Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Diyapazon (mesaj | katkılar)
Diyapazon (mesaj | katkılar)
432. satır: 432. satır:


:Kayda değerlik çok tartışmalı bir konu. [[VP:SAS|Silinmeye aday sayfalarda]] farklı görüşlerin yer aldığını görüyoruz hep. En azından M6 kriteri için uygulanabilir bu bence. --[[Kullanıcı:Diyapazon|Diyapazon]] ([[Kullanıcı mesaj:Diyapazon|mesaj]]) 11:06, 21 Ocak 2016 (UTC)
:Kayda değerlik çok tartışmalı bir konu. [[VP:SAS|Silinmeye aday sayfalarda]] farklı görüşlerin yer aldığını görüyoruz hep. En azından M6 kriteri için uygulanabilir bu bence. --[[Kullanıcı:Diyapazon|Diyapazon]] ([[Kullanıcı mesaj:Diyapazon|mesaj]]) 11:06, 21 Ocak 2016 (UTC)
::Yalnız burada hizmetli kesin olarak silinmesi gerektiğini düşünüyor olmalı. Tartışmalı ise konu SAS'a götürülmeli. --[[Kullanıcı:Diyapazon|Diyapazon]] ([[Kullanıcı mesaj:Diyapazon|mesaj]]) 11:17, 21 Ocak 2016 (UTC)

Sayfanın 11.17, 21 Ocak 2016 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


İngilizce Wikipedia 5.000.000 madde

İngilizce Wikipedia 5.000.000 maddeyi bugün itibari ile aşmış bulunmakta. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Eski KA Fenerli1978 SakhalinioBuyrun beniiiim? 14:05, 1 Kasım 2015 (UTC)

Darısı bizim başımıza Üzgün Aslında şu çeviri grubunu aktif hâle getirsek ilerleme kaydedebiliriz diye düşünüyorum. --Turgut46 14:10, 1 Kasım 2015 (UTC)
Tabii İngilizce wiki'ye tüm dünyadan katkı geliyor. Bunun dışında kayda değerlik konusunda bize göre daha esnekler. Upcoming films, upcoming video games gibi kategorileri kıyas ettiğimizde bizde çok az maddeye izin veriliyor. Özellikle Hızlı Sil için M6 maddesi, bu konuda bazı hizmetlilerin suistimaline imkan veriyor. Maddeyi anonim açmışsa ve eser yapım aşamasındaysa M6'ya çok fazla başvuruluyor. Bu durum katkı vermek isteyenlerin çokça şevkini kırıyor. Çözüm ya madde açmamak ya da bu şekilde açılmış her maddeyi M6'ya maruz kalmadan SAS'a taşımak gibi duruyor. Ne yazık ki her iki vaziyette de insanda ilgi duyduğu konuda madde açma isteği kalmıyor. Küçük bir örnek: Anonimlerin mesajlarını dikkate almayan bir hizmetli, M6'ya dayanarak maddeyi siliyor. Başka bir hizmetliden maddenin geri getirilmesi ve SAS'a taşınması için yardım isteniyor. Silen hizmetli, yardım eden hizmetliyi direksiyon savaşıyla suçlayıp, SAS'a çıkan maddeyi yeniden siliyor. Yorum sizin; daha fazla uğraşmaya değer mi? --85.108.110.89 17:26, 1 Kasım 2015 (UTC)
  • İngilizce wiki ile yarışacak halimiz yok ama en azından yaklaşmak adına bir şeyler yapabiliriz. Şu bizim 1 .500.000 madde işi noldu. --Zaitsév 14:48, 3 Kasım 2015 (UTC)
  • Bu teklifi ortaya atan kişi olarak söylüyorum; hâlâ çok fazla çatlak ses çıkıyor. Gerçekleştirmeye değebilir, değmeyebilir de.--Alperen (mesaj) 18:39, 22 Kasım 2015 (UTC)
@Alperen Nasıl oluyor da gerçekleştirmeye değmeyebilir anlamıyorum. Açıkçası Türkçe wikiyi ilk 10-15 wiki arasında görüyorum. METAdaki istatistiklere bakarsak tek eksiğimiz madde sayısı gibi duruyor. --Zaitsév 15:03, 7 Aralık 2015 (UTC)
Buradaki olay daha çok psikolojik bir sınırdan oluşuyor. Çok sayıda kısa ansiklopedi maddesinin ansiklopedi itibarını bozacağı yönünde bir görüş var ve bunu doğrulamam ya da yanlışlamam mümkün değil. Ben bu tarihe kadar Vikipedi'nin itibar peşinde koştuğunu, kısa ansiklopedi maddelerinin itibarsız olduğunu vs. sadece bu ortamda duyuyorum ve bunların kaynağını da merak ediyorum doğrusu. Bu konuda yapılmış bir anket; bir kamuoyu çalışması var mı? Yoksa bu görüşü tekrar edenler bunu neye dayandırıyor öğrenmek istiyorum. Eğer yoksa bunu yalnızca bir varsayım olarak saymaktan beni ne alıkoyabilir? Genel halk kitlesinin eğitimi için yapılan bir projede kuralları halka mı soracağız zaten? Ansiklopedinin ne olduğunu bilmeyenlere ansiklopedimiz şöyle mi olsun diye sorulur mu? Bunun elle tutulur yanı nedir? --Alperen (mesaj) 20:38, 10 Aralık 2015 (UTC)
  • Tartışmayı (ilgili tartışma) tekrar okudum. Ve tekrar okunmasını tavsiye ederim. Bu fikre sıcak bakmayanlar özetle şu gerekçeleri sunmuş:

1- Bu kadar çok madde hatalı şekilde açılırsa bakımını yapmak zor olur.

2- "Rastgele madde"ye tıklandığında hep aynı tip maddeler karşımıza çıkar

3- İnsanlar vikipediye girdiklerinde karşılarında bir iki cümlelik, daha resmi bile olmayan ve hatta adını bile söyleyemediği maddeleri görmek istemez

Birinci gerekçenin haklılık payı yok değil. Çünkü mevcut köy maddelerinin hali ortada. Ben köy açıldığında vikide yoktum. Nasıl oldu, bir şekilde acemiliğe mi denk geldi bilmiyorum. Ancak yıldız maddeleri sorunsuz görünüyor. Ve botla açılacak maddelerin de sorunsuz olacağı kanaatindeyim. Diğer iki gerekçeyi ise geçerli bir gerekçe olarak görmüyorum. Çünkü Vikipedi rastgele madde özelliği üzerine veya insanların nasıl bir madde görmek istediğine kurulu değil. --Zaitsév 22:04, 10 Aralık 2015 (UTC)

Her üçü hakkında da söyleyebileceğim şeyler var.
1. Botla açılan maddelerde meydana gelen hatalar büyük ihtimalle maddelerin oluşturulmasında meydana gelen sistematik hatalardır. Örneği belirli bir cinsteki canlılarda cins adı yanlış yazılmış olabilir, Canis yerine Cannis gibi. Bu hatalar belirli sayıda bul değiştir işlemi gerçekleştirilerek derhal düzeltilebilir. Botların üzerine yazma özelliği bulunmaktadır. Hatalı olduğu saptanan maddelerin üzerinde değişiklik botlarla yapılabilir, ekleme çıkarma yapılabilir. Hiçbir teknik sorun yok bu açıdan.
2. 35 bin köy maddesi açıldığı zaman Vikipedi'de 80 bin madde vardıysa mesela, yarısı köy maddesi olmuştu. Oldu da ne oldu? Nasıl bir zararı oldu? Köy maddeleri anonim değişiklikler sebebiyle büyük zarar gördü ama sonrasında çoğunu geri aldık düzelttik geliştirdik. Kimse maddelerin yarısı köy maddesi oldu diyerek katkı yapmayı bıraktı mı? Bıraktıysa ne olmuş? Üç kişi katkı yapmayı bıraksa beş kişi yeni başlıyor. Üstelik o günden bu güne çok şey değişti, filtreler çok gelişti, sürüm kontrolü gelişti, vandalizm araçlarımız son teknoloji vs.
3. İnsanlar görmek istemediği maddeyi değiştirebilir. Vikipedi'nin gelişimini sağlayan olgulardan en temeli zaten bu.--Alperen (mesaj) 22:04, 12 Aralık 2015 (UTC)
  • Hop, yine geldim. Alperin'i daha önce de destekledim şimdi de destekliyorum. Kişisel zevklere göre neyin açılıp neyin açılmadığına karar veremeyiz. Örneğin ben dizi oyuncuları maddelerinin açılmasını destekleyen birisi değilim. Dizi oyuncusu maddesi açanı çıkışta dövdüm mü? Hayır. Hatalar konusunda içinize kurt düştüyse maddeler paket paket açılabilir. İlk hafta 10 bin, 50 bin, 100 bin madde neyse açılır, şöyle bir bakınır ve içinizi rahatlatırsınız. Sonra geri kalanı açılır. Farklı kategorilerde madde görmek istiyorsak, Alperen gibi arkadaşlarımızın şevkini kırıcı sözler yerine hırs ve azimlerini arttırıcı sözler söylemeliyiz. Böylelikle ileride keşfedecekleri veritabanlarıyla burayı daha çok geliştireceklerinden eminim :) (not: Hem Basak'ın dikkatini çekmek için hem de sözümü yerine getirmek üzere olduğumu belirtmek için onu dürteyim) McAang 16:15, 25 Aralık 2015 (UTC)
  • Bu konuda bende naçizane fikrimi söylemek isterim. Bot ile açılabilecek potansiyel maddeler üzerinde bir çalışma yapılabilir. Örneğin bizde olmayan ama olması gereken X ülkelerin şehirleri, ilçeleri vb. gibi. Daha sonra buna uygun bot geliştirilip ilk etap için bir kaç tane deneme maddesi açılır. Bu maddelere bakılır, eğer istenilen düzeydeyse ilgili kategorideki maddeler açılır. Ben bu işe ilk önce bizde oldukça eksik olan ülkelerin şehirleri kısmından başlanması gerektiğini düşünüyorum. Bir çok ülkenin şehir maddeleri bizde eksik. Ve bana göre şehir maddeleri mutlaka olmalı. Bir iki cümle olacaksa hiç olmasın tarzı bir yaklaşım doğru değil. O halde öyle olacaksa, 1-2 cümle ile açılan maddelerde direk silinsin. İlk önce 1-2 cümle ile başlar daha sonra katkılar ile gelişir. Ben yapılacak bu tür bir projeyi destekliyorum ve anladığım/elimden gelen desteği de vermeye hazırım. Ufak bir notta ekleyeyim; Köy maddelerinin yoğun kullanıcı değişikliğine maruz kalıp kontrolünün sağlanamamasından dolayı bozulması sebebiyle bu tür projelere temkinli yaklaşanları anlayabiliyorum. Ancak köy maddelerinde genelde kullanıcılar Vikipedi'de kendi köyünün bile olduğuna şaşırıp bir iki bilgide ben ekleyeyim ya da şuraya kendi adımı da yazayım herkes görsün mantığıyla değişiklik yapıyorlar. Ancak açılacak potansiyel şehir/bitki/gök cismi maddeleri standart Vikipedi politikalarına uygun şekilde açılacak. Köy maddelerindeki gibi yoğun kullanıcı değişikliği geleceğini ve bozulacağını sanmıyorum. Sait71 18:08, 25 Aralık 2015 (UTC)
Ek olarak şunu söylemek isterim. Bir anda 1.5 milyon maddeye çıkmak insanların güvenini sarsabilir, kuşku duymalarına neden olabilir. Bu projenin detayları belirlenmeli, topluluğun onayı alınmalı ve bu proje için bir VikiProje oluşturmalıyız. Daha sonra ise ne kadar maddenin ne kadar zamanda açılacağı belirlenmeli. Örnek veriyorum, ayda 25.000 madde vb. gibi. Ayrıca o VikiProje üzerinde üyeler tarafından Vikipedi'de belirlenen eksik ama olması gereken önemli konular belirlenmeli ve o konu için yeni bir bot onayı alınmalı. 1.5 milyonu bitiririz, daha sonra örnek veriyorum 100.000 madde potansiyeli olan "eksik şehirler" kategorisi için bir proje geliştiririz. Bu şekilde botu düzenli, değişik kategorilerde kullanmış olur ve Vikipedi maddelerinde denge sağlarız.Sait71 18:24, 25 Aralık 2015 (UTC)
  • McAang dikkatimi çekti, geldim. Türkçe Vikipedi’de madde sayısının az olmasından ziyade maddelerin kalitesinin düşük olması ile ilgili endişelerim var. Açıkçası madde sayısını hızlı bir şekilde arttırmayı başlı başına bir amaç olarak görmüyorum ancak gök cismi/canlı türü gibi monoton sayfaların bot ile açılması yazarların işini kolaylaştırabilir diye düşünüyorum, bu nedenle Alperen’in çalışmasını destekliyorum. Eğer teklif onaylanırsa; maddelerin paket paket açılması bence de uygun olur (ama öncelik nasıl belirlenir vs. gibi konularda bir fikrim yok). Ayrıca botla oluşturulan maddelerin üzerinde etiket olmasının önerildiğini okudum, mümkünse maddenin botla oluşturulduğu, hangi veritabanından geldiğinin belirtilmesinin faydalı olacağına katılıyorum. --Başak (mesaj) 09:00, 26 Aralık 2015 (UTC)

