Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
78. satır: 78. satır:
| [[Denis Lawson]] || [[Wedge Antilles]]
| [[Denis Lawson]] || [[Wedge Antilles]]
|-
|-
| [[Alex McCrindle]] || [[Minor Rebel characters in Star Wars#Dodonna.2C Jan|General Dodonna]]
! Alex McCrindle !! General Dodonna
|-
|-
| [[Phil Brown]] || [[Owen Lars]]
! Phil Brown
| [[Owen Lars]]
|-
|-
| [[Shelagh Fraser]] || [[Beru Whitesun]]
! Shelagh Fraser
| [[Beru Whitesun]]
|}
|}



Sayfanın 17.43, 8 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut
Star Wars: Episode IV - A New Hope
Film afişi
YönetmenGeorge Lucas
YapımcıGary Kurtz
George Lucas
Rick McCallum
SenaristGeorge Lucas
OyuncularMark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Peter Cushing
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniGilbert Taylor
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüBilim kurgu
Çıkış tarih(ler)i25 Mayıs 1977
Süre121 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe11,000,000 $
Hasılat775,398,007 $
Önceki filmSith'in İntikamı
Devam filmiİmparator
Resmî sitesi

Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut, Star Wars (Yıldız Savaşları) serisine ait, 1977 yapımı bilim-kurgu türünde bir filmdir. Senaristi ve yönetmeni George Lucas'dır. Yapım tarihine göre serinin ilk filmi, fakat hikâyenin kronolojik sıralamasına göre dördüncü filmidir.

Film 25 Mayıs 1977'de vizyona çıkmış ve 11 milyon dolar bütçe ile çekilmiş film dünya çapında 798 milyon dolar hasılat getirmiştir.

Film 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.[1]

Konusu

Uzun zaman önce uzak bir galakside...

Galaktik İmparatorluk'un İsyancılar'a karşı saldırıya geçtiği Tantive IV'te Prenses Leia yakalanmadan hemen önce Ölüm Yıldızı'nın planlarını içeren kaydı R2D2 isimli droide kaydetmeyi başarır. R2D2 ve Protokol droidi C-3PO birlikte gemiden ayrılır ve Tatooine'e inerler. İmparatorluğun kontrolünden hayli uzaktaki gezegen gangsterlerin ya da aranıp da bulunmak istemeyenlerin tercih ettiği ancak başıboş görünen iki robot için tehlikeli bir yerdir. R2D2 ve Protokol droidi C-3PO Jawa'ların saldırısıyla yakalanır ve satılmak üzere götürülür.

Luke Skywalker, amcası ve yengesiyle Tatooine'de yaşayan genç bir adamdır. Bir gün hasat zamanı yardımcı olmaları için iki droid satın alırlar; C-3PO ve R2D2. Luke Skywalker, R2D2'da daha önce Prenses'in Leia Organa'nın kaydettiği gizli mesajı görür. Mesajda İmparatorluk karşıtlarından Prenses Leia Organa, Obi-Wan Kenobi'den yardım istemektedir. Luke mesaj sahibinin tanıdığı Ben Kenobi'yle bir alakası olabileceğini düşünür. Amcası ve yengesine mesajdan ve Obi-Wan Kenobi'den bahseder. Owen Lars ve Beru anlattıklarını fazla yorum yapmadan ama bakışarak dinler. Aslında anlattıkları pek hoşuna gitmiş gözükmeyen amcasına göre yaşlı büyücü olarak adlandırdığı Ben Kenobi çoktan ölmüştür. Sözünü ettiği diğer kişi, Obi-wan Kenobi ise çok uzun zaman önce babasıyla aynı dönemde ölmüştür. Luke için özellikle babası gizemini korumaktadır. Daha çok şey öğrenmeye hevesli gözükse de amcası babasından bahsetmekten kaçınır.

Amcası ise bir süre daha onu yanında tutmak arzusuna karşın Luke'un en büyük hayali pilot olmak ve yaşadığı hayatı geride bırakmaktır. Ayrıca yeni droidlerin işleri kolaylaştıracağını düşünmekte ve sonraki sezon için akademiye kayıt yaptırmayı ummaktadır. Ancak amcasının sözlerinden sonraki yıl için de akademiye gidemeyeceğini anlar.

Sabah erkenden uyanıp o akşam depoda bıraktığı R2D2'nun olmadığını gören Luke onu aramak üzere C-3PO ile birlikte yola çıkar. R2D2 mesajı ulaştırabilmek için kimseye görünmeden yola çıkmıştır. En sonunda vadi gibi bir yerde R2D2'yu bulurlar. Ancak tam bu sırada kum adamların saldırısına uğrarlar. Luke kendini korumaya çalışırken aldığı bir darbeyle bayılır. Bu sırada yaşlı bir adam ortaya çıkar ve yaratıklar uzaklaşır. Kendine gelen Luke Ben Kenobi'yi karşısında bulur ve R2D2'nun Obi-Wan Kenobi adındaki kişiye bir mesajı olduğunu anlatır. Ben Kenobi uzun zaman önce kulanmayı bıraktığı o ismin sahibi olduğunu söyler. Dolayısıyla Luke Ben Kenobi'nin aslında Obi-Wan Kenobi olduğunu öğrenir. Yaşlı adam, Luke ve droidleri gizlendiği mağarasına götürür. Orada R2D2, mesajın tamamını Obi-Wan Kenobi'ye aktarır. İmparatorluktan önce bir Jedi Ustası olan Kenobi, cumhuriyet yıkılıp imparatorluk kurulduğu dönem adını değiştirip gizlenmiştir.

