Ortakaraören: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k köy->mahalle AWB ile
Değişiklik özeti yok
124. satır: 124. satır:
=== Siyaset ===
=== Siyaset ===


- '''Mehmet Oğuz ATALAY''' : 1922 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu. 1973-1980 yılları arasında iki dönem Konya Milletvekili olarak parlementoda hizmet verdi. (8 Mart 1986 yılında Ankara'da vefat etti)
'''[[Mehmet Oğuz Atalay]]''' : 1922 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu. 1973-1980 yılları arasında iki dönem Konya Milletvekili olarak parlementoda hizmet verdi. (8 Mart 1986 yılında Ankara'da vefat etti)




-'''Mehmet Necati KALAYCIOĞLU''' : 1929 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu. 1969-1973-1977 Milletvekili seçimlerinde Konya Milletvekili seçilerek 16 yıla yakın bir süre TBMM'de Konya'yı temsil etti. Evli ve iki çocuk babasıdır. (4 Kasım 2010 yılında Ankara'da vefat etti)
'''[[Mehmet Necati Kalaycıoğlu]]''' 1929 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu. 1969-1973-1977 Milletvekili seçimlerinde Konya Milletvekili seçilerek 16 yıla yakın bir süre TBMM'de Konya'yı temsil etti. Evli ve iki çocuk babasıdır. (4 Kasım 2010 yılında Ankara'da vefat etti)




-'''Mustafa ÜSTÜNDAĞ''' : 1933 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu.1969 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Konya Milletvekili seçildi.Milli Eğitim Bakanlığı ve CHP genel sekreterliği görevlerini başarıyla yürüttü.1980 yılına kadar parlamento da kaldı.Evli ve üç çocuk babasıdır. (Trafik kazası sonucunda 30 Haziran 1983 tarihinde vefat etti)
'''[[Mustafa Üstündağ (Siyasetçi)|Mustafa Üstündağ]]''' : 1933 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu.1969 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Konya Milletvekili seçildi.Milli Eğitim Bakanlığı ve CHP genel sekreterliği görevlerini başarıyla yürüttü.1980 yılına kadar parlamento da kaldı.Evli ve üç çocuk babasıdır. (Trafik kazası sonucunda 30 Haziran 1983 tarihinde vefat etti)


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 16.35, 16 Ocak 2016 tarihindeki hâli

Ortakaraören
Harita
Konya, Ortakaraören
Konya, Ortakaraören
Ülke Türkiye
İlKonya
İlçeSeydişehir
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Rakım1100 m
Nüfus
 (2012)
 • Toplam3.002
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0332
İl plaka kodu42
Posta kodu42360

Şuan da tek websitesi www.birsevdadirkaraviran.com

Ortakaraören, Konya ilinin Seydişehir ilçesine bağlı bir mahalle'dir 1955 yılında kurulmuştur.

Ortakaraören'in Tarihçesi

Tarihinin en erken dönemlerinden itibaren akarsu ve göl kenarları insanlar tarafından iklim, bitki örtüsü ve sulama imkanları yönünden elverişli olması nedeniyle yoğun olarak yerleşime tabi tutulmuştur. Ortakaraören Kasabası da uygun coğrafi konumu nedeniyle erken dönemlerden itibaren yerleşmenin görüldüğü yerlerdendir. Suğla Gölü havzası gerek yaşam koşulları açısından taşıdığı elverişli şartlar nedeniyle gerekse ulaşım imkanlarının elverişli olması nedeni ile tercih edilen yerler arasında olmuştur. Suğla Gölü kenarında Neolitik taş devrine ( yeni taş ) ait olan ve bu bölgenin ilk tarımsal faaliyetlerin görüldüğü yer olarak ta kabul edilen “Suberde Höyüğü”, “Küçük Höyük” ve “Büyük Höyük” bölgede tarımsal faaliyetlerin önemli olduğunun önemli bir örneğini teşkil eder.

Roma İmparatoru Augustus zamanında Anadolu da gerçekleştirilen kolonileştirme hareketleri esnasında oluşturulan yol şebekesinin bir kolunun Suğla Gölü civarından geçmesi bölgenin ulaşım açısından taşıdığı önemi ortaya koymaktadır. Suğla Gölü Roma kaynaklarında Trogitis olarak geçmektedir. Roma lejyon ordusunun asker kayıtlarında bu bölgeden gelen askerlerin varlığına rastlanmaktadır. Bölgede Augustus dönemine ait eserlere rastlamakta mümkündür.

