Yapan" demektir. Arapça selim, selamet ve islam sözcükleriyle kökdeştir.

Tevrat'ta Süleyman

Eski Ahit'te Süleyman'ın öyküsü 1. Krallar kitabının ilk 11 bölümünde ve 2. Tarihler kitabının ilk 9 bölümünde anlatılır.

1. “Kral Süleyman firavunun kızının yanı sıra Moavlı, Ammonlu, Edomlu, Saydalı ve Hititli birçok yabancı kadın sevdi.

Antik İsrail

2. Bu kadınlar RAB'bin İsrail halkına, "Ne siz onların arasına girin, ne de onlar sizin aranıza girsinler; çünkü onlar kesinlikle sizi kendi ilahlarının ardınca yürümek üzere saptıracaklardır" dediği uluslardandı. Buna karşın, Süleyman onlara sevgiyle bağlandı.

3. Süleyman'ın kral kızlarından yedi yüz karısı ve üç yüz cariyesi vardı. Karıları onu, yolundan saptırdılar.

4. Süleyman yaşlandıkça, karıları onu başka ilahların ardınca yürümek üzere saptırdılar. Böylece Süleyman bütün yüreğini Tanrısı RAB'be adayan babası Davut gibi yaşamadı.

5. Saydalılar'ın tanrıçası Aştoret'e ve Ammonlular'ın iğrenç ilahı Molek'e taptı.

6. Böylece RAB'bin gözünde kötü olanı yaptı, RAB'bin yolunda yürüyen babası Davut gibi tam anlamıyla RAB'bi izlemedi.

7. Yeruşalim'in doğusundaki tepede Moavlılar'ın iğrenç ilahı Kemoş'a ve Ammonlular'ın iğrenç ilahı Molek'e tapmak için bir yer yaptırdı.

8. İlahlarına buhur yakıp kurban kesen bütün yabancı karıları için de aynı şeyleri yaptı.”[1]

Dini kaynaklara göre Süleyman Kudüs yakınlarındaki Gazze şehrinde doğdu. Davud'un on dokuz kadar oğlu vardı ama Tanrı Davud'un oğulları arasından Süleyman'ı kendisine varis kıldı. Ayrıca dünyaya gelmiş en zengin insan ve peygamberdir. Eski Ahit'te Süleyman döneminde altın ve gümüşün çok bulunmalarından sebep, bir taş parçası kadar değersizleştiği söylenerek, Süleyman ve serveti tasvir edilmektedir. Süleyman'ın bilgeliğinden faydalanmak isteyen, diğer ülke kral ve kraliçelerinin kral Süleyman'a ödül mahiyetinde altın ve değerli eşyalar getirmesi ise, serveti artırıcı etmenlerdendir.

İslam'da Süleyman

İslam kaynaklarına göre Süleyman'ın kuş dilini bildiği, rüzgara, hayvanlara ve cinlere hakim olduğu ifade edilir. Kur'an'da Neml[2] ve Sebe[3] surelerinde kıssası anlatılır. Anlatıma göre Saba Melikesi Belkıs'ın Süleyman'ı ziyaret edip müslüman olduğu, Hüdhüd adlı bir kuş ile haberleştiklerinden bahsedilmiştir. Yine çok ciddi bir hastalık geçirerek tahtı üzerinde ceset gibi kalarak sınandığı; güzel atların sunulduğu, kendisi için erimiş bakır madeninin sel gibi akıtıldığı, Cinler'in Süleyman'ın emriyle heykeller, havuzlar ve Süleyman Tapınağı'nı yaptığı, Süleyman'ın emriyle cinlerden bir ifritin Belkıs'ın tahtını ışınladığı söylenir. Kur'an'a göre Süleyman peygamber, asasına dayanır halde ölmüş, uzun süre öldüğü anlaşılamamış, ancak kurtların kemirmesi ile bastonunun düşmesi sonucu öldüğü anlaşıldıktan sonra defnedilmiştir. Bu ayetle cinlerin gaibi bilemeyecekleri anlatılmak istenir.

Rivayetlere göre Süleyman'ın yeşil yakuttan yüzüğü cennetten getirilmedir. Süleyman'ın mührü, edebiyatta kullanılan bir alegoridir. Mühründe İsmi azam yazılıdır. Pers ve İran folklöründeki pek çok kuş figürünün kullanıldığı masalda, sırrı bilge ve kuş dilinden anlayan Süleyman çözer.

Kaynakça

Ayrıca Bakınız

Süleyman
Resmî unvanlar
Önce gelen
Davud
İsrail Kralı
M.Ö. 971-931
Sonra gelen
Rehav'am

Şablon:Portal Wikimedia Commons'ta Süleyman ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.