İlirya Cumhuriyeti: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
1. satır: 1. satır:
'''İlirya İlleri''', ([[Fransızca]]: Bölgeler illyrian), Beşinci Koalisyon Savaşı sırasında [[Napolyon]]'un fethettiği [[Adriyatik Denizi]]'nin kuzey ve doğu kıyılarında bulunan topraklar üzerinde 1809 yılında kurduğu devlet. Başkenti Ljubljana ilan edildi. [[Neoklasizm]] çerçevesinde [[Napolyon]], Dalmaçya kıyılarında kurulan ülkeye antik bir isim olan "İlirya" adını verdi.
'''İlirya İlleri''', ([[Fransızca]]: Provinces illyriennes), Beşinci Koalisyon Savaşı sırasında [[Napolyon]]'un fethettiği [[Adriyatik Denizi]]'nin kuzey ve doğu kıyılarında bulunan topraklar üzerinde 1809 yılında kurduğu devlet. Başkenti Ljubljana ilan edildi. [[Neoklasizm]] çerçevesinde [[Napolyon]], Dalmaçya kıyılarında kurulan ülkeye antik bir isim olan "İlirya" adını verdi.


==Nüfus==
==Nüfus==

Sayfanın 18.39, 27 Ocak 2016 tarihindeki hâli

İlirya İlleri, (Fransızca: Provinces illyriennes), Beşinci Koalisyon Savaşı sırasında Napolyon'un fethettiği Adriyatik Denizi'nin kuzey ve doğu kıyılarında bulunan topraklar üzerinde 1809 yılında kurduğu devlet. Başkenti Ljubljana ilan edildi. Neoklasizm çerçevesinde Napolyon, Dalmaçya kıyılarında kurulan ülkeye antik bir isim olan "İlirya" adını verdi.

Nüfus

1811 yılında İlirya 'nın toplam nüfusu 1,504,258'dir. Başkent Ljubljana'nın nüfusu 460,116'dır. Bunun dışında Karlovac'ın 381,000, Trieste'nin 357.857 ve Zara'nın 305,285'lik nüfusu vardır. Bununla birlikte Fransız kararnamesi ile yürürlükte olan Habsburg Yönetmeliği kaldırılmıştır. Bunun toplumsal en onemli sonucu baskı altında olan Yahudiler özgürleşmiştir.

Devletin sonu

Napolyon, Avrupa'daki savaşı kaybetmesi üzerine toplanan Viyana Kongresi ile Avrupa'nın haritası yeniden değişti. İlirya devletin toprakları Avusturya'ya verildi. Avusturya'nın hakimliğinde İlirya Krallığı kuruldu. Bu krallık 1848 Devrimlerine kadar varlığını koruyacaktı.

Kaynak