Köprühisar, Yenişehir: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎İklim: bağ dzn, değiştirildi: Marmara iklimiMarmara iklimi
68. satır: 68. satır:


{{Yenişehir belde ve köyleri}}
{{Yenişehir belde ve köyleri}}
[[Kategori:Yenişehir (Bursa) mahalleleri]]

Sayfanın 13.28, 24 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Köprühisar
Harita
Bursa
Bursa
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBursa
İlçeYenişehir
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 (2000)
 • Toplam650
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16900
Resmî site
[1]

Köprühisar, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün tarihi 1300 yılına dayanmaktadır. Osmanlı devleti Yenişehiri almak için önce Köprühisarı almışlardır daha sonra Yenişehiri almışlardır. Köyde osmanlı döneminden kalma tarihi hamam vardır, fakat şu an harap durumdadır. Ayrıca köyde 7000 yıl önce insan yaşamının oldugunu gösteren höyük vardır, höyük ile ilgili bilgiler şunlardır.Köprühisar: Yenişehir’e bağlı Köprühisar köyünün güneyinde, Kocasu’yun doğu terası üzerinde ve Yenişehir-Bilecik karayolunun kuzeyinde bulunan höyük, 200x100x12 m boyutlarındadır. Höyükte yapılan araştırmalarda İlk Tunç Çağı’na ait Yenişehir, kırmızı açkılı, kırmızı astarlı ve İnegöl gri türlerinde ve 2. Bin’e tarihlenen çanak çömlek parçaları bulunmuştur (French 1967: 53, 59-64). 1991 yılında tescillenen höyüğün ilk kez fark edildiği 1961 yılından bugüne dek önemli ölçüde tahrip olduğu görülmektedir. Höyüğün batı ve güneybatı kesimlerinden büyük miktarda toprak alınmış ve bunlarla Kocasu’yun kıyısına set oluşturulmuştur (BAY 07.08.2004).Köyün ismi köyün icinden gecmekte olan kocasu deresi üzerindeki köprüden ve osmanlının ilk dönemlerinde köyün etrafının hisarla cevrili olmasından, yani köprü ve hisarın birleşmesinden gelmektedir. Fakat zamanla dere üzerindeki köprü ve hisarlar yok olmuştur.

Kültür

Köyün gelenek görenek ve yemekleri ile çok ünlüdür.Genel olarak gelneklerinden bahsedersek düğünler olsun özel gün ve gecelerde yapılan adetleri vardır.İlk olarak düğünlerinden bahsedelim,düğün cuma gününden başlayıp pazar akşamına kadar sürer,düğünlerde hanımlar yöresel kıyafetlerini giyerler,düğün salonunda eğlence yaparlar,erkekler ise cumartesi günü delikanlı başının önderliği ile tongur gezerler(para toplama).Pazar günü geldiğinde yemek yendikten sonra gelin almaya gidilir ve düğün burada sona erer.Kandil gecelerinde ise caminin önünde süt dağıtılır bu köyün çok güzel adetidir.Yemekleriylede çok ünlüdür, köyün başlıca yöresel yemeklerini söylemek gerekirse;Nalbatbaca böreği,ıspanaklı burma börek,dangalak,soğanaşı,tenekede tavuk,pelte gibi yiyeceklere örnek verebiliriz

Coğrafya

Bursa iline 60 km, Yenişehir ilçesine 10 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2013 500
2000 650
1997 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır, köyde sogan, biber, ayciceği, bugday, arpa, fig, yonca, mısır, pancar, fasulye, bezelye tarımı yapılmaktadır. Gecmiş yıllarda cok daha fazla olan büyükbaş ve kücükbaş hayvan yetiştiriciliği degişen ekonomik koşullardan dolayı azalmıştır. Köyde her hanede traktör mevcuttur. Gelişmiş sulama teknolojileride kullanılmaktadır. Tarım yapılan arazi 6150 dekardır. Köyde cevre köylerede hizmet veren tarım kredi kooperatifi vardır. Ayrıca bir akaryakıt istasyonu mevcuttur. Köyde üc adet bakkaliye, üc adet kahvehane hizmeti veren esnaf bulunmaktadır. Cevre köylerede hizmet veren ilkögretim ve saglık ocağı bulunmaktadır. Ayrıca dügün salonu, futbol sahası ve cocuk parkı vardır. Köye ve cevre köylere hizmet veren 12 metre uzunluğunda 60 tonluk kantar bulunmaktadır. Her yıl geleneksel olarak muhtarlıgın öncülügünde imece usulu baharın gelmesiyle birlikte hıdrellez pilavı etkinlikleri yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur ve doktoru yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Yenişehir belde ve köyleri