Dacialı Boetius: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Munferit (mesaj | katkılar)
Munferit (mesaj | katkılar)
12. satır: 12. satır:
Ayrıca Bakınız İngilizce Wikipedia, [https://en.wikipedia.org/wiki/Boetius_of_Dacia Boetius_of_Dacia] maddesi
Ayrıca Bakınız İngilizce Wikipedia, [https://en.wikipedia.org/wiki/Boetius_of_Dacia Boetius_of_Dacia] maddesi


[[Kategori:[[Kategori:Aristotelesçi filozoflar]]]]
[[Kategori:[[Kategori:Aristotelesçi filozoflar]]
[[Kategori:13. yüzyıl felsefesi]]
]]

Sayfanın 00.11, 21 Mayıs 2016 tarihindeki hâli

Dacialı Boetius, 13. yüzyılın ilk yarısında doğmuş Danimarkalı felsefeci. Hayatının ilk kısmına dair net bilgi bulunmayan filozof, Paris Üniversitesi'nde psikoloji öğretimi vermiştir. 1270'lerde Avrupa'da etkili olan İbn Rüşd'cülüğün (Avveroism'in); Brabantlı Siger, Dry Townlu John (veya Jean de Secheville), Jondunlu John ve Padualı Marsiliu isimleri ile birlikte ilk ve en etkili temsilcilerinden sayılmaktadır [1].

İbn Rüşdcülük (Avveroism) Hareketini önlemeye yönelik, Kilise tarafından çıkarılan yasakların ihlal edilmesi gerekçesi ve Psikopos Stephen Tempier tarafından 1977'de suçlu bulunmuştur. Hükümlü olarak kaçak hayatı yaşayan Dacialı Boetius, İtalya Oviedo'da yakalanmıştır.

13. Yüzyıldaki, İbn Rüşd'cü akımın başını çeken isimlerden olan ve dolayısyla Aristo'cu olan Dacialı Boiteus; Mantık, Doğa Felsefesi, Metafizik ve Etik (Ahlak) konularında eserler yazmıştır.

İsmi

Asıl adı, Danimarka ve İsveç erkek ismi olan Bo'dur[2]. Danimarkalı Bo (Danske Bo, Bo the Dane) olarak anılmakta olup, yaşadığı dönemin etkin dili olan Latincedeki, Danimarka anlamındaki Dacia (Dania) ve Bo isminin Latinceleştirilmiş hali olan Boteius adıyla, Dacialı Boetius (Boethius de Dacia) olarak anılmıştır. İsmindeki 'Dacialı' mahlasının, Güneydoğu Avrupa'daki Dacia bölgesi ile ilgisi bulunmamaktadır.

Kaynakça

Ayrıca Bakınız İngilizce Wikipedia, Boetius_of_Dacia maddesi

[[Kategori: ]]