Tartışma:Veganlık: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Stultiwikia (mesaj | katkılar)
→‎Abolisyonizm ve kaynak: tşk + tartışmaya sonra bakmaya çalışacağım
Stultiwikia (mesaj | katkılar)
başlık atıyorum
1. satır: 1. satır:
== Kayda değer mi? ==
Bu makale acaba ansiklopedik mi ?!? ([[Kullanıcı:Katpatuka|katpatuka]] 17:03, 26 Eylül 2005 (UTC))
Bu makale acaba ansiklopedik mi ?!? ([[Kullanıcı:Katpatuka|katpatuka]] 17:03, 26 Eylül 2005 (UTC))



Sayfanın 14.42, 21 Mayıs 2015 tarihindeki hâli

Kayda değer mi?

Bu makale acaba ansiklopedik mi ?!? (katpatuka 17:03, 26 Eylül 2005 (UTC))

değil

  • Konu ansiklopedik olabilir ama maddenin yapısı ve uslubu ansiklopedik değil. - Noumenon 13:04, 20 Şubat 2006 (UTC)

Bu bi FAQ'dan çevrilmiş gibi duruyo. Kim yaptıysa sağolsun uğraşmış ama, ben değiştiriyorum direk. Umarım kırılan olmaz --Gurcani 03:43, 24 Aralık 2006 (UTC)

Abolisyonizm ve kaynak

Tartışma sayfasını kullanma adabını oturturuz diye umuyorum. İçerik kaynaklı eklendiği için geri getirdim sevgili Talip. Bilgi faydalı, yerinde gibi; kaynak konusunda emin olamadım. Kaynağın kayda değer olmadığını düşünüyorsanız belirtin lütfen tekrar geri almayayım, üzerine de burada tartışalım, ilgili kullanıcıları da çağırarak. :) Sevgiler. --Stultiwikiabana yaz 12:29, 14 Mayıs 2015 (UTC)

Abolisyonizm üzerine yazılanlar saldırı amaçlı ve vandalizmden ibaret. Faydalı veya yerinde değil, yanıltıcı ve yalan dolu.

Bunların kaldırılması gerekir. Bir kişinin bir Wordpress sayfasına karaladıkları kaynak olamaz. Gerekli kaynakları şuradan edinebilirsiniz. http://abolisyonistveganhareket.org/teori ve http://abolisyonistveganhareket.org/post/112528723061/abolisyonist-hayvan-haklar-abolisyonist-veganl-k --Abolisyonist fikirler ile Peter Singer'ın fikirlerine dayanan Hayvan Özgürleşmesi geleneği arasındaki tartışmaya zaten etik veganlık başlığı altında yer veriliyor. Ayrıca, İngilizce sürümü kontrol edin. Balikagaci (mesaj) 18:44, 19 Mayıs 2015 (UTC)

Değişikliğinizi devriye olarak da onayladım, tartışma sayfasını kullanıdığınız için teşekkür ederim; fakat lütfen tartışmayı burada sürdürün/sürdürelim. Başka kullanıcıların değişikliklerinizi geri almasını da aynı hassasiyetle değerlendirin lütfen. Değişiklik savaşına girme hallerinde buraya yönlendirelim diğer kullanıcıları lütfen sevgili Balikagaci. Konuyla az çok ilgiliyim; fakat vaktim az. Fırsat buldukça geri dönüş yapacağım. Sevgiler. --Stultiwikiabana yaz 14:41, 21 Mayıs 2015 (UTC)

Sağlık bölümündeki ilintisiz içerikler

Sağlık bölümünde içerik olarak şu paragraf yer alıyor:

