İbnü'l-Müstevfî: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xwedêda (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Sputnik1907 (mesaj | katkılar)
Ufak bir çeviri ekleme.
1. satır: 1. satır:
[[Resim:The statue of Ibn al-Mustawfi at the entrance of the Arbil citadel, Iraqi Kurdistan.jpg|thumb|right|300px|İbn el-Mustevfi'nin Erbil'deki heykeli]]
[[File:The statue of Ibn al-Mustawfi at the entrance of the Arbil citadel, Iraqi Kurdistan.jpg|thumb|right|300px|İbn el-Mustevfi'nin [[Kürdistan Bölgesel Yönetimi|Irak Kürdistanı]]'ndaki [[Erbil Kalesi]]nin ana girişinde bulunan heykeli.]]


'''İbn el-Mustevfi''' veya '''Mübarek Bin Ahmed Şerefedin Ebu el-Barakat İbnü'l-Mustawfi''' (1169-1239), [[Erbil]]'li ünlü [[Kürt]] tarihçi. Tarih dışında edebiyat ile de ilgilendi. Günümüze ulaşan pekçok eseri vardır.<ref> Ibn al-Mustawfī, Sharaf al-Dīn Abū’l-Barakāt Ahmad. Tārīkh Irbil: al-musammā Nabāhat al-balad al-Khāmil bi-man waradahu min al-amāthil. Edited by Sāmī ibn al-Sayyid Khammās al-Saqqār. 2 vols. Baghdad: Dār al-Rashīd li’l-Nashr 1980.</ref>
'''Mübarek Bin Ahmed Şerefedin Ebu el-Barakat İbnü'l-Mustawfi''' (1169-1239), tarihi [[Erbil Kalesi]]'nde doğmuş, Erbil'li ünlü [[Kürt]] tarihçi. Dil, tarih ve edebiyat gibi çeşitli alanlarda kitap yazdı. Yazarın başyapıtı dört ciltten oluşan ''Erbil Tarihi'' adlı kitaptır. Günümüze ulaşan pekçok eseri vardır.<ref> Ibn al-Mustawfī, Sharaf al-Dīn Abū’l-Barakāt Ahmad. Tārīkh Irbil: al-musammā Nabāhat al-balad al-Khāmil bi-man waradahu min al-amāthil. Edited by Sāmī ibn al-Sayyid Khammās al-Saqqār. 2 vols. Baghdad: Dār al-Rashīd li’l-Nashr 1980.</ref>
[[İbn-i Hallikân]] "Wafayat al-Ayan" adlı kitabında onun için: "Şerefli, muhteşem alçakgönüllülüğe ve engin cömertliğe sahip bir insandı. Erbil'i ziyaret eden tüm erdemli insanlar aceleyle onu ziyaret ederlerdi. Bir çok sanat dalında da bilgili bir insandı." demiştir.

1169'da Erbil'de doğdu eğitim için Erbil'deki alimlerin yanında götürüldü, eğitimini orada tamamladı. 1239 yılında vefat etti.


1169'da Erbil'de doğdu eğitim için Erbil'deki alimlerin yanında götürüldü, eğitimini orada tamamladı. Tarih, edebiyat pekçok eser yazan İbn el-Mustevfi 1239 yılında vefat etti.


== Kitapları ==
== Kitapları ==

Sayfanın 16.42, 2 Mart 2016 tarihindeki hâli

Dosya:The statue of Ibn al-Mustawfi at the entrance of the Arbil citadel, Iraqi Kurdistan.jpg
İbn el-Mustevfi'nin Irak Kürdistanı'ndaki Erbil Kalesinin ana girişinde bulunan heykeli.

Mübarek Bin Ahmed Şerefedin Ebu el-Barakat İbnü'l-Mustawfi (1169-1239), tarihi Erbil Kalesi'nde doğmuş, Erbil'li ünlü Kürt tarihçi. Dil, tarih ve edebiyat gibi çeşitli alanlarda kitap yazdı. Yazarın başyapıtı dört ciltten oluşan Erbil Tarihi adlı kitaptır. Günümüze ulaşan pekçok eseri vardır.[1] İbn-i Hallikân "Wafayat al-Ayan" adlı kitabında onun için: "Şerefli, muhteşem alçakgönüllülüğe ve engin cömertliğe sahip bir insandı. Erbil'i ziyaret eden tüm erdemli insanlar aceleyle onu ziyaret ederlerdi. Bir çok sanat dalında da bilgili bir insandı." demiştir.

1169'da Erbil'de doğdu eğitim için Erbil'deki alimlerin yanında götürüldü, eğitimini orada tamamladı. 1239 yılında vefat etti.


Kitapları

  • Tārīkh Irbil (Erbil tarihi)
  • Kitab Ahkam el-Nijom

Kaynakça

  1. ^ Ibn al-Mustawfī, Sharaf al-Dīn Abū’l-Barakāt Ahmad. Tārīkh Irbil: al-musammā Nabāhat al-balad al-Khāmil bi-man waradahu min al-amāthil. Edited by Sāmī ibn al-Sayyid Khammās al-Saqqār. 2 vols. Baghdad: Dār al-Rashīd li’l-Nashr 1980.