Kullanım Şartları ve Gizlilik İlkesi

Her maddenin altında çıkan

Metin Creative Commons Attribution/Share-Alike Lisansı altındadır; ek koşullar uygulanabilir. Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını ve Gizlilik İlkesini kabul etmiş olursunuz. Vikipedi® (ve Wikipedia®) kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Wikimedia Foundation, Inc. tescilli markasıdır.

yazısındaki bağlantılardan gizlilik ilkesini Türkçe sayfasına yönlendirebilir miyiz? --Zaitsév 14:05, 19 Kasım 2015 (UTC)

Gizlilik politikası

  • İstek yapıldı Yapıldı fark --Mavrikantmsj 15:36, 19 Kasım 2015 (UTC)
  • Gerçi orası da tamamen çevrilmemiş. Diğer 2 sayfayı da tercüme edebilecek birisi çıkarsa güzel olur. Maddeleri okuyanların bu bağlantılara tıkladıklarını zannetmiyorum ama biz üzerimize düşeni yapalım --Zaitsév 11:58, 20 Kasım 2015 (UTC)
    • @Zaitsév Kalan yerleri yavaş yavaş çeviriyorum ben. Yalnız "Kimse tıklamıyor o sayfaları" falan deyip de şevkimi kırmayın çok rica ederim :) --Başak (mesaj) 16:05, 20 Kasım 2015 (UTC)
    • Sayın Başak ben okuyacağım, sizler çevirin yeter ki :) McAang 16:32, 20 Kasım 2015 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Gizlilik Politikası; Madde altında çıkan cümlede "Gizlilik İlkesi" ifadesini "Gizlilik Politikası" olarak değiştirmek mümkün müdür Mavrikant ? --Başak (mesaj) 09:26, 23 Kasım 2015 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı En alltaki 5 linke nasıl ulaşılır bilmiyorum. --Mavrikantmsj 09:46, 23 Kasım 2015 (UTC)
Linkte bir hata var yalnız. Meta'daki çevrilmiş sayfaya link olacak; şu anda Wikimediafoundaiton.org altında bir sayfaya gidiyor. Kullanım Şartları için de aynı şey geçerli.--Basak
  • İstek yapıldı Yapıldı--Mavrikantmsj 12:51, 23 Kasım 2015 (UTC)
  • Gizlilik politikasının çevirisi bitmiş. Ben de birkaç düzeltmede bulundum. Yalnız özet kısmını düzenleyemedim. Çeviri sistemi biraz farklı çalışıyor. Bu arada ellerine sağlık @Basak. Bir sorum olacak. More on what this Privacy Policy doesn’t cover diye başlayan bir başlık var. Orası gözünden mi kaçırdın. Yoksa çevrilmesi gerekli değil mi? --Zaitsév 09:58, 3 Aralık 2015 (UTC)
    • @Zaitsév, teşekkürler. O bölümü çevirmişim ama başlık kalmış çünkü çeviri aracında o başlığın çevirisini yazacak alan yok; çeviriye hazırlarken atlanmış herhalde, ben de farketmemiştim. Galaksidekiotostopcu belki yardımcı olabilir veya o kadarı da nazarlık olabilir. Ama gizlilik sözleşmesini okuyan biri olmasına çok sevindim :)--Başak (mesaj) 10:25, 3 Aralık 2015 (UTC)
@Galaksidekiotostopcuya 2 şeyi de ben sorayım. İlki vikipedide en alttaki Gizlilik ilkesini Gizlilik politikası olarak değiştirmemiz gerekiyor. Ancak nereden yapılacağını bilmiyoruz. Mavrikant da bilmediğine göre geriye bir tek sen kalıyorsun :) İkincisi de Gizlilik politikasındaki özet kısmını nasıl düzenleyebiliriz? --Zaitsév 22:55, 4 Aralık 2015 (UTC)
@Zaitsév Gizlilik İlkesi özeti değişikliği buradan yapılıyor--Başak (mesaj) 04:31, 5 Aralık 2015 (UTC)
  • O zaman benim gereken More on what this Privacy Policy doesn’t cover başlığını çevirmekse ilgili taglar arasına aldım başlığı. Onaylanması gerekiyor. Başka yapılacak bir şey var mı(sohbetten kafam karıştı da biraz :D)? -- Galaksidekiotostopcuefendism 10:45, 5 Aralık 2015 (UTC)
Yapman gereken -yukarıda da belirttiğim gibi- sadece sayfalarda en altta görünen Gizlilik ilkesini Gizlilik politikası olarak değiştirmek --Zaitsév 11:14, 5 Aralık 2015 (UTC)
  • @Basak Yeni fark ettim. More on what this Privacy Policy doesn’t cover kısmı şuradan çevriliyor. --Zaitsév 11:47, 18 Aralık 2015 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı--Başak (mesaj) 09:03, 19 Aralık 2015 (UTC)
  • @Basak Politikanın hepsini okudum. Son bir şey kaldı. FAQ kısmı çevrilecek mi? --Zaitsév 15:37, 21 Aralık 2015 (UTC)
    @Zaitsév, bahsettiğiniz FAQ burası mıdır? Okuyucu var madem, ona da bakarım :) Ama Gizlilik ile ilgili çeviriler bitmiş olmuyor, Veri Saklama yönergeleri, Celp kağıdı ile ilgili SSS, Bağışçı politikası gibi gizlilikle ilgili başka sayfalar da var. Yok mu el atacak bir hukukçu vikipedist? McAng'ın da okuma sözü var, unutmadım onu.--Başak (mesaj) 15:55, 21 Aralık 2015 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Gizlilik politikası/SSS----Başak (mesaj) 08:46, 24 Aralık 2015 (UTC)

Kullanım Şartları

Creative Commons Attribution/Share-Alike

Basak, bu kısım çevrilecek mi? Endonezce wikide tamamı çevrilmiş. Almanca wikide kısa bir Almanca açıklamadan sonra İngilizce lisans aynen verilmiş . Fransızca wiki de aynı şekilde. Bazı wikilerde de sadece İngilizce lisans var. Her wiki kafasına göre mi takılıyor acaba. Gerçi bu lisans işlerinden hiç anlamıyorum --Zaitsév 11:22, 5 Aralık 2015 (UTC)

  • Vikipedi:Creative Commons Atıf- Paylaşım 3.0 Unported Lisans metni zaten ozgurlisanslar.org.tr adresinde uzun zaman önce çevrilmişti ve buna dair MediaWiki:Wikimedia-copyright sayfasında gerekli değişiklikleri yaptım. Ayrıca Şablon:Vikipedi telif hakları şablonunu oluşturup, ilgili sayfalara ekledim. Sorunuza gelecek olursam, bu lisans çevirileri yalnızca anlaşılmayı kolaylaştırmak içindir. Eğer Vikipedi'de lisans ile ilgili hukuki bir sorununuz olursa, bu durumda lisansın yalnızca kendi oluşturulduğu dildeki (CC için İngilizce) metni bağlayıcıdır. Çevirilerin (eğer bizdeki noter gibi yasal olarak çevrilen metin doğrulanarak, onaylanmamış ise) hukuki bir statüsü bulunmamaktadır. --İnceleme Elemanı (mesaj) 10:01, 24 Aralık 2015 (UTC)


Yeni Yıl

Tüm Vikipedistlerin yeni yılı kutlu olsun
2016 yılının hayırlı,uğurlu,kadere bağlı bir yıl geçmesi dileğimle
Bu sene ayrıca Vandalizmin de görülmemesi dileğimde var

İnternionİleti 09:54, 1 Ocak 2016 (UTC)

Happy Public Domain Day!

Logo Public Domain Day
Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (mesaj) 12:19, 2 Ocak 2016 (UTC)

Çeviri

+70 yıl önce hayatını kaybetmiş bir çok yazarın eseri artık kamu malı haline geldiği ve serbestçe kullanılabileceği için 1 Ocak’ta Kamu Malı Günü’nü kutluyoruz.

Lütfen bilelim ki telif hakları geçicidir. Sadece yazarın yaşamı ve sonraki 70 sene için geçerlidir (ülkelerin bir çoğunda). Bu yıllarda telif hakları; sanat, edebiyat, panorama özgürlüğü olmayan ülkelerdeki kamu bina ve sanat eserleri ve daha bir çok maddede Vikipedi ve kardeş projelerini sınırlandırmaktadır. Fakat şimdi telif hakkı sınırlamasından kurtulan yeni bir gurup eser var! Wikimedia Commons’a eklenen veya iade edilen görseller ve metinler bu sayfada toplandı.

Bu dosyaların çoğunun maddelere yerleştirilmesine ihtiyaç var. Yardımcı olabilirsiniz!

Telif hakkı sınırlaması kalkan yeni dosyalar veya konular yükleyerek de yardımcı olabilirsiniz.

Silinme talebi sayfalarını silinen/silenecek dosyanın ne zaman geri eklenebileceği kategorisi ile etiketleyerek de yardımcı olabilirsiniz.

Bu hafta geri eklenen dosyalar logunu izliyorum; daha da fazlas görsel ve metin gelecek. Eğer halen listede eksik dosya veya metin varsa bana bildirin ya da kendiniz ekleyin.

Çok mutlu Kamu Malı Günü dileklerimle. Romaine

  • Telif sınırlaması kalkan bazı dosyalar:

Politika ve yönerge şablonundaki kızarıklıklar

  • Herkese merhaba. Az önce "Politika ve yönergeler" şablonundaki kırmızı bağlantıları fark ettim. Vakit buldukça İngilizce şablondaki bağlantıları kullanarak çevirmeyi planlıyorum fakat buradan duyurarak daha hızlı halledilebileceğini düşündüm. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 05:01, 4 Ocak 2016 (UTC)
    • Bu bağlamda, içlerinden belki de en önemli olarak gördüğüm "Vikipedi:Çocuk koruma" politikasını çevirmeye başladım. Çeviri şablonu duruyor olsa da, katkıda bulunmaktan çekinmeyin lütfen. :) Dr. Coalmesaj 05:16, 4 Ocak 2016 (UTC)
  • Emeğiniz için teşekkürler; ancak İngilizce veya diğer dillerdeki Vikipedilerden birebir yönerge/politika çevirme gibi bir zorunluluğumuz söz konusu değil. Eksik gördüğünüz noktalarda yönerge/politika oluşturduktan sonra ayrıca bir topluluk onayı gerekiyor, bunu da not düşeyim.--RapsarEfendim? 10:23, 4 Ocak 2016 (UTC)
    • Not için teşekkürler @Rapsar. Çocuk korumayla ilgili politikanın çevirisini tamamladığımda ilgili bölümden topluluk onayına sunacağım zaten, çeviri devam ediyorken bunu yapmak mantıksız olurdu. Diğer taraftan, eğer bahsettiğim şablondaki kırmızı iç bağlantılar birer eksik değilse, o halde onları şablona kim ne diye ekledi?.. Kaldı ki tecrübeye dayalı olarak ve görülen gereklilik üzerine diğer Vikipedi projelerinde oluşturulmuş bu politikaların Türkçe Vikipedi'de olması gerektiğini düşünmek de benim özgürlüğüm. Kabul edilip edilmemesi tamamen ayrı bir konu, ki belki küçük detaylarda müzakere gerekebilir, onun dışında politikaların genel tavrının kabul göreceğini düşünüyorum. Onu zaten zamanı gelince ilgili bölümde konuşur paylaşır yorumlarız. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 14:08, 4 Ocak 2016 (UTC)
Demek istediğim hem çeviri yapmak zorunda değiliz (değilsiniz) hem de her politika/yönergeye sahip olacağız diye bir kaide yok. Ne kadar çok olursa elbette ki o kadar iyi, ne kadar az olursa tartışmalarda sunulan gerekçeler o kadar mesnetsiz oluyor. Şablon da direkt İngilizce Vikiden çevrildiği için eklenmiş onlar da. Şimdi hevesinizi baltalamış gibi gözükmeyeyim, tekrar etmem gerekirse ne kadar çok politika/yönerge o kadar sağlıklı ve belli bir temele dayanan kararlar. Tekrar emeğinize sağlık.--RapsarEfendim? 16:08, 4 Ocak 2016 (UTC)
  • Tekrar merhaba @Rapsar, eğer söylemek istediğin, politikaların doğrudan başka dildeki Vikipedi projelerinden alınıp noktasına virgülüne dokunulmadan geçerli, doğru, tartışılmaz kabul edilmesiyse buna pek tabii ki denecek bir şey yok. O konuda haklısın. Nitekim ben de İngilizce Vikipedi'deki politika içeriğini esas aldım ama birebir bağlı da kalmadım; daha ziyade bir taslağın taslağı gibi kullandım denilebilir. Dediğim gibi, tartışılmaz değiller ama neticede orada üzerine konuşulmuş, tartışılmış ve ortaya o şekilde bir sonuç çıkmış. Amerika'yı yeniden keşfetmemek adına orada olanı elimden geldiğince buraya adapte etmeye çalıştım, şimdi sıra yorumlamak, düzenlemek ve neticeyi beklemekte. "Çocuk koruma" konusunda, politika teklifinde belirttiğim gibi "Bugüne kadar Türkçe Vikipedi'de böyle bir duruma rastlamadım, rastlanıldığını da duymadım, umarım hiçbirimiz de duymayız. Yine de bunun ihtimali karşısında dahi başvurulması gereken bir politika olması gerektiği düşüncesiyle..." diyerek, okuyanları buraya davet ediyorum. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 18:17, 4 Ocak 2016 (UTC)
Benim yapmaya çalıştığım ufak bir hatırlatmaydı yalnızca :) Bazı kullanıcılarda İngilizce Vikipedi'yi birebir buraya uyarlamamız gerektiği gibi düşünceleri var da. Halbuki hiçbir Vikipedi'nin böyle bir zorunluluğu yok.--RapsarEfendim? 18:32, 4 Ocak 2016 (UTC)

Fizik deneyi videoları

Makedonya'daki kullanıcı grubu, fizik deneylerini gösteren sözsüz -altyazı çevirisi vb. gerektirmeyen - videolar hazırlamış. Türkçe vikipedi'de de yararlanmak, ilgili maddelere bu videoları eklemek üzere göz atmak isteyen bulunur mu? https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Physics_experiments_by_Shared_Knowledge --Başak (mesaj) 11:34, 4 Ocak 2016 (UTC)

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon!

Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (mesaj) 01:49, 5 Ocak 2016 (UTC)

Uludağ Üniversitesi Eğitim Etkinliği - son durum

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Psikoloji Bölümü yüksek lisans programı öğrencileri, Kasım ayındaki etkinlikten sonra “Sosyal Psikolojide Güncel Yaklaşımlar” dersi için hazırladıkları Vikipedi maddesi hazırlama ödevlerini teslim ettiler. Ödev olarak Ayna benlik, Benlik, Benlik Kurgusu, Çoklu benlik, Kendini tanıma, Öz Sunum maddeleri oluşturuldu.

Alperen, Dr. Coal, elmacenderesi, Galaksidekiotostopcu, HakanIST, İncelemeelemani, KediÇobanı, Khutuck, kibele , Mavrikant, Pinkmlover, Rapsar, Sakhalinio SiLveRLeaD, Superyetkin, Théoden , WikiBronze, Vikiçizer

Ödev ile ilgili sunumlardan bana ulaşan notlar:

  • Öğrenciler, ödevi severek yaptıklarını bildirdiler. “Bakın, çalışmam yayınlandı” diyerek anne-babasına okuttuğunu söyleyen bile var.
  • Kendilerine bir ders saatinde Vikipedi ile ilgili genel bir tanıtım yapılmış, sayfa düzenleme ile ilgili bir eğitim veya uygulama yapılmamıştı. Öğrenciler sayfa düzenlemeyi el yordamı ile öğrenmiş, birbirleri ile de bu konuda pek işbirliği yapmamış görünüyorlar. Kimisi teknik konularda zorlanmış, kimisi bir sıkıntı çekmediğini ifade ediyor.
  • Çevirdiği madde “telif hakkı ihlali” diye silinip sonra geri eklenen öğrenci, devam etme konusuna hevesinin pek kırıldığını ifade ediyor.:)
  • Yazdığı maddeye taslak şablonu eklenen öğrenci taslak kriterlerini öğrenmek istiyor.
  • En çok kaynak ekleme ile ilgili sıkıntı ifade edildi. Bir aktaran vasıtasıyla bir bilgiyi Vikipedi’de paylaştıklarında uygun kaynak gösteriminin nasıl olacağını bilemediklerini, bu yüzden sıkıntı yaşadıklarını” ifade ettiler. Geçmiş yıllarda yapılmış araştırmalara atıfta bulunan çalışmalara kaynak verirken “ORJİNAL ÇALIŞMANIN SAHİBİ; Akt. AKTARAN” şeklinde atıf vermeye alışıklar; kendi alanlarında bilimsel yayınlarda bu şekilde kaynak gösterimi zorunlu ancak Vikipedi’de bu şekilde kaynak gösterimi ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını aktarıyorlar.

Bu etkinlikte "Vikipedi elçisi” rolü üstlenen kişi olarak çıkardığım dersler:

  • Ödev teslim gününden hemen önce maddeler yayına alınırsa bin türlü sorun çıkabilir ama ısrarın faydası yok, öğrenci mutlaka işi son güne bırakacaktır. Bu son dakika alışkanlığı ile baş edebilmek için benzer ödev verecek eğitimcilere ödev sürecini aşamalı olarak tasarlamaları tavsiye edilebilir. Örneğin ; 1. Aşama : Kullanıcı sayfası oluşturma, üzerinde çalışılacak maddeye karar verme; kullanıcı adı ve maddeyi bildirme. 2. Aşama: Taslak madde oluşturma, taslak şablonu ile yayın alma. Uygun kategori, şablon, görsel ihtiyaçlarını belirleme. 3.Aşama: Maddeyi geliştirme, görsel düzenlemeleri yapma.
  • Vikipedi nedir, temel taşları nedir, vb. bilgiler içeren sunum yeterli değil. Bir ders saati veya ders dışı bir saatte adım adım sayfa düzenleme, görsel ekleme, çeviri aracının kullanımı vb. uygulamaları yapılması ve belki arada, öğrenciler madde üzerinde çalışmaya başladıktan sonra bir soru-cevap etkinliği yapmak faydalı olur (Yeter ki öğrenciler son dakikayı beklemeyip başlasın!)
  • Öğrenciler işbirliği yapmaya teşvik edilirse ortaya daha iyi işler çıkabilir ve öğrenciler de daha çok motive olabilir. Bağımsız çalışmak yerine öğrencilerden gurup çalışması yapmaları istenebilir. Dersin konusuna giren alanda geliştirilecek, oluşturulacak madde listelerini birlikte oluşturup listedeki yapılacakları paylaşmaya yöneltilebilir. Birbirlerinin çalışmasına da bağlantı vererek, ortak şablonlar , kategoriler vs. oluşturup kullanarak katkıda bulunmaları istenebilir.
  • Vikipedi Eğitim materyallerini daha kolay erişilir, rahat kullanılır hale getirmek ve ön plana çıkarmak gerek. Çok malzeme olmasına rağmen yararlanan yok sanki?! Deneme-yanılma ile öğrenmek süreci yavaşlatıyor.
  • Öğrencide tecrübeli vikipedistlere danışma, tartışma sayfasına yazma vs. konusunda çekingenlik oluyor. Öğrencilerin baştan kullanıcı hesaplarını oluşturmalarını oluşturmalarını ve bildirmelerini ve oluşturdukları maddelerde yardım teklifi için ilk adımı atmayı tecrübeli vikipedistlerin atmasını sağlamak lazım.
  • Şuradaki materyalleri biraz daha kurcalamak ve |Şurayı takip edip başka üniversitelerdeki deneyimlerden faydalanmak lazım.

Darısı başka etkinlikleri sonlandırmaya. --Başak (mesaj) 09:12, 7 Ocak 2016 (UTC)

  • Ayrıntılı verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Yazdıklarının hepsini okudum. Hazırlanan maddeler fena olmamış ama bence çok daha iyisi yapılabilirdi diye düşünüyorum. Söylenenlerden özellikle işi son dakikaya bırakma ve Vikipedi'yi el yordamı ile kara düzen şeklinde öğrenme etkenlerinin maddelerin daha kaliteli olmasını ve süreci olumsuz yönde etkilediğine katılıyorum.Sait71 09:36, 7 Ocak 2016 (UTC)
  • Çalışma çok güzel olmuş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. --KediÇobanı🐈 10:06, 7 Ocak 2016 (UTC)
  • İngilizce bağlantıda bir sorun vardı, düzeltmeden edemedim:) İzlenimleriniz bence çok değerli, bu tür etkinliklerin artmaya devam edeceğini düşünüyorum. İlerde bu ilk çalışmalar saygıyla anılacak. Vikiçizer (mesaj) 13:20, 7 Ocak 2016 (UTC)
  • Paylaştığınız kıymetli tecrübe ve bilgiler için çok teşekkürler @Basak. Telif hakkı ihlallerinde kullanıcının mesaj sayfasına {{Telifmektup}} şablonunu bırakmak, kırılan hevesi bir miktar onaracaktır diye tahmin ediyorum şahsen. İçeriği gerçekten büyük bir nezaketle hazırlanmış zira. Onun dışında, "son güne bırakma" sendromu hakkında söylenebilecek pek bir şey yok; yazılı ödev de istense teslimden önceki akşam e-posta ile gelen sorulara alışmamak elde değil. :) Kaynak gösterirken kullanılan şablonlar zaten onları belirli bir biçime soksa da metin içerisindeki spesifik bilgiler için atıfta bulunma konusu; APA, IEEE, MLA veya diğer başka stillerde tecrübeli kullanıcılar için, biraz da viki dili dolayısıyla sadece zamanla alışmayı gerektiriyor sanırım. Proje kapsamında oluşturulan maddelerin profesyonel bakış açısıyla değerlendirilmesi elbette ki bu işi bilenlerin harcı; fakat Vikipedi açısından önemli eksikliklerin giderilmesi yolunda çok değerli bir adım olduğunun altını tekrar çizmek isterim. :) Elinize, emeğinize sağlık; öğrencilerinizle birlikte tabii. Dr. Coalmesaj 13:58, 7 Ocak 2016 (UTC)
  • Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. Ellerinize sağlık. --SiLveRLeaD mesaj 14:36, 7 Ocak 2016 (UTC)
  • "Vikipedi nasıl gelişir" sorusunun asıl cevabı bu olsa gerek...Emek ve gayretiniz için teşekkürler ..--Eğitmenmsj 22:48, 7 Ocak 2016 (UTC)
  • Başak, bilgiler ve emeğin için teşekkürler. Ayrıca benim dikkat çekmek istediğim başka bir konu daha var. Çok sayıda kullanıcı, örn. Gülkar, ‎NursahKARAKAS, Flyinpenguin13, Edayaman, ‎Umutgkdmr (ismini sayamadıklarım kusura bakmasın); yoğun şekilde Fizikle ilgili madde giriyor. Acaba bu hangi üniversitenin projesi kapsamında yapılıyor, bilgisi olan var mı?--Alperen (mesaj) 11:24, 8 Ocak 2016 (UTC)
@Basak öncelikle emeğine sağlık umarım bu tarz aktiviteleri daha fazla yapabiliriz. SakhalinioBuyrun beniiiim? 10:19, 10 Ocak 2016 (UTC)

Wikimedia Kullanıcı Grubu Türkiye başvurusu

Vikipedi:Wikimedia Kullanıcı Grubu Türkiye sayfası büyük oranda hazır. Biraz önce kullanıcı grubunun oluşturulması için bizzat başvuracaktım ki son bir kez duyuralım istedim. Başvuru sayfası şurada.--RapsarEfendim? 22:56, 7 Ocak 2016 (UTC)

  • Hayırlı olsun :)--Başak (mesaj) 11:17, 8 Ocak 2016 (UTC)
  • Desteklerimizle amacına ulaşır inşaallah. --KediÇobanı🐈 14:34, 8 Ocak 2016 (UTC)
  • Hayırlı olsun. --İnceleme Elemanı (mesaj) 22:01, 9 Ocak 2016 (UTC)
  • Okul ve iş hayatındaki yoğunluktan dolayı son dönemde pek girme fırsatım olmadı. Kullanıcı Grubu'nun son toplantısında başvuru formu üzerindeki konuların büyük çoğunluğunu netliğe kavuşturmuştuk. Birkaç gün evvel @Elmacenderesi ile birlikte kalan kısımları da tamamladık. Ancak başvurunun yapılabilmesi için, Kullanıcı Grubu sayfasının Meta'da açılması gerekiyor. Bunun için de, Vikipedi:Wikimedia Kullanıcı Grubu Türkiye'deki içeriğin İngilizce'ye çevrilerek, Meta sayfasına aktarılması gerekiyor. Sayfayı oluşturup içeriğin çevirisine başladım. Meta sayfası tamamlandığında başvuruyu yapabiliriz. --WikiBronze [M] 15:25, 10 Ocak 2016 (UTC)
  • Başvuru hazırlık süreci tamamlandı ve başvuru yapıldı! Son gelişmeler hakkında WMTR üyeleri başta olmak üzere, Vikipedi Topluluğunu kısaca bilgilendirmek istiyorum:

Başak, elmacenderesi, Galaksidekiotostopcu, HakanIST, İncelemeelemani, KediÇobanı, Khutuck, Mavrikant, Rapsar, Sakhalinio, SiLveRLeaD, Superyetkin, Vikiçizer, kibele, Pinkmlover, Sadrettin, SAİT71, Théoden

