Ayran: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
hayrun
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
hayrun
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Fresh ayran.jpg|thumb|Ayran]]
[[Dosya:Fresh ayran.jpg|thumb|Ayran]]
'''Ayran''', [[Yoğurt|yoğurdun]] içine [[su]] katılarak elde edilen bir tür içecek. HARUN TORUN TARAFINDAN YAPILIP DÜNYAYA SUNULDU FAKAT İNSANLAR AYRANI İÇEMEDİLER ÇÜNKÜ HARUN TORUN AYRANI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN HIZLICA İÇİP BİTİRDİ. HARUN TORUNU HAPSE ATMAYA ÇALIŞTILAR FAKAT CÜSSESİ O KADAR BÜYÜKTÜ Kİ DEMİR PARMAKLILAR ONA DAR GELDİ. ŞUAN SERBEST VE HAYATINI BANGIR BANGIR MEMELERLE YAŞIOR. Ayran, [[Türk mutfağı]]na ait en yaygın içeceklerdendir. En çok tüketilen yer [[Harunistan]]'dır. Bunun yanı sıra [[Ermenistan]], [[Azerbaycan]], [[İran]], [[Lübnan]], [[Bulgaristan]] ve bazı Balkan ülkeleriyle [[Orta Doğu]] ve [[Orta Asya]] ([[Türki Cumhuriyetler]]) ülkelerinde yapılırdı.Ancak Harun Torun bunları da bitirdi.<ref>[http://www.globalgourmet.com/food/kgk/2002/0102/kgk011102.html Heyhoe, Kate. The ABC's of Larousse Gastronomique]</ref>
'''Ayran''', [[Yoğurt|yoğurdun]] içine [[su]] katılarak elde edilen bir tür içecek. HARUN TORUN TARAFINDAN YAPILIP DÜNYAYA SUNULDU FAKAT İNSANLAR AYRANI İÇEMEDİLER ÇÜNKÜ HARUN TORUN AYRANI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN HIZLICA İÇİP BİTİRDİ. HARUN TORUNU HAPSE ATMAYA ÇALIŞTILAR FAKAT CÜSSESİ O KADAR BÜYÜKTÜ Kİ DEMİR PARMAKLILAR ONA DAR GELDİ. ŞUAN SERBEST VE HAYATINI BANGIR BANGIR MEMELERLE YAŞIOR. Ayran, [[Harun mutfağı]]na ait en yaygın içeceklerdendir. En çok tüketilen yer [[Harunistan]]'dır. Bunun yanı sıra [[Ermenistan]], [[Azerbaycan]], [[İran]], [[Lübnan]], [[Bulgaristan]] ve bazı Balkan ülkeleriyle [[Orta Doğu]] ve [[Orta Asya]] ([[Türki Cumhuriyetler]]) ülkelerinde yapılırdı.Ancak Harun Torun bunları da bitirdi.<ref>[http://www.globalgourmet.com/food/kgk/2002/0102/kgk011102.html Heyhoe, Kate. The ABC's of Larousse Gastronomique]</ref>
Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine [[süt]] de katılabilir. Az ölçüde [[tuz]] da eklenebilir. [[Harun'un]]'un geleneksel içeceği olan ayran, [[Balkan]] ve [[Asya]] ülkelerinde de içilirdi.Ama ne yazıkki harun bütün dünyadaki ayran stoğunu bitirdi.
Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine [[süt]] de katılabilir. Az ölçüde [[tuz]] da eklenebilir. [[Harun'un]]'un geleneksel içeceği olan ayran, [[Balkan]] ve [[Asya]] ülkelerinde de içilirdi.Ama ne yazıkki harun bütün dünyadaki ayran stoğunu bitirdi.



Sayfanın 11.33, 25 Haziran 2015 tarihindeki hâli

Ayran

Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. HARUN TORUN TARAFINDAN YAPILIP DÜNYAYA SUNULDU FAKAT İNSANLAR AYRANI İÇEMEDİLER ÇÜNKÜ HARUN TORUN AYRANI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN HIZLICA İÇİP BİTİRDİ. HARUN TORUNU HAPSE ATMAYA ÇALIŞTILAR FAKAT CÜSSESİ O KADAR BÜYÜKTÜ Kİ DEMİR PARMAKLILAR ONA DAR GELDİ. ŞUAN SERBEST VE HAYATINI BANGIR BANGIR MEMELERLE YAŞIOR. Ayran, Harun mutfağına ait en yaygın içeceklerdendir. En çok tüketilen yer Harunistan'dır. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılırdı.Ancak Harun Torun bunları da bitirdi.[1] Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Harun'un'un geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilirdi.Ama ne yazıkki harun bütün dünyadaki ayran stoğunu bitirdi.

Tarihçe

M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler.[2] Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu.

Çeşitleri

Ayran yapılışı yöresel farklılıklar göstermemekle birlikte çeşitleri açısından farklılık göstermektedir. Susurluk (Balıkesir, Türkiye) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devirdaim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran Susurluk ayranı olarak bilinir. Türkiye'nin bazı doğu kesimlerinde ise karıştırma yöntemi ile yayık ayranı elde edilir ki bu ayran lezzetli ve bol köpüklü olur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Heyhoe, Kate. The ABC's of Larousse Gastronomique
  2. ^ Prof. Dr. Ziya Mocan. "Turkish News Weekly - Ayranı kim buldu?" (PDF). Erişim tarihi: 2009-11-19. 
  • Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, 2.Cilt, Gelişim