Susuz Yaz: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Filmin yonetmeni Metin Erksan'dir, filmi David E. Durnston'la birlikte yonetmemistir, Durnston sadece film Amerika'da vizyona girdiginde piyasada tutulmasi icin tekrar editlemis, yani kesip bicmistir. Film bu ulkede Reflections adiyla gosterilmistir.
7. satır: 7. satır:
|resim_altyazısı =
|resim_altyazısı =
|resim_başlığı =
|resim_başlığı =
|yönetmen = [[Metin Erksan]]<br />[[David E. Durston]]
|yönetmen = [[Metin Erksan]]
|yapımcı = [[Ulvi Dogan]]
|yapımcı = [[Ulvi Dogan]]
|senarist = [[Metin Erksan]]<br />[[Necati Cumalı]] (hikaye)
|senarist = [[Metin Erksan]]<br />[[Necati Cumalı]] (hikaye)
35. satır: 35. satır:
|resmi_websitesi = http://www.susuzyaz.com/tr.html
|resmi_websitesi = http://www.susuzyaz.com/tr.html
}}
}}
'''''Susuz Yaz''''' 1963<ref name="ref678" /> yapımı dramatik [[Türk]] filmidir. [[Metin Erksan]]'ın [[David E. Durston]]'la birlikte yönettikleri filmin senaryosunu yine Metin Erksan, [[Necati Cumalı]]'nın 1962'de yazdığı [[Susuz Yaz|aynı adlı hikâyesinden]] uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde [[Erol Taş]], [[Hülya Koçyiğit]] ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan [[Ulvi Doğan]] oynamışlardır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmidir. ''Susuz Yaz'', aynı zamanda Erol Taş'ın figüran değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir.{{fact}} Filmin özgün müziğini [[Yunanistan]]'ın [[Akademi Ödüllü]] bestecisi [[Manos Hacidakis]] bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl ''[[Topkapı (film)|Topkapı]]'' filminin müziğini de yapmıştı.
'''''Susuz Yaz''''' 1963<ref name="ref678" /> yapımı dramatik [[Türk]] filmidir. Yönetmenliğini [[Metin Erksan]]'ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, [[Necati Cumalı]]'nın 1962'de yazdığı [[Susuz Yaz|aynı adlı hikâyesinden]] uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde [[Erol Taş]], [[Hülya Koçyiğit]] ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan [[Ulvi Doğan]] oynamışlardır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmidir. ''Susuz Yaz'', aynı zamanda Erol Taş'ın figüran değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir.{{fact}} Filmin özgün müziğini [[Yunanistan]]'ın [[Akademi Ödüllü]] bestecisi [[Manos Hacidakis]] bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl ''[[Topkapı (film)|Topkapı]]'' filminin müziğini de yapmıştı.


Çekimleri Necati Cumalı'nın hikâyesinin geçtiği yerde, yani [[İzmir]]'in [[Bademler]] köyünde 9 ayda gerçekleştirilen film susuzluk ve kadınsızlık temasını işler. Necati Cumalı'nı avukatlık yaptığı yıllardaki gözlemlerine dayanan bu psikolojik - toplumsal filmde çiftçi Osman (Erol Taş) arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan'ın (Ulvi Doğan) karısı Bahar'a da (Hülya Koçyiğit) göz koyar.
Çekimleri Necati Cumalı'nın hikâyesinin geçtiği yerde, yani [[İzmir]]'in [[Bademler]] köyünde 9 ayda gerçekleştirilen film susuzluk ve kadınsızlık temasını işler. Necati Cumalı'nı avukatlık yaptığı yıllardaki gözlemlerine dayanan bu psikolojik - toplumsal filmde çiftçi Osman (Erol Taş) arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan'ın (Ulvi Doğan) karısı Bahar'a da (Hülya Koçyiğit) göz koyar.