Wikimedia Türkiye Kullanıcı Grubu'nun Meta'da açılan resmî sayfasının hazırlıkları tamamlandı. WMTR'nin tanınması için İştirak Komitesi'ne başvurular yapıldı. Ayrıca, Kullanıcı Grubu'nun Vakıf logosunu kullanabilmesi için alınması gereken izin için gereken başvuru da yapıldı. Önümüzdeki hafta bir grupiçi toplantı ve bir de açık oturum Webinar planlıyoruz. Webinar ile ilgili detayları Khutuck buradan bildirecek. --WikiBronze [M] 18:18, 20 Ocak 2016 (UTC)
Bu grup için Vikipedi içerisinde bir VikiProje sayfası ya da özel bir sayfa hazırlayacağız mı?Sait71 18:41, 20 Ocak 2016 (UTC)
Tamam ben düzeltiyorum. Açıkmış. --İnceleme Elemanı (mesaj) 18:43, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Başvurumuz hayırlı olsun :) Sonucun belli olmasının ardından yine bir toplantı yapalım, gelecek adımlarımızı belirleyelim.
Aklımda ilk icraat olarak bir online sunum/webinar yapmamız var. Başvurunun sonuçlanmasının ardından 1-2 hafta içerisinde sitenotice kullanarak pazartesiden itibaren "Bu cuma saat 20:00'de webinarımız var!" diye bir uyarı çıkartalım; Facebook event, hatırlatma mailleri, Google Calendar bağlantısı vb. hazırlayalım, katılmak isteyen herkese bir sunum yapalım diye düşünüyorum. Elimde 2011'den kalma geniş bir sunum var, onu güncelleyip sunabiliriz. Google Hangouts veya Youtube Stream üzerinden onlarca kişiye aynı anda sunum yapabiliriz. Aklımda 20:00-20:45 arası sunum, 20:45-21:00 arası Soru-Cevap, 21:00-23:00 arası da office hour yapmak var, office hour içerisinde yeni gönüllülerle beraber madde yazabiliriz. Bu tür bir çalışmada webinar kısmı için en az 3 tecrübeli Vikipedist (sunum yapan, notları alan, moderatör/Q&A takibi); office hours için de 5-6 kişilik tecrübeli Vikipedist gerekli olacaktır diye düşünüyorum.
Konunun tüm detaylarını bir sonraki toplantımızda görüşebiliriz. --Khutuckmsj 19:06, 20 Ocak 2016 (UTC)

Vikipedi 15

Selam herkese. 6 gün sonra 15 Ocak 2016 Vikipedi'nin 15. yıl dönümü. Dünyanın birçok yerinde Vikipedistler buluşma vb. etkinlikler düzenliyormuş. Buluşma yapabilecek varsa güzel olur. Ya da internet buluşma da olabilir. En azından 15. yıl anısına pasta filan keseriz. --Uğurkentmesaj 15:37, 9 Ocak 2016 (UTC)

Güzel bir etkinlik olur, bununla ilgili programların yapıldığı sayfayı ve köy çeşmesindeki içeriği Türkçeye çevirmiştim ama pek ilgi görmemişti. --KediÇobanı🐈 17:18, 9 Ocak 2016 (UTC)
Ukrayna'da müzisyen vikipedistler konser verecekmiş! Çoğu yerde bir kafede toplanıp pasta kesiliyor. KediÇobanı'nın çevirdiği içerik burada...İstanbul'da, Ankara'da bir kaç kişi toplanıp internetten video yoluyla toplantıya isteyenleri ortak etmeyi isteyebilir belki?--Başak (mesaj) 09:01, 10 Ocak 2016 (UTC)
Cuma akşamı bir istanbul buluşması yapabiliriz. Konu ile ilgili bikaç kişiye mention verelim. SakhalinioBuyrun beniiiim? 10:19, 10 Ocak 2016 (UTC)
@HakanIST @Elmacenderesi @Galaksidekiotostopcu @Khutuck @Pinkmlover @Rapsar @WikiBronze @Vikiçizer
Olabilir tabi, başka bir şey olmazsa gelirim :)--RapsarEfendim? 11:17, 10 Ocak 2016 (UTC)
İstanbul'da buluşma düzenlenirse ben de katılabilirim. --WikiBronze [M] 15:37, 10 Ocak 2016 (UTC)
Finallerim var ama akşam 18:00 gibi seve seve gelirim :) --bermanya 23:22, 10 Ocak 2016 (UTC)
Uzun vadede Vikipedi'ye kaliteli maddeler kazandırma isteğinde birisi olarak İstanbul'da düzenlenecek bir etkinliğe ben de dahil olmak isterim. Volkan Yalçın (mesaj) 07:22, 11 Ocak 2016 (UTC)
Yer ve zaman ile ilgili bir karara varılmadıysa eğer son buluşma yerinde (Beşiktaş Sahili, Beltaş Cafe) saat 20:00'de toplanılabilir? Bir an önce netliğe kavuşturmakta fayda var. --WikiBronze [M] 11:17, 15 Ocak 2016 (UTC)
Ayarlayın bir şeyler, ben gelirim gerçekleşirse :)--RapsarEfendim? 11:20, 15 Ocak 2016 (UTC)
Yahu 3 gün düzenli takip ettim hareketlilik olmadı, Cuma gün ortasında hareketlilik oldu :) Toplanırsanız ve benide dürterseniz gelmek isterim. 1-2 kişi bile olsa gelirim. Hatta geliyoruz deyip kimse gelmese gene gelir, çayımı içer kitabımı okur dönerim :) Volkan Yalçın (mesaj) 13:23, 16 Ocak 2016 (UTC)
  • Tüm vikipedistleri vikipedinin doğum günü sebebiyle tebrik ediyorum. Şimdi Türkçe vikipedi 30. sırada. Umarım gelecek günlerde daha fazla ilerleme kaydederiz. Buluşma gerçekleştirmek güzel olurdu, kutlama yapmak, konuşmak ve motivasyon açısından. Tabi bu gün olursa güzel olurdu. Olmazsa da günler çuvala girmedi ya başka bir gün yapabiliriz. - OkanfanEvet benim? 13:55, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • Bu günü kutlamak için bugün yeni bir madde yazmayı düşünen var mı (ben hala düşünüyorum) ?--Başak (mesaj) 14:04, 15 Ocak 2016 (UTC)
Bu gün bir anlam ayrımı sayfası oluşturdu. Madde de yazacaktım ama yetişmedi. Daha taslak halinde. Bu akşam tembellik yapmazsam belki yarına hazır olur.- OkanfanEvet benim? 14:38, 15 Ocak 2016 (UTC)
Benim doğum günü armağanım bu olsun.--Başak (mesaj) 16:02, 15 Ocak 2016 (UTC)
Bize her gün doğum günü o zaman :P Emeğine sağlık.--RapsarEfendim? 17:00, 15 Ocak 2016 (UTC)

futbolcu profil bağlantıları şablona dönüştürme

TFF, Transfermarkt, Mackolik gibi bağlantıları şablona dönüştürecek bot için başvuru yaptım, oy verebilirsiniz. Hakan·IST 12:33, 10 Ocak 2016 (UTC)

Vladimir Lenin bibliyografyası maddesindeki konuların kayda değer olup olmadığı hakkında bilgi edinmek istiyorum. Edebiyat konusuna giren ve epeyçe zaman harcayarak oluşturduğım maddelerin bir kısmı "kayda olmayan madde" olarak silindi. Şu örneklerde olduğu gibi: 183 Öğrencinin Orduya Çağrılması , Köylü Yaşamında Yeni Ekonomik Hareketler. Zira edebiyat anlamında eserleri en çok dile çevrilen kişi olan Vladimir Lenin'e ait eser maddeleri silinmekte. Diğer dillerde bu maddelere dair örnekler var;

Hatta bunlara ait bir kategori bile mevcut: Burada

Edebi anlamda ansiklopedik bir arşiv oluşturulmaya çalışılırken, "kayda değer olma" konusunda bir uyarı mesaj aldım. Bu konuyu öğrenmek istiyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:33, 10 Ocak 2016 (UTC)

Kayda değerlik konusu tartışılır açılan tüm sayfalar 3-4 cümlelik tanım içermekte belki çok çok uzun içerikler olsaydı silinmemesi taraftarı olurdum ancak Eldarion haklı Ιβο (mesaj) 19:37, 10 Ocak 2016 (UTC)
Sebep "içeriği yetersiz" diye değil, "kayda değer değil" diye, hatırlatırım. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:40, 10 Ocak 2016 (UTC)
Öğrenmek istediklerinizi buradan öğrenebilirsiniz. Eldarion 19:39, 10 Ocak 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Eldarion Sildiğin sayfaları geri getir. Bu kitaplar Vikipedi:Kayda değerlik (kitaplar) politikasındaki 1. ve 5. şartlar açıkca sağlıyor. Bu sayfaları silmek ile politikayı ihlal ediyorsun. Ayrıca kullanıcıların suratlarına link fırlatmayı bırak. İçerikler kısa diyerek silme yapmıyoruz. Taslak kriterlerini sağlıyorsa kalır, sağlamıyorsa sağlanması için geliştirilir. Silmek son çare. --Mavrikantmsj 19:46, 10 Ocak 2016 (UTC)
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma huyundan vazgeçmediniz hala. Konunun ne olduğunu bile bilmeden boş ve komik yorumlar yapmayınız. Silinen maddeler kitap bile değil. Hiç bir bağımsız kaynakta ele alınmamış makaleler. Eldarion 19:49, 10 Ocak 2016 (UTC)
Bir madde örneği: silinen maddelerden biri kaynakta ele alınan bir madde: Burada Zaten Almanca hali de mevcut. Şu fotoğraf da vikide yer alan el yazması halinin fotoğrafı. Edebi metinler kayda değer değil de nedir? --Ahmet Turhan (mesaj) 19:58, 10 Ocak 2016 (UTC)
Sildiğin sayfaların ne olduklarını çok iyi biliyorum. Kapsam notları başlığını okursan o politikanın sadece kitaplarla ilgili olmadığını görürsün. 'Bağımsız kaynakta yer almayan' bahaneye bak. Hakkında en çok kitap yazılan adamın makaleleri bağımsız kaynaklarda yer almıyor öyle mi? Sildiğin sayfaları acil geri getir. İddialarının çok arkasında isen SAS yapta topluluk karar versin buna. --Mavrikantmsj 19:55, 10 Ocak 2016 (UTC)
Bakınız yazarın kayda değer olması yaptığı her şeyin kayda değer olmadını ve burada yer almasını gerektirmiyor. Eldarion 20:05, 10 Ocak 2016 (UTC)
Ek olarak ayrıca aşırı ansiklopedik bilgi de içerdiğini düşünmüyorum sadece Rusça kaynaklarda yer verilmiş onlarda uzunca düzgün bir şekilde yazılmış Türkçeleştirilen sayfaların kayda değerlik taşıması için belirli şeylere sahip olmadığını düşünüyorum. Ιβο (mesaj) 19:42, 10 Ocak 2016 (UTC)
@Ahmet Turhan, bende Hüseyin Nihal Atsız'ın 4 makalesini, 9 şiirini eklemiştim. Sayın @Eldarion, hepsini aynı dakika içinde silmişti. Yapacak bir şey yok. Ekleyipte silinmeyen çok maddeniz var buna benzer, makale anlamında bence onların varlığına şükretmelisiniz. Urungu97 (mesaj) 19:44, 10 Ocak 2016 (UTC)
Urungu97 Şiir ve makale gibi metinlerin kendisi VikiKaynak'a ekleniyor. Konu farklı burada. --Mavrikantmsj 20:02, 10 Ocak 2016 (UTC)
Mavrikant tamam konu farklı olsun, bence Eldarion haklı. Urungu97 (mesaj) 20:04, 10 Ocak 2016 (UTC)

hepsinde kayda değerliği kanıtlayacak kaynak bulunmasa da bütün bu makalelerin kolaylıkla kaynaklandırılabileceği açık. dünyanın en çok alıntılanan, referans gösterilen yazarlarından birinden söz ediyoruz. --kibele 20:11, 10 Ocak 2016 (UTC)

Silinen makalelerin tamamında Progress Publishers tarafından basılan "Lenin Collected Works" adlı eserde kaynak sayfa sayısına kadar mevcut. Dolayısıyla kanıtlı. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:15, 10 Ocak 2016 (UTC)
Şöyle bir kağıda 7-8 cümlelik metin yazsa onuda kayda değer diye geçirecek miyiz Lenin olduğu için ? Ιβο (mesaj) 20:18, 10 Ocak 2016 (UTC)

@Sevimleribo, eğer birçok dile çevrilip insanlara ulaştırılıyorsa 4 kelimelik 1 cümle bile kayda değerdir. Örnek: Bütün ülkelerin işçileri, birleşin! ve Tear down this wall! gibi. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:21, 11 Ocak 2016 (UTC)

