Laal Paşa Camii: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 36°38′40″K 33°26′10″D / 36.64444°K 33.43611°D / 36.64444; 33.43611
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hbomber (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Hbomber (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
36. satır: 36. satır:
<ref>[http://www.mersin.bel.tr/mersin/ilceler/mut.html Resmi Sitesi]Mersin Büyükşehir Belediyesi</ref>
<ref>[http://www.mersin.bel.tr/mersin/ilceler/mut.html Resmi Sitesi]Mersin Büyükşehir Belediyesi</ref>
<ref>[http://www.mut.bel.tr/tarihce.htm Resmi Sitesi]Mut Belediyesi</ref>
<ref>[http://www.mut.bel.tr/tarihce.htm Resmi Sitesi]Mut Belediyesi</ref>

=== Dipnotlar ===

Sayfanın 10.43, 14 Ekim 2015 tarihindeki hâli

Laal Paşa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumMut, Mersin, Türkiye
Koordinatlar36°38′40″K 33°26′10″D / 36.64444°K 33.43611°D / 36.64444; 33.43611
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimAnadolu Mimarisi
Tamamlanma1444

Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir şehzade eğitmenidir. Karamanoğlu Alaüddin Beyin kölelerinden idi. Alaüddin bey kölesini sevdiğinden onu oku-tup terbiye etmişti. Lal ağada gördüğü kabiliyeti takdir eden Ala-üddin bey, onu azad edip yani kölelikten çıkarıp hür bir adam ha-line getirmişti. Hususi ve resmi devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştı. Mut’ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese. hamam yaptırmış. Bunların yaşamaları için vakıf gelirler koymuştu. Laal Paşanın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ile Karamanoğullarına nasıl inti-sap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi belli değildir.

Kare planlı ve orta kubbeli olan cami, düzgün kesme taşlarla inşa edilmiştir. Bir zamanlar caminin çevresinde bir hamam olduğu ve caminin avlusunda da toprak örtülü bir damı olan taş yapılı bir medrese bulunduğu bilinmektedir. Ancak bu iki yapı da günümüze ulaşamamıştır. Cami, dikdörtgen bir kaide ve sekizgen kubbe kasnak üzerine oturmaktadır. Caminin ilk inşaasında minare yapılmamıştır. Ve cami revakları yapılırken; batı tarafındaki kemer üzerine zarif bir ezan kulesi yapılarak cami ibadete açılmıştır. Bu ezan kulesi, 1915 yılında revak ile beraber yıkılmıştır.

Laal Paşa Camisi'ne giriş kapısı, kuzey cephededir. Doğu cephesindeki ufak kapı, caminin doğu köşesine yakındır. Bu kapıdan tahta merdivenle kadınlar mahviline ulaşılmaktadır. Kuzeyde ayrıca dört sütunun taşıdığı yuvarlak kemerli revaklı son cemaat yeri bulunmaktadır. İç kısımda, ana kubbeyi dört paye taşımaktadır. Dört kemerden başka niş oluşturan dört kemer daha vardır. Caminin mermer minberi orijinaldir ve mukarnas işçiliktir. Mihrap nişi sonradan boyanmıştır. Laal Paşa Camii, 1752 yılında İçel Valisi Çelik Mehmet Paşa'nın divan katibi Hacı Mustafa tarafından onarılmıştır. Onarım kitabesi zamanında minbere konulmuş, ancak günümüze kadar ulaşamamıştır. İkinci onarım ise 1820 yılında Mehmet İbni Emrullah tarafından yapıldığı bilinmektedir.

1923'te, caminin revak ve minaresinin yapımına başlanılmıştır. Bu inşaya ait 1923 tarihli kitabe revağın sağındadır. 1936 yılında minarenin yapımı tamamlanmıştır. Kitabeye göre iki defa onarım gören caminin bahçesinde 2 adet kümbet bulunmaktadır. Kümbetlerin birinde 3 adet, diğerinde ise 4 adet mezar bulunmaktadır. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde Laal Paşa'nın kabrinin bu kümbetlerden birinde bulunduğunu yazmaktadır.

Resimler

Kaynakça

[1] [2]

  1. ^ Resmi SitesiMersin Büyükşehir Belediyesi
  2. ^ Resmi SitesiMut Belediyesi