Cebrâil: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Salihsan (mesaj | katkılar)
k →‎İslam'da Cebrail: Konuyla alakalı doğru bilgiler verilmiştir. Bilginize...
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
1. satır: 1. satır:
{{taraflı|Mart 2013‎}}
{{taraflı|Mart 2013‎}}
{{diğer anlamı2|Cebrail}}
{{diğer anlamı2|Cebrail}}
'''Cebrâil''' ([[Arapça]]: '''جبرائيل''' Cibrâ'îl veya '''جبريل''' Cibrîl, [[İbranice]]: 'גַּבְרִיאֵל') (tanrının cebr-i gücü) [[İbrahimî dinler]]de tanrı ile [[Peygamber|peygamberler]] arası [[vahiy]] getiren [[melek]]tir.
'''Cebrâil''' ([[Arapça]]: '''جبرائيل''' Cibrâ'îl veya '''جبريل''' Cibrîl, [[İbranice]]: 'גַּבְרִיאֵל') (Allahın cebr-i gücü) [[İbrahimî dinler]]de tanrı ile [[Peygamber|peygamberler]] arası [[vahiy]] getiren [[melek]]tir.


[[Dosya:Gabriel from Vysotsky chin (14c, Tretyakov gallery).jpg|thumb|[[Bizans İmparatorluğu|Bizans]] Cebrail ikonu 1387–1395 (Tretyakov Galerisi)]]
[[Dosya:Gabriel from Vysotsky chin (14c, Tretyakov gallery).jpg|thumb|[[Bizans İmparatorluğu|Bizans]] Cebrail ikonu 1387–1395 (Tretyakov Galerisi)]]

Sayfanın 06.32, 21 Ağustos 2015 tarihindeki hâli

Cebrâil (Arapça: جبرائيل Cibrâ'îl veya جبريل Cibrîl, İbranice: 'גַּבְרִיאֵל') (Allahın cebr-i gücü) İbrahimî dinlerde tanrı ile peygamberler arası vahiy getiren melektir.

Bizans Cebrail ikonu 1387–1395 (Tretyakov Galerisi)

İslam'da Cebrail

İslam’a göre peygamberlere vahiy getirmek, Allah'ın emir ve yasaklarını bildirmekle vazîfeli melektir.

Cebrâil'in ismi Kur’ân'da ayrıca Cibrîl, Rûh-ul-Emîn ve Ruhu'l-Kudüs diye de zikredilmektedir. Cebrâil kelimesi lügatta "Allah'ın kulu" mânâsındadır. Cebrâil’e ayrıca Nâmûs-ı Ekber de denilmiştir.

Cebrâil, Muhammed'e Mekke yakınındaki Hira Dağında ibâdet ve tefekkürle meşgul iken gelerek ilk vahyi getirmiştir : " Rabbinin adıyla oku; yaratan odur. O insanı alaktan yaratmıştır.Oku. Rabbin sonsuz ikram sahibidir.Kalemle öğretmiştir.İnsana bilmediğini öğretmiştir.

Cebrâil her şekle girebilirdi. Muhammed'e aslî şekliyle, biri Hira Dağında ve diğeri Miraç esnâsında Sidret-ül-müntehâda olmak üzere iki defâ görünmüştür. Cebrâil’in çoğunlukla ashâbdan Dıhye-i Kelbî sûretinde geldiği anlatılır. Cebrâil yirmi üç yıla yakın bir sürede Kur’ân âyetlerini peyderpey ve çeşitli şekil ve sûretlere girerek getirerek Muhammed'e ulaştırmıştır.

"De ki: Cebrail’e kim düşman olabilir? Kendinden öncekileri onaylayan, doğru yolu gösteren ve inananlar için müjdeci olan bu Kur’an’ı senin kalbine o, Allah’ın izni ile indirmiştir.”(Bakara 2/97).

“Onu güvenilir Ruh (Cebrail) indirmiştir. O Kur’ân, elbette âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir.” (Şuara 26/193-194)

“Allah bir insanla ancak vahiy yoluyla veya perde arkasından konuşur; yahut bir elçi gönderip izniyle ona tercih ettiğini vahyeder. O yücedir ve hakimdir.” (Şûrâ 42/51).

Görevi ve özellikleri

İsminin etimolojisinden de anlaşıldığı gibi İslam dininde Cebrail'in çok kuvvetli bir melek olduğuna inanılır. Cebrail'in görevi vahiy getirmektir, yani Allah'tan peygamberlere haber ve bilgi taşır. İslam’a göre bütün peygamberlere vahiy getiren Cebrail’dir. Kur'an'da Cebrail'in Allah yanında önemli bir yeri olduğu belirtilir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Kur'an, 81. sure, 19-20. ayetler.