Kralların Çarpışması: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
AnneKatniss (mesaj | katkılar)
Yazım hatası düzeltildi.
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
k düz.
71. satır: 71. satır:
*Nebula Ödülü – En İyi Roman (Aday) – (1999)
*Nebula Ödülü – En İyi Roman (Aday) – (1999)
*Ignotus Ödülü – En İyi Roman (Yabancı) (Kazandı) – (2004)
*Ignotus Ödülü – En İyi Roman (Yabancı) (Kazandı) – (2004)

== Kaynaklar ==
#{{Kaynak viki
|url=http://en.wikipedia.org/wiki/A_Clash_of_Kings
|tarih=6 Nisan 2013
|dil=İngilizce
|madde=İngilizce
}}


[[Kategori:1998 romanları]]
[[Kategori:1998 romanları]]
[[Kategori:1990'larda fantastik romanlar]]

Sayfanın 10.24, 6 Temmuz 2015 tarihindeki hâli

Kralların Çarpışması
A Clash Of Kings
Kapak resmi
Kralların Çarpışması Kısım 1'in Kapağı
YazarGeorge R. R. Martin
ÇevirmenSibel Alaş
Kapak sanatçısı
Berna Özbek Keleş
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürFantezi
YayımcıBantam Spectra (ABD) & Voyager Books (BK)
SayfaKısım 1: 503
Kısım 2: 487
'Buz ve Ateşin Şarkısı' serisi
Taht Oyunları Kralların Çarpışması Kılıçların Fırtınası

Kralların Çarpışması, Amerikalı yazar George R. R. Martin tarafından yazılmış ve yedi kitaptan oluşacağı düşünülen fantazi serisi Buz ve Ateşin Şarkısı 'nın ikinci romanı. İlk defa Birleşik Krallık'ta 16 Kasım 1998'de, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise Mart 1999'da basıldı. Serideki önceki kitap Taht Oyunları gibi, 1999 yılında en iyi roman için Locus Ödülü'ne layık görüldü ve yine en iyi roman için Nebula Ödülü'ne aday oldu (yine 1999 yılında). 2005 yılının Mayıs ayında Meisha Merlin, kitabın John Howe tarafından resimlendirilmiş sınırlı sayıda satılan basımını satışa sundu.

Kitap, HBO tarafından yaratılan televizyon dizisi Taht Oyunları 'nın ikinci sezonu olarak adapte edilmiştir.

Konu Özeti

Kralların Çarpışması , Taht Oyunları 'nın bıraktığı yerden devam eder. Gece Nöbetçileri Duvar'ın ötesindeki yabaniler olarak bilinen gizemli insanları tanımaya başlarlarken,Westeros'un Yedi Krallık'ı iç savaş durumundadır. Bu sırada uzaklarda, doğuda, Daenerys Targaryen Yedi Krallık'ı fethetme ve geri dönüş amacıyla görevine devam etmektedır. Tüm işaretler gelecekte gerçekleşecek korkunç felaketin belirtileridir.

Yedi Krallık'ta

Demir Tahtı'ı ele geçirmek üzere başlayan iç savaş daha da karmaşık bir hale gelir. Taht Oyunları 'nda üç kral taht üzerinde hak iddia etmişlerdi : Joffrey Baratheon, Renly Baratheon ve Stannis Baratheon. Robb Stark kendisini Kuzey'in Kralı, Balon Greyjoy ise kendisini Kuzey'e saldırarak Demir Adalar'ın kralı ilan eder ve böylece savaştaki beşinci kral olur. Starkların yaşadığı Winterfell'de, Robb'un erkek kardeşi Bran Stark baştadır. Greywater Nöbeti'nden gelen Jojen Reed ve Meera Reed'in onun ilginç rüyalarıyla ilgilenmesi sonucu arkadaş olurlar.

Stannis Baratheon kendisini Westeros'un kralı ilan eder, onu Melisandre, R'hllor'un kırmızı rahibesi, cesaretlendirmektedir. R'hllor, Doğu'da popüler bir din olsa bile Westeros'ta fazla duyulmamıştır. Melisandre, Stannis'in Azor Ahai'in (inancının bir mesih figürü) reenkarne edilmiş hali olduğuna inanır. Savaş, Beş Kralın Savaşı adını alır. Stannis'in küçük erkek kardeşi, Renly de tahta sahip çıkmaktadır. Stannis Renly'den büyük olduğundan onun kral olması daha uygun olsa bile Renly vazgeçmez, çünkü ordusu daha büyüktür ve kardeşinden daha iyi bir kral olacağını düşünmektedir. Catelyn Stark, Renly ile Stannis ile birlikte ortak düşmanları olan Lannisterlara karşı, Stark-Baratheon birliğini sağlamayı konuşmak için bir toplantıya katılır. Toplantı başarılı olmaz ve gizemli bir gölge Catelyn ve kadın bir savaşcı olan Brienne yanında bulunurken, Renly'i çadırında öldürür. İki kadın da Renly'nin ölümüne tanık olduktan sonra kaçarlar. Ölümü sonucunda, çoğu Renly taraftarı Stannis'i desteklemeye başlarlar, ama Tyrell Hanedanı bunu yapmaz. Renly'nin Fırtına'nın Sonu'ndaki kalesi, Melisandre'nın yaptığı büyüyle başka bir gölge doğurması sonucunda, gölgenin kalenin muhafızını öldürmesiyle yıkılır.

