The Velvet Underground: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k CC lisansına sahip görsel bulunuyor.
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Velvet Underground 1968 by Billy Name.png|1968 yılında Velvet Underground. Soldan sağa: Reed, Tucker, Yule ve Morrison]]
[[Dosya:Velvet Underground 1968 by Billy Name.png|thumb|1968 yılında Velvet Underground. Soldan sağa: Reed, Tucker, Yule ve Morrison]]


'''The Velvet Underground''' (The Velvets olarak da bilinir) [[1965]]`te Amerika`da kurulan rock grubu. [[Lou Reed]] grubun en öne çıkan elemanıdır. Zaman zaman onun ismiyle de anılır.
'''The Velvet Underground''' (The Velvets olarak da bilinir) [[1965]]`te Amerika`da kurulan rock grubu. [[Lou Reed]] grubun en öne çıkan elemanıdır. Zaman zaman onun ismiyle de anılır.

Sayfanın 23.20, 22 Mayıs 2016 tarihindeki hâli

1968 yılında Velvet Underground. Soldan sağa: Reed, Tucker, Yule ve Morrison

The Velvet Underground (The Velvets olarak da bilinir) 1965`te Amerika`da kurulan rock grubu. Lou Reed grubun en öne çıkan elemanıdır. Zaman zaman onun ismiyle de anılır.

Gerçek anlamda 5 yıllık birliktelik sürecinde ticari olarak çok başarılı olamasa da, The Velvet Underground zamanın en önemli gruplarından biri olarak kabul edilir. The Velvets`in daha sonra ortaya çıkacak müzik türlerinin öncülüğünü yapması, şarkı sözleri ve Lou Reed`in vokali grubu müzik tarihindeki yerine koyar.

Grup Üyeleri

Başlangıç

Türkçe'de Kadife Yeraltı anlamına gelen grubun adı The Velvet Underground Michael Leigh`in sadomazoşizm hakkında yazdığı bir kitabın adından geliyor. Lou Reed 1965 yılında öğrenim görmek için New York City`de bulunan Galli John Cale`le tanışır. Reed psikiyatrik tedavi görmüş biri, John da temiz kalpli öğrenci olmasına rağmen çabuk anlaşırlar. Grup kurmaya karar verirler, başlangıçta değişik isimler (The Warlocks, The Falling Spikes) alsalar da sonradan The Velvet Underground`da karar kılarlar.

Lou`nun arkadaşı Sterling Morrison ve Cale`in arkadaşı Angus Maclisa`nın katılmasıyla birlikte grup yavaş yavaş partilerde insanları coşturmaya başlar. Grup sahne alması için verilen ilk parayı kabul ettiğinde, Maclisa gruptan ayrılır. Sanat için grupta bulunduğunu, parayı kabul etmeyeceğini söyler. Daha sonra 21 yaşında bir kız olan Maureen Tucker 1965 yılında gruba dahil olur. Artık grup kendini bulmuştur.

Andy Warhol

Grubun henüz ortada hiçbir albümü yoktur. Buna rağmen şöhretleri günden güne artmaktadır. Andy Warhol da grubu çıktıkları mekanda izlemeye gider. Beğenir, grubun menajeri olur. Eski manken, ince bir Alman ve şarkıcı olmak isteyen Nico`yu katar onların yanına. Warhol`un itibarı sayesinde MGM`e bağlı Verve Records`dan albüm çıkar. Nico gruba çok iyi oturmuştur, fakat Lou Reed`in egosu ve kıskançlığı henüz hesaba katılmamıştır.

Albümler

The Velvet Underground and Nico (1967)

The Velvet Underground and Nico, 1967 yılında MGM`den çıkmıştır. Bu albümün bir ya da iki gün içinde kaydedildiği söylenir. Albümün kapağı Andy Warhol'un tasarladığı bir muz resmi. Albümün ilk basımlarında çıkartma olan muz resminin üstünde "Peel Slowly and See" (Yavaşça Soy ve Gör) yazıyordu. Çıkartmayı çıkarınca altından pembe renkli bir muz çıkıyordu. "Peel Slowly and See" isimli çalışma, 1995`de çıkan 1965-70 arası kayıtları kapsayan 5 CDlik derlemenin de adı olmuştur.

Albüm belki birkaç bin satmıştır fakat "bu albümü dinleyen insanların her biri hemen grup kurma isteğiyle tutuşmuştur", Brian Eno tarafından daha sonra söylenen bu söz ilk albümü genel olarak özetler.

White Light/White Heat (1968)

The Velvet Underground (1969)

Diskografi

Single

  • "All Tomorrow's Parties" / "I'll Be Your Mirror" (kayıt ve çıkış 1966)
  • "Sunday Morning" / "Femme Fatale" (kayıt ve çıkış 1966)
  • "White Light/White Heat" / "Here She Comes Now" (kayıt 1967, çıkış 1968)
  • "What Goes On" / "Jesus" (kayıt 1968, çıkış 1969)
  • "Who Loves the Sun" / "Oh! Sweet Nuthin'" (kayıt 1970, çıkış 1971)
  • "Foggy Notion" / "I Can't Stand It" (promo, kayıt 1969, çıkış 1985)
  • "Venus in Furs" / "I'm Waiting for the Man" (canlı, kayıt 1993, çıkış 1994)

Albümler

Arşiv için daha sonra çıkanlar

Başka grupların yorumları

The Velvet Underground`un birçok parçası çeşitli gruplar tarafından yorumlanmıştır.

  • Heroin - The Stooges , Echo And the Bunnymen
  • Sweet Jane - Jim Carroll
  • Waiting For The Man - Bauhaus
  • Here She Comes Now - Galaxie 500 , Nirvana , Cabaret Voltaire

Dış bağlantılar