Tüketici: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Notinuse19341204 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Notinuse19341204 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[File:Tüketici.jpg|left|frame|Tüketici resmi.]]
[[File:Tüketici.jpg|right|frame|Tüketici resmi.]]
Kanunda
Kanunda
tüketici; bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen,
tüketici; bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen,

Sayfanın 11.28, 26 Haziran 2015 tarihindeki hâli

Dosya:Tüketici.jpg
Tüketici resmi.

Kanunda tüketici; bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Tanımlama alıcının gerçek yada tüzel kişi olmasına bakmaksızın kişisel ihtiyaç amacıyla alınmasını yada yararlanılmış olmasını öne çıkarmıştır. Buna karşın kişisel amaç taşımaksızın ticari yada mesleki amaç için edinenler yada yararlananlar tüketici kabul edilmemiştir.

                                   .                                                                              

            Pazarlama açısından tüketici; hayatını sürdürebilmek bakımından değişik konularda ihtiyaç duyan ve bunu giderrmek için elinde imkan yada fırsatlar bulunan kişidir. Tüketici değişik görünümlerde karşımıza çıktığından çoğu zaman kafa karıştırıcıdır. Bir “oyuncak tren isteyen çocuk” mu tüketicidir? Yoksa bunun “çocuğuna iyi bir doğum günü hediyesi olabileceğini düşünen ve eşini bu konuda ikna etmeye çalışan anne” mi tüketicidir? Yada ikisinin teklif ve isteklerini değerlendirerek “oyuncak treni almaya karar veren ve satın alan baba” mı tüketicidir? 

             Bu olayda rolleri farklı olmasına rağmen ailedeki herkes tüketicidir. Çocuk başlangıçta “ihtiyacı hisseden” iken sonuçta “kullanıcı” olarak tüketimde rol oynar. Anne fikrini açıklayarak “etkileyici” rolünü üstlenirken. Baba satın alarak “müşteri” rolünü oynamaktadır.

          Tüketici, iktisadi mal ve hizmetleri belirli bir bedel karşılığında satın alarak kullanan kişidir. Tüketici davranışı tüketicinin ihtiyaç hissetmesi anından başlayarak ihtiyacını karşılamak için satın aldığı mal ve hizmeti kullanması, kullandıktan sonra ondan sağladığı

faydayı değerlendirmesine kadar geçen süreç olarak pazarlamanın konusu olmuştur