Kıyamet: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Arşiv bağlantısı eklendi
Kibele (mesaj | katkılar)
→‎Ayrıca bakınız: madde taslak değil
27. satır: 27. satır:
* [[İslam'da kıyamet|Kıyamet]]
* [[İslam'da kıyamet|Kıyamet]]
* [[İslam'da melek|Melek]]
* [[İslam'da melek|Melek]]

{{İslam-taslak}}


<!--Kategoriler-->
<!--Kategoriler-->

Sayfanın 11.46, 11 Mart 2016 tarihindeki hâli

Mahşer, İslam inancında Kıyamet gününde, dirilen ölülerle birlikte tüm insanların toplanacağına inanılan yer.[1] Arapçadan gelen sözcük "toplanma yeri" anlamına gelir. Kıyamet sözcüğü ise "ayağa kalkma, dirilme" anlamına gelir.[2] Mahşer günü kavramı zaman zaman Kıyamet ile eşanlamlı olarak kullanılır.[3]

İnancın kaynağı

Eski Mısır'da ölümden sonra diriliş inancı yaygındı ve ölüler, ölümden sonraki yeni yaşamlarında ihtiyaç duyabilecekleri kişisel eşyalarıyla birlikte gömülürlerdi.

İslâm inançlarında ölüm sonrası

Kabir hayatında Münker ve Nekir isimli iki meleğin ölünün yanına gelerek kişiye çeşitli sorular sorup yanıtlar isteyeceğine inanılmaktadır.[4] Müminler, Kelime-i Şehadet getirerek azaptan kurtulacaklar, günahkâr olanlar ise kabir azâbı çekeceklerdir. Mümin sevap işleyen bir insan ise bu azaba uğramayacaktır. Kabir, Dünya'nın sonrası, Âhiret'in de öncesidir. İnanışa göre mümin olanlardan biri ölüp de kabre konunca kendini bir yeşil bahçe içinde görecektir.

İsrafil, elindeki Sur’a birinci defa üfürünce dağlar parça parça olacak, denizler birbirine girecek, yıldızlar yerlere dökülecek, tüm canlılar ölecek ve Kıyamet kopacaktır. İnanışa göre ölüler Kıyamet'in koptuğunu başlarının mezarlarına çarpması ile anlayacaklardır.

Ardından Allah, İsrafil'i diriltecek ve tekrar Sur'u üfürmesini emredecek. Sur çalınınca bütün ruhlar yeniden dirilecekler, bedenleriyle birleşip ve Mahşer Yeri'nde toplanacaklardır.

İnsanlar, Mahşer Günü kabirlerinden dirilerek Mahşer Yeri'ne mecbûren çırılçıplak gidecekleri, ancak o günün dehşeti ve korkusundan hiç kimsenin çıplaklığın farkını varmayacağı hadiste beyan edilir.[5] Mahşer'de insanların işledikleri amellere dair sorular yöneltileceğine ve amel defterlerinin açılacağına inanılmaktadır. Amel defterine, kulun yaşantısı boyunca Kirâmen Kâtibîn isimli sağ omzunda duran melek tarafından sevapları; sol omzunda görevli melek tarafından da günahları yazılmaktadır.[6] Sevapları fazla gelenler Cennet'le mükâfatlandırılacak, günahları sevaplarından fazla olanlar ise Cehennem'le cezalandırılacaklardır.

İsrafil'in çaldığı Sur'un dört budağı vardır. Biri doğuda, diğeri batıda, birisi de "yedi kat gök"te, diğeri de "yedi kat yer"dedir. Hesap sonrası Muhammed Allah'ın önüne gelerek ümmetinin günahlarının affedilmesi konusunda ricada bulunacaktır. Mahşer Günü Müslümanlığın temel dinamiklerinden birisidir.

Kaynaklar

  1. ^ "mahşer." TDK Sözlük
  2. ^ "kıyamet." Nişanyan Sözlük
  3. ^ "kıyamet." TDK Sözlük.
  4. ^ "Münker ve Nekir'in görevleri nelerdir?". Soru sor, cevap bul. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-05-05. 
  5. ^ KaLp..siz..im. "Kıyâmet Günü çıplak kalacaksın!" (HTML). Sanal'da 1 Numara. Erişim tarihi: 2013-05-05. 
  6. ^ "KİRÂMEN KÂTİBÎN" (HTML). İhyâ. Erişim tarihi: 2013-05-05. 

Ayrıca bakınız