Bedi, Gölpazarı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Diyapazon (mesaj | katkılar)
k + Diğer anlamı
Asmaca (mesaj | katkılar)
46. satır: 46. satır:


== Tarihçe ==
== Tarihçe ==
Üzümlü Köyü'nün ataları [[Oğuzlar]]'ın [[Kayı boyu]]'nun [[Karakeçili aşireti]]'ne mensup olduğu bilinmektedir.
Bedi Köyü'nün ataları [[Oğuzlar]]'ın [[Kayı boyu]]'nun [[Karakeçili aşireti]]'ne mensup olduğu bilinmektedir.


Köyün bilinen en eski adı Çiftli ki Bedi (1487-1521) ve Karyer-i Bedi, sabıka adı çiftlikliktir(1527). Ayrıca köyün diğer adının (Bedi) Oğuzların Beğdili boyu ile isim benzerliği vardır.
Köyün bilinen en eski adı Çiftli ki Bedi (1487-1521) ve Karyer-i Bedi, sabıka adı çiftlikliktir(1527). Ayrıca köyün diğer adının (Bedi) Oğuzların Beğdili boyu ile isim benzerliği vardır.

Sayfanın 04.15, 13 Haziran 2015 tarihindeki hâli

Bedi
Harita
Bilecik
Bilecik
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBilecik
İlçeGölpazarı
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 (2009)
 • Toplam247
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0228
Posta kodu11750
Resmî site
[1]

Bedi, Bilecik ilinin Gölpazarı ilçesine bağlı bir köydür. Uzun yıllar Üzümlü resmi adına sahip olay köy 8 Ekim 2014'de Bedi adını geri kazanmıştır. Nitekim Bedi hem köy ahalisinde hemde köyün yabancıları tarafından daha çok kullanılmakla beraber köyün Üzümlü adını alması ise zamanında(ve halen) üzüm yetiştiriciliğinin çok olmasından kaynaklanıyordu.

Web Sayfası

http://www.bedi-uzumlu.com/

Facebook Sayfası

Üzümlü köyü ile ilgili paylaşımlarda bulunan Bedi'(facebook sayfasını)yi beğenebilirsiniz. https://www.facebook.com/BilecikBedi

Diğer Bağlantılar

https://bilecikbedi.wordpress.com/

http://bilecikbedi.blogspot.com.tr/

Tarihçe

Bedi Köyü'nün ataları Oğuzlar'ın Kayı boyu'nun Karakeçili aşireti'ne mensup olduğu bilinmektedir.

Köyün bilinen en eski adı Çiftli ki Bedi (1487-1521) ve Karyer-i Bedi, sabıka adı çiftlikliktir(1527). Ayrıca köyün diğer adının (Bedi) Oğuzların Beğdili boyu ile isim benzerliği vardır.

Köyün bilinen ilk vergi alımı şöyledir: Hamam Deresi 50, hayvanlardan alınan 15, bağ ve meyvelerden 12, kaynağı belli olmayan yerlerden alınan 65 akçe vergi alınmıştır. Hududunda hariçten ziraat edenlerden öşür vergisi alınır. Zahire ve başka gelirlerden 500 akçe alınmıştır.

Kaynakça

Osmanlı Tahrir Defterleri

Kültür

Köyün kültür seviyesi, ortalama Türk-Osmanlı köy kültürünü yansıtır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte aydınlanma ve eğitim seviyesinde döneme paralel olarak ilerleme gözlenebilir. Bilge kişiler mevcuttur. Köy Enstütülerinin ilk basamağı olan yatılı bölge okulu kurulmuş olup, akibeti zamanın yöneticilerince sona erdirilmiştir. Halen derslik, işlik, yatakhane ve öğretmenevleri harebe halindedir. Anlaşılacağı gibi köyümüz bir kilometre taşıdır. Bu nedenle birçok aydın insan yetişmiştir. Gelenek ve göreneklere gelince; doğum, yaşam ve ölüm abartıya kaçmadan sürdürülmeye çalışıldıysada sanayinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuştur. Köyümüz ikiyüzelli haneli ve üç mahalleden oluşmakta idi. Dini bayramlarda birer gün her mahallede toplanılır, oyunlar oynanırdı. Düğünler genellikle çalgılı ve kalabalık olurdu. Giyim ise kadınlarda; harmandallı, üçetek, belkuşağı, paçalıdon, yemeni, çarık vs. Erkeklerde ise, fes, takke, cepken, potur, çarık(varlıklılarda körüklü çizme)şeklinde giyim tarzı olduğunu büyüklerimizden öğrendik. Yemeklerde; başta tarhana ve bulgur(kaynatılarak yapılır), göce, arapaşı, üzüm pekmezi, höşmerim, keşkek, pekmezle yapılan dökme unhelvası, Mürdük çorbası günümüzde bilinmesede gelenekseldir ve bizi yansıtır.

Coğrafya

Bilecik iline 72 km, Gölpazarı ilçesine 27 km uzaklıktadır. Coğrafi olarak köyün etrafında sık sık dağlara, ve kayallık tepelere rastlanır. Köyün ve civar köylerin coğrafi güzelliğini zedeleyen bir unsur olan taş ocakları giderek artarak tarihi ve coğrafi yapıyı tehdit etmektedir.

Köyden Fotoğraflar

Bu resim Asmaca tarafından Üzümlü (Bedi) Köyünde çekildi

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Turizm

Köyün turistler açısından dikkat çeken yerlerinin başında Hamamlar yer alır. Onun dışında Bedi Kayası, diğer dağlık ve kayalık alanlar, Eski Köy, köyün eski okuluda turistlik açıdan ilgi gören yerleridir. Ayrıca Harmankaya kanyonlarında dağcılık için Harmanköy, İnhisar'a gelen dağcılar Üzümlü köyü sınırları içerisinde de çadırlarını kurarak birkaç gün Üzümlü köyünün güzelliklerini gezerler.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 Kadın : ??? , Erkek : ??? , Toplam : 247
2000 Kadın : 198 , Erkek : 159 , Toplam : 357
1997 Kadın : ??? , Erkek : ??? , Toplam : 356
1990 Kadın : 279 , Erkek : 250 , Toplam : 529
1985 Kadın : 291 , Erkek : 265 , Toplam : 556

[1]

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle köyün en büyük geçim kaynağı üzüm bağları olmakla birlikte kirazın da büyük bir yeri vardır. Bu meyveler dışında elma, incir, şeftali, kayısı gibi meyvelerde çoktur. Bunlar dışında meyvelerde bulunmaktadır.Köyde ayrıca ipek böceği yetiştirilmektedir,geçmiş yıllarda köyün en büyük gelir kaynağı iken yanlış politikalar yüzünden kaybolma derecesine gelmiştir.Ancak devlet desteğiyle ayakta durabilmektedir

Üzüm Çeşitleri

Üzümlü (Bedi) köyünde en çok yetişen ürün üzümdür. En çok yetişen üzüm türleri:

  • Razaki,
  • Beylerce,
  • Çavuş,
  • Amerikan Siyahı,
  • Öküzgözü(siyah üzüm),
  • Çaltı,
  • Yalı'dır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Sağlık evi vardır ancak asıl amacıyla kullanılmamaktadır; ama turistlik vb. amaçlarla kullanıdlığıda oluyordur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve internet vardır.

Kaynakça

  1. ^ http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=238556

Dış bağlantılar

Şablon:Portal