Sayfanın 11.50, 30 Haziran 2015 tarihindeki hâli

Susuz Yaz
YönetmenMetin Erksan
YapımcıUlvi Dogan
SenaristMetin Erksan
Necati Cumalı (hikaye)
OyuncularUlvi Doğan
Erol Taş
Hülya Koçyiğit
MüzikManos Hacidakis
Ahmet Yamacı
Görüntü yönetmeniAli Uğur
KurguStuart Gellman
StüdyoHitit
DağıtıcıManson Distributing Corp. (ABD dağıtım)
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1963[1] , Türkiye Türkiye
Çıkış tarih(ler)iHaziran 1964, Berlin Film Festivali
Süre90 dakika
DilTürkçe
Diğer adlarıDry Summer (ABD)
Reflections (ABD)
I Had My Brother's Wife (İngiltere)
L'Estate Arida (İtalya)
Trockener Sommer (Almanya)[2]
Resmî sitesi

Susuz Yaz 1963[1] yapımı dramatik Türk filmidir. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, Necati Cumalı'nın 1962'de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Ulvi Doğan oynamışlardır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmidir. Susuz Yaz, aynı zamanda Erol Taş'ın figüran değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir.[kaynak belirtilmeli] Filmin özgün müziğini Yunanistan'ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacidakis bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl Topkapı filminin müziğini de yapmıştı.

Çekimleri Necati Cumalı'nın hikâyesinin geçtiği yerde, yani İzmir'in Bademler köyünde 9 ayda gerçekleştirilen film susuzluk ve kadınsızlık temasını işler. Necati Cumalı'nı avukatlık yaptığı yıllardaki gözlemlerine dayanan bu psikolojik - toplumsal filmde çiftçi Osman (Erol Taş) arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan'ın (Ulvi Doğan) karısı Bahar'a da (Hülya Koçyiğit) göz koyar.

Türkiye'de sansür engeline takılan, bu nedenle de ilk gösterimi Haziran 1964'te Berlin Film Festivali'nde yapılan "Susuz Yaz", bu festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuştur.

Yapım öyküsü

Film, uyarlandığı öykünün yazarı Necati Cumalı'nın bir zamanlar avukatlık yaptığı yerde, yani İzmir'in Urla ilçesinin Bademler köyünde çekilmişti. Öykü, yazarın o yıllardaki gözlemlerine dayanmaktadır[3]. Su ve arazi anlaşmazlıkları temasını işleyen filmde figüran olarak köylüler rol aldı. 1963 yılında başlanan çekimler kalabalık bir ekiple dokuz ayda bitirdi.[kaynak belirtilmeli] Sansür Kurulu tarafından flmin gösterimine izin verilmemiştir.

Bunun üzerine film rafa kaldırımış ve yönetmen Metin Erksan'la yapımcı ve aynı zamanda başrol oyuncularından biri olan Ulvi Doğan arasında hiç bitmeyecek olan sürtüşmeler başlamış oldu. Sinemaya bir heves için girmiş olan aslında tekstilci ve stilist olan Ulvi Doğan filmi otomobil bagajında gizlice Avrupa'ya kaçırmış ve afişteki Metin Erksan ismini uyduruk bir isimle değiştirerek Berlin Film Festivali'nde yarışmaya sokmuştu. Film festivalin büyük ödülü Altın Ayı'yı kazanıp Avrupa'da büyük sükse yapınca devlet bu kez filme itibarını iade etme kararı vermiş, ama buna rağmen film geri gelmemişti. Avrupa'da Hülya Koçyiğit'e benzeyen bir figüranla çevrilen birkaç pornografik parça filme eklenerek film "I Had My Brother's Wife" (Tr: Kardeşimin Karısına Sahip Oldum) adıyla yeniden piyasaya verilmiş ve daha çok erotik film gösteren sinemalarda gösterilmişti.[4]

Oyuncu kadrosu

Hülya Koçyiğit ve Erol Taş Metin Erksan'ın 1964 tarihli filmi "Susuz Yaz" da.

Ödüller

Kazandıkları

Adaylıkları

Notlar

  • “Susuz Yaz” filminin restore edilmiş bir versiyonu, 2008'de, 61. Cannes Film Festivali’nin “klasik filmler” bölümünde gösterildi. Festivalin “Un Certain Regard” isimli bölümünün jüri başkanlığını Fatih Akın yapmıştı. Gösterime filmin başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit ve yapımcısı Ulvi Doğan da katıldı.[6]

Kaynaklar

Dış bağlantılar