Varşova Gettosu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
1. satır: 1. satır:
'''Varşova Gettosu''', ([[Almanca]]: Warschau Jüdischer Wohnbezirk, [[Lehçe]]: getto Warszawskie) 1 Nisan 1940 tarihinde<ref>''Adama Czerniakowa dziennik getta warszawskiego 6 IX 1939 – 23 VII 1942'', Opracowanie i przypisy Marian Fuks, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1983, p. 101</ref> [[Nazi Almanyası]]'nın [[İkinci Dünya Savaşı]] sırasında işgal ettiği [[Polonya]]'nın başkenti [[Varşova]]'da kurmuş olduğu gettodur. Kurucusu [[Polonya]]'nın Genel Valisi [[Hans Frank]]'tır. Daha sonra [[Nürnberg duruşmaları]] sonucunda idam edildi. Aynı zamanda bu getto [[Nazi Almanyası]]'nın işgal ettiği diğer bölgelerde kurmuş olduğu 400'den fazla gettonun en büyüğüdür. Burada yaklaşık 400.000'den fazla [[Yahudi]] vardı. Bu gettoda kısmi olarak [[Romanlar]]'da vardı. Nihai çözüm adı altında [[Yahudiler]]'i öldürmeye başlanılmasıyla 254.000 Getto sakini (bazı kaynaklarda 300.000)<ref>"ushmm"</ref> Treblinka imha kampına gönderildi. Bunların hepsi öldürüldü. Ancak bu sevkiyatı durdurmak amacıyla direnişlerde gösterildi. [[Varşova Getto Ayaklanması]] olarak bilinen ayaklanma gerçekleşti. Toplama kamplarında meydana gelen en büyük direniş, bu kampın imha olmasına sebep oldu.
'''Varşova Gettosu''', ([[Almanca]]: Warschau Jüdischer Wohnbezirk, [[Lehçe]]: getto Warszawskie) 1 Nisan 1940 tarihinde<ref>''Adama Czerniakowa dziennik getta warszawskiego 6 IX 1939 – 23 VII 1942'', Opracowanie i przypisy Marian Fuks, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1983, p. 101</ref> [[Nazi Almanyası]]'nın [[İkinci Dünya Savaşı]] sırasında işgal ettiği [[Polonya]]'nın başkenti [[Varşova]]'da kurmuş olduğu gettodur. Kurucusu [[Polonya]]'nın Genel Valisi [[Hans Frank]]'tır. Daha sonra [[Nürnberg duruşmaları]] sonucunda idam edildi. Aynı zamanda bu getto [[Nazi Almanyası]]'nın işgal ettiği diğer bölgelerde kurmuş olduğu 400'den fazla gettonun en büyüğüdür. Burada yaklaşık 400.000'den fazla [[Yahudi]] vardı. Bu gettoda kısmi olarak [[Romanlar]]'da vardı. Nihai çözüm adı altında [[Yahudiler]]'i öldürmeye başlanılmasıyla 254.000 Getto sakini (bazı kaynaklarda 300.000)<ref>ushmm</ref> Treblinka imha kampına gönderildi. Bunların hepsi öldürüldü. Ancak bu sevkiyatı durdurmak amacıyla direnişlerde gösterildi. [[Varşova Getto Ayaklanması]] olarak bilinen ayaklanma gerçekleşti. Toplama kamplarında meydana gelen en büyük direniş, bu kampın imha olmasına sebep oldu.


==Kaynak==
==Kaynak==

Sayfanın 19.27, 22 Temmuz 2015 tarihindeki hâli

Varşova Gettosu, (Almanca: Warschau Jüdischer Wohnbezirk, Lehçe: getto Warszawskie) 1 Nisan 1940 tarihinde[1] Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal ettiği Polonya'nın başkenti Varşova'da kurmuş olduğu gettodur. Kurucusu Polonya'nın Genel Valisi Hans Frank'tır. Daha sonra Nürnberg duruşmaları sonucunda idam edildi. Aynı zamanda bu getto Nazi Almanyası'nın işgal ettiği diğer bölgelerde kurmuş olduğu 400'den fazla gettonun en büyüğüdür. Burada yaklaşık 400.000'den fazla Yahudi vardı. Bu gettoda kısmi olarak Romanlar'da vardı. Nihai çözüm adı altında Yahudiler'i öldürmeye başlanılmasıyla 254.000 Getto sakini (bazı kaynaklarda 300.000)[2] Treblinka imha kampına gönderildi. Bunların hepsi öldürüldü. Ancak bu sevkiyatı durdurmak amacıyla direnişlerde gösterildi. Varşova Getto Ayaklanması olarak bilinen ayaklanma gerçekleşti. Toplama kamplarında meydana gelen en büyük direniş, bu kampın imha olmasına sebep oldu.

Kaynak

  1. ^ Adama Czerniakowa dziennik getta warszawskiego 6 IX 1939 – 23 VII 1942, Opracowanie i przypisy Marian Fuks, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1983, p. 101
  2. ^ ushmm