Önemli olan hizmetlinin öyle olduğunu düşünmesi sadece gerisi önemli değil. Kayda değerliği kanıtlayacak kaynak olmasa da olur, olan da mesela bu. Alelade bir blog sadece içeriği yayınladığı için kayda değerliği ortaya koymuş oldu. Maddeyi şu anda silmiyorum ki herkes hizmetlinin politika bilgisini ve tarafsızlığını görsün. Bu arada hizmetli arkadaşın yoldaşının burada da yardıma ihtiyacı var bilgisi olsun. Eldarion 21:44, 10 Ocak 2016 (UTC)
Çar Hükümetine hakkında kaynaklarda atıflar mevcut: şu şu ve şu. Hatta üçüncüsünde sayfa 188'de kaynağı bölüm ile almış.
  • Bu kendi engelini kaldırma, özellikle tecrübeli kullanıcılara açıklama yapılmadan 20'ye yakın madde silme, taraf olunan tartışmadaki diğer tarafa engel verme, hakarete varan kişisel yorumlarda bulunma gibi konularla alakalı olarak, burada hiçbir şekilde taraf olmayan bir hizmetli gerekeni yapmazsa (politika ihlali yapan hizmetlilerin hizmetlilik haklarını geri almak veya tekrar bir hizmetlilik başvurusunda bulunmasını sağlamak), bu ihlalleri net bir biçimde hem Türkçe hem İngilizce olarak yazıp, yapılması gerekenler konusunda topluluğun görüşünü aldıktan sonra konuyu Meta'ya taşıyacağımı net bir biçimde belirtmek istiyorum. Taraf olmayan, dahil olmayan hizmetlilerin de sorumluluklarını yerine getirip gereken ne ise onu yapmasını rica ediyorum.--RapsarEfendim? 22:14, 10 Ocak 2016 (UTC)
Öncelikle engeli veren hizmetli taraflı olduğu için engeli kaldırdığımı belirteyim. Başka bir hizmetli engelleme yapar ise kaldırmak gibi bir hadsizlik yapmayacağımı buradan beyan ediyorum. İkinci olarak engel verilme olayında tarafıma 'vandalsın, saçmalıyorsun' diyen kullanıcının da engellenmesi gerektiğini düşünüyor musunuz ? Yoksa siz de hizmetli gibi Eldarion engellensin gerisi önemli değil mi diyorsunuz ? Son olarak kayda değer olmayan maddeler silinirken tecrübeli kullanıcılara açıklama yapılması gerektiğini bilmiyordum, öğrenmiş oldum. --Eldarion 07:31, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • Kayda değer bir kişinin ürettiği her şey kayda değer olmayabilir veya söz konusu maddeler kayda değer olabilirler, bunun tespiti için maddeler SAS'a taşınırsa sorun büyük oranda çözülür. Ayrıca bu kısma görüş bildirirseniz hizmetli davranışları hakkında belki bir standart oluşturulabilir. Saygılarımla. --KediÇobanı🐈 07:52, 11 Ocak 2016 (UTC)
Silinen maddeler bence kitaplar için belirlenen KD kriterlerine uygun. Değilse bile elimizden geleni yapar, uygun hale getiririz. Bu yüzden Eldarion'dan ricam topluluğun isteğini göz önünde bulundurarak maddeleri getirmesi. Sonra SAS'a taşırız. Maddeler çok kısa ise de bilgi ve kaynaklar ekleyerek kalmasını sağlayabiliriz. Saygılarla - OkanfanEvet benim? 08:41, 11 Ocak 2016 (UTC)
Eserleri dünya dillerine en çok çevirilen kişi sıralamasında BİRİNCİ sıradaki birinden söz ediyoruz, bu eserlerin kayda değer olmadığı ile ilgili olmadığını söylemek ilginçtir. Edebi metinler arasında en çok kişiye ulaşan bu metinler kayda değer değil midir, tam bir yorum karmaşası. Zaten bu makalelerin tamamı Progress Publishers tarafından basılan "Lenin Collected Works" adlı eserde mevcut ve buradan doğru dünya dillerine çevrildi. Türkiye'de Sol Yayınları buna en iyi örnek. Her maddede bu kaynak "sayfa sayısına" kadar mevcut. Bir de link atıp şurayı şurayı oku şeklinde iki kelimelik samimiyetsiz yanıtlarla bu yapılıyor. Sanki 2 gün önce Viki ile tanıştık. Zaten Viki kurallarıdan bir haber kişiler, kişisel olarak karşıt gördüğü metinlerin birbirleriyle haberleşerek şurada olduğu gibi derhal silinsin mesajlarını çok yakın zaman dilimlerinde atabiliyor, buradan bile insan işkilleniyor zaten. Hiçbir iletişime geçilmeden alelacele silinen maddeler şunlar ve içerdikleri kayıtlanan örnek atıflar/alıntılar karşılarında;

Hizmetlilik yetkisinin kötüye kullanılması, direksiyon savaşları

Dün, Eldarion sarf ettiği saldırı niteliğindeki sözlerden ötürü Kibele tarafından (#13-Kişisel saldırı: kullanıcılara 'boş ve komik yorumlar' yaptığını söylemekte ısrar.) notu düşülerek engellendi. Aynı engel Eldarion tarafından (Troll engel kaldırıldı) notu düşülerek kaldırıldı. Biliyoruz ki hizmetliler kendilerine verilen engelleri kaldıramazlar! Bunu kendisine ilettiğimde (Söz kınusu hizmetlinin hatasını kabul ettiği hiç görülmemiş bir durumdur.) şeklinde bir karşılık verildi. Eldarion tarafından Kibele'ye bu sefer misilleme amaçlı bir engel verildi. Ardından Kibele (kim trol kim değil topluluk görüyor) notu düşerek kendi engelini kaldırdı. Kibele'ye verilen engel yok hükmünde olabilir fakat yine de başka bir hizmetlinin müdahil olmasını, Eldarion'a gerekli işlemin yapılmasını bekleyebilirdi. Aynı yanlışı daha önce Elmacenderesi'nin verdiği engeli kaldırarak Kibele de yapmıştı. Bunun üzerine Superyetkin (Herhangi bir kullanıcının engelini ancak engelleyen hizmetli kaldırabilir. Direksiyon savaşlarına yol açacak işlemlerden kaçınınız!) notu düşerek engeli yeniden başlatmıştı. İki kullanıcının da bir zamandan beri süregelen yanlışları var.

Eldarion'un engelleme günlüğü
Kibele'nin engelleme günlüğü

Kurallara bütün kullanıcılar aynı şekilde uymak zorundadır. Kurallar konusunda hizmetlilere ayrıcalık tanınması söz konusu değildir. Vikipedi hizmetlilerin dilediğince hareket edebilecekleri bir yer değildir. Bundan dolayı gereğinin yapılması üzere hizmetlileri davet ediyorum. Vikipedi topluluğunun ilgisine. --esc2003 (mesaj) 09:55, 11 Ocak 2016 (UTC)

engel yok hükmünde olduğu için kaldırmıştım, ancak yine de beklemek iyi olabilirdi. bunda, uzun zamandır bu tür konuları ilettiğim hizmetlilerin ya cevap vermemeleri ya da bu hizmetlinin olduğu yerde bulunmak istemediklerini söylemeleri etkili oldu elbette. daha önceki durumla ilgili olarak şurada iki çift söz etmiştim... yaratılan durumdaki katkım yüzünden üzgünüm. topluluğun aylardır süren ve sürmekte olan, iletişime kapalı bu tabloya bir çözüm bulacağını umuyorum. --kibele 10:49, 11 Ocak 2016 (UTC)
O halde herhangi bir sorun yok, taraflılığınız sebebiyle verilen diğer engel de yok hükmünde olduğu için kaldırıldı zira. Ancak diğer bütün hizmetlilere ulaşırken bana ulaşmamanıza kırıldım doğrusu. Kimseden cevap alamıyor olmanızın sebebini kendinizde aramayı düşünür müsünüz ? Gerçi geçmişte de beğenmediğiniz kararlarda istediğinizin olması için yoğun çaba sarfetmişliğiniz çoktur. Bir de yukarıda bahsettiğiniz gibi katkılarınıza ben baktım. Sempatizanı olduğunuz siyasal görüşün savunuculuğu, tartışmaya girdiğiniz kullanıcıları direkt engellemek ve tarafsızlığı herkes tarafından kabul görmüş bir bürokratın tarafınıza verdiği engeli kaldırmak, son olarak da hata yaptığınızı hiç kabul etmemiş olmanız dışında pek kayda değer şey yok. --Eldarion 06:22, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • Üstte de belirttiğim gibi buraya da not düşeyim. Konuyla bağlantısı olmayan bir hizmetli veya bürokrat gerekenleri yapmazsa -ki bu gerekenler net bir şekilde çoklu politika ihlalinden dolayı engel ve hizmetlilik haklarının gözden geçirilmesi veya uygun görünüyorsa kötüye kullanımı, suistimali sebebiyle direkt olarak alınmasıdır- konuyu Türkçe ve İngilizce olarak yazıp, yapılması gerekenleri belirtip, topluluğun görüşünü de aldıktan sonra Meta'ya taşıyacağım. Bana bir steward'ın önerisi budur.--RapsarEfendim? 11:19, 11 Ocak 2016 (UTC)

Ben bu şahsı şikayet sayfasında şikayet ettim fakat kimsenin oralı olduğu yok. Derhal yetkilerinin alınmasını talep ediyorum.--Kadirmesaj sayfam 14:09, 11 Ocak 2016 (UTC)

  • Şu konuya bile yazayım mı, diye elli defa düşündüm. Kırılıyoruz, artık yeter küsüyoruz. Şu İÜYYKÜD durumlarından haddinden fazla sıkılıyoruz. Buna da bir alternatif bulmak lazım. Bu İÜYYKÜD politikasını gözden geçirmemiz lazım. Konuyla ilgisi olan kişi hakkında konuşmaz isek; bu durumun söz konusu kullanıcının şahsi fikirlerinden kaynaklandığını belirtmez isek, olay kısır döngüye dönüyor. Kullanıcılara hatalarının (elbette hakaret boyutunda değil) ne olduğunu söylemez (söyleyemez veya söyletilemez) isek, nasıl anlaşacağız? Eldarion bu çerçevede olmasa bile, kibele'nin doğrudan engelleme vermesi sürecinde haklı. Ayrıca herhangi bir konuya dahil olan hizmetlinin, söz konusu kullanıcıyı/kullanıcıları engellenmesi durumu da çok istismar edilir hale geldi. Aynı zamanda bu durum uyarı bakımından da oldukça sık yapılıyor. Kendisi ile tartışmaya girildiğinde, dur şuna bir uyarı vereyim de; yarın, bir gün benim elimde koz olur gibi mi düşünülüyor? Anlayamıyorum. Ben seninle tartışıyorum, sen kalkıp, uyarı üstüne uyarı. Olmuyor. kibele ise hizmetlilerin müdahil olmadığını belirtmiş. Bir taraftan bakınca haklı. Ancak bugün bitecek bir ansiklopedi değil cümlesini, çok sık kullanan bir hizmetliye bende; engellemenin hemen yapılması gerekli değil diyorum. İkili arasında esc'nin de dediği gibi, bir süredir süregelen bir anlaşamamazlık var. Bunu hepimiz görüyoruz. Ha, biz bu yarayı deşelim mi? Elbette hayır. Fakat söz konusu kullanıcıların da, bu durumu görmeleri gerekiyor. kibele yine geçen sefer yapılan engellemenin ardından yaptığı yoruma bağlantı vermiş. Kendisinin maddelerden ziyade sürekli tartışmaların içinde olması konusunda Elmacenderesi'nin yaptığı engel o zamanda bana mantıklı gelmişti. Bu tür durumları söz konusu kullanıcıların, irdeleyerek kendilerine çekin düzen vermelerinin zamanı geldi. Yoksa bu iş böyle gitmez. Artık Vikipedi'ye giresim gelmiyor. Son yorumum da budur. --İnceleme Elemanı (mesaj) 15:05, 11 Ocak 2016 (UTC)
@İncelemeelemani teşekkürler yorum için. "Kendisinin maddelerden ziyade sürekli tartışmaların içinde olması konusunda" görüşünüz için katkı istatistiklerime göz atmanızı öneririm. --kibele 16:17, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • Eldarion'un kendi engelini kaldırması yanlış. (Kibele'de daha önce kendi engelini kaldırmış ve bunu köy çeşmesinde beyan etmişdi.) Bu politikalarda açık bir şekilde belirtiliyor. Üstüne bir de Kibele'ye engel vermesi kural ihlalinden başka bir şey değil. Gerçekten yaşanan direksiyon savaşı olarak algılanıyor. Her iki hizmetliye sormak istiyorum: Bu durum başka iki hizmetli arasında yaşansaydı ne yapardınız? Konu ile diğrr hizmetliler mutlaka ilgilenmeli. Politika sayfasında hala devam eden tartışma bir sonuca bağlanırsa böyle durumlarda ne yapmak gerektiğini biliriz hiç değilse -- OkanfanEvet benim? 15:15, 11 Ocak 2016 (UTC)
@Okanfan kendi adıma direksiyon savaşını tırmandırdığımı düşünmüyorum. politika, bunun sürdürülmesi hâlinde yaptırımdan sözeder. (Bazen hizmetliler direksiyon savaşları nedeniyle geçici olarak engellenebilirler, ancak bu durumun kendisi de direksiyon savaşlarına yol açabilir. Bu nedenle, anlaşmazlığın tırmandırılmasından kaçınılmalıdır.) başka iki kişi arasında yaşansaydı da buna göre davranırdım. --kibele 16:03, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • Olayın seyrini bilmiyorum. Eldarion ve Kibele arasında sorun olduğunu yeni öğrendim. Benimde defalarca tartışmaya girdim insanlar oldu. Eğer tartışmanının içindeysem engelleme yapmadım. Kanımca bir hizmetli engelleme gerektiren bir davranışta bulunduğunda çok sayıda hizmetlinin aldığı ortak kararla engellemeye gidilmelidir böylelikle direksiyon savaşları yaşanmasın. Yaşanananlardan herzaman haberdar olmayabiliyoruz hizmetliler bilgilendirilmeli ortak hareket edilerek engelleme yapılmalıdır. Fagusmsj 22:03, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • Konu ne olursa olsun hizmetlilerde olması gereken ilk özellik sinirlerine hakim olabilmek, fevri davranmamak ve daima politikalar dahilinde konuyu çözüme kavuşturmaktır. Bunun aksi bir durum var ise bu durumu çözmesi için olayla bağlantısı olmayan hizmetli ve bürokratların (gerekirse topluca) konuya el atmaları gerekmektedir. Şahsen ansiklopedi içerisinde artık her başlık altına herkesin birbirine imalı yorumlarda bulunmasından, içeriklerden çok ikili çatışmalara girmesinden en önemlisi karşısındaki kişiye asgari tahammül göstermesinden usandım. Olabildiğince ikili tartışmalardan uzak durmaya, kısıtlı zamanımda elimden geldiğince maddelere odaklanmaya çalışıyorum. Umarım bu tip olayları görmeyiz. Bu olaylar kendi ayağımıza sıkmamıza duraklamamıza sebep olmakta. Sait71 22:34, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • Hizmetli keyfiyetine artık son verilmeli. Burası hiç kimsenin babasının çiftliği değil. Biz kullanıcılara engel veriliyor, kendi mesaj sayfamıza IP ile yazdığımız katkı yüzünden dahi "kukla" yakıştırması yapılarak engel uzatılıyor; şikayet sayfasına yazılanlar silinip süpürülüyor, v.s., v.s... Kullanıcı kibele'ye artık bir dur diyen olmalı. Engel verilmişse verilmiştir, onu kaldırmanın politika gereği bir kuralı var. Önceden de yaptı bunu. Güle oynaya buraya geliyoruz, zaman zaman stres ve bunalımla ayrılmak zorunda kalıyoruz.. Daha önceleri stres atmak, katkı sağlamak hevesi ile giriş yapıyordum, şimdi ise (...) elimden geldiğince kaçınıyorum. Yaklaşık bir yıl uzak kaldım, tekrar döndüğümde olumlu yönde değişen bir şey göremedim. Aksine olumsuzluk daha da artmış. Bürokratlar acilen olaya el atmalı. Politika sayfasında başlatılan çalışma nedense tamamlanmıyor. Topluluk olarak derhal bir çözüm üretilmeli. Benim bunları söylemekteki maksadım, asla ortalığı alevlendirmek değil .. Yeri gelmişken söylüyorum. Şu anda da şirin gözükmek adına yazmak da istemem.. Çünkü o zaman ben de bir şeylerin rafa kaldırılmasına sebep olmuş olurum.. Ne yazılması gerekiyorsa onu yazıyorum.. İçimizde gerçekten çok kıymetli, gayretli ve hevesli arkadaşlarımız var.. Gerekirse, istekli olanları usulüyle seçer, hizmetli yaparız. Özellikle kullanıcı kibele 'ye sesleniyorum: katkı sayısı ile insanlar değer kazanmıyor. Değer kazanmanın yolu, buraya gelen insanların sayısını artırmak için gösterilen gayretten geçiyor.. --Eğitmenmsj 02:16, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • Konuyu Meta'ya taşıdım. İyi viiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 05:58, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • Biz burada hazır bir sistem üzerinde katkı sağlamıyoruz, sistemi de biz sağlamaya çalışıyoruz. Vikipedist olmak sadece katkı sağlamak demek değildir, katkı sağlarken mücadele etmektir. Amaca ulaşabilmek için vandallara veya hizmetlilere ya da topluluğa karşı mücadele etmemiz gerekebilir ancak bunu kurallar çerçevesinde yapmamız lazım, kurallar adaletsiz ise onlar da değiştirilebilir ancak mücadele edersek. Kızdığımızda, gönül koyduğumuzda buradan gitmemliyiz, kalıp mücadeleye devam etmeliyiz. Sorumluluk almalıyız. Kimsenin kıymeti diğerinden daha az değildir bence, kimseye diğerlerinden daha az değer biçmemeliyiz. Amacımız kendimizi beğendirmek de değil zaten, mesela ben yazdığım maddeleri (varsa) okuyan insanları düşünerek motive oluyorum. Bunları zaten biliyorsunuz dostlar. --KediÇobanı🐈 06:09, 12 Ocak 2016 (UTC)

