Kokoreç: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kibele (mesaj | katkılar)
→‎Ayrıca bakınız: olsa bakacaüıy
22. satır: 22. satır:


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
* [[Kokoreççilik]]
* [[Sakatat]]
* [[Sakatat]]
* [[Türk mutfağı]]
* [[Türk mutfağı]]

Sayfanın 11.31, 12 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Yunanistan'da kokoreç

Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından ve bumbardan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit yemek[1]

Köken bilimi

Kokoreç sözcüğünün kökeni Yunanca kokorótsi sözcüğünden ziyade Arnavutça kokërroz[2] ya da Ulahça kukuretšu[3] sözcükleridir. Bu üç sözcük de "mısır koçanı" anlamına gelir. Kokoreç Türkçeye Yunancadan geçmiştir.[1] Ömer Seyfettin Lokanta Esrarı adlı hikâyesinde, Atinalı bir Rumun lokantasında ilk kez kokoroç ile tanışmasını anlatır.[4]

Hazırlanışı

Dosya:Kokorec dolamı.jpg
3 adet şişte kokorecin kızartılışı

Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir.

Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.

Servis edilişi

Tabakta veya ekmek arasında tüketilir. Garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve hıyar turşusuyla[3] beraber yenir. İsteğe bağlı olarak bir içecekle tüketilebilir.

Yöresel tercihler

Türkiye

Türkiye'de bir kokoreç tezgahı

Türkiye'de kokoreç genelde sokakta satılan bir yiyecektir ve restoran menülerinde çoğunlukla bulunmaz. Kokoreç için özel hazırlanmış mangallı tezgahlarda kömür ateşinde pişirilir. Sokakta ayaküstü yendiğinden genellikle (değişik boyutlarda) ekmek arası olarak tüketilir. Kokorecin yanında en çok tercih edilen içecekler ayran, turşu suyu ve şalgam suyudur.

Yunanistan

Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunan tavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "TDK Güncel Türkçe Sözlük". Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 
  2. ^ "kokoreç". http://www.nisanyansozluk.com. Erişim tarihi: 12.12.2015.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım); |website= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ a b c İngilizce Vikipedi
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; nişanyan isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)