Tyrion Lannister, Kral'ın Eli (krala, yani yeğeni Joffrey'e en yakın danışman) olarak görev yapmak üzere Kral'ın Şehri'ne gelir.Kızkardeşi, eski Kral Robert'ın dulu ve Joffrey'in annesi Cersei Lannister'a karşı entrikalar çevirirken, şehrin savunmasını olası bir saldırıya karşı güçlendirir ve başka asil hanedanların lordlarıyla anlaşarak yeğeninin tahttaki yerini güçlendirmeye çalışır. Tyreller ile anlaşmak üzere Petyr Baelish'i yollar ve Lord Mace Tyrell, kızı Margaery Tyrell'i Joffrey ile evlendirmeyi kabul edince (Margaery'nin vefat etmiş Renly ile olan evliliği ve Joffrey'in önceden Sansa Stark'a verdiği söze rağmen) hanedanın desteğini kazanırlar.Tyrion aynı zamanda Martell Hanedanı ile, Joffrey'in kızkardeşi Myrcella Baratheon ile Trystane Martell'i evlendirerek birlik sağlar.

Kuzey'i ele geçirmek için Winterfell'i alarak babasının gözüne girmeye çalışan ve eskiden Starklarla yaşamış,Robb'un yakın arkadaşı Theon Greyjoy Winterfell'i 30 adamla alır ve en küçük Stark kardeşler olan Bran ve Rickon Stark'ı rehin alır. Bran ve Rickon gece gözden kaybolurlar ve Theon onları bulamaz. Gülünç duruma düşmemek için, Theon iki bilinmedik köylü çocuğunu öldürerek, suratlarını bozar ve onların Bran ile Rickon yerine koyar. Prenslerinin öldüğünü düşünen Stark taraftarları, Bolton Hanedanı'nın yardımıyla kaleye saldırırlar. Theon zaten Bolton'un piçi, Ramsay Snow ile anlaşmıştır, ve Bolton askerleri böylece saldırganları durdururlar. Theon, Boltonlar'a kapıları açar, fakat onlar Theon'a da ihanet edip, Winterfell'i yerle bir ederler.Artık Theon'un nerede olduğu bilinmemektedir.Bran ve Rickon kalenin yıkılmasından sonra saklanmayı bırakırlar. Ölmekte olan Maester Luwin, Winterfell'in varislerini korumak için çocukları farklı yollardan gitmeleri gerektiğine ikna eder. Önceden yakalanmış bir yabani, sonradan uşak olmuş Osha Rickon'ı korumayı kabul ederken, Bran, Meera, Jojen ve uşağı Hodor ile Duvar'ın kuzeyine doğru yol alırlar.

Robb Stark ordusuna Westerlands'e doğru önderlik ederken, Lannisterlar'a karşı kendi evlerinde birkaç zafer kazanır. Tywin Lannister ona yaklaşır, ama Kral'ın Şehri'nin tehdit altında olduğunu öğrenmesiyle, güneye doğru geri çekilir.

İhanet sebebiyle idam edilmiş babası Eddar Stark'ın kızı olduğunu kimsenin öğrenmemesi için Arry adında bir erkek kılığına giren Arya Stark, yeni Gece Nöbetçileriyle beraber kuzeye doğru yol almaktadır. Grup yakalanır ve Lannisterlar'a ait olan Harrenhal'a götürülür, burada Arya köylü,servis yapan bir kızmış gibi davranır. Jaqen H'ghar adlı gizemli bir adam, Arya'ya, kendisini ve iki yol arkadaşını kurtadığı için karşılık olarak, onun istediği üç adamı öldüreceğini söyler. Arya iki tane Lannister adamını seçer ama sonradan şansını boşuna harcadığının farkına varır. Üçüncü bir adam seçmek yerine Jaqen'dan ona bir grup Stark taraftarını serbest bırakmasına yardım etmesini ister, sonradan bu taraftarlar Harrenhal'ı ele geçirirler. Borcunu ödemiş Jaqen, Arya'ya bir sikke verir ve ona garip bir şey söyler, "Valar Morghulis". Bu ifadeyi eğer bir gün yardıma ihtiyacı olursa ve Braavos'tan birine rastlarsa kullanmasını söyler.Lord Roose Bolton gelip Harrenhal'ı alır. Arya onun kısa bir süreliğine yardımcısı olur, ama sonradan kaçar.