Kişisel husumetlerin son derece yaygınlaştığı, bu sebeple gruplaşıldığı ve hatta zaman zaman anlık kızgınlıklarla saldırganlaşıldığı açıkça görülmekte. Bence üzerinde durulması gereken nokta bu, çünkü yarın buna bir daha aynı olay vuku bulsa bu duygu dünyası devam ettikçe gene aynı tutumlar sergilenecektir. Viki kültürünü ansiklopedik bilgi edinme yeri dışında kullanılmamalı, kişisel söylemlere dayalı yorumlar yapılmamalı ve bir olumlu/olumsuz gelişme olduğunda iletişime geçerek konunun aşılmasına özen gösterilmelidir. Kim daha güçlü/haklı hişerarşisi asla bir çözüm değildir. Kavga ederek insanlık bir yere varsaydı, onbinlerce yıllık tarih boyunca edilen kavgalar yüzünden şu an mutlu olmuş olurduk, ama nitekim bunun bir işe yaramadığı ortada. İletişimi koparmamak, tabiri caizse masada konuşarak kozları paylaşmak böyle tartışmalar vazgeçilmez bir panzehirdir. Çünkü oldu-bitti mantığı her zaman münakaşa doğurmuştur. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:30, 12 Ocak 2016 (UTC)

Kullanıcılar yaptıkları hataların farkındalar diye düşünüyorum. Kendileri uzun yıllardır bu organizasyonda mesai harcıyor ve emek sarfediyor. Herkes kendini tanır ve yaptığı hataların farkındadır. Kullanıcılara 2 (iki) günlük engel verilmiştir. Sevgilerimle. --e.c. 11:56, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Esc2003, Kullanıcı:Ahmet Turhan ve diğer kullanıcılar, yukarıda belirtilmiş ama tekrar edeyim. Meta'da bir sayfa oluşturuldu konuyla ilgili. Burada bürokratların hizmetli haklarını geri alma gibi bir fonksiyonu yok. Topluluk uygun gördüğü takdirde olayda adı geçen iki hizmetlinin bu yetkileri geri alınabilir. Ne kadar çok fikir gelirse o kadar çabuk ve sağlıklı karar alınacaktır.--RapsarEfendim? 15:30, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • @Rapsar @HakanIST @Dr. Coal Rica etsem META'da yazdıklarınızı Türkçeye de çevirir misiniz? İngilizcesi olmayanlar veya zayıf olanlar var --Zaitsév 21:21, 12 Ocak 2016 (UTC)
Ben kendiminkini ekledim, teşekkürler hatırlatma için :) Kullanıcı:Ahmet Turhan, Kullanıcı:Okanfan, Kullanıcı:SAİT71, Kullanıcı:KediÇobanı, siz de yorumda bulunabilir misiniz rica etsem? Türkçe yorum iyi olsa da İngilizce olması kesinlikle çok daha iyi olacaktır. Mükemmel İngilizcem yok ancak isteyenlere yardımcı olabilirim yorumların çevrilmesi konusunda.--RapsarEfendim? 21:27, 12 Ocak 2016 (UTC)
Yorumu Türkçe olarak yazdım, parantez içerisinde İngilizcesini yazabilirsen iyi olur. :)Sait71 21:35, 12 Ocak 2016 (UTC)
Çeviriler Kullanıcı:Dr. Coal tarafından yapılmış sağ olsun. Kullanıcı:Vikiçizer, Kullanıcı:Sevimleribo, Kullanıcı:Superyetkin, sizler de görüşlerinizi paylaşmaz mıydınız Meta'daki sayfada?--RapsarEfendim? 10:07, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Öncelikle Sakhalinio'ya olayı Meta'ya taşıdığı için teşekkür ederim. Eldarion'un davranışı bana zamanında Kibele'nin de benzer biçimde haksız gördüğü kendi engelini kaldırmasını hatırlattı. Aynı durumda ben engellendiğimde kendi engelimi kaldırmamıştım. Ama kibele'nin bir kere bu davranışı sergilemiş olması yani kuralları delmesi üzerine Eldarion'un da kuralları çok umursamaması gibi zincirleme bir etki yaratmış olabilir. Ayrıca engel kaldırma ya da engel vermede bir hizmetlinin diğer bir hizmetliye "trol" yakıştırması yapması da oldukça seviyesiz. Bir hizmetli eğer yeterli olgunlukta ve sağduyulu davranmıyorsa bir sorun var demektir. Her iki hizmetli de bu duruma fevri davranarak yol açmayıp diğer hizmetli ve bürokratlara fikir danışarak ya da onları da duruma müdahil ederek olayın büyümemesini engelleyebilirdi ancak her iki tarafın tutumunu göz önüne aldığımızda her iki tarafın da kusurlu olduğu çok açık. Yani, nasılsa diğer hizmetliler ilgilenmiyor, onlara haber vermeme gerek yok, sorunu ben hallederim demek ve birbirini engelleyen hizmetlilerin arasına başka hizmetliler de katılsa durumun içinden nasıl çıkılır, cidden bilmiyorum. Bu nedenle eğer bir kural konulmuşsa ve bunu çeşitli gerekçelerle bir veya birden fazla hizmetli deliyorsa, herkes kendince haklı olduğu bir gerekçe bulup kuralları keyfine göre esnetebilir. Elmacenderesi sağ olsun, olaya zamanında müdahil olarak ortamın biraz yatışmasını sağlamış. Zira çoğu zaman yaptığımız hataları olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra anlarız. Sınav dolayısıyla fazla aktif olamasam da, iki hizmetli arasında bir sorun yaşandığında 3. bir kişi olarak elbet zaman ayırıp sorunu çözmeye çalışırım. O nedenle iki hizmetli arasında bir sorun yaşandığında başka bir hizmetli ya da bürokratın olaya dahil edilmemesinin hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz. Ancak bu durumun asıl kaynağının kuralların delinmesi olduğunu düşünüyor ve her iki hizmetlinin de ilk kez böyle bir olay yaşandığı için hatalarının mazur görülmesini ve makul bir süre Vikipedi'den uzak kalmalarının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak, tartışılan olası bir güven oylaması kararı alınırsa da, kendileriyle zamanında sorun yaşamış ve hizmetli olmalarını istemeyen kullanıcıların bu durumu bir fırsat olarak görerek mevcut olayı pek dikkate almadan geçmişten gelen düşünceleri ışığında taraflı bir şekilde oy kullanmaları gibi bir sorun ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer böyle bir oylama yapılırsa oyların sadece mevcut olaya ve ihlal edilen politikalara dayanarak gerekçeli olarak verilmesi ve gerekçeli verilmeyen oyların iptal edilmesi gibi bir yöntem izlenebilir.--Śαвяí¢αи76ileti 15:37, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Güven oyu ile ilgili endişende haklısın @Sabri76, fakat diğer türlü süresiz engel gerektirecek bir şey yapmadığı sürece, istediği her şeyi yapabilecek bir kitlenin varlığını da peşinen kabul etmiş oluruz bence. Kaldı ki hizmetli adaylıklarında nerelerden neler bulunup çıkarılıyor. Bu durumda ister olay özelinde, ister öncesiyle birlikte bir değerlendirme yapılsın; gönüllü biçimde alınmış görev ve yetkilerin kötüye kullanılması söz konusu. Fark edeceğini sanmıyorum. Dr. Coalmesaj 15:43, 13 Ocak 2016 (UTC)
İki hizmetli arasındaki bu direksiyon savaşı ve belirlenmiş politikaların açık bir şekilde ihlali Vikipedi için üzücü. @Eldarion'un silinen bu maddeleri SAS'a taşıması daha doğru olurdu. (Zaten SAS'ta bu yayınlar ve kitaplar konudunda KD mi değilmi konusunda birçok ihtilaf meydana geliyor. Bununda acilen ele alınması gerekiyor). Fakat burada @Kibele'nin kendi engelini ikinci kez geri alması, bir yıl önceki vak'ası düşünüldüğünde bu konuda bir ilerleme kaydedilmediği sonucu çıkarılabilir. Bunun yanında politikaları ve yönergeleri kendine göre yorumlaması, tartışma sayfalarında karşı taraftaki yorumları açıkça sansürlemesi ve bunlara VP:İÜYYKÜD gerekçe göstermesi, birçok kullanıcı ile çatışma yaşaması, ve "TBA"'yı bircok yerde ihlal etmesi nedeniyle, Sabri76 bir güven oylamasını elzem görüyorum. Bunun gerçekleşmemesi ve bunun mazur görülmesini ise ileride burada ciddi bir güven bunalımına, politika ihlallerine emsal gösterilme durumlarına ve protesto olarak ayrılışlara sebebiyet verebileceğini düşünüyorum. Maurice Flesier msj 20:24, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • @Sabri76 Şöyle bir soru soralım, örneğin hizmetli adaylık sayfasında aday kullanıcıya hizmetli seçilirken bir çok soru soruluyor. Diyelim ki bir hizmetliyi seçerken; "hizmetli yetkilerinizi almış olduğunuz engelleme cezasını kaldırmak için kullanır mıydınız" sorusu sorsak ve bu aday bize "haklı olduğumu düşündüğüm durumlarda kullanırdım" cevabı verse bu adayı hizmetli seçer miydin? Her iki tecrübeli hizmetli de bu olayı yaptı. Benim ikisiyle de sorunum, tartışmam yok ancak yapılanları çok yanlış buluyorum. Kesinlikle tarafsız biri olarak bende güven kaybı oluştu.Sait71 20:26, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Meta'ya yazdığım aynısını buraya da kopyalıyorum; Eğer bir hizmetli iseniz, aynı zamanda iyi bir kullanıcı olmanız gerekir. Herkesle tartışabilirsiniz ama hiç kimseye haksızlık yapamazsınız. Bu mesele için çok basit bir çözüm var, hizmetlilik haklarının geri alınması. İşte bu gerçekten politikaların daha sıkı bir şekilde uygulanmasıdır. Belki belli bir süre için. Öğretici ve caydırıcı hareket etmeliyiz...Vikiçizer (mesaj) 20:37, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Hizmetlilik başvurularında "bilmemnerde altı kalın çizili yeri ince çizili yaptı!" diye negatif oy kullanıyoruz. İşler bu noktaya gelip hizmetliler birbirine trol dediğinde ise bir şey yapamıyoruz. Tuhaf.--Alperen (mesaj) 20:57, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Policies should also reflect the understanding that an Wikipedia arts program is not one instructional resource, but many; not one selection objective, but several. Therefore, Wikipedia policies should seek to build a collection of instructional materials that as a whole create balance and emphasis in the curriculum. Clearly, no admin or Wikipedia Policies will not meet the superior vision of presenting various points of view, situations, and styles; addressing diverse ability levels; and representing the contributions of people of diverse religions, ages, races, ethnicity, abilities, and cultures. Nonetheless, the collection of materials in the Wikipedia Policies as a whole should address all of these concerns and should emphasize those which admins, as informed professionals working within the equitable framework, find particularly important. Jumpeax (mesaj) 22:17, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Ozankra, Kullanıcı:Maurice Flesier, Kullanıcı:Teacher0691, Meta'daki sayfada görüş bildirebilir misiniz acaba?--RapsarEfendim? 18:13, 14 Ocak 2016 (UTC)
  • Buralar hiç değişmemiş swh. --bermanya 22:00, 14 Ocak 2016 (UTC)

