İslam'ın Altın Çağı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xwedêda (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
4. satır: 4. satır:
Bu dönemde Doğu medeniyeti, Batı'ya karşı oldukça büyük bir üstünlük kurmuş, özellikle bilimsel ve teknolojik anlamda birçok gelişme göstermiştir. Doğu'da olan gelişmeler Avrupa'ya [[Haçlı Seferleri]] sonucu ulaşmıştır.
Bu dönemde Doğu medeniyeti, Batı'ya karşı oldukça büyük bir üstünlük kurmuş, özellikle bilimsel ve teknolojik anlamda birçok gelişme göstermiştir. Doğu'da olan gelişmeler Avrupa'ya [[Haçlı Seferleri]] sonucu ulaşmıştır.


Bazı tarihçiler{{kim}} 16. yüzyılda hilafeti eline geçiren ve dünyaya yön veren bir imparatorluk haline gelen [[Osmanlı Devleti]]'nin de İslam'ın Altın Çağı'na dahil olması gerektiğini savunur.{{kaynak belirt}}
Bazı tarihçiler{{kim}} 16. yüzyılda hilafeti eline geçiren ve dünyaya yön veren bir imparatorluk haline gelen [[Osmanlı Devleti]]'nin de İslam'ın Altın Çağı'na dahil olması gerektiğini savunur.{{kaynak belirt}} (Aşıkpaşazade)


== Bilim İnsanları ==
== Bilim İnsanları ==

Sayfanın 16.13, 1 Haziran 2016 tarihindeki hâli

11. yüzyıl dolaylarından kalma, el-Biruni tarafından yapılmış ve Ay'ın farklı evrelerini gösteren bir çizim.

İslam'ın Altın Çağı ya da İslam Rönesansı olarak adlandırılan [1] 8. yüzyıl'dan 13. yüzyıl'a kadar[2] İslam dünyasının yükselişini ifade eden dönem. Ancak bazı kaynaklara göre bu dönem 14. yüzyıl'a, bazı kaynaklar da ise 15. yüzyıl'a kadar sürdüğünü söylenir.[3][4] Bu dönem esnasında, İslam dünyasında mühendisler, bilginler, tüccarlar; sanata, tarıma, ekonomiye, sanayiye, hukuka, edebiyata, gemiciliğe, felsefeye ve bilime ve teknolojiye eski adetleri koruyup yenilerini ekleyerek katkıda bulundu.[5] Howard R. Turner: "Müslüman sanatçılar ve bilim insanları, prensler ve işçiler birlikte benzersiz bir kültür yarattı, doğrudan ve dolaylı olarak, her kıtada toplumları etkiledi." der.[5]

Bu dönemde Doğu medeniyeti, Batı'ya karşı oldukça büyük bir üstünlük kurmuş, özellikle bilimsel ve teknolojik anlamda birçok gelişme göstermiştir. Doğu'da olan gelişmeler Avrupa'ya Haçlı Seferleri sonucu ulaşmıştır.

Bazı tarihçiler[kim?] 16. yüzyılda hilafeti eline geçiren ve dünyaya yön veren bir imparatorluk haline gelen Osmanlı Devleti'nin de İslam'ın Altın Çağı'na dahil olması gerektiğini savunur.[kaynak belirtilmeli] (Aşıkpaşazade)

Bilim İnsanları

İslam'ın Altın Çağı'nda yaşayan en önemli bilim insanları;

Bakınız

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Joel L. Kraemer (1992), Humanism in the Renaissance of Islam, p. 1 & 148, Brill Publishers, ISBN 90-04-07259-4.
  2. ^ Matthew E. Falagas, Effie A. Zarkadoulia, George Samonis (2006). "Arab science in the golden age (750–1258 C.E.) and today", The FASEB Journal 20, p. 1581-1586.
  3. ^ http://m.milliyet.com.tr/islam-in-altin-cagi/ekonomi/ydetay/1874323/default.htm
  4. ^ Şakir Gözütok, İslam’ın Altın Çağında İlim
  5. ^ a b Howard R. Turner, Science in Medieval Islam, University of Texas Press, November 1, 1997, ISBN 0-292-78149-0, pg. 270 (book cover, last page)