Stannis Baratheon'un ordusu Kral'ın Şehri'ne ulaşır ve hem karadan, hem de denizden saldırır. Tyrion'un komutası altında, Joffrey'in kuvvetleri "vahşiateş" ile nehri ateşe verip üstüne zincir çekerek Stannis'in ordusunu tuzağa düşürür. Tywin Lannister'ın ordusunu getirmesi ve Loras Tyrell'in Kral'ın Şehri'nin yardımına gelmesiyle, Stannis'in saldırısı başarısız olur. Stannis'in kaderi bilinmemektedir, bazıları geri çekildiğini, bazıları da öldürüldüğünü söyler. Savaş sırasında Joffrey'in askerlerinden Cersei'nin ajanı olarak çalışan birinin saldırısı sonrası Tyrion ciddi bir şekilde yaralanır ama yardımcısı Podrick Payne tarafından kurtarılılr.

Duvar'da

Gece Nöbeti'nden bir keşif grubu Duvar'ın kuzeyine doğru yola çıkar. Craster'ın Kale'sinde, normalde anarşist olan yabanilerin, Duvar'ın Ötesindeki Kral, Mance Rayder'ın hakimiyeti altında toplandıklarını öğrenirler. Grup kuzeye doğru gitmeye devam ederken İlk Adamların Yumruğu adlı yok edilmiş bir kale bulurlar. Lord Komutan, Jon Snow ile Qhorin Halfhand'i Skirling Geçidi'ni keşfetmeleri için önden yollar.

Geçitte, Snow ve Halfhand yabani savaşçılar tarafından avlandıklarını anlarlar. Kesin bir mağlubiyete uğradıktan sonra, Halfhand, Snow'a yeminini bozuyormuş gibi davranıp yabanilere dostça davranmasını ve planlarını öğrenmesini emreder. Jon ve Qhorin yabaniler tarafından tuzağa düşürülmüştür ve Jon'un gerçekten değiştiğini kanıtlamak üzere onu Halfhand ile dövüşmeye zorlarlar. Jon onu kurdu, Ghost'un yardımıyla öldürür. Jon, Rayder'ın yüzbinlerce asker ile Duvar'a doğru yol aldığını öğrenir.

Doğuda

Daenerys Targaryen, Jorah Mormont, geriye kalan birkaç sadık takipçisi ve üç yeni doğmuş ejderhalarıyla birlikte doğudadır. Muhteşem bir ticaret şehri olan Qarth'a doğru güvenli bir yol bulurlar. Daenerys ejderhaları sayesinde şehrin ilgi kaynağı olur. Xaro Xhoan Daxos adında, On Üçlüleri yöneten bir tüccar özellikle ona ilgi duymaktadır. Başta iyi bir evsahibi olarak davransa bile, Westeros'un tahtını ele geçirmek isteyen Daenerys, ejderhalarından birini vermeyi reddettiğinden, tüccarlardan yardım alamaz. Son çare olarak, Quarth'ın büyücülerinden yardım ister, ama Ölmeyenlerin Evi'nde, büyücüler ona bir sürü kafa karıştırıcı görüntüler gösterir ve hayatı tehlike altındadır. Drogon adlı ejderhası Ölümeyenlerin Evi'ni yakıp kül eder. Böylece Qartheen ona düşman olur. Şişman bir savaşçı olan Güçlü Belwas ve yardımcısı Arstan Beyazsakal adlı iki yabancının gelişiyle, şehrin limanında Daenerys'e karşı yapılan suikast denemesi engellenir. Onlar Daenerys'in müttefiği olan Illyrio Mopatis'in ajanlarıdır ve onu Pentos'a geri götürmek üzere gelmişlerdir.

Karakterler

Hikaye 9 farklı karakterin gözünden anlatılmaktadır. Ayrıca küçük bir karakterin bakış açısıyla bir prolog mevcuttur:

  • Prolog: Maester Cressen, Ejderha Kayası Üstadı
  • Tyrion Lannister, Lord Tywin Lannister en genç oğlu , bir cüce, Kraliçe Cersei'n kardeşi ve Kral'ın Eli rolünde
  • Lady Catelyn Stark, Tully Hanedanlığı'ndan, eski Winterfell Lordu Eddard Stark'ın dulu
  • Davos Seaworth, eskiden bir kaçakçı olan Kral Stannis Baratheon'ın şövalyesi
  • Sansa Stark, Eddard Stark ve Catelyn Stark'ın en büyük kızı, Kral'ın Şehri'nde Demir Taht'taki kral tarafından rehin olarak tutuluyor
  • Arya Stark, Eddard Stark ve Catelyn Stark'ın en küçük kızı, kayıp ve ölü sanılıyor
  • Bran Stark, Eddard Stark ve Catelyn Stark'ın ikinci erkek çocuğu ve Winterfell ile Kuzey'in Kral'ına varis
  • Jon Snow , Eddard Stark'ın piç oğlu, ve bir Gece Nöbetçisi
  • Theon Greyjoy, Deniztaşı Sandalyesi'ne varis ve eskiden Lord Eddard Stark'ın vesayeti altındaydı
  • Daenerys Targaryen, Fırtınadadoğmuş (Stormborn), Targaryen Hanedanı'ndan

Ödül ve adaylıklar

  • Locus Ödülü – En İyi Roman (Fantezi) (Kazandı) – (1999)
  • Nebula Ödülü – En İyi Roman (Aday) – (1999)
  • Ignotus Ödülü – En İyi Roman (Yabancı) (Kazandı) – (2004)