Araştırmalara göre hayvansal gıdaların aslında insan bünyesine uygun olmadığı, sadece bitkisel gıdaları tüketenlerin, et / süt / yumurta yiyenlerden daha sağlıklı oldukları yönündeki fikirlerin bilimsel temeli yoktur.[17] Aksine özellikle veganların örneğin kemik dokusu zedelenmeleri açısından, vejetaryenlere, balık yiyenlere ve et yiyenlere oranla daha yüksek risk taşıdıklarına dair araştırma sonucu vardır.[18] Vejetaryenler/veganlar arasında "radikal/militan vegan olarak" isimlendirilen "kişi ve gruplar, (...) kendi şahsi doğrularını evrensel yasalar gibi sunmaya çalışmakta, bilimsel gerçekleri (...) alakasız ya da güvenilmez, 'cherry picking' adı verilen, 'işlerine gelenleri seçme' yöntemiyle belirledikleri makalelerle süsleyerek insanlığa bilimin söylediği buymuş gibi pazarlamaya çalışmaktadırlar."[17] Örneğin, Darwin'in de vegan olduğuna dair bilgi gerçeği yansıtmamaktadır.[19] İnsanın otçul bir tür olduğu, hepçil olmadığına dair bilgilendirme de insan evriminin et yemeyle olan ilişkisini yok saymaktadır ve yanlıştır.[20] İnsanın zekasının evrimi et tüketimi ile birebir ilişkilidir.[21] Vejetaryenliğin felsefesi ile de belli bir ölçüde örtüşen özellikle bu militan/radikal görüş, bazılarına göre vejetaryenliğin de altını boşaltmaktadır ve fikre fayda sağlamaktan çok zarar vermektedir. Aralık 2014 tarihli ABD menşeili bilimsel bir çalışmaya göre, veganların ve vejetaryenlerin %84'ü tekrar et yemeye başlamaktadır.[22][23]

Bu pararafın veganlıkla ve yukarıdaki maddede açıklananlarla bir ilgisi yok ve kaldırılmalı. Çünkü

  1. Madde bitkisel gıdaların hayvansal gıdalardan daha sağlıklı olduğuyla ilgili değildir.
  2. Veganlık ve vejetaryenlik birbirinden tamamıyla farklı iki şeydir. Biri beslenme biçimiyken diğeri bir etik duruştur.
  3. Radikal veganlıkla ilgili referans verilen yer, konu hakkında taraflı bir makaledir. Bir referans değeri yoktur. En fazla 'böyle bir eleştiri yapılmıştır' gibi bir şey denebilir, onun da bu paragrafın yer aldığı altbaşlıkla ilgisi yoktur.
  4. Darwin'in vegan olduğu gibi bir iddia yukarıdaki metinde herhangi bir yerde geçmemektedir.
  5. İnsan zekasının evrimsel gelişiminin veganlıkla herhangi bir ilgisi yoktur. (Zira veganlar, zaman makinasıyla geçmişe dönüp insanların atalarını vegan yapmaya çalışmıyor.)
  6. Neyin vejetaryenliğin altını boşalttığı vejetaryenlik maddesini ilgilendirir, veganlık maddesini değil.
  7. Vejetaryenlerin et yemeye başladığıyla ilgili makalenin, konunun veganlıkla ilintisizliğini ortaya koyan yöntemsel bir eleştirisi için: http://abolisyonistveganhareket.org/post/105263941896/veganlar-gercekten-naveganl-ga-donuyor-mu

Bu maddelerin buraya ısrarla eklenmesi, maddeyi veganlıkla ilgili bilgi veren ansiklopedik bir madde olmaktan çıkartıp, bir tartışma, forum sayfasına dönüştürüyor. İnsanlar buraya bilgi almak için geliyorlar, Evrim Ağacı'nın ya da bir takım kişisel blogların bir takım hareketlere yönelik saldırılarını okumaya değil. Tartışmada evrensel olarak kabul görmüş görüşler 'şöyle bir görüş var, şurada belirtilmiş' vs. gibi eklenmeli. Ayrıca sağlık bölümüyle ilgili İngilizce başlıktan çeviri yapılmalı. --Balikagaci (mesaj) 20:51, 19 Mayıs 2015 (UTC)

Tarif kalsın tartışma başka sayfaya

Bence veganlık kelimesinin nasıl ve ne amaçla ortaya çıktığı kısa olmalı, maddenin bu günkü anlamı ve kullanılışına odaklanılmalı. Belki sağlık ile etkileşimi, iyimidir / kötümüdür, bunlar devam edecekse adının içeriğini daha iyi yansıttığı başka bir sayfada devam etmeli ki gelen sadece aradığını bulsun. Cobanyastigi (mesaj) 21:15, 19 Mayıs 2015 (UTC)