Portal sorumlusu

  • Adaylık teklifini sunduk yalnız ortada başvuruları değerlendirecek sorumlumuz yok. Sorumlu olmak isteyen arkadaşlar varsa bi oturup konuşalım, ne dersiniz? Bdscvr (mesaj) 19:03, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • Vikipedi:Portal adayları sayfasındaki adaylıkları sonlandıracak bir sorumlu olmadığı doğru. Sorumlu kişi 2 yıl önce süresiz engellenmişti. O günden beri portal seçemiyoruz. Sorumlu olmak isteyen çıkarsa lütfen belirtsin.--B.S.R.F. 💬 11:36, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • Vikipedi'yi gelişmekten alıkoyan kuralların yoksayılması bağlamında, adaylık eğer yeterince destek görüyorsa, bir sorumlu olmadan da topluluk inisiyatifiyle kararın netleştirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Dr. Coalmesaj 14:01, 12 Ocak 2016 (UTC)
  • Portal açmak için adaylık süreci olması gerekiyor mu? Amacı nedir? McAang 15:56, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Süreç @Bdscvr tarafından adaylık sayfasında başlatılmış zaten @McAang... Dr. Coalmesaj 16:33, 13 Ocak 2016 (UTC)
    • @McAang, ben "gerekmiyor mu?" diye sorduğunuzu sanmıştım, dolayısıyla verdiğim cevap da saçma olmuş. :) Dr. Coalmesaj 20:15, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • Ben sorumlu olabilirim, eğer siz de istiyorsanız. Portal sorumlusu, sadece adaylığı sonuçlandırmaktan ve arşivlemeden sorumlu diye biliyorum. --Ozankra (mesaj) 18:52, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • Geçmiş uygulamalara göre, Ozankra'nın da burada beyanı üzerine kendisini aday göstermiş bulunuyorum. Vikipedi tartışma:Portal adayları sayfasında görüşlerinizi belirtmenizi rica ediyorum...Vikiçizer (mesaj) 20:48, 13 Ocak 2016 (UTC)
  • @Bdscvr, @B.S.R.F., @Dr. Coal, @Ozankra, @Vikiçizer: Portal sorumlusunun yaptığı iş adaylıkları sonuçlandırıp, arşivlemek. Tamam da böyle bir şeye ne gerek var? :) Niye birisi portal açmak için adaylık sürecine başvuruyor? Aşırı bürokratik geldi bana. McAang 18:50, 15 Ocak 2016 (UTC)
Doğru diyorsunuz. Madde, şablon, kategori vs. oluştururken kimsenin onayına gerek duyulmazken portallerin topluluk onayından geçmesi özgür ansiklopedinin ruhuna ters düşüyor.--B.S.R.F. 💬 20:06, 15 Ocak 2016 (UTC)
Valla ben, "sorumlu yok" diye sorumluluğu üstlendim. Yıllardır Portal adayları, kullanıcıların oylamalarıyla açılıyor. Benim hatırladığım; Futbol portalı, adaylık sonuçlandırılmadan direkt olarak açıldı. Onun dışında böyle açılan portalleri hiç hatırlamıyorum. Onaya gerek var mı? Bana kalsa, gerek yok. --Ozankra (mesaj) 20:09, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • Portal oluşturmak için neden böyle bir sürece ihtiyaç duyuyoruz ben de çok anlamış değilim. Bana göre kayda değer ve yeterli konu üzerine her türlü portal açılabilir. Bence bu konuyu da netleştirmek lazım.Sait71 20:13, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • Bu sürecin amacı çok basit; diğer kullanıcılara konu hakkında söz hakkı tanımak. Portal onayında da ana amaç bu, portal sorumlusu seçiminde de...Aday değil aslında gönüllü olan sorumlu hakkında kabaca bir fikir birliğine varmak. Geçmişte yapılmış olduğu için seçim yapıldı. Tabi topluluk derse ki portalleri herkes istediği gibi açabilir, kontrole gerek yoktur; o zaman bir sorumluya da gerek olmaz. Ama portal tartışma/oylama ile seçilirken, portal sorumlusunun da tartışma/oylama sonucu seçilmesi normaldir. Portal oylaması kalkarsa portal sorumlusu otomatikman kalkar. Vikiçizer (mesaj) 20:47, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • Sayfadaki adaylığı inceledim. Pek de konuyla ilgili fikirler yok. Portala bir şeyler eklemek, fikir belirtmek isteyen açılmış olan portal sayfasının üzerinde çok rahat bir şekilde değişiklik yapabilir. McAang 21:30, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • O adaylıkta öyle olabilir ama her zaman öyle olacağı anlamına gelmez. İsterseniz "portal oylamaları kalksın" şeklinde ayrı bir tartışma başlatın. Burada pek fazla dikkat çektiğini sanmıyorum. İlgi görürde kaldırılmasına karar verilirse, herkes istediği portali açabilir. Beş temel taşa uyduğu müddetçe sorun olmaz, onaysız isteyen istediğini açar. Tabi, terör örgütüne, evdeki kedisine, sokaktaki arabasına portalini açmak isteyen de olacaktır. Bunlarla da resen ya da şikayet üzerine hizmetliler ilgilenir. Seçkin portal elbette seçilir, portal sorumlusu da sadece seçkin portal oylamalarını değerlendirir...Bu arada bu portal adayları sayfasını 2008'de Pinar açmış, kendisi sanıyorum aktif, niye/neden açmış kendisine sorulabilir. Vikiçizer (mesaj) 22:19, 15 Ocak 2016 (UTC)
  • Aslında adaylık sayfasını ben açmamıştım. 2007'den beri bir oylama süreci vardı. Arşivleme yaptıktan sonra oylama kriterlerini ekleyerek sayfayı düzenlemiştim. Geçmişte açılan portallar ilgisizi kaldığı için oylama yapma gereği duyulmuştu diye hatırlıyorum. Gerçi oylama ile açılanların bir çoğu da süre içinde unutuluyor... — Pınar (mesaj) 05:11, 19 Ocak 2016 (UTC)

Seçkin içerik adaylığı

Selamlar, hepinize kolay gelsin. Biraz önce; seçkin içerik sorumluluğu için adaylığımı koydum. Oylarınızı, görüşlerinizi bekliyorum. Hepinize iyi çalışmalar. --Ozankra (mesaj) 18:49, 14 Ocak 2016 (UTC)

2015 Şırnak Ayaklanması maddesi hakkında

İlgili öneriler ile birlikte konuyu buraya taşıma gereği duydum;

2015 Şırnak Ayaklanması maddesi hakkında devamlı olarak değişiklik savaşlarının bir önceki aşaması yaşanmakta, kişisel art niyet arama çabalarıyla karşılaşılmakta, hiçbir iletişime geçmeden veya görüş almayı denemeden değişiklikler yapmak suretiyle silme işlemleri gerçekletirilmekte ve "aslında ben haklıyım" önermesiyle hareket edilerek tartışma kültürüne gerek duyulmamaktadır. Hatta silme işlemlerinin nedenine sorular yazılarak yapıldığı bir devreye ulaşılmış bulunuyor. Konu hakkında üçüncü kişilerin yorumlarına ihtiyaç bulunmaktadır, topluluk, fikirlerini belirtirse önemli katkılarda bulunacağını düşünmekteyim.

Daha genişçe açıklamam gerekirse;

Maddede bilimsel sınanabilirliği olan öğeler ekleme gayreti içerisindeyken devamlı olarak "küçük vandalizm" denilebilecek "o aslında öyle değil, yanlış biliyorsun" şeklinde özetlenebilecek yaklaşımlarla birçok kere karşılaşmıştım. Buna dair son örnek sınanabilir ilişki öğeleri üzerine olmuştur. Bir kullanıcı tarafından sayfada yer alan "Ayrıca bakınız" sekmesine dahil maddelerin neye göre konuyla ilgili olduğu sorusu "maddede değişiklik yapmak suretiyle" sorulmuş ve söz konusu maddelerin ilişkilendirilme sebebi öğrenilmek istenmiştir. Ben de konuyu maddede yer alan anlatımlarla özet şeklinde açıklamıştım. Fakat söz konusu kullanıcı tartışma sayfasının üzerinde de açıkça görüldüğü üzere link fırlatma yöntemiyle yanıt vermiş ve olgulara dair yanıtları hep bu çerçevede kalarak kısır bir tartışma zemini oluşturulmuştur.

Benzer tartışma daha önce "Etkisiz hale getirmek" tabiri altbaşlığı halinde gerçekleşmiş, "etkisiz hale getirmek" tabirinin yalnızca ölü sıfatında olan kişileri kapsadığını ve buna itiraz ettiğimde kişisel yorum yapmak Viki'ye aykırı şekliyle yanıtlamıştı. Bazı kullanıcılar da buna benzer iddialarda bulunmuştu. Fakat sonuçta bu konu çözülmüş ve yaralı ve rehin kişilerin de "etkisiz hale getirmek" sıfatıyla birlikte kullanıldığı kesinleşmişti. Bu tür link fırlatma yanıtlarının bu tür konuların çözümüyle ilgili olmayacağına dair güzel bir örnek teşkil etmekte.

Benzer bir tartışma, olaylara Sivil katılım konusundaki alt başlıkta yaşanmakta. Söz konusu kullanıcı ilgili kaynakları daima taraf olarak nitelendirip silme gayreti içerisindeyken maddede taraf olarak açıkça ilan edilmiş kurum ve kuruluşların kaynaklarının kalması yönünde hareket etmektedir. Gene link fırlatma yöntemiyle bu maddelerin güya VP:GÜVEN politikasına uygun olmadığını beyan etmekte. Söz konusu tartışma "sözde" hala devam etmekte, fakat ilgili kullanıcının değişikliğini bu savaşa girmek istemediğim ve konuyu iletişim aracılığıyla çözmek istediğim için geri almamam sebebiyle yanıtsız bırakmakta. Geri aldığım anda anında yanıt vereceği viki tecrübelerim ile sabit. Bu politika hiç şık bir davranış değildir. Çünkü konuya dair iddialar daima basının dilinde olmuştur. Karşılıklı iddiaları bir arada koymak en doğrusu. Tartışmada da söylediğim gibi: Sivil katılımı iddia şeklinde, olmadığına dair karşıt iddialar ile maddeye eklemeliyiz, sosyolojik bir bakış açısı bunu gerektirir.

Benzer bir olay da, özellikle "şablon" tartışmalarında ilgili kullanıcının tartışmaya yanıt vermeyerek şablonun kalmasına dair politikasıdır. Taraflı anlatım ve Başlık alt başlığında, buna dair örnekler görülebilir. Yanıtsızlığın bir politika olarak yapıldığı sezilmekte.

Gene örnek olarak şu kategoriler iletişime geçmeden ve neden olduğu sorulmadan (gerekirse karşıdakine öğretmeden) çıkarılmakta. "Devlet güçleri" ifadesini bilerek (Türk güvenlik güçleri" ile değiştirmek artık bilindik bir yöntem olduğu için bu konuyu artık çok uzatmaya bile gerek yoktur sanırım.