Kasabamızın kurulu olduğu bölge Anadolu’ya ilk Türk yerleşmelerinin görüldüğü Büyük Selçuklu devleti zamanından itibaren siyasal hakimiyet altına alınmaya başlanarak Türkleşmeye başlamıştır. Bu bölge Büyük Selçuklu devletinden sonra Anadolu Selçuklu Devleti daha sonra ise Karamanoğullarının hakimiyeti altında bulunmuştur.

Ortakaraören, Osmanlı Devleti zamanında İdari teşkilat da Karaman Vilayetine bağlı olan Seydişehir Sancağı sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bölge Osmanlı Devleti ile Karamanoğulları arasındaki mücadelede sık sık el değiştirmiştir. Bu bölgenin tam olarak Osmanlı Devletinin hakimiyeti altına alınıp, tımar sisteminin uygulanarak Karaman Vilayetinin kurulması Yavuz Sultan Selim dönemine kadar uzamaktadır.

Osmanlı Devletine ait toprak kayıtlarıyla ilgili olan mufassal tahrir defterlerinde Ortakaraviran mahallesi 200 neferden (aile reisi olan erkek) fazla; bölgenin büyük köyleri arasında gösterilmektedir. Beyşehir Sancağı içerisinde bulunan bu bölgede nüfus dönemsel olarak düzenli bir şekilde artmıştır. Köy nüfusunun artmasının en belirgin kanıtlarından birisi de on altıncı yüzyıl sonlarına doğru mahallede yeni mahallelerin oluşmasıdır. 1584 yılında Ortakaraviran mahallesinde “Cami, Yenice, İğdiş, Yaka, Ömer olmak üzere beş yeni mahalle kurulmuştur. Ve bu tarihte Ortakaraviran’ın nüfusu 172 hanede 265 nefer olarak gözükmektedir. Bu nüfus artışında Osmanlı Devletinin devlet politikası olarak uyguladığı Konar-Göçer Türkmenlerin ( Yörüklerin ) yerleşik hayata geçirmeye çalışılması etkili olmuştur.

Ortakaraören Kasabasının bulunmuş olduğu bölgeye bu dönemde Gündoğmuş ve AVŞAR bölgesi Yörüklerinden yerleşenler olmuştur.


Kasabamızın nüfusu düzenli bir şekilde artmasına karşın Suğla gölü havzasında meydana gelen su taşkınları ve oluşan bataklıklar nedeniyle meydana gelen sıtma hastalığı bazı köylerin nüfusunun azalmasına ya da tamamen boşalmasına da neden olmuştur. Bu nedenle kasabamız göl taşkınlarından etkilenmeyecek şekilde göl çanağının üst kısımlarında Erenler dağının eteklerinde düz bir alanda kuruludur. Osmanlı Devletinin yeni fethettiği yerlere Türkleri iskan ( yerleştirme ) politikası nedeniyle bölgeden sürgün yoluyla aldığı nüfusta nüfusun azalma nedenlerindendir. 1571 yılında II. Selim zamanında Kıbrıs adasının fethinden sonra bölgenin Türkleştirilmesi için Seydişehir’de her mahalleden on haneden bir hane olmak üzere 461 ailenin Kıbrıs’a yerleştirilmesinin kararlaştırıldığı Osmanlı tarihi kayıtlarında geçmektedir.

Ortakaraviran, Osmanlı Devleti zamanında önce askeri bir unsur olan Müsellemlere gelir getirmesi için dirlik olarak verilmiştir. Yalnız zamanla müsellemlerin askeri vasıflarının önemi kalmamış ve bunlar devlete öşür, ganem, bennak gibi vergilerini ödeyen sade vatandaş haline ( reaya ) gelmişlerdir. Kayıtlarda Ortakaraviran da ki müsellem çiftlik isimleri olarak şu isimler geçer “İlyas b. Mustafa, Hoca, Ahmed, Yeni Bey, Müderris, Yusuf, Muarrif” vb. Eğer müsellem Ortakaraviran mahallesindeki arazisinde Suğla gölünün suyunun çekilmesi ile münbit – verimli - araziler ortaya çıkarsa devlet ayrıca “Suğla vergisi” talep etmektedir.

