En uzun Türkçe kelime: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
BSRF (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik
Article1 (mesaj | katkılar)
k Ansefalo? Düzeltildi.
1. satır: 1. satır:
Türkçenin en uzun kelimesi, popüler kültürde, 70 harften oluşan ''muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine'' sözcüğü olarak geçmektedir.<ref>[http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=8001752&tarih=2008-03-08 Yeni Mesaj, Turkish newspaper]</ref><ref>[http://www.papatyam.org/index.php?topic=1833.0;wap Papatyam]</ref> Teknik olarak Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için sonsuz sayıda harften oluşan kelimeler oluşturmak mümkündür. Ancak, aynı ek birden çok kullanıldığı zaman kelime anlaşılmaz bir hal almaktadır; bu yüzden en uzun kelimeden bahsederken anlaşılır olması esas alınır. ''Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine ''kelimesi popüler olarak en uzun kelime olarak kabul edilse de, başında 15 harften oluşan "muvaffakiyetsiz" kısmını, anlamı bozulmadan 20 harflik bir sözcükle değiştirmek mümkündür, çünkü Türkçe sözlüklerde geçen en uzun kelimeler 20 harflidir: [[kuyruksallayangiller]], [[ademimerkeziyetçilik]], [[egzistansiyalizm]] veya [[elektroansefalografi]].<ref>TDK imla kılavuzundaki en uzun sözcükler, Türkçenin Rekorları http://www.turkceogretimi.com/Dil-Uzerine/article/22-tuerkce-nin-rekorlar/25 </ref> Örneğin, ''kuyruksallayangillersizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine ''gibi bir kelime hem anlaşılır, hem de 70 kelimeden daha uzun (78 harfli) olmasına rağmen, popüler kültürde ''kuyruksallayangiller, ademimerkeziyetçilik'' veya ''elektroansefalografi'' gibi uzun kelimelerinden türetilen sözcükler yer edinmemiştir.
Türkçenin en uzun kelimesi, popüler kültürde, 70 harften oluşan ''muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine'' sözcüğü olarak geçmektedir.<ref>[http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=8001752&tarih=2008-03-08 Yeni Mesaj, Turkish newspaper]</ref><ref>[http://www.papatyam.org/index.php?topic=1833.0;wap Papatyam]</ref> Teknik olarak Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için sonsuz sayıda harften oluşan kelimeler oluşturmak mümkündür. Ancak, aynı ek birden çok kullanıldığı zaman kelime anlaşılmaz bir hal almaktadır; bu yüzden en uzun kelimeden bahsederken anlaşılır olması esas alınır. ''Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine ''kelimesi popüler olarak en uzun kelime olarak kabul edilse de, başında 15 harften oluşan "muvaffakiyetsiz" kısmını, anlamı bozulmadan 20 harflik bir sözcükle değiştirmek mümkündür, çünkü Türkçe sözlüklerde geçen en uzun kelimeler 20 harflidir: [[kuyruksallayangiller]], [[ademimerkeziyetçilik]], [[egzistansiyalizm]] veya [[elektroensefalografi]].<ref>TDK imla kılavuzundaki en uzun sözcükler, Türkçenin Rekorları http://www.turkceogretimi.com/Dil-Uzerine/article/22-tuerkce-nin-rekorlar/25 </ref> Örneğin, ''kuyruksallayangillersizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine ''gibi bir kelime hem anlaşılır, hem de 70 kelimeden daha uzun (78 harfli) olmasına rağmen, popüler kültürde ''kuyruksallayangiller, ademimerkeziyetçilik'' veya ''elektroansefalografi'' gibi uzun kelimelerinden türetilen sözcükler yer edinmemiştir.


== Tarihçe ==
== Tarihçe ==

Sayfanın 20.18, 30 Haziran 2015 tarihindeki hâli

Türkçenin en uzun kelimesi, popüler kültürde, 70 harften oluşan muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine sözcüğü olarak geçmektedir.[1][2] Teknik olarak Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için sonsuz sayıda harften oluşan kelimeler oluşturmak mümkündür. Ancak, aynı ek birden çok kullanıldığı zaman kelime anlaşılmaz bir hal almaktadır; bu yüzden en uzun kelimeden bahsederken anlaşılır olması esas alınır. Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine kelimesi popüler olarak en uzun kelime olarak kabul edilse de, başında 15 harften oluşan "muvaffakiyetsiz" kısmını, anlamı bozulmadan 20 harflik bir sözcükle değiştirmek mümkündür, çünkü Türkçe sözlüklerde geçen en uzun kelimeler 20 harflidir: kuyruksallayangiller, ademimerkeziyetçilik, egzistansiyalizm veya elektroensefalografi.[3] Örneğin, kuyruksallayangillersizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine gibi bir kelime hem anlaşılır, hem de 70 kelimeden daha uzun (78 harfli) olmasına rağmen, popüler kültürde kuyruksallayangiller, ademimerkeziyetçilik veya elektroansefalografi gibi uzun kelimelerinden türetilen sözcükler yer edinmemiştir.

Tarihçe

Bu kelimeden önce "Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mıymışsınız?" kelimesi en uzun kelime olarak gösteriliyordu. Bu tekerleme o dönemin popüler kelimeleri arasında yer aldı.

Daha sonrasında Çekoslavakya'nın dağılmasıyla bu kelimenin yerine Afyonkarahisarlılaştırabildiklerimizdenmişsinizcesine kullanılmaya başlandı. Bu kelimenin de daha uzunu bulunduğunda popülerliğini yitirdi.

Cümledeki kullanımı

Kötü amaçların güdüldüğü bir öğretmen okulundayız. Yetiştirilen öğretmenlere öğrencileri nasıl muvaffakiyetsizleştirecekleri öğretiliyor. Yani öğretmenler birer muvaffakiyetsizleştirici olarak yetiştiriliyorlar. Fakat öğretmenlerden biri muvaffakiyetsizleştirici olmayı, yani muvaffakiyetsizleştiricileştirilmeyi reddediyor, bu konuda ileri geri konuşuyor. Bütün öğretmenleri kolayca muvaffakiyetsizleştiricileştiriverebileceğini sanan okul müdürü bu duruma sinirleniyor, ve söz konusu öğretmeni makamına çağırıp ona diyor ki: "Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine laflar ediyormuşsunuz ha?"

Kelime türetimi

Kelime Anlamı
Muvaffak Başarılı
Muvaffakiyet Başarı
Muvaffakiyetsiz Başarısız
Muvaffakiyetsizleş(-mek) Başarısızlaşmak
Muvaffakiyetsizleştir(-mek) Biri tarafından başarısızlaştırmak
Muvaffakiyetsizleştirici Başarısızlaştırı
Muvaffakiyetsizleştiricileş(-mek) Başarısızlaştırıcılaşmak
Muvaffakiyetsizleştiricileştir(-mek) Biri tarafından başarısızlaştırıcılaşmak
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriver(-mek)
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriverebil(-mek)
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebil(-mek)
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebilecek
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebilecekler
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimiz
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizden
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmiş
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsiniz
Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine

Ayrıca bakınız

Kaynakça