Şrek: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k 217.131.102.24 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, 85.102.213.121 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k Rapsar tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, 217.131.102.24 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
22. satır: 22. satır:
|türü =
|türü =
|renk = <!--Renkli/Siyah-beyaz-->
|renk = <!--Renkli/Siyah-beyaz-->
|yapım_yılı = [[2002]], [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]]
|yapım_yılı = [[2001]], [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]]
|çıkış = 11 Şubat 2002
|çıkış = 18 Mayıs 2001
|süre = 90 dk.
|süre = 90 dk.
|ülke =
|ülke =
37. satır: 37. satır:


Türkçe sürümünde Şrek'i [[Okan Bayülgen]], Fiona'yı [[Oya Presciler]] ve Eşek'i ise [[Mehmet Ali Erbil]] seslendirdi.
Türkçe sürümünde Şrek'i [[Okan Bayülgen]], Fiona'yı [[Oya Presciler]] ve Eşek'i ise [[Mehmet Ali Erbil]] seslendirdi.

== Konusu ==
== Konusu ==
Şrek bataklıkta yalnız yaşayan ve çevresindeki köy halkının kendisinden çok korktuğu bir [[dev]]dir.<ref group="Not">Şrek filmin orijinalinde "[[wikt:ogre|ogre]]" olarak bilinir. Ogre sözcüğü İngilizcede "insan yiyen dev" anlamına gelir.</ref> Bir gün evine
Şrek bataklıkta yalnız yaşayan ve çevresindeki köy halkının kendisinden çok korktuğu bir [[dev]]dir.<ref group="Not">Şrek filmin orijinalinde "[[wikt:ogre|ogre]]" olarak bilinir. Ogre sözcüğü İngilizcede "insan yiyen dev" anlamına gelir.</ref> Bir gün evine

Sayfanın 21.34, 9 Temmuz 2015 tarihindeki hâli

Şrek
Shrek
YönetmenAndrew Adamson
Vicky Jenson
YapımcıJeffrey Katzenberg
SenaristWilliam Steig (kitap)
Ted Elliott
Terry Rossio
Oyuncular(seslendirenler)
Mike Myers(Şrek)
Eddie Murphy (Eşek)
Cameron Diaz (Prenses Fiona)
MüzikHarry Gregson-Williams
John Powell
DağıtıcıDreamWorks
Yapım yılı2001, ABD
Çıkış tarih(ler)i18 Mayıs 2001
Süre90 dk.
Dilİngilizce
Bütçe60.000.000 $
Hasılat484.409.218 $
Devam filmiShrek 2

Şrek, bir dalda Oscar ödülü kazanmış bir 3D animasyon filmi serisi. William Steig'in 1990'da yazdığı bir masaldan filme uyarlanmıştır. Yeni Zelandalı yönetmen Andrew Adamson tarafından yönetilip yapımcılığını sonradan bu piyasaya katılıp Disney gibi köklü yapımcılara kafa tutan DreamWorks Animation SKG üstlendi. Serinin ilk filmi olan Şrek, 11 Şubat 2002'de hazırlandı. Ayrıca Şrek filmi Oscar törenlerinde Animasyon filmi dalının açılmasıyla birlikte ödül alan ilk film olma özelliğine de sahip. Şrek sözcüğünun muhtemelen İbranicedeki שרעק (Okunuşu Şreck) sözcüğünden ya da Almancadaki korku, şiddet anlamlarına gelen schreck sözcüğünden geldiği düşünülüyor.[kaynak belirtilmeli]

Türkçe sürümünde Şrek'i Okan Bayülgen, Fiona'yı Oya Presciler ve Eşek'i ise Mehmet Ali Erbil seslendirdi.