Bölgede II. Bayezıd’ın saltanatı zamanında Hacı Fakih Oğullarının Ortakaraviran Ömer mahallesinde yapmış oldukları kervansaraydan bahsedilir. Kervansarayın giderleri bu sülalenin tasarrufunda olan topraklarının geliriyle oluşturulan bir vakıf aracılığıyla görülmektedir. Tarih boyunca taşıdığı olumlu özellikleri bugünde bünyesinde barındıran Ortakaraören 1900 yılında 200 hane, 1955 yılında 500 hane ve 2100 nüfusa ulaşınca Ortakaraören mahallesi belediyelik olmuştur. Bugün 1350 hane ve 4000 nüfusa sahip olan kasabamız tarih boyunca taşımış olduğu önemi bugünde muhafaza ederek gelişmiş belediyecilik ve şehirleşme anlayışı içerisinde modern bir kırsal MAHALLEDİR.


Kültür

YÖRÜK OĞUZ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.


Coğrafya

Coğrafi Konumu

Ortakaraören MAHALLESİ, Akdeniz bölgesinin Antalya bölümü içerisinde Konya ili Seydişehir ilçesi sınırları içerisinde bulunan 4.000 nüfuslu bir mahalledir. Beldemizde 5 mahallede 1.350 hane bulunmaktadır. Deniz seviyesinde ortalama yüksekliği 1.100 metredir.

Beldemiz Konya - Antalya karayoluna yakın bir konum üzerinde Seydişehir - Bozkır ilçelerini birbirine bağlayan yol üzerinde olup Seydişehir'e uzaklığı 20 km. Konya il merkezine uzaklığı ise 110 kilometredir. İlçemizin batısında Seydişehir, güneyinde Yalıhüyük, güneydoğusunda Akkise beldesi vardır Beldemiz kuzey ve doğu yönlerinden çevrili olduğu Sultan dağları etekleri bitimi itibariyle düz bir alan üzerinde yerleşim halindedir. Beldenin güney ve batı yönlerinde Toros Dağları eteğinde Göller yöresi içerisinde olan Suğla gölü havzası bulunmaktadır.

İklimi

Ortakaraören MAHALLSESİNDE Akdeniz ikliminden Karasal iklime geçiş tipi özellikleri göstermektedir. Bölge deniz etkisinden uzak yüksek iç kesimlerde yer alması nedeniyle karasallık etkisi artırmaktadır. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. İklimin sertleşmesine nem azlığına bağlı olarak genelde dağlarda ormanlık alanlara rastlanırken ovalarda ise bozkırlara rastlanır.

Yörede yıllık ısı ortalaması 11-12 derecedir. En düşük ısı Aralık ayında -18,4 derecedir. En yüksek ısı Ağustos'ta 36,5 derecedir. Ortalama nem % 61'dir. Yağışlar Ekim ayından itibaren seyrek olarak başlayan yağışlar artarak Aralık veya Ocak ayında maksimum seviyeye çıkar. Haziran ayından sonra belirgin bir azalma görülür. En kurak aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır.

Eğitim

MAHALLEMİZDE okuma-yazma oranı %99 dur. 2 adet İlköğretim Okulu 1 adet Lise mevcuttur.

Spor

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
Yıl Nüfus
1960 3248
1970 3765
1980 3932
1990 5892
2000 6218
2010 3411
2015 3002

Kültür

Oğuz Türkmenleri gelenek ve görenekleri yaşatılmaktadır.

Yemek Kültürü

MAHALLEMİZDE kış aylarının vazgeçilmezi arabaşıdır. Ayrıca su böreği, kömbe, akıtma, hamurlu ekmek gibi hamur işleri de meşhurdur. Genel anlamda kasabamızda etli yemekler ve hamur işleri ağırlıktadır.

Siyaset

Mehmet Oğuz Atalay : 1922 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu. 1973-1980 yılları arasında iki dönem Konya Milletvekili olarak parlementoda hizmet verdi. (8 Mart 1986 yılında Ankara'da vefat etti)


Mehmet Necati Kalaycıoğlu 1929 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu. 1969-1973-1977 Milletvekili seçimlerinde Konya Milletvekili seçilerek 16 yıla yakın bir süre TBMM'de Konya'yı temsil etti. Evli ve iki çocuk babasıdır. (4 Kasım 2010 yılında Ankara'da vefat etti)


Mustafa Üstündağ : 1933 yılında Seydişehir'in Ortakaraören Kasabası'nda doğdu.1969 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Konya Milletvekili seçildi.Milli Eğitim Bakanlığı ve CHP genel sekreterliği görevlerini başarıyla yürüttü.1980 yılına kadar parlamento da kaldı.Evli ve üç çocuk babasıdır. (Trafik kazası sonucunda 30 Haziran 1983 tarihinde vefat etti)

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

  • Bir Sevdadir Karaviran[1]
  • facebook.com/BirSevdadirKaraviran[2]
  • Yerelnet