Maddenin tamamı hakkında genel görüşlerinizi ve tartışma odaklı maddelere fikirlerinizi beklemekteyim. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:10, 15 Ocak 2016 (UTC)

Ayaklanma tabirini son derece hatalı ve taraflı buluyorum. Halkın bir bütün halinde devlete karşı ayaklandığını ima eden bu ifade "Şırnak olayları" olarak düzeltilmelidir.--Alperen (mesaj) 16:56, 18 Ocak 2016 (UTC)
Tam da düzgün ve ansiklopedik bir maddenin oluşacağına umutla hareket ederken, maddeyi sadece kriminalize ederek ve salt çatışma haline indirgeyerek incelenmesi son derece manidardır. Konu bir tarih ve sosyoloji konusudur, bir çok maddede olduğu gibi operasyonel incelenmesi son derece hatalıdır. Şurada görünen kategori değişiklikleri buna son derece güncel bir örnek teşkil etmekte.
Üstelik daha fikir birliği sağlanmamışken ve konunun tartışma sayfasında açıkça tartışma devam etmekte iken maddenin ismini alelacele değiştirmek ve fikir birliğine varılmayan bir isime yönlendirmek ("olayları" ifadesi fikir birliği idi) son derece hatalı bir tutumdur. O kadar ki, maddenin ismi taşınmasından hemen sonra Türkiye'de ölüm kategorisi bile hemen çıkarılmış, sanki var olan olaylarda hiçbir ölüm olmamış gibi. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:05, 20 Ocak 2016 (UTC)

Değişiklik özetine yazılanlar ve vandalizm

  • Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ancak değişiklik özetine "bağlantı eklendi, yazım hatası giderildi" gibi özetler girilmekte, değişikliklerin içeriği vandalizm olmakta. Sadece özetlere bakarak kimse revizyon kontrolü yapmıyordur; fakat ben belirteyim. McAang 14:33, 17 Ocak 2016 (UTC)
Sinsi vandallara dikkat etmek lazım (: 4 değişiklik yazan kısma tıklayarak sürüm kontrolü yaparsanız, direkt değişiklikleri ve özeti görebiliyorsunuz. Sürüm kontrolü, vandalizmi engellemeyi garanti etmez. Alexandre M. 16:55, 17 Ocak 2016 (UTC)

2016 WMF Strategy consultation

Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (mesaj) 19:06, 18 Ocak 2016 (UTC)

Çeviri: 2016 WMF Strateji İstişaresi

Herkese Merhaba.

Wikimedia Vakfı (WMF) stratejisini oluşturma ve önceliklendirmeye yardım için Temmuz 2016’dan itibaren 12-24 ay sürecek bir istişare başlattı. Bu istişare Meta’da 18 Ocak - 26 Şubat arasında açık olacak ve ardından Vakıf da bu fikirleri kendi Yıllık Planı’nda değerlendirecek (Zaman çizelgemiz hakkında daha fazlası Meta sayfasında mevcut)

2016 Stratejisi/Topluluğa danışma çalışması Meta tartışmasında katkınıza açığız (ve büyük istekle beklemekteyiz).

İngilizce olmayan bir projede İngilizce yazı eklendiği için özür dileriz. İstişarenin mümkün olduğunca çok çevirilmesinin daha önemli olduğunu düşündük ve bazı dillerde oldukça yol alındı. Yine de halen yapacak çok iş var! Çeviri ihtiyaçlarını ve gerçekleşen ilerlemeyi koordine etmek için m:2016 Strategy/Translations sayfasını oluşturduk. :)

Sorularınız varsa lütfen tartışma sayfam veya strateji istişare’nin tartışma sayfası veya mdennis@wikimedia.org adresine email yoluyla bana ulaşın. (Mdennis).

Çeviren: --Başak (mesaj) 09:24, 19 Ocak 2016 (UTC)

Quarter adlandırma

Merhabalar. Armenian Quarter, Muslim Quarter gibi terimleri çevirirken ne olarak çevirmek doğru olur sizce? Gördüğüm kaynaklarda genelde mahalle ya da bölge tercih edilmiş ama ikisi de istenen anlamı tam vermiyor. Aklınıza gelen daha uygun bir çevirisi var mı yoksa da bu ikisi arasından hangisini tercih etmek doğru olur? --Kudyaz 20:51, 19 Ocak 2016 (UTC)

Zargana göre semt, mahalle, havali, bölge, civar, taraf anlamlarına gelmekte. Semt daha uygun sankim. Bdscvr (mesaj) 21:22, 19 Ocak 2016 (UTC)
Quater (çeyreklik) 4 bölgeden biri. Mahalle uygun olmayabilir. Bölge demek anlaşılır kılacaktır. Alexandre M. 21:26, 19 Ocak 2016 (UTC)
Bağlantısı verilen maddenin üst kısmında yer alan " List of Armenian ethnic enclaves " ifadesinden de anlaşılacağı üzere: "enclave" kelimesinin anlamı: "azınlık mahallesi/sitesi: bir şehirde/ülkede yabancı ırka mensup kimselerin yerleşme bölgesi" dir. O zaman anlamlandırmayı bu doğrultuda yaptığımızda "Ermeni bölgesi", " Müslüman bölgesi" dememiz gerekir, diye düşünüyorum. Hatta maddenin adlandırılmasının da "Kudüs'teki Ermeni bölgesi", "Kudüs'teki Müslüman bölgesi" olması gerekir bu durumda.. :)..--Eğitmenmsj 21:42, 19 Ocak 2016 (UTC)
Açıkçası mahalle tanımlaması bence uygun.[[1]] mesela burada İzmir' in bölümlere ayrılması örnek gösterilmiş. Burada mahalle olarak kastediyorlardır diye düşünüyorum. Ayrıca google'a "Kudüs' ün Ermeni Mahallesi" yazarsak çok sayıda konu bulabiliyoruz. Mahalle tanımına da bakarsak "....ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idarî birim" ifadesi bize Kudüsteki durumu da gözönünde tuttuğumuzda oldukça açıklayıcı oluyor.--Muratero 21:38, 19 Ocak 2016 (UTC)
Kudüs'ü bir şehir olarak değerlendirirseniz,"Mahalle"; bir şehirden daha öteye düşündüğünüzde ise, "Bölge" ifadesi yerinde olacaktır..--Eğitmenmsj 21:49, 19 Ocak 2016 (UTC)
Kudüs metropol şehri olarak değil, Eski Şehir (Kudüs) olarak da değerlendirmek gerekiyor.--Muratero 21:56, 19 Ocak 2016 (UTC)
Quarter tanımlamasının azınlıklarla ilgili bir sözcük olduğunu düşünmüyorum bu arada. Misal Lefkoşa'nın kuzeyi ve güneyi Greek Quarter-Turkish Quarter olarak da niteleniyor. İngilizce Vikipedi'de Lefkoşa'nın Osmanlı idaresi altındaki 12 mahallesi quarter olarak adlandırılmış. --Kudyaz 21:57, 19 Ocak 2016 (UTC)
Lefkoşa'nın Yunan kesimi - Lefkoşa'nın Türk kesimi demek, etnik bir tanımlama değil midir? "kesim" ifadesi "bölge" ifadesi ile benzer anlamdadır..--Eğitmenmsj 22:09, 19 Ocak 2016 (UTC)
Kesim fena bir fikir değil sanırım. --Kudyaz 22:10, 19 Ocak 2016 (UTC)
Arkadaşlar bence fazla irdelemeyin ve zorlamayın. "Kesim" ifadesi burası için bence güzel olmuyor. Cümlenin içinde Ermeni kesimi demek belki kötü görünmez ama madde başlığı olarak kötü duruyor. Ufak yerlerden bahsediyoruz, Kudüs şehrinden değil Eski Kudüs şehrindeki küçük yerlerden bahsediyoruz. Ermeni Mahallesi (Kudüs) olabilir, Ermeni Bölgesi (Kudüs) şeklinde olabilir. Mahalle, Semt, Bölge tanımlarına bakarak karar vermekte fayda var. Ama Google yazınca en fazla Ermeni Mahallesi ve sonrasında Ermeni Bölgesi çıkmakta. Ermeni semti ve Ermeni kesimi ifadeleri daha az geçmekte. Olmazsa madde yazılsın sonradan başlığı değiştirebiliyoruz nasıl olsa, maddeyi yazmak isteyen arkadaşımız emek harcayacak başlığı da bunlara göre seçsin.--Muratero 07:59, 20 Ocak 2016 (UTC)
  •  Çin mahallesi kullanımından yola çıkılarak mahalle denebilir buna da.--B.S.R.F. 💬 08:11, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Bölge ya da mahalle tanımlaması bence uygun. --KediÇobanı🐈 09:11, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Quarter sözcüğünün anlamını karşılayan en yakın sözcük bölge bence. Semt sözcüğünde kenar mahalle anlamı var, bu kullanıma uymuyor. Oxford Dictionaries' e göre sözcüğün anlamı; a part of a town or city having a particular character or use yani şehrin özel karakterli bir bölgesi. Bu tanıma en yakın Türkçe sözcük bölge. --Pinkmlover - mesaj 09:28, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • İdari bölümlerde birebir çeviri yapılmaz her zaman. Öyle "şu sözlük bunu diyor" gibi yorumlarla hareket edilemez. İngilizcedeki quarter, neighborhood, county veya borough gibi kavramların hepsine standart olarak "karşılığı şudur" diyemeyiz, önce bunu bir belirteyim. Türkçede semt dediğimiz kavram, "idari bir bölüm olmayan", belli bir topluluğun yaşadığı veya belli bir kültürün hakim olduğu alanlar için kullanılır, idari bir birim olmadığından sınırları da kesin değildir. Yaşadığım yer olan Şişli'den örnek verirsem, daha önceleri Hıristiyanların yoğun olarak yaşadığı Pangaltı semti vardır, bazı yapılar ve caddeler bu semte dahil edilir, idari sınırları olmadığından kesin olarak da sınırları çizilemez. Türkçedeki mahalle kavramı ise idari bir birimi ele alır, sınırları bellidir. Konumuza dönersek, Kudüs'teki bir idari birimin veya yerleşim bölgesinin tabiri için İngilizceye sadık kalmak mantıklı değildir. İngilizce Vikipedi de diğer Vikipediler gibi kusurludur zaten. Bu konu özelinden gidersek, şehir dört "idari" bölüme ayrılmış, sınırları belli, dolayısıyla buna Türkçede "semt" denemez. Mahalle olur mu? Evet, olur, Türkçedeki anlamı bunu veriyor. Bölge de olur mu? Evet, olur. Bölgenin anlamı daha geniş, hem idari hem idari olmayan alanlar için kullanılabilen bir kavram. Burada da yaygın kullanıma bakmak gerekiyor.--RapsarEfendim? 11:09, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Mahalle yada türevleri ifadeler daha çok resmi metinlerde geçen, belli bir şehre bağlı bir otonomiyi tanımlayan sözcükler. Çin mahallesi gibi örnekler de bana kalırsa istisna kalıyor, çünkü bu durum Çin'in kapitalist dünyaya açılma politikasıyla ilgili olarak üretilen bir kavram. Fakat "bölge" terimi bu tanımdan daha büyük ifadeleri de kapsamakta. Bence bölge daha uygun. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:26, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Arapça kullanımı حارة, mahalle, semt anlamına geliyor. McAang 15:24, 20 Ocak 2016 (UTC)

Milli sporcular ve kayda değerlik - M6 inisiyatifi

Faik Yüksel, Barış Demirci, Samet Karta gibi Türkiye'de az gelişmiş bir sporun ender temsilcilerinin maddeleri hangi gerekçeyle hızlı silinmiş? Bu madddelerin en azından M6 kriterinde belirtildiği gibi kayda değerlik tartışmasına götürülmesi gerekmez miydi? Bu sporcular belli bir spor dalında Türkiye'nin ilk temsilcileri, bu nedenle ansiklopedide yer almaları gerekiyor. M6 vikipedinin işleyişinde çoğunlukla kolaylık getiriyor olabilir ama böyle de bir yanı var. Hizmetliye gereğinden fazla inisiyatif tanıyor. Hizmetlinin vazifesi daha çok işletmenlik, yönlendiricilik olmalı; ansiklopedi içeriğiyle ilgili karar vermek gerekiyorsa da topluluk kararına sunulmalı. Ya da bu inisiyatiften vazgeçmek istenmiyorsa en azından M6 gerekçesiyle silme işlemi uygulayan hizmetli, kayda değerlik kıstasları ile uyumsuzluğun bariz olmadığı durumlarda tartışma sayfasına ayrıntılı bir gerekçe yazmalı. Ki genellikle maddeyi silen hizmetli verdiği karardan fazlasıyla emin olduğundan bu da işi çıkmaza götürecek, çözüm olmayacak. Varsa bir alternatifiniz, buradan belirtmenizi rica ederim. --85.108.1.241 02:05, 21 Ocak 2016 (UTC)

Daha önce bir hizmetliye şu mesajı yazmıştım: "Bir içeriğin silinmesi için en az iki kişinin onayı olması gerektiğini düşünüyorum. Devriye işaretlesin, hizmetli silsin. Hizmetli sayfayı silmek istediğinde, eğer sayfa silinmesi için işaretlenmemişse kendi işaretlesin. Silme işlemini başka bir hizmetli yapsın."
Kayda değerlik çok tartışmalı bir konu. Silinmeye aday sayfalarda farklı görüşlerin yer aldığını görüyoruz hep. En azından M6 kriteri için uygulanabilir bu bence. --Diyapazon (mesaj) 11:06, 21 Ocak 2016 (UTC)
Yalnız burada hizmetli kesin olarak silinmesi gerektiğini düşünüyor olmalı. Tartışmalı ise konu SAS'a götürülmeli. --Diyapazon (mesaj) 11:17, 21 Ocak 2016 (UTC)