Konusu

Şrek bataklıkta yalnız yaşayan ve çevresindeki köy halkının kendisinden çok korktuğu bir devdir.[Not 1] Bir gün evine döndüğünde bütün masal kahramanlarının bataklığına toplandığını görür. Onları kovmaya çalışsa da beceremez. Sonunda pes edip niye buraya geldiklerini ve ne yaparsa gideceklerini sorar. Onlar da Duloc kralı Lord Farquaad'ın kendilerini öldürmek istediğini ve ancak Şrek'in onu vazgeçirebileceğini söylerler. Şrek, bunun üzerine o gün hayatını kurtardığı ve o andan itibaren hep peşinde dolanan geveze Eşek'le birlikte Lord Farquaad'ın bulunduğu Duloc Krallığı'na doğru yola koyulur.

Oraya vardığında hayatında görmediği kadar büyük bir şehirle karşılaşır; fakat ortalıkta kimse yoktur. Uzaktan gelen sesleri takip ederler ve kendilerini bir gladyator gösterisinin içinde bulurlar. Shrek iyi niyetle krala durumu anlatmaya çalışır fakat kral onu öldürme emri verir. Shrek ve eşek de üzerlerine saldıran herkesi bir yere fırlatırlar. Kral da mecburen dinlemek zorunda kalır. Kral, o günlerde ancak evlenirse gerçek bir kral olabileceğini duyduğu için prenses arayışına girmiştir. Fakat beğendiği prensesin ejderhayla korunan bir kalenin en yüksek kulesinin en tepesindeki odada olduğunu öğrenmiştir. Bunun üzerine Shrek'e istediklerinin olması için o prensesi ona getirmesini söyler. Shrek de kabul eder.

Şrek ve Eşek Prenses Fiona'yı bulurlar. Prenses yıllardır hayatının aşkını beklediği için kafasındaki zırhı çıkarmasını ister. Şrek de çıkarır ve prenses hayal kırıklığına uğrar. Prenses eğer onu gerçekten seviyorsa onu kendisinin gelip kurtarması gerektiğini söyler ve geri dönmek ister, fakat Shrek izin vermez.

Uzun bir yolculuğun sonunda Şrek, Fiona'ya karşı bir şeyler hissettiğini farkeder fakat ertesi gün saraya varacaklarından ne yapacağını şaşırır. Prenses Shrek'ten geceleri çirkin bir hale dönüştüğünü gizlemek için güneş kararmadan yatmaktadır. Eşek bunu şans eseri görür ve prenses olanları ona anlatırken Shrek elinde çiçekle ona aşkını itiraf etmeye gelecektir. Kapıdayken olanları duyar fakat prensesin çirkin diye bahsettiği kişinin kendisi olduğunu düşünür ve çok üzülür.

Şrek bu üzüntüyle tüm gece boyunca kaleye kadar yürür ve güneş doğduğunda kralla beraber gelir. Fiona da aslında Shrek'i sevmektedir. Fakat Shrek ona kızgın olduğu için onu sevmediğini ve gitmesini istediğini söyleyince prenses de üzülüp gider.

Şrek Eşek'le konuşurken gerçekleri öğrenir fakat Fiona'nın evlenmesine çok az zaman kalmıştır. Ama Eşek Şrek'e süpriz yapar.Ve ejderha ile evliliklerine yetişirler.Şrek tam içeri girmek için kapıya yaklaştığı anda Eşek Şrek'in önüne geçer. Ona Rahibin sözünü söylemesi için beklemesini ister ama rahip o sözü çoktan söylemiştir.Tam Lord Farquaad Fionayı öperken Şrek "İtiraz ediyorum." der.Fionayla Lord Farquaad'ın birbirini öpmesini engeller.Sonra Lord Farquaad öfkelenir ve askerlerini Şrek ile Fionaya saldırmalarını söyler. O sırada Eşek ile Ejderha gelir.Ejderha Lord Farquaadı yer.Sonra Şrek ile Fiona, Eşek ile Ejderha evlenirler.Ve sonsuza dek mutlu yaşamaya başlarlar.


Notlar

  1. ^ Şrek filmin orijinalinde "ogre" olarak bilinir. Ogre sözcüğü İngilizcede "insan yiyen dev" anlamına gelir.

Dış bağlantılar