Obi-Wan Kenobi Luke'a bazı açıklamalar yapar. Luke'un babasını öldüren kişiden bahseder. O, Güç'ün karanlık tarafına geçerek bir Sith lordu olan Darth Vader isimli eski birJedi'dır. Luke'a babasının ışın kılıcını verir ve kendisi ile birlikte gelmesini ister. Luke ilk başta onu yalnızca Alderaan'a götürmeyi kabul eder. Fırtına Birliklerinin amcası ve halasını öldürdüğünü öğrenince Obi-Wan'la Alderaan'a gitmeye karar verir.Han Solo adında bir kaçakçıyla tanışırlar ve onun gemisi Milenium Falcon'la yola çıkarlar.Darth Vader tarafından kaçırılan Prenses Leia işkenceye maruz kalır. İsyancıların üssü olarak olarak Dantooine'i söyler. Gezegeni Alderaan Ölüm Yıldızı tarafından yok edilir. Luke ve diğerleri Alderaan'ın olmadığını görünce şaşırırlar. Ölüm Yıldızı'ndan kalkan bir gemi görürler. Takip ederken Ölüm Yıldızı'na giderler. Obi-Wan geminin kalkanlarını kaldırmak için diğerlerinden ayrılır. Han ve Luke onu beklerken C-3PO Prenses Leia'nın gemide tutulduğunu ve hakkında idam kararı olduğunu tespit eder. Yalnızca alacağı paraya bakan Han prensesi kurtarmaya gönüllü gözükmez ama Luke Onun zenginliğinden söz edince geride bıraktığı borçları düşündüğünden olsa gerek kabul eder. Aslında elbette Luke'un prenses hakkında hiçbir bilgisi yoktur. İki fırtına birliği kılığında gemiye sızarlar. Luke prensesin hücresine ulaşır. O'nu kurtarmaya geldiklerini söyler. Zaten Obi-Wan'ın adını duymak Leia için yeterli olur. Eski hocasının varlığını hissetmiş olan Vader onun peşine düşer. Fırtına Birliklerinin çapraz ateşinde kalan üçlü ise zorlukla çöp kanalına ulaşırlar. Gemiye ulaşmak için atlattıkları bir dizi zorluk sonrası hangara yaklaştıklarında Luke Darth Vader'la savaşan Obi-Wan'ı görür. Onunla göz göze gelen Obi-Wan Darth Vader'in darbesiyle yere düşer ve yok olur. Luke'un haykırışı kaçakların yerini belli etmeye yeter. Luke Vader'a ateş eder. Obi-Wan'ın koşmasını söyleyen sesini duyar. Hangardan havalanıp gemiyi terk ederler.

Ölüm Yıldızı'nı yok etme planı uygulamaya konur. Buradan isyancıların ana üssüne giderler. Luke artık her zaman hayalini kurduğu üzere bir pilottur. Han savaşın dışında kalıp ödülüyle beraber Tatooine'e dönme kararı vermiştir. Luke onu kalması için ikna edemez. Leia ise kendisine öfke doludur. Saldırı harekatı başlar. Avcıların ölüm yıldızı karşısında şansı yoktur. İmparatorluk gemileri de karşı saldırıya geçerler. Vader'da bizzat bu ava katılır. Pilotlar birer birer yok edilirler. Luke Vader'ın ateş çemberinde gemisyle gelen Han sayesinde kurtulur. Gemisinin kontrolunü kısa bir süre için kaybeden Vader hızını sabitleyebildiğinde ise Luke çoktan ana reaktöre giriş yapmıştır. Ölüm Yıldızı tam isyancıların ana üssünü yok etmek üzere iken Luke Skywalker Ölüm Yıldızı'ndaki hedefe ulaşır ve iki atış yapar. Ölüm Yıldızı patlayarak yok olur. Luke ve Han Solo düzenlenen seremonide Prenses Leia'nın elinden birer madalya alır.

Oyuncular

Mark Hamill Luke Skywalker
Harrison Ford Han Solo
Carrie Fisher Princess Leia Organa
Alec Guinness Obi-Wan Kenobi
David Prowse/James Earl Jones (Ses) Darth Vader
Anthony Daniels C-3PO
Kenny Baker R2-D2
Peter Mayhew Chewbacca
Peter Cushing Grand Moff Tarkin
Denis Lawson Wedge Antilles
Alex McCrindle General Dodonna
Phil Brown Owen Lars
Shelagh Fraser Beru Whitesun

Kaynaklar

  1. ^ "National Film Registry" (İngilizce). en.wikipedia.org. Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 

Dış bağlantılar