Rüzgârlı Vadi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Kaynaklar: düzeltme AWB ile
47. satır: 47. satır:
== Kaynaklar ==
== Kaynaklar ==
{{Kaynakça}}
{{Kaynakça}}

== Dış bağlantılar ==
* {{IMDb'de film|Rüzgarlı Vadi|0087544}}


[[Kategori:Japonya animasyon filmleri]]
[[Kategori:Japonya animasyon filmleri]]

Sayfanın 08.47, 27 Mayıs 2016 tarihindeki hâli

Rüzgarlı Vadi
Nausicaä of the Valley of the Wind
風の谷のナウシカ
YönetmenHayao Miyazaki
YapımcıIsao Takahata
MüzikJoe Hisaishi
StüdyoHakuhodo
Nibariki
Tokuma Shoten
Topcraft
DağıtıcıToei Company
Süre116 dakika
ÜlkeJaponya
DilJaponca

Rüzgarlı Vadi (Japonca: 風の谷のナウシカ - Kaze no Tani no Nauşika, İngilizce: Nausicaä of the Valley of the Wind), japon yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yapılmış 1984 yapımı post apokaliptik bilim kurgu tarzı anime filmidir. Film Miyazaki'nin aynı adlı mangasından uyarlanmıştır.

Film, insanoğlu tarafından kirletilerek yaşanılamaz hale getirilen doğanın kendini koruma güdüsüyle evrildiği farklı bir dünyada geçer. Bu yönüyle filmde çevre bilinci vurgusunun ağırlığı hissedilir. Hayao Miyazaki tarafından kurulan Studio Ghibli'nin kuruluşundan önce yapılmış olsa da, film stüdyonun filmlerinden biri olarak kabul edilmekte ve DVD koleksiyonunda yer almaktadır [1]. Film, 1984 Animage anime büyük ödülü dahil birçok ödülün sahibidir.

Hikaye

Dünyadaki son büyük savaşın ve endüstrinin çöküşünün üzerinden bin yıl geçmiştir. Dünyayı çöller, tehlikeli böcekler, zehirli bitkiler sarmakta ve bazı mantar türlerinin yaydığı zehirli gazlar atmosfere yayılarak gittikçe azalan insan ırkını tehdit etmektedir. Nausicaä, az sayıda insanın tarımla uğraşıp böcek ve mantarlarla mücadele ederek yaşadığı Rüzgâr Vadisi’nin prensesidir. Bir gün vadiye başka bir krallığın uçağı düşer. Sadece kargosu sağlam kalmıştır, arkasından krallığa ait askerler gelerek vadiyi ele geçirirler. Kargoda bin yıldır unutulan ve başka bir krallıktan çalınan, dünyayı değiştirmekte kullanılacak bir şey vardır. Rüzgarlı Vadi bu iki krallık için hedef haline gelirken Nausicaä dünyayı eski haline getirmenin yolunu keşfetmiştir.

Karakterler

Nausicaa: Rüzgarlı Vadi'nin seçkin bir prensesidir. Aynı zamanda bir savaşçı ve rüzgarın ustasıdır. Sevgi dolu ve içinde barışçıl bir kalbi olan bu kız en çok da hayvanları seviyordur. Özellikle devasa böcekler olan Ohmu 'lar onun için bir başkadır. Ayrıca Pejite'nin Prensesi olan Rastel'e oldukça da çok benziyordur.

Asbel: Pejite Vadisi'nden gelerek Nausicaa ile tanışan bu çocuk Pejite Krallığının seçkin Prensesi Rastel'in ikiz erkek kardeşidir. Amacı aslında kendi krallığına saldıran kargo uçağındaki Tolmekialıları yoketmektir.

Lord Yupa: Çok iyi bir savaşçı olduğu kadar da bilgili bir insandır. Neredeyse onu tanımayan yoktur. Nausicaa ile aralarında büyük bir samimiyet olduğu kadar saygıda kusur etmeden güzel bir büyükbaba ve torun ilişkisi vardır.

Yapım

Rüzgarlı Vadi, ilk olarak Hayao Miyazaki tarafından Animage dergisinde haftalık manga olarak yayınlanmaktaydı. Tokuma Shoten firması manganın filme aktarılması teklifini ilk sunduğunda Miyazaki kabul etmemişti, ancak daha sonra filmin kendisi tarafından yönetilmesi şartıyla teklifi kabul etti [2]. Film için animasyon sanatçıları kiralandı, sanatçılara kare başı ödeme yapılıyordu. Bu animasyonculardan biri, yıllar sonra Neon Genesis Evangelion filmi ile anime dünyasına büyük etki yapacak olan Hideaki Anno'dur. Anno filmde savaş tanrısının hücumu sahnesini çizmiştir ve bu sahne film yapımcılarından Toshio Suzuki tarafından filmin en üst noktası olarak tanımlanmıştır.[3]

Warriors of the Wind (Rüzgar Savaşçıları)

Filmin Amerika'da yayınlanması esnasında dublajı oldukça fazla değiştirilmiş, Karakterlerin isimleri değiştirilerek film daha "Amerikanvari" hale getirilmiş ve filmin ismi Warriors of the Wind olarak değiştirilmiştir. Filmin ayrıca yavaş ilerlediği gerekçesiyle çoğu kısmı kesilmiş (toplam yaklaşık 30 dakika) ve ağır bir şekilde düzenlenmiştir. Bunun üzerine Miyazaki diğer Ghibli filmlerinin yurtdışında yayın haklarının alınması uzun süre izin vermemiş, yıllar sonra "no-cut" (kesme yok) taahhütüyle yayınlanmasına izin vermiştir. Bu politika, Miramax'ın başkan yardımcısı Harvey Weinstein'in Prenses Mononoke filminin daha satılabilir hale getirilmesi için düzenlenmesi talebine Miyazaki'nin otantik bir katana hediyesi göndermesiyle daha sembolik bir hale gelmiştir. Katana, "kesme yok" uyarısını basit bir şekilde dile getirmiştir.[4]

Kaynaklar

  1. ^ "Ghibli 101 FAQ // Studio Ghibli //". Nausicaa.net. Erişim tarihi: 2011-03-28. 
  2. ^ "Anime and Academia: Interview with Marc Hairston on pedagogy and Nausicaa". Utdallas.edu. Erişim tarihi: 2011-03-28. (İngilizce)
  3. ^ Studio Ghibli, Studio Ghibli'nin Doğuşu videosu, c. 2003
  4. ^ http://www.nausicaa.net